EUROLEAGUE

Ρεάλ Μαδρίτης - ΤΣΣΚΑ: Η μονομαχία των γκαρντ

Ρεάλ Μαδρίτης - ΤΣΣΚΑ: Η μονομαχία των γκαρντ

Το Euroleague Greece συγκρίνει τις δυάδες των γκαρντ σε Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να καταλήξει στο ποια είναι καλύτερη. Τεόντοσιτς - Ντε Κολό ή Ροντρίγκεθ - Γιουλ; Ψηφίστε...

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται απόψε (2/3, 21:45) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην πρώτη δόση της 9ης αγωνιστικής του Top 16 της Euroleague. Μία μονομαχία με μπόλικη ιστορία, τρόπαια και παίκτες που έχουν κατακτήσει (σχεδόν) τα πάντα στην καριέρα τους.

Πέραν αυτών υπάρχουν τέσσερις παίκτες που έχουν κεντρίσει την προσοχή όλων τα τελευταία χρόνια με τα πεπραγμένα τους. Όλως τυχαίως αγωνίζονται στις δύο θέσεις των γκαρντ, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον. Μία δυάδα η Ρεάλ Μαδρίτης, μία η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Εκτός κι αν διαφωνείτε πως γύρω από τους Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Σέρχιο Γιουλ κινούνται τα πάντα στη "Βασίλισσα", ή αν συμβαίνει το ίδιο με τους Μίλος Τεόντοσιτς και Νάντο Ντε Κολό στην "ομάδα του στρατού". Ομολογουμένως, οι τέσσερίς τους ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για όσα κάνει η ομάδα τους στη διάρκεια (και) της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Ο Νάντο Ντε Κολό αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στην Euroleague για τον Φεβρουάριο, ενώ ο Σέρχιο Γιουλ πέτυχε το καλάθι της χρονιάς στην εκτός έδρας νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Βαλένθια για τη Liga Endesa. Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί τους λένε την πλήρη αλήθεια.

Για παράδειγμα, θα σας πούμε ότι ο Μίλος Τεόντοσιτς μετρά 16.3 πόντους με 54.8% δίποντα, 41.2% τρίποντα, 90.5% βολές, 2.3 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα, 2.6 λάθη, 18.1 ranking. Αριθμοί διόλου ευκαταφρόνητοι. Πλην όμως, του Νάντο Ντε Κολό είναι ακόμη καλύτεροι αφού μετρά 19.1 πόντους με 56.3% στα δίποντα, 48.4% στα τρίποντα, 90.7% στις βολές, 3.3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2.6 λάθη, 23.4 ranking.

Σε ό,τι αφορά τον Γάλλο κόμπο γκαρντ, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως στη φετινή διοργάνωση δεν έχει ολοκληρώσει ούτε ένα παιχνίδι με μονοψήφιο αριθμό πόντων. Για την ακρίβεια, το χειρότερο -επιθετικά- παιχνίδι του ήταν αυτό απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα, στο οποίο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε γνωρίσει εντός έδρας ήττα. Τότε, πέτυχε μόλις... 14 πόντους με 4/5 δίποντα και 2/7 ριμπάουντ, την ώρα που είχε ακόμη 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη σε 28'38''.

Το εντυπωσιακό με την περίπτωσή του (πέραν των παραπάνω) είναι ότι στη regular season της Euroleague ήταν ο πρώτος σκόρερ (με 181 πόντους), ο δεύτερος σε εύστοχα σουτ εντός παιδιάς (61) και ranking (223), ενώ ήταν ο τέταρτος στα κερδισμένα φάουλ (51) και τις εύστοχες βολές. Όσο για το Top 16; Είναι τρίτος πλέον σε κερδισμένα φάουλ (39), αλλά κι ο πέμπτος σκόρερ (124). Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εντυπωσιακό παλ, με τον ίδιο να έχει φέτος τη δεύτερη επί της ουσίας ευκαιρία του να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Σε ό,τι αφορά το alter ego του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Μίλος Τεόντοσιτς έχει καταφέρει να είναι πρώτος στο Top 16 σε πόντους (156) και εύστοχα τρίποντα (26), ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τις περισσότερες εύστοχες βολές (40) και το ranking (170). Όχι κι άσχημα, δηλαδή.

Στην αντίπερα όχθη, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ -αφού πέρασε μια δύσκολη περίοδο στο ξεκίνημα της σεζόν λόγω τραυματισμού- είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του Top 16 (66), την ώρα που στη regular season η αναλογία ασίστ/λαθών ήταν 4/1. Ο "τσάτσο" επηρεάστηκε σε ένα βαθμό από την απουσία του Σέρχιο Γιουλ, αλλά από τη στιγμή που τον είχε ξανά στο πλάι του, όλα έγιναν πιο εύκολα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ρούντι Φερνάντεθ παραμένει στα "πιτς" μετά την επέμβαση που έκανε στη μέση.

Για το φινάλε, αφήσαμε το πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Ο Σέρχιο Γιουλ έκανε το... απίστευτο με το buzzer beater που έβαλε απέναντι στη Βαλένθια, αλλά αυτό το καλάθι δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από μια ακόμη επιβεβαίωση πως είναι... clutch player . Δηλαδή αυτός στον οποίο πρέπει να πάει η μπάλα όταν τελειώνει το παιχνίδι.

Πέραν αυτών, ο 27χρονος γκαρντ είναι τρίτος στη λίστα ασίστ/λάθη του Top 16, με περίπου τετραπλάσιες τελικές πάσες. Ο μέσος όρος τους στα παιχνίδια της β' φάσης σε ασίστ (5.2) και λάθη (1.4) είναι ενδεικτική.

Θέλετε κι άλλες αποδείξεις πως οι τέσσερις προαναφερθέντες συνθέτουν δύο από τα καλύτερα περιφερειακά δίδυμα στην Euroleague; Μάλλον όχι...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ