EUROLEAGUE

Οι ομάδες της νέας Euroleague

Οι ομάδες της νέας Euroleague

Έντεκα είναι οι άδειες τύπου Α, οκτώ αυτές τύπου Β', ενώ υπάρχουν και 5 wild cards που ψάχνουν ιδιοκτήτες. Τι θα ισχύσει του χρόνου στην Ευρώπη; Δείτε.

Για να ξεκινήσουμε από... κάπου, να σας πούμε ότι η νέα αγωνιστική περίοδο της Euroleague Basketball δεν θα περιλαμβάνει προκριματικό γύρο, ενώ οι οργανισμοί που είναι ή θα μπουν στη λίστα, οφείλουν να 'χουν μπάτζετ τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ζάλγκιρις, ο Ερυθρός Αστέρας, η Ζιελόνα Γκόρα και η Τσεντεβίτα θα πρέπει να αυξήσουν τα χρήματα που θα διαθέσουν για να συνθέσουν ρόστερ και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Όπως υποδεχόμαστε λοιπόν, στη ζωή της ελίτ των διοργανώσεων, σε συλλογικό επίπεδο το Financial Fair Play , ελάτε να δούμε πώς συγκροτείται το παζλ με τις ομάδες που θα πάρουν μέρος, καθώς μόλις δυο πρωταθλήματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το ιταλικό και το ισραηλινό.

Τα δεδομένα (Α και Β licenses)

Ισπανία Ρεάλ Μ. (Α) Μπαρτσελόνα (Α) Λαμποράλ Κ. (Α) Μάλαγα (Α)
Τουρκία Φενέρμπαχτσε (Α) Αναντολού Εφές (Α)
Ρωσία ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Α) Χίμκι (Eurocup)
Ελλάδα Ολυμπιακός (Α) Παναθηναϊκός (Α)
ΑΒΑ Liga Ερ. Αστέρας (Β ) Τσεντεβίτα (Β)
Γαλλία Λιμόζ (Β)
Λιθουανία Ζάλγκιρις (Α)
Ιταλία Αρμάνι (Α) Σάσαρι/Ρέτζιο Εμίλια (Β)
Ισραήλ Μακάμπι Τ.Α. (Α)
Γερμανία Μπάμπεργκ (Β)
Πολωνία Ζιελόνα Γκόρα (Β)

Οι παράμετροι

Οι μέτοχοι της Euroleague Basketball αποφάσισαν στις 9/7 του 2014 τον περιορισμό των αδειών τύπου Α σε τρεις, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2015-16. Άρα, η ισπανική ομάδα με το χαμηλότερο ranking θα χάσει την άδεια, στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και στη θέση της θα εμφανιστεί εκείνη με το υψηλότερο ranking, που δεν έχει άδεια τύπου Α.

Η Λαμποράλ Κούτσα ήταν η έχουσα το χαμηλότερο ranking, εξ όσων έχουν συμβόλαιο και θα έπρεπε να αντικατασταθεί από τη Βαλένθια (μπήκε τετράδα στην Liga Endesa), μόνο που οι Βάσκοι τυγχάνουν εκ των ιδρυτικών μελών και ως εκ τούτου δύσκολα θα διαγραφούν από τη λίστα. Συν του ότι η προϋπόθεση για να φτάσουν ξανά οι "νυχτερίδες" στη Euroleague είναι να προκριθούν στον τελικό. Αν συμβεί αυτό, θα γίνει στην Ισπανία ο κακός χαμός.

Σε εκείνη την απόφαση (του 2014), είχε ξεκαθαριστεί πως η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί με το τέλος όλων των λιγκών -βάσει των όσων έχουν επιτύχει οι οργανισμοί εντός και εκτός συνόρων, της προσέλευσης κοινού και των εσόδων από τα τηλεοπτικά, από τη σεζόν 2009 έως και φέτος.

Στις χώρες που έχουν κάθετο, τη θέση θα πάρει η πρωταθλήτρια ομάδα, κάτι που ισχύει για τις 4 εκ των οκτώ αδειών τύπου Β (βλέπε μονοετής).

Η C license

Δεδομένου ότι η Χίμκι πέραν από φιναλίστ της VTB United League (καθεστώς που δίνει άδεια τύπου Β) ήταν και κάτοχος του Eurocup, η C license γίνεται wild card και προστίθεται στις τέσσερις που επρόκειτο να δοθούν για τη νέα αγωνιστική περίοδο αυτό το καλοκαίρι. Σύνολο δηλαδή, πέντε wild cards με τις Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία να 'χουν την προτεραιότητα -πάντα βάσει των όσων έχουν αποφασίσει οι μέτοχοι-, λόγω του status τους ως στρατηγικές αγορές στην εξέλιξη της διοργάνωσης.

Πού θα πάνε οι wild cards

Όποιος διεκδικεί wild card, στο φάκελο της υποψηφιότητας βάζει και μια επιταγή με το ποσό του 1.000.000 ευρώ, γιατί εκεί ορίστηκε το fee.

Στα ενδιαφέροντα αυτής της υπόθεσης, ανήκει το γεγονός ότι η Καρσίγιακα (πρωταθλήτρια στην Τουρκία) σαφώς και θα διεκδικήσει wild card και κατά... 99,9% θα την πάρει, γιατί φόρεσε το στέμμα.

Ανάλογη ιστορία με της Καρσίγιακα, έζησε και η Σάσαρι που άφησε εκτός τελικών στη γείτονα Ιταλία την Αρμάνι. Και αν οι του Μιλάνο... θα ζήσουν κι έτσι (έχουν άδεια τύπου Α), αν ο τίτλος πάει στα χέρια της Ρέτζιο Εμίλια, η ομάδα του Ρομέο Σακέτι θα κάνει αίτηση για wild card. Το σκορ είναι 2-2. Στο Ισραήλ, η Μακάμπι έμεινε εκτός από τη Χάποελ Εϊλατ και θα συναντήσει στους τελικούς τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Εξυπακούεται πως ο πρωταθλητής θα διεκδικήσει wild card.

Το Final Four του 2016 θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και άρα η Άλμπα αποκτά επίσης, προβάδισμα σε ό,τι αφορά τους ανταγωνιστές της για τις wild cards. Να θυμίσουμε εδώ πως η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς αποκλείστηκε από τους τελικούς, όπου εμφανίστηκαν οι Μπάμπεργκ και Μπάγερν, με τους πρώτους να επιστρέφουν στην κορυφή, έπειτα από ένα χρόνο. Άρα, έχουν δικαίωμα να παίξουν στη Euroleague... και άρα οι άλλοι θα κάνουν αίτηση για wild cards.

Ξεκάθαρο ενδιαφέρον για... αυτό το πάσο έχει εκδηλώσει και η Λοκομοτίβ Κουμπάν, ενώ από τη Γαλλία που είναι στις χώρες με προτεραιότητα, πέραν της θέσης του πρωταθλητή (Λιμόζ), υπάρχει πάντα η Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ (είναι ο frontman στο γκρουπ των ιδιοκτητών). Και μη ξεχνάτε ότι υπάρχει και η Μεγάλη Βρετανία , στην οποία έχει δώσει προτεραιότητα η διοργανώτρια αρχή.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ