EUROLEAGUE

Παλικαρίσια νίκη η Μπασκόνια επί της ΤΣΣΚΑ

Παλικαρίσια νίκη η Μπασκόνια επί της ΤΣΣΚΑ

Ο Σέιν Λάρκιν έβαλε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα 31,3'' πριν από τη λήξη και η Μπασκόνια νίκησε την ΤΣΣΚΑ 79-78. Μοιραίος στο φινάλε ο -κορυφαίος της ΤΣΣΚΑ- Μίλος Τεόντοσιτς.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς έκανε το παιχνίδι της ζωής του στον πρώτο γύρο απέναντι στη Μπασκόνια (34π., 10ασ.). Στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, δε, πήρε την ΤΣΣΚΑ από το χέρι στο τέταρτο δεκάλεπτο και την οδήγησε σε ανατροπή στα τελευταία λεπτά. Το κοινό της Βιτόρια παρακολουθούσε σιωπηλό τον Σέρβο να μετατρέπεται για δεύτερη φορά στην ίδια σεζόν σε δήμιο της ομάδας του. Αυτή τη φορά, όμως, το φινάλε είχε διαφορετική κατάληξη. Το έργο είχε άλλον ήρωα.

Το όνομα του; Σέιν Λάρκιν. Ο βραχύσωμος Αμερικανός γκαρντ έβαλε το μεγαλύτερο καλάθι του αγώνα 31,3'' πριν από τη λήξη, έκανε και το καθοριστικό κλέψιμο στην επόμενη φάση και στο τέλος η Μπασκόνια κατόρθωσε να νικήσει την ΤΣΣΚΑ 79-78 και να παραμείνει στην πέμπτη θέση της κατάταξης, μαζί με τον Παναθηναϊκό και τον Ερυθρό Αστέρα, οι οποίοι προχώρησαν επίσης με νίκες στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής.

Ο MVP

Ο Σέιν Λάρκιν δεν ήταν συνολικά ο καλύτερος παίκτης της Μπασκόνια. Ο Ανταμ Χάνγκα έβαλε 15 πόντους και έκανε 4 τάπες. Ο Κιμ Τιγί πέτυχε 11 πόντους χωρίς να χάσει σουτ (5/5). Ο Τόρνικε Σενγκέλια είχε 9 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και +24 στο σύστημα αξιολόγησης. Ο πιο καθοριστικός παίκτης, πάντως, ήταν ο Λάρκιν. Ο Αμερικανός έβαλε 12 πόντους με 4/7 σουτ, μοίρασε 3 ασίστ και ήταν επίσης αυτός που έβαλε το νικητήριο σουτ και έκανε το πιο καθοριστικό κλέψιμο στα τελευταία δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι Νάντο Ντε Κολό και Μίλος Τεόντοσιτς έμοιαζαν ώρες ώρες να παίζουν μόνοι τους στην επίθεση της ΤΣΣΚΑ. Οι δύο σταρ της ρωσικής ομάδας είχαν μαζί 41 πόντους με 16/31 σουτ και 12 ασίστ, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους είχαν 37 πόντους, 12/28 σουτ και 6 ασίστ όλοι μαζί!

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στις λεπτομέρειες... Ίσως και στο ότι η Μπασκόνια ήταν η ομάδα που το ήθελε περισσότερο, επειδή σε περίπτωση ήττας θα έμπλεκε σε περιπέτειες. Άλλωστε, σε ένα ματς στο οποίο η Μπασκόνια δεν προηγήθηκε ποτέ με διαφορά μεγαλύτερη από οκτώ πόντους και η ΤΣΣΚΑ δεν ξέφυγε με περισσότερους από πέντε, μόνο οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να κρίνουν το νικητή.

Παλικαρίσια νίκη η Μπασκόνια επί της ΤΣΣΚΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η μεν Μπασκόνια χρειαζόταν οπωσδήποτε τη νίκη προκειμένου να μην πέσει στην όγδοη θέση της κατάταξης, κάτω και από την Αναντολού Εφές. Η δε ΤΣΣΚΑ επιζητούσε διακαώς το διπλό ώστε να μείνει μόνη πρώτη, αφήνοντας πίσω της τη Ρεάλ Μαδρίτης. 'Ολα προμήνυαν λοιπόν ματσάρα στη Βιτόρια και αυτό ακριβώς παρακολούθησαν οι 13.126 θεατές στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα. Οι δύο ομάδες κονταροχτυπήθηκαν επί 40 λεπτά, σε έναν αγώνα στον οποίον καμία ομάδα δεν προηγήθηκε με περισσότερους από οκτώ πόντους διαφορά.

Η Μπασκόνια έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα τεσσάρων πόντων (18-14), η ΤΣΣΚΑ ανέκτησε λίγο αργότερα το προβάδισμα με +5, αλλά οι γηπεδούχοι έκλεισαν το ημίχρονο με ένα σερί 6-0 και πήραν ξανά κεφάλι στο σκορ (34-33). Καμία ομάδα δεν μπόρεσε να αποσπαστεί πολύ στο πρώτο ημίχρονο και το ίδιο συνέβη και στο δεύτερο. Η ομάδα που είχε πάντως διαρκώς τον έλεγχο και έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι, ήταν αυτή του Σίτο Αλόνσο. Η Μπασκόνια ξέφυγε μάλιστα με 45-37 στο 23' και δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μέχρι που ανέλαβε δράση ο Μίλος Τεόντοσιτς...

Ο Σέρβος πέτυχε δύο συνεχόμενα τρίποντα στα τελευταία δύο λεπτά και έριξε τη διαφορά στον έναν πόντο (77-76), ενώ με 40,9'' να απομένουν έδωσε και μία πανέμορφη ασίστ στον Τζέιμς Ογκαστιν, ο οποίος σκόραρε με λέι-απ και έκανε το σκορ 77-78. Από το 21' είχε να προηγηθεί η ρωσική ομάδα (34-35). Το προβάδισμα όμως άλλαξε πάλι γρήγορα χέρια. Υπεύθυνος γι αυτό ήταν ο Λάρκιν.

Αμέσως μετά το τάιμ άουτ ο Αμερικανός γκαρντ σκόραρε σχεδόν αμέσως με σουτ από τα έξι μέτρα και 31,3'' πριν από τη λήξη έκανε το σκορ 79-78. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν και το τελικό σκορ. Η ΤΣΣΚΑ έκανε κακή επιλογή στην επόμενη επίθεση, ο Τεόντοσιτς έχασε τη μπάλα, ο Λάρκιν την έκλεψε και στα 10 δευτερόλεπτα που απέμεναν οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν καν να κάνουν φάουλ στην Μπασκόνια, που κράτησε τη μπάλα μέχρι το τέλος του αγώνα και μαζί τη σπουδαία νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 18-14, 34-33, 61-54, 79-78

Τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ