EUROLEAGUE

O Πιέρ Τζάκσον ήρθε για να μείνει

O Πιέρ Τζάκσον ήρθε για να μείνει

Από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση ο Πιέρ Τζάκσον έδειξε ότι δεν είναι πια περαστικός από την EuroLeague. Ήρθε για να μείνει και να κάνει τη διαφορά.

Έπειτα από μία καταστροφική (σε όλα τα επίπεδα) σεζόν η Μακάμπι αποφάσισε να αλλάξει τελείως πρόσωπο φέτος. Κράτησε μόνο έναν παίκτη από το περσινό ρόστερ (τον Ιτάι Σεγκέβ) και πήρε 12 νέους, με “μεγαλύτερο” όνομα όλων τον Νόρις Κόουλ. Με έξι σεζόν στο ΝΒΑ και δύο πρωταθλήματα, το portfolio του 29χρονου (σήμερα έχει γενέθλια) πόιντ γκαρντ ήταν χωρίς αμφιβολία αυτό που ξεχώριζε. Αυτός που κλέβει πάντως την παράσταση μέχρι στιγμής στο Τελ Αβίβ είναι άλλος.

Ο νέος σταρ της “ομάδας του λαού” έχει ύψος 1,78μ. και την προηγούμενη σεζόν την πέρασε μεταξύ ΝΒΑ (Ντάλας Μάβερικς) και D-League (Τέξας Λέτζεντς). Το όνομά του είναι Πιέρ Τζάκσον και στην πρώτη του κιόλας εμφάνιση με τη φανέλα της Μακάμπι σημείωσε το καλύτερο νούμερο που έχει εμφανιστεί στο index rating της EuroLeague εδώ και 11 μήνες και συγκεκριμένα από το +43 του Μίλος Τεόντοσιτς στον αγώνα ΤΣΣΚΑ-Μπασκόνια στις 25/11/2016.

Ο Τζάκσον ήταν ασταμάτητος στο Μπάμπεργκ. Πέτυχε 18 από τους 27 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο και οδήγησε τη Μακάμπι στη νίκη επί της γερμανικής ομάδας, κάνοντας ατομικά ρεκόρ για τη διοργάνωση σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Ο απολογισμός του: 27 πόντοι, 4/5 βολές, 4/8 δίποντα, 5/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, μόνο ένα λάθος και +41 στον δείκτη αξιολόγησης σε 30'21''. Ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη της πρώτης αγωνιστικής, δε, μάλλον είναι ήδη στο τσεπάκι του.

Η απίστευτη εμφάνιση του Πιέρ Τζάκσον μας βοήθησε να κερδίσουμε το παιχνίδι” είπε ο Νέβεν Σπάχια μετά το τέλος του αγώνα, την ώρα που ο 26χρονος γκαρντ προτιμούσε να μην σταθεί στη δική του απόδοση. “ Το κλειδί ήταν ότι παραμείναμε ενωμένοι και πιστοί στο πλάνο μας. Παίζω μπάσκετ σε όλη τη ζωή μου. Είμαι κοντός, οπότε πρέπει να κάνω κάτι καλό στο γήπεδο” τόνισε ο Τζάκσον, ο οποίος... παλεύει με το ύψος του από τότε που ήταν πιτσιρικάς.

O Πιέρ Τζάκσον ήρθε για να μείνει
MACCABI TEL A VIV OFFICIAL TWITTER ACOUNT

Όταν οι Νιου Ορλεανς Πέλικανς τον επέλεξαν στο νούμερο 42 του Draft το 2013, ήξεραν ότι οι πιθανότητες να βγάλουν λαβράκι δεν ήταν με το μέρος τους. Παίκτες με ύψος 1,78μ. και τόσο “ελαφριά” κατασκευή (δεν ζύγιζε πάνω από 80 κιλά τότε) δεν “πιάνουν” εύκολα στο ΝΒΑ. Κι ας είχε καταπληκτικό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Κι ας διέθετε πιο γρήγορο πρώτο βήμα από κάθε άλλον παίκτη στο γήπεδο. Κι ας άγγιζε τα 110 εκατοστά το επιτόπιο άλμα του. Το ύψος του πάντα τον “κυνηγούσε”. Όπως και οι τραυματισμοί.

Οι δύο σοβαροί τραυματισμοί

Όταν ήταν freshman στο κολέγιο Μπέιλορ έσπασε τον δεξιό αγκώνα με τέτοιον τρόπο, που χρειάστηκε να του τοποθετηθούν επτά βίδες και επί ένα χρόνο δεν μπορούσε να ισιώσει τελείως το χέρι του! Το καλοκαίρι του 2014 έσκισε τον αχίλλειο τένοντα του δεξιού ποδιού ενώ έπαιζε στο σάμερ λιγκ του Ορλάντο, με αποτέλεσμα να χάσει ολόκληρη τη σεζόν 2014-15. Οι τραυματισμοί, πάντως, ποτέ δεν τον πτόησαν. Ούτε οι αποτυχημένες προσπάθειες να βρει σταθερή δουλειά στο ΝΒΑ.

Στα τέσσερα χρόνια που παρήλθαν από το Draft του 2013 ο Τζάκσον έπαιξε στην D-League, υπέγραψε συμβόλαιο στη Βιλερμπάν (αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ εκεί), έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τη Φενέρμπαχτσε στο τέλος της σεζόν 2013-14 και φόρεσε επίσης τη φανέλα της Τσεντεβίτα. Ο μεγάλος στόχος του όμως ήταν πάντα το ΝΒΑ. Πριν από τη σεζόν 2014-15 υπέγραψε εγγυημένο μονοετές συμβόλαιο στην Φιλαντέλφια, παρά το σοβαρό τραυματισμό του το προηγούμενο καλοκαίρι.

Εν τέλει δεν έπαιξε ποτέ στους 76ερς. Πως να παίξει όταν η ιατρική διάγνωση τον ήθελε να μένει εκτός γηπέδων για 6-12 μήνες... Ο Τζάκσον επέστρεψε στα γήπεδα ένα χρόνο μετά. Δοκιμάστηκε στο σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας, ωστόσο δεν βρήκε ποτέ το συμβόλαιο που ήθελε στο ΝΒΑ, πέρα από μερικά δεκαήμερα με τους Μάβερικς τη σεζόν 2016-17. Η D-League προφανώς και δεν τον χωρούσε. Το ΝΒΑ, από την άλλη, δεν του έδινε αυτό που ζητούσε. Κάπως έτσι επέστρεψε στην Ευρώπη.

Στο Ισραήλ ο Πιέρ Τζάκσον έχει μία μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Να "φτιάξει" το όνομά του. Να αποδείξει ότι δεν είναι ένας ακόμα Αμερικανός που ήρθε στην Ευρώπη, αλλά ένας παίκτης που μπορεί να καθιερωθεί στην EuroLeague. Να κάνει τη διαφορά. Όπως είναι άλλωστε και η αγαπημένη του φράση, αυτή που είχε και σε ένα περικάρπιο που φορούσε μικρός: " swag or die". Σε ελεύθερη μετάφραση;

Κάνε τη διαφορά ή πέθανε.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ