EUROLEAGUE

Ο Μάτσβαν ωρίμασε

Ο Μάτσβαν ωρίμασε

Κάποτε τον είχαν βαφτίσει “νέο Σάβιτς”. Του έπεσε βαρύ. Φάνηκε να μην αντέχει την πίεση. Πλέον ωστόσο ο Μίλαν Μάτσβαν μοιάζει έτοιμος να ανέβει επίπεδο.

Οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι έμαθαν τον Μίλαν Μάτσβαν στον Τελικό του Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2007 όταν η Σερβία αντιμετώπισε την Ελλάδα. Ήταν τότε που ο Σέρβος φόργουορντ/σέντερ κοίταξε στα μάτια τον διαστημικό εκείνη την περίοδο Κώστα Κουφό και οδήγησε την ομάδα της χώρας του στη νίκη με 92-89, έχοντας 32 πόντους και 14 ριμπάουντ έναντι 33 πόντων και 13 ριμπάουντ του Έλληνα σέντερ. Το σόου του νεαρού εντυπωσίασε τους πάντες και ήταν τότε που ακούστηκαν για τα καλά οι πρώτες συγκρίσεις με τον Ζόραν Σάβιτς. Η σύγκριση με έναν Θρύλο βέβαια δεν είναι πάντα κάτι καλό. Και αυτό το κατάλαβε για τα καλά ο Μάτσβαν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σέρβος πάουερ φόργουορντ έβλεπε τους προβολείς να βρίσκονται πάνω του και το απολάμβανε, όντας εξαιρετικός στο Σερβικό Πρωτάθλημα με τη φανέλα της Χέμοφαρμ. Μέχρι που ήρθε η μεταγραφή στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα μέσα της σεζόν 2010/11, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Και τότε ξεκίνησαν οι... περιπέτειες.

Στο απαιτητικό περιβάλλον της Μακάμπι ο Μάτσβαν δεν ταίριαξε ποτέ και λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε με προορισμό την Παρτιζάν, όπου ήταν εξαιρετικός. Και αυτό έφερε μία νέα μεταγραφή, αυτή τη φορά στην Γαλατασαράι, στην οποία πέρασε μία διετία (2012-2014) όντας πάλι κατώτερος των προσδοκιών, με αποτέλεσμα η σεζόν 2014/15 να τον βρει πάλι πίσω στην Σερβία και την Παρτιζάν, όπου και ξαναβρήκε τον εαυτό του. Δεν είχε εξελιχθεί στον σταρ που περίμεναν όλοι όμως, ενώ σίγουρα δεν είχε περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι έπαιζε καλά μόνο όταν αγωνιζόταν σε ομάδες της χώρας του. Τότε όμως είναι που βρέθηκε στον δρόμο του διεθνή Σέρβου η Αρμάνι Μιλάνο.

Η θετική σεζόν και η φετινή έκρηξη

Ο Μάτσβαν ωρίμασε


Η Αρμάνι Μιλάνο δεν είναι εύκολη ομάδα να παίξει κάποιος. Το χρήμα ρέει άφθονο, οι απαιτήσεις είναι υψηλές αλλά οι επιτυχίες στην Ευρώπη απουσιάζουν, κάτι που δημιουργεί έξτρα πίεση. Ο Μάτσβαν προφανώς τα ήξερε όλα αυτά. Πλέον όμως δεν ήταν ο 20χρονος πιτσιρικάς που έφευγε για πρώτη φορά από την χώρα του. Ήταν 25 χρονών και έτοιμος να παίξει – επιτέλους – με βάση το ταλέντο του στο υψηλότερο επίπεδο. Και φρόντισε να το δείξει αυτό από την αρχή, καταφέρνοντας να βρει έναν ρόλο στην ομάδα, αριθμώντας 9.1 πόντους και 4.5 ριμπάουντ μέσο όρο στο Ιταλικό Πρωτάθλημα σε μία... αναγνωριστική σεζόν. Και φέτος ήρθε η... έκρηξη.

Από το ξεκίνημα της χρονιάς ο Μάτσβαν δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Και το αποδεικνύει συνεχώς, έχοντας μέχρι στιγμής 11.3 πόντους και 7.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 23.7 λεπτά συμμετοχής στο Ιταλικό Πρωτάθλημα, αλλά και 18.5 πόντους και 5 ριμπάουντ μέσο όρο σε 25.5 λεπτά συμμετοχής στην EuroLeague! Στην Κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι μάλιστα με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο μέχρι στιγμής, έχοντας οδηγήσει την ομάδα του σε δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, παίζοντας με τρομερή αυτοπεποίθηση, με τελευταίο παράδειγμα τον χθεσινό (20/10) αγώνα των Πρωταθλητών Ιταλίας με την Νταρουσάφακα, όταν οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 81-80 μέσα στην Τουρκία έχοντας 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ . Δεν είναι πλέον διστακτικός, δεν αμφισβητεί τον εαυτό του και δεν προσπαθεί να αποδείξει σε όλους ότι είναι καλός παίκτης. Ξέρει ότι είναι καλός παίκτης, έχει “καθαρίσει” το μυαλό του και είναι μέχρι στιγμής ένας από τους καλύτερους παόυερ φόργουορντ της διοργάνωσης.

Η σεζόν βέβαια μόλις ξεκίνησε και υπάρχει μπόλικος δρόμος μπροστά. Ο Μάτσβαν ωστόσο δείχνει ίσως για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα ότι έχει συνειδητοποιήσει ποιός είναι και τι μπορεί να κάνει. Και μπορεί να κάνει πολλά. Αρκεί να παραμείνει ήρεμος και απλώς να παίξει το μπάσκετ που ξέρει.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ