EUROLEAGUE

Panathinaikos για τετράδα στη Βιτόρια, 72-63 την Μπασκόνια

Panathinaikos για τετράδα στη Βιτόρια, 72-63 την Μπασκόνια
STOLISVAGGELIS

Αυτός ναι, ήταν Panathinaikos! Οι "πράσινοι" άλωσαν τη Βιτόρια (72-63) και πλέον έχουν βάσιμες ελπίδες για να προλάβουν την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Δήλωσε "παρών" μετά από πολύ καιρό ο Νικ Καλάθης.

Για πρώτη φορά φέτος, ο Παναθηναϊκός έστειλε μήνυμα σε εκτός έδρας αγώνα ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το Final Four της Κωνσταντινούπολης. Οι "πράσινοι" άγγιξαν το άριστα για τρία δεκάλεπτα απέναντι στην Μπασκόνια, στοιχείο που τους έδωσε τη νίκη στη Fernando Buesa Arena (72-63) και μαζί περισσότερες ελπίδες για την τέταρτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Η τελευταία περίοδος θύμισε βέβαια κάτι από Κωνσταντινούπολη και Κάουνας, αλλά ο Νικ Καλάθης μαζί με τους Μάικ Τζέιμς και Τζέιμς Φελντέιν δήλωσαν παρόντες στο πιο κρίσιμο σημείο, για να προστατεύσουν το προβάδισμα της ομάδας τους.

Το +22 (25-47) της γ' περιόδου έγινε +6 (63-69) στα 45'' για το τέλος, αλλά τρεις πόντοι από τους Τζέιμς Γκιστ και Νικ Καλάθη και ένα κλέψιμο του Τζέιμς Φελντέιν έβαλαν τέλος σε οποιαδήποτε υποψία ανατροπής.

Αποστολή στη Βιτόρια: Γιώργος Οικονόμου

Ο MVP

Βάσει στατιστικών, ο Κρις Σίνγκλετον (16π., 8ριμπ.) ήταν ο κορυφαίος του "τριφυλλιού", αλλά η αλήθεια είναι ότι στο τέλος του αγώνα ο Νικ Καλάθης ήταν καθοριστικός. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Superfoods θύμισε τον καλό του εαυτό, αυτόν που βλέπαμε στο α' μισό της EuroLeague και έχοντας 8 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ, μαζί με μαζεμένες καλές άμυνες, ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του στη Βιτόρια.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην τελευταία περίοδο, οι γηπεδούχοι έκαναν την τελική τους αντεπίθεση για την ανατροπή, αλλά οι τρεις περιφερειακοί του Παναθηναϊκού Superfoods είπαν "όχι". Οι Μάικ Τζέιμς, Νικ Καλάθης και Τζέιμς Φελντέιν πέτυχαν προσωπικά καλάθια και κράτησαν το "τριφύλλι" σε απόσταση ασφαλείας μέχρι το τέλος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Το παιχνίδι πήγε να γυρίσει... τούμπα εξαιτίας των λαθών του Παναθηναϊκού. Οι "πράσινοι" είχαν 10 στις τρεις πρώτες περιόδους, αλλά πρόλαβαν να κάνουν άλλα 9 (!) στο τελευταίο δεκάλεπτο, βάζοντας στο παιχνίδι την Μπασκόνια.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο Παναθηναϊκός Superfoods δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι. Το ξεκίνησε εντυπωσιακά! Η αμυντική συμπεριφορά των "πρασίνων" ήταν υποδειγματική, ο Τσάβι Πασκουάλ μπέρδεψε -με την άμυνα ζώνης 3-2 με match up- τους γηπεδούχους και χάρη στον έλεγχο των ριμπάουντ, το "τριφύλλι" κατάφερε να ξεφύγει γρήγορα στο σκορ. Η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα (4-14) στο 5'58'' με καλάθι του Κρις Σίνγκλετον, με το α' δεκάλεπτο να "κλείνει" στο +18 (6-24) για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δέχθηκε μόλις τρία καλάθια, κι αυτά από προσωπικές ενέργειες των Τόρνικε Σενγκέλια και Άνταμ Χάνγκα.

Τα 3/16 σουτ των γηπεδούχων στην α' περίοδο είχαν εξήγηση στην εκπληκτική άμυνα της ελληνικής ομάδας, η οποία δεν έχασε τον έλεγχο του ρυθμού, παρά τις αλλαγές που έγιναν στην πεντάδα. Ακόμη κι όταν η Μπασκόνια έδειξε -προς στιγμήν- να βρίσκει ρυθμό χάρη στα συνεχόμενα καλάθια του Σέιν Λάρκιν, ο Νίκος Παππάς με τον Γιάννη Μπουρούση "πάγωσαν" άμεσα τον ρυθμό.

Οι γηπεδούχοι πλησίασαν μέχρι το -12 (21-37 στο 16'55''), δείχνοντας ότι μπορούν να ρίξουν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά δεν ξανασκόραραν μέχρι το τέλος του α' μέρους, την ώρα που ο Κρις Σίνγκλετον με τον Νικ Καλάθη έφεραν τη διαφορά στο +16 (21-37) για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Η Μπασκόνια είχε πλέον 9/32 εντός παιδιάς, με τον Παναθηναϊκό Superfoods να είναι σε σαφώς καλύτερη μοίρα χάρη στα 15/30 σουτ, μα πολύ περισσότερο επειδή είχε 11/17 δίποντα.

Η κυριαρχία του "τριφυλλιού" στο παρκέ συνεχίστηκε στη γ' περίοδο, με τον Κρις Σίνγκλετον να είναι καθοριστικός. Με δικούς του συνεχόμενους πόντους και την ομαδική άμυνα να αγγίζει -πάλι- το τέλειο, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κατάφεραν να κρατήσουν τη διαφορά ασφαλείας. Βρέθηκαν μέχρι το +22 (25-47) στο 24'21'', διατηρώντας την απόσταση από τους γηπεδούχους.

Κι αν για το υπόλοιπο του δεκαλέπτου οι πόντοι έρχονται με το σταγονόμετρο, ένα τρίποντο του Κένι Γκάμπριελ στην εκπνοή επανέφερε το +17 (37-54) που έδινε μια σχετική ασφάλεια στον Παναθηναϊκό.

Στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του Σίτο Αλόνσο πάτησαν το γκάζι, την ώρα που αυτοί του Τσάβι Πασκουάλ έχασαν το μυαλό τους. Οι "πράσινοι" έκαναν πάρα πολλά λάθη, σε σημείο που έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να ελπίζουν σε νίκη.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Μπασκόνια πίστεψε -και με το παραπάνω- στην ανατροπή, ρίχνοντας τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα (48-56) με πέντε λεπτά να μένουν για το τέλος του αγώνα.

Εκεί όμως, οι Νικ Καλάθης, Μάικ Τζέιμς και Τζέιμς Φελντέιν πέτυχαν συνεχόμενα προσωπικά καλάθια για να κρατήσουν -με νύχια και με δόντια- τη διαφορά στο +8 (59-67) στο 38'07''.

Στο τελευταίο δίλεπτο βέβαια, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ άγγιξαν μία ακόμη αυτοκτονία. Έκαναν τέσσερα (!) λάθη σε πάσες και επαναφορές, πριν περάσουν το κέντρο, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν τόσο νευρικοί, που δεν μπορούσαν να σκοράρουν. Με 45'' για το τέλος ο Γιοχάνες Βόιτμαν μείωσε στους έξι (63-69), αλλά ένα καλάθι του Τζέιμς Γκιστ και μία βολή του Νικ Καλάθη επανέφεραν την ηρεμία στο "πράσινο στρατόπεδο" και χάρισαν το τέταρτο "διπλό" για φέτος στην EuroLeague (63-72), που δίνει δικαίωμα στην ελπίδα για την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Τα δεκάλεπτα: 6-24, 21-37, 37-54, 63-72.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Αλόνσο): Λάρκιν 7 (2/8 δίπ., 1/5 τρίπ.), Βόιτμαν 12 (7 ριμπ.), Χάνγκα 13 (1), Μπομπουά (0/5 σουτ), Μπλάζιτς, Ντιόπ 7, Τιγί 2, Λαπροβίτολα 5 (1/6 τρίπ.), Σενγκέλια 6, Μπάντιντζερ 11 (1), Λουζ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (2 τρίπ., 8 ριμπ.), Νίκολς 2, Ρίβερς (0/3 τρίπ.), Τζέιμς 11 (1), Παππάς 4, Φελντέιν 8 (2), Γκιστ 11 (1), Γκάμπριελ 6 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 8 (6 ριμπ., 8 ασ.).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ