EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 77-58

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 77-58
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Ζαλγκίρις (77-58), επιβεβαιώνοντας τη φετινή τάση να "καθαρίζει" εύκολα τα εντός έδρας παιχνίδια. Τραυματίστηκε ο Μαυροκεφαλίδης, στο ένατο λεπτό.

Το ΟΑΚΑ συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για τον Παναθηναϊκό. Το αυτό κατάλαβε απόψε και η Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των "πρασίνων" για πολλή ώρα. Έτσι το τελικό +19 (77-58) ήρθε μάλλον φυσιολογικά.

Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν πολύ καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και με μοναδική εξαίρεση το διάστημα από το 9ο μέχρι το 16ο λεπτό κυριάρχησε στο παρκέ. Γι αυτό και πέρασε ένα από τα πιο εύκολα βράδια του στη φετινή Euroleague.

Ο Νίκος Παππάς, στην επιστροφή του στη δράση μετά από αποχή δύο εβδομάδων, ήταν πολύ καλός (14π.). Ο Παναθηναϊκός είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Σλότερ 11, Γιάνκοβιτς 11, Φώτσης 10, Γκιστ 13, Μπατίστα 11 οι άλλοι), αλλά η βραδιά είχε και ένα μεγάλο "αλλά".

Αυτό του τραυματισμού του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Ο 30χρονος σέντερ αγωνίστηκε για μόλις 1'10'' αφού ένιωσε ενοχλήσεις στον προσαγωγό, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός μάχης για σχεδόν όλο το παιχνίδι.

Για τη Ζάλγκιρις, αυτός που γνώρισε την αποθέωση, ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Πέραν τούτου, ουδείς κατάφερε να ξεχωρίσει, με τον Ουίλ Τσέρι να έχει 13 πόντους με 5/13 σουτ.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Οι δηλώσεις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έδειξαν τη διάθεσή τους. Έκαναν αυτό που τόνιζαν τις τελευταίες ημέρες, παίζοντας με μεγάλη ένταση στις δύο πλευρές του παρκέ. Γι αυτό και κατάφεραν να προηγηθούν με 9-0 στο 4ο λεπτό, με αυτούς της Ζαλγκίρις Κάουνας να... ψάχνονται.

Σταδιακά όμως, οι Λιθουανοί βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν. Όχι ότι πλησίασαν στο σκορ. Απλά πέτυχαν δύο τρίποντα, δείχνοντας πως ξέρουν... τον δρόμο προς αντίπαλο καλάθι. Όσο όμως ήταν απόντες στο πίσω μέρος του γηπέδου, δεν είχαν τύχη στο παιχνίδι, με το +14 (20-6) που απέκτησε ο Παναθηναϊκός στο 7ο λεπτό να είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Σε αυτά προσθέστε ότι εφτά "πράσινοι" είχαν σκοράρει μέχρις εκείνο το σημείο, με τον Παππά να δίνει το κάτι διαφορετικό.

Έπεσε η διαφορά, αλλά η λύση ήταν τα τρίποντα

Η διαφορά έφτασε λίγο πιο ψηλά (24-9), αλλά από εκείνο το σημείο και μέχρι το 16ο λεπτό οι παίκτες του Γκιντάρας Κράπικας πήραν τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Με διαδοχικά καλάθια στο ένας εναντίον ενός, οι Λιθουανοί αντέδρασαν και με τον Μιλάκνις να κάνει τη διαφορά (όσο ο Άντερσον δεν έβρισκε τον στόχο) βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν τη διαφορά στους τέσσερις (30-26 στο 15'), αναγκάζοντας τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να κάνει μαζεμένες αλλαγές.

Αυτό ήταν! Έκτοτε, οι παίκτες του ανέβασαν την ένταση σε άμυνα και επίθεση, ξεμακραίνοντας στο σκορ. Στοιχεία που βοήθησαν σε αυτό ήταν τα δύο τρίποντα που πέτυχαν οι Γιάνκοβιτς και Διαμαντίδης, την ώρα που οι "πράσινοι" εκμεταλλεύτηκαν τη φθορά των φάουλ των φιλοξενούμενων, για να σκοράρουν μερικούς ξεκούραστους πόντους.

Το +13 (46-33) του πρώτου ημιχρόνου διαμορφώθηκε με νέο τρίποντο (από τον Σλότερ), δίνοντας στο "τριφύλλι" το κατάλληλο "πάτημα" για να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα.

Άμυνα και... +21

Στο τρίτο δεκάλεπτο, οι "πράσινοι" απλά επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους. Με "όπλο" την άμυνα και παρά την απουσία του Μαυροκεφαλίδη, που δεν βρισκόταν ούτε στον πάγκο.

Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να προσπαθούν να σκοράρουν μέσα από ατομικές ενέργειες, αλλά εν αντιθέσει με το πρώτο μέρος, τώρα δεν ήταν εύστοχοι. Τα πολλά "πράσινα" χέρια που έβρισκαν στον ορίζοντα σε συνδυασμό με την απουσία inside game, υποχρέωσαν τον Γκιντάρας Κράπικας να περιμένει πεντέμισι λεπτά, μέχρι να δει τους παίκτες του να σκοράρουν.

Η διαφορά είχε πάρει όμως την ανηφόρα, μέχρι να συμβεί αυτό με αποτέλεσμα να φτάσει στο +17 (54-35) για το "τριφύλλι", που εν τω μεταξύ είχε βρει τον τρόπο να καλύψει τη φθορά των φάουλ των Γιάνκοβιτς και Μπατίστα.

Κι όσο η Ζαλγκίρις αγνοούσε το εύκολο καλάθι, τόσο μεγάλωνε η διαφορά, που έφτασε ακόμα και στο +22 (61-39) υπέρ του Παναθηναϊκού, στο 28ο λεπτό. Τα δεδομένα της αναμέτρησης ήταν τέτοια που δεν χωρούσε αμφισβήτηση περί της ομάδας που θα κερδίσει.

Πόσω μάλλον όταν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έβλεπε τους αντιπάλους του, και δη τον κορυφαίο παίκτη τους (Άντερσον), να χάνουν ακόμα και... κάρφωμα στον αιφνιδιασμό -συνέβη στο 32ο λεπτό.

Η ώρα των "μικρών"

Με το "πράσινο" προβάδισμα σταθερά κοντά (πάνω ή κάτω) στους είκοσι πόντους (63-42 στο 30', 67-46 στο 34'), όλα έμοιαζαν πιο εύκολα για το "τριφύλλι". Ακόμα κι όταν έχασε τον προσανατολισμό του στην επίθεση, βλέπετε, η δράση στην άμυνα αρκούσε για να σώσει τα προσχήματα.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να παίρνουν τη δεύτερη νίκη τους στο Top 16 (77-58) και τον Μαυροβούνιο τεχνικό να δίνει χρόνο συμμετοχής σε Χαραλαμπόπουλο και Διαμαντάκο (δεύτερη στην καριέρα του), στο τελευταίο τρίλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 46-33, 63-42, 77-58.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ