EUROLEAGUE

Οι τάσεις και συνήθειες των ομάδων της Euroleague

Οι τάσεις και συνήθειες των ομάδων της Euroleague

Το 1/3 της EuroLeague ολοκληρώθηκε, με το Sport24.gr να παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την παρουσία των δεκαέξι μονομάχων μετά από δέκα αγωνιστικές δράσης.

Με δέκα αγωνιστικές να αποτελούν ήδη ιστορία για φέτος στην EuroLeague, είναι σαφές πως το δείγμα που έχουμε από τις δεκαέξι ομάδες είναι σημαντικό. Όλοι έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες έδρες, όλοι έχουν περάσει βράδια απογοήτευσης και προβληματισμού, αλλά και μεγάλων νικών.

Αυτό είναι το ένα μέρος της ανάλυσης για το τι έχουμε δει ως τώρα στη διοργάνωση, το άλλο είναι αυτό που αποτυπώνεται από τους αριθμούς, οι οποίοι βοηθούν στην περαιτέρω κατανόηση των πεπραγμένων των ομάδων. Όπως για παράδειγμα στην επιθετική τους φιλοσοφία, στο αν θέλουν γρήγορο ή αργό ρυθμό, στο που εστιάζουν.

Το ότι η Αναντολού Εφές (850) και η Μακάμπι Τελ Αβίβ (843) είναι οι δύο πρώτες ομάδες σε εκτελεσμένες επιθέσεις δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Οι δύο πιο "αμερικανοποιημένες" ομάδες της διοργάνωσης είναι αυτές που επιδιώκουν να τρέχουν περισσότερο, να ανεβάζουν τον αριθμό των κατοχών στα παιχνίδια τους και να πηγαίνουν τους αγώνες σε υψηλό σκορ, γιατί έχουν -πέρα από πλούσιο επιθετικό ταλέντο- αρκετές αμυντικές αδυναμίες.

Πολύ πιο πίσω από αυτές βρίσκονται η Βαλένθια (767) και η Μπάμπεργκ (771) που βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις. Τρίτη από το τέλος είναι η Φενέρμπαχτσε (773), που ούτως ή άλλως πηγαίνει σε κοντρολαρισμένες επιθέσεις δίχως παρορμητικότητα, ενώ ο Παναθηναϊκός Superfoods (782) είναι μια θέση πιο πάνω, 13ος στο σύνολο. Όσο για τον Ολυμπιακό; Είναι στην 11η θέση με 802 κατοχές.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ > ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα αποτελεσματικότητα. Το κάθε άλλο, η Αναντολού Εφές και η Μακάμπι Τελ Αβίβ αποδεικνύονται οι πιο επιπόλαιες ομάδες της διοργάνωσης, με πολλά άστοχα σουτ και λάθη, που δεν τους επιτρέπουν να μετατρέψουν αυτή την πρωτιά με περισσότερους πόντους ανά αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή του Βέλιμιρ Πέρασοβιτς είναι μία από τις τρεις ομάδες της EuroLeague σε πόντους ανά κατοχή! Με μόλις 0.99 πόντους ανά εκτελεσμένη επίθεση αποτυπώνεται πλήρως αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω, με την Ουνικάχα Μάλαγα (0.98) και τον Ερυθρό Αστέρα (0.96) να είναι οι μοναδικές που βρίσκονται πιο χαμηλά. Από μέρους της, η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι 13η στο σύνολο με 1.00 πόντο ανά κατοχή.

Στην κορυφή της σχετικής στατιστικής κατηγορίας βρίσκεται η Φενέρμπαχτσε (1.16), με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1.15) και τον Παναθηναϊκό Superfoods (1.13) να ακολουθούν. Ο Ολυμπιακός είναι 11ος με 1.03 πόντους, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός πως δεν αντλεί πόντους και δημιουργία από τον Βασίλη Σπανούλη από την εκκίνηση της σεζόν.

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Αυτό στο οποίο βελτιώθηκαν (όχι πολύ πάντως) οι "αιώνιοι" στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές είναι το πως προστατεύουν την μπάλα. Πριν από το μεταξύ τους παιχνίδι στο ΣΕΦ, ήταν οι δύο χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης στην αναλογία ασίστ/λαθών, κάτι που πλέον δεν υφίσταται. Ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει 1.4 ασίστ για κάθε λάθος που κάνει (από 1.2 μέχρι την 5η αγωνιστική), ενώ ο Ολυμπιακός μοιράζει 1.3 ασίστ για κάθε λάθος που κάνει (από 1.1). Οι ομάδες που είναι πιο αποδοτικές είναι η Μπαρτσελόνα (1.9), η Μπασκόνια (1.8), η Ρεάλ Μαδρίτης (1.7) και ο Ερυθρός Αστέρας (1.7).

Το παράδοξο για τις δύο ελληνικές ομάδες είναι ότι βρίσκονται στην πρώτη τετράδα της κατάταξης της EuroLeague, αλλά την ίδια ώρα είναι από τις χειρότερες στο κομμάτι της αξιολόγησης. Οι "ερυθρόλευκοι" είναι στην 11η θέση με 809 βαθμούς και οι "πράσινοι" μία θέση πιο κάτω με 807 βαθμούς. Αμφότεροι απέχουν πολύ από τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα, δηλαδή την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1.026), τη Ρεάλ Μαδρίτης (955) και την Μπαρτσελόνα (924). Αυτές οι τρεις είναι κι οι μοναδικές με 900+ πόντους στο σύστημα αξιολόγησης, με την τέταρτη (Φενέρμπαχτσε) να έχει 899 βαθμούς.

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΙΜΚΙ

Πέραν όλων των άλλων, υπάρχει κάτι ακόμη που έχει να κάνει περισσότερο με το πίσω μέρος του παρκέ και τη συμπεριφορά παικτών και ομάδων. Για παράδειγμα, η Χίμκι είναι η μοναδική ομάδα της EuroLeague σε βάρος της οποίας δεν έχει καταλογιστεί αντιαθλητικό φάουλ ή τεχνική ποινή! Το απόλυτο μηδέν για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ουνικάχα Μάλαγα, η οποία το βράδυ της Παρασκευής (1/12) επιβεβαίωσε στο ΟΑΚΑ τον κανόνα της πιο... σκληρής ομάδας.

Οι παίκτες του Τζοάν Πλάθα έχουν χρεωθεί με έξι αντιαθλητικά φάουλ και πέντε τεχνικές ποινές, ενώ τους ακολουθούν αυτοί του Δημήτρη Ιτούδη με τέσσερα αντιαθλητικά και ισάριθμες τεχνικές ποινές. Ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει αντίστοιχα δύο αντιαθλητικά και τέσσερις τεχνικές ποινές, ενώ ο Ολυμπιακός μόλις ένα αντιαθλητικό και τρεις τεχνικές ποινές.

Κι από εκεί, μπορούμε να σταθούμε στα κερδισμένα φάουλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (222), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (221) και τον Ολυμπιακό (221) να έχουν τα πρωτεία, την ώρα που η Μακάμπι Τελ Αβίβι (184) και η Μπαρτσελόνα (181) είναι οι ομάδες που βλέπουν να σφυρίζονται λιγότερα φάουλ υπέρ τους. Το "τριφύλλι" είναι στην ένατη θέση των κερδισμένων φάουλ με 208.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ