EUROLEAGUE

Ρεκόρ, νούμερα και ενδιαφέροντα στοιχεία

Ρεκόρ, νούμερα και ενδιαφέροντα στοιχεία

Ιδού τα ενδιαφέροντα νούμερα που αφορούν το φάιναλ-φορ. Το επίτευγμα του Σπανούλη, η επιστροφή του Παπαλουκά, η πρωτιά που κυνηγάει ο Μπαρτζώκας, τα ρεκόρ του θεσμού και όλα όσα πρέπει να ξέρετε ή να... θυμηθείτε πριν το τζάμπολ στο Λονδίνο.

Το Sport24.gr παρουσιάζει όλα τα ενδιαφέροντα νούμερα που αφορούν το φετινό φάιναλ-φορ του Λονδίνου, αλλά και συνολικά το θεσμό.

Πόσα φάιναλ-φορ μετράει ο Παπαλουκάς; Ποιος Έλληνας έχει τα περισσότερα, πόσα ρεκόρ έχει σπάσει ο Παναθηναϊκός και ο Αλβέρτης; Τι συμβαίνει με τις τέσσερις φιναλίστ; Ποια είναι η πρωτιά που κυνηγάει ο Γιώργος Μπαρτζώκας;

SUPER BASKETBALL και σήμερα το βράδυ σε ρυθμούς Final-4! Ραντεβού, αμέσως μετά από τον πρώτο ημιτελικό του Final-4 μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παρουσιάζουν οι Μ. Μίχαλος, Τ. Μαγουλάς και μεταδίδουν από το Λονδίνο οι Γ. Φιλέρης, Στ. Τριαντάφυλλος, Π. Διαμαντόπουλος και Ν. Μπάκουλη.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο πολυνίκης προπονητής του θεσμού με 8 κατακτήσεις, οι 5 με τον Παναθηναϊκό.

Αυτό είναι το πρώτο φάιναλ-φορ από καταβολής θεσμού που δεν θα έχει ούτε έναν Γιουγκοσλάβο προπονητή σε πάγκο.

Από τους "εν ενεργεία" προπονητές τα περισσότερα μετράει ο Έτορε Μεσίνα που έχει 5, αν μετρήσουμε και την επιτυχία του στον τελικό της "διασπασμένης" Ευρωλίγκας το 2001.

Αυτό είναι το πρώτο φάιναλ-φορ τόσο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, όσο και για τον Πάμπλο Λάσο.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα. Στο φάιναλ-φορ έχουν πάρει μέρος άλλοι τέσσερις Έλληνες (Ιωαννίδης, Πολίτης, Κιουμουρτζόγλου και Γιαννάκης). Δύο εκ των οποίων (Ιωαννίδης και Γιαννάκης) έχουν πάρει μέρος σε τελικό.

Ο Πάμπλο Λάσο έχει πάρει μέρος σε φάιναλ-φορ τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει οι Ομπράντοβιτς, Ιβάνοβιτς και Γιαννάκης.

Μάλιστα ήταν παίκτης την τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα φάιναλ-φορ. Ήταν το 1995.

Η Ρεάλ έχει να κατακτήσει το ευρωπαϊκό από το 1995. Οι άλλες τρεις έχουν φρέσκιες μνήνες από την τελευταία τους κατάκτηση: πέρσι ο Ολυμπιακός, το 2008 η ΤΣΣΚΑ και το 2010 η Μπαρτσελόνα.

Η Ρεάλ από την άλλη μετράει τα περισσότερα ευρωπαϊκά, έχει 8 κατακτήσεις. Ακολουθούν με 6 ο Παναθηναϊκός κι η ΤΣΣΚΑ, με 5 η Μακάμπι κι η Βαρέζε, με 3 η Ολίμπια, η Ρίγα, η Γιουγκοπλάστικα και με 2 ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα και η Βίρτους Μπολόνια.

Από παίκτες τις περισσότερες κούπες έχει σηκώσει ο Ντίνο Μενεγκίν (7) και ακολουθούν με 5 οι Κλίφορντ Λιουκ, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Άλντο Οσόλα. Μπορεί να τους ισοφαρίσει φέτος ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Η Ελλάδα έχει συνολικά 8 κατακτήσεις. Πρώτη είναι η Ιταλία (13) και ακολουθεί η Ισπανία (11).

Από την ομάδα του Ολυμπιακού όλοι οι παίκτες (εκτός του τραυματία Μαυροειδή) έχουν κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ακόμη και ο Τζος Πάουελ που ήταν πρωταθλητής με τους Λέικερς.

Αυτό θα είναι το πρώτο φάιναλ-φορ για τον Ντορόν Πέρκινς που ήταν τραυματίας όταν η Μακάμπι έφτασε στον τελικό το 2011.

Ο "πολυτιμότερος" παίκτης του φάιναλ-φορ είναι ο Νέναντ Κρστιτς που προηγείται στο ranking όλων των παικτών της Ευρωλίγκας. Έχει 17.8 στο index. Ακολουθούν ο Βίκτορ Κριάπα (17.1), Άντε Τόμιτς (16.3), Ρούντι Φερνάντεθ (16.2) και Βασίλης Σπανούλης (15.4). Αν έμπαινε... αλλαγή ο Διαμαντίδης αντί του Κριάπα τότε θα μιλούσαμε για την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης σύμφωνα με την Ευρωλίγκα.

Αντίστοιχα ο καλύτερος σκόρερ είναι Σπανούλης με 14.7 πόντους. Ακολουθεί ο Σόνι Ουίμς (13.7), ο Κρστιτς (13.6), ο Ρούντι (13.6) και ο Τεόντοσιτς (13.2).

Ο καλύτερος τρίποντος του φάιναλ-φορ είναι ο Κώστας Παπανικολάου με το εκπληκτικό 53%, πάνω από τον Λόρμπεκ (46%), τον Σλούκα (46%), τον Κριάπα (45%) και τον Ναβάρο που πετυχαίνει τα περισσότερα τρίποντα στη διοργάνωση (2.4).

Από την ομάδα της Μπαρτσελόνα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2010 έχουν απομείνει μόνο οι Ναβάρο, Λόρμπεκ και Σάδα.

Από την τελευταία πρωταθλήτρια ομάδα της ΤΣΣΚΑ έχουν μείνει μόνο οι Βοροντσέβιτς, Κριάπα και ο... Παπαλουκάς κι αυτός από "σπόντα" αφού είχαν προηγηθεί οι θητείες του σε Ολυμπιακό και Μακάμπι.

Ο Παπαλουκάς έχει χάσει όλα τα ματς που έχει παίξει με ελληνική ομάδα σε φάιναλ-φορ. Και τα τρία παιχνίδια ήταν με τον Παναθηναϊκό: στον μικρό τελικό του 2005, στον τελικό του 2007 και στον ημιτελικό του 2009 (ως παίκτης του Ολυμπιακού). Ναι, μια παράδοση υπέρ του... Ολυμπιακού.

Στην ΤΣΣΚΑ αγωνίζονται άλλοι τρεις παίκτες που έχουν φορέσει τα "ερυθρόλευκα": Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς και Ερτσέγκ.

Ο Σπανούλης είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει τον τίτλο του MVP δύο φορές με διαφορετικές ομάδες: το 2009 με τον Παναθηναϊκό και το 2012 με τον Ολυμπιακό.

Ο μοναδικός παίκτης με τρία MVP είναι ο Τόνι Κούκοτς. Από δύο έχει ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκός).

Άλλοι εφτά παίκτες το έχουν κατακτήσει με δύο: Σάβιτς, Μποντιρόγκα, Ντανίλοβιτς, Ρέμπρατσα, Σισκάουσκας, Παπανικολάου (αν και δεν ήταν στη 12άδα του Παναθηναϊκού το 2007) και ο Σπανούλης.

Συμμετοχή σε φάιναλ-φορ με τρεις διαφορετικές ομάδες έχουν ακόμη ο Ζόραν Σάβιτς (Γιουγκοπλάστικα, Ρεάλ, Κίντερ), ο Ζάρκο Πάσπαλι (Παρτίζαν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), ο Ζέλικο Ρέμπρατσα (Παρτίζαν, Μπενετόν, Παναθηναϊκός), ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (Φορτιτούντο, Εφές, Παναθηναϊκός), ο Τζόνι Ρότζερς (Μιλάνο, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), ο Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ (Παρτίζαν, Εφές, Τάου), ο Ματίας Σμόντις (Κίντερ, Φορτιτούντο, ΤΣΣΚΑ) κι ο Ντέιβιντ Άντερσεν (Κίντερ, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα).

Ο μοναδικός Έλληνας που έχει παίξει σε τρία φάιναλ-φορ με διαφορετικές ομάδες είναι ο Μιχάλης Κακιούζης που έχει συμμετοχή με την ΑΕΚ (1998), με τη Σιένα (2004) και τη Μπαρτσελόνα (2006).

Τα περισσότερα φάιναλ-φορ μετράει ο Αλβέρτης με 9, αριθμό που "πιάνει" φέτος ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ακολουθούν με 8 οι Σαρπ και Χόλντεν. Ο Παπαλουκάς από το 2002 και μετά έχει πάρει μέρος σε όλα εκτός από δύο (2011 και 2012). Τα 7 έφτασε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Ο Νίκος Γκάλης παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των φάιναλ-φορ με 231 πόντους.

Έντεκα διαφορετικές χώρες έχουν πάρει μέρος σε φάιναλ-φορ.

Στο Λονδίνο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν γευτεί το νέκταρ του πρωταθλητή.

Επίσης: ο Ολυμπιακός έχει 4/5 συμμετοχές, όσες και η Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ έχει δύο στα τρία, ενώ τέλος η ΤΣΣΚΑ έχει πάρει μέρος σε όλα από το 2003 εκτός από αυτό του 2011.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ