EUROLEAGUE

Περίεργα, ρεκόρ και συγκυρίες του τελικού

Περίεργα, ρεκόρ και συγκυρίες του τελικού

Ο Ολυμπιακός που δεν έχει κερδίσει ποτέ τον Ομπράντοβιτς και το ρεκόρ του Σφαιρόπουλου. Διαβάστε όλα τα περίεργα στοιχεία που αφορούν τον κυριακάτικο τελικό της Κωνσταντινούπολης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Στέφανος Τριαντάφυλλος

Είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε σε Final Four.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που θα αντιμετωπίσει σε τελικό ομάδα από τη χώρα στην οποία διοργανώνεται το Final Four. Είναι η 3η φορά που θα συμβεί αυτό. Τις δύο προηγούμενες ηττήθηκε. Ήταν το 1995 στη Σαραγόσα και το 2015 στη Μαδρίτη. Και τις δύο φορές δηλαδή την "πάτησε" από τη Ρεάλ.

Για τον Ολυμπιακό αυτός είναι ο 8ος τελικός. Είχαν προηγηθεί αυτοί του 1994, του 1995, του 1997, του 2010, του 2012, του 2013 και του 2015. Έχει τρεις κατακτήσεις. Αν κάνει 4η θα πιάσει τη θέση πίσω από Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι, Παναθηναϊκό και Βαρέζε. Θα έχει όμως τα περισσότερα (3) στην δεκαετία του '10 και θα ισοφαρίσει τις κατακτήσεις του Παναθηναϊκού την τελευταία 10ετία (2007-2017).

Η Φενέρ δεν έχει κατακτήσει ποτέ την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είναι ωστόσο η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της σε τελικό. Η τελευταία ομάδα που πήγε σε δύο τελικούς χωρίς να πάρει το τρόπαιο ήταν η Ρεάλ το 2013 και το 2014. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στο παρελθόν με την Μπαρτσελόνα (1996 και 1997).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει ποτέ τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όχι μόνο σε τελικό, αλλά και Final Four. Έχει παίξει απέναντι στις ομάδες του τρεις φορές: το 1994 στον τελικό κόντρα στη Μπανταλόνα, το 1995 στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ και το 2009 στον ημιτελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Περίεργα, ρεκόρ και συγκυρίες του τελικού

Ο Ολυμπιακός μετράει το απόλυτο (3/3) στην Κωνσταντινούπολη. Η συγκεκριμένη πόλη όμως είναι γούρικη και για τον "Ζοτς" που είχε κατακτήσει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο το 1992, στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής.

Συνολικά ο Σέρβος που έχει παίξει σε 16 Final Four, έχει κατακτήσει 8 τίτλους με 4 διαφορετικές ομάδες.

Αυτός θα είναι ο 5ος τελικός για τον Βασίλη Σπανούλη, που σημειωτέον δεν έχει χάσει ποτέ σε ημιτελικό Final Four. Ο διεθνής γκαρντ έχει τρεις τίτλους (2009, 2012, 2013) κατακτώντας σε όλους τον τίτλο του MVP, κάτι που έχουν καταφέρει μόνο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Τόνι Κούκοτς.

Από τον Ολυμπιακό τον ευρωπαϊκό τίτλο έχουν κατακτήσει οι Σπανούλης (3), Πρίντεζης (2), Μάντζαρης (2) και Παπανικολάου (2).

Στον τελικό του 2015 στη Μαδρίτη είχαν αγωνιστεί οι Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπαπέτρου και Αγραβάνης. Οι πρωτάρηδες σε τελικό είναι οι Μπιρτς, Μιλουτίνοφ, Γιανγκ και Γκριν.

Από τη Φενέρμπαχτσε κανείς παίκτης δεν έχει κατακτήσει τον τίτλο της Euroleague, εκτός από τον Πέρο Άντιτς και τον Κώστα Σλούκα. Όλη η ομάδα -πλην των Νάναλι και Μπένετ- ήταν παρούσα στον περσινό τελικό του Βερολίνου.

Καμία ομάδα από την Τουρκία δεν έχει κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο. Για την ακρίβεια αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της χώρας σε τελικό: η πρώτη ήταν πέρσι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φιλοδοξεί να γίνει ο τρίτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Δημήτρη Ιτούδη.

Έγινε, πάντως, ο πρώτος Έλληνας μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη (1994, 1995, 1998) με περισσότερους από έναν τελικούς στο ενεργητικό του.

Περίεργα, ρεκόρ και συγκυρίες του τελικού

Η τελευταία φορά που το τρόπαιο της Euroleague δεν σηκώθηκε από ελληνικά χέρια ήταν το 2010 στο Παρίσι, όταν το κατέκτησε η Μπαρτσελόνα. Έκτοτε ακολούθησε ο Παναθηναϊκός (2011), ο Ολυμπιακός (2012 και 2013), ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης με την Μακάμπι (2014), ο Γιάννης Μπουρούσης με τη Ρεάλ (2015) και οι Ιτούδης, Πιστιόλης, Χατζηχρήστος (2016) με την ΤΣΣΚΑ.

Η Φενέρμπαχτσε είναι η μοναδική ομάδα του Final Four που ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει στην κανονική περίοδο.

Ο Κώστας Σλούκας γίνεται ένας ακόμη Έλληνας που αντιμετωπίζει ελληνική ομάδα στον τελικό. Και μάλιστα είναι ο δεύτερος που αγωνίζεται απέναντι σε πρώην ομάδα του, με τον Γιάννη Μπουρούση που έπαιξε απέναντι στη Ρεάλ το 2015. Άλλοι Έλληνες που έχουν παίξει σε τελικό απέναντι σε ελληνική ομάδα είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός) και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (Μακάμπι-Παναθηναϊκός αν και ο "Σόφο" πήγε στο "τριφύλλι" μετά τη θητεία του στο Τελ Αβίβ)΄

Τρεις Σέρβοι και δύο Καναδοί αναμετρώνται στον τελικό. Ο λόγος για τους Μπογκντάνοβιτς - Κάλινιτς - Μιλουτίνοφ και Μπιρτς - Μπένετ. Θα ήταν και δύο Ιταλοί (Χάκετ - Ντατόμε), αν ο πρώτος δεν ήταν τραυματίας.

Ο Βασίλης Σπανούλης (γεννημένος το 1982) είναι ο μεγαλύτερος παίκτης του τελικού, καθώς περνά για μερικές εβδομάδες τον Πέρο Άντιτς.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ