EUROLEAGUE

"Ο Διαμαντίδης θα μείνει κοντά στο μπάσκετ"

"Ο Διαμαντίδης θα μείνει κοντά στο μπάσκετ"

Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι και ο Ματίας Σμόντις δίνουν συμβουλές στον Δημήτρη Διαμαντίδη για τη ζωή εκτός παρκέ ενώ ο "Ίμπο" προχώρησε το θέμα λίγο... παραπάνω και εξήγησε ότι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα μείνει κοντά στο άθλημα!

Το Game 3 με τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή παράσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος βάζει φέτος τους τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΥΛΗ

Το Euroleague Greece βρέθηκε στη Fun Zone του Final Four και συνομίλησε με δυο θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ για τη μετάβαση στη ζωή εκτός παρκέ.

Τον Ματίας Σμόντις, o οποίος ήταν μέλος της ΤΣΣΚΑ στους τελευταίους τίτλους της Euroleague που κατέκτησαν οι Ρώσοι (2006, 2008) και τον Ιμπραήμ Κουτλουάι, ο οποίος έχει φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και πλέον εκτελεί χρέη GM στην Νταρουσάφακα. Αμφότεροι έδωσαν τις συμβουλές τους στον αρχηγό και ηγέτη του Παναθηναϊκού ενώ μοιράστηκαν τις προσωπικές εμπειρίες από τη δική τους αποχώρηση από τα παρκέ.

Αρχικά ο "Ίμπο" υπενθύμισε ότι όλα γίνονται πιο εύκολα αν έχεις συμβιβαστεί με την ιδέα της αποχώρησης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Διαμαντίδης θα μείνει κοντά στο μπάσκετ.

"Χρειάζεται κάποιους μήνες να καθαρίσει το μυαλό του"

"Είμαστε αθλητές και ξέρουμε ότι κάποια στιγμή, όλα θα τελειώσουν. Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση όμως αν προσπαθήσεις να προσαρμοστείς και αν έχεις ήδη συμβιβαστεί με την ιδέα για το τι θα κάνεις στη ζωή σου μετά την αποχώρηση από τα γήπεδα, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο εύκολη. Είμαι σίγουρος ότι ο Δημήτρης θα μείνει κοντά στο μπάσκετ, δεν μπορεί να αποχωριστεί αυτή την κατάσταση! Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται κάποιους μήνες ώστε να μείνει μακριά από όλα και να καθαρίσει το μυαλό του".

"Ο Διαμαντίδης θα μείνει κοντά στο μπάσκετ"

Πώς έζησε, όμως, ο ίδιος τη μετάβαση από τα παρκέ, στον ρόλο του παράγοντα; "Για μένα ήταν εύκολο, γιατί όταν αποχώρησα από την ενεργό δράση είχα ήδη μια ακαδημία μπάσκετ. Ήμουν κοντά στο άθλημα... Πλέον είμαι GM σε μια ομάδα (σ.σ. Νταρουσάφακα) κι αφιερώνω πολλές ώρες σε αυτή τη διαδικασία. Το απολαμβάνω! Δεν ήθελα να γίνω κόουτς, σε καμία περίπτωση".

"Έψαχνα τον... νέο Σμόντις"

Εν συνεχεία απευθυνθήκαμε στον Ματίας Σμόντις. Τον Σλοβένο βετεράνο φόργουορντ-σέντερ οποίος έκανε μεγάλη καριέρα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ωστόσο ταλαιπωρήθηκε από πολλά προβλήματα τραυματισμών. Τι έκανε μετά την αποχώρησηή του από την ενεργό δράση, το 2013 ως παίκτης της Κρκα; "Απολαμβάνω τη ζωή μου (γέλια)! Άνοιξα μια ακαδημία μπάσκετ εκεί και συνεργάζομαι με μια τοπική ομάδα. Εσχάτως έγινα Αθλητικός Διευθυντής στην εθνική Σλοβενίας".

Πρόσθεσε, δε, πως: "Ήταν μια περίοδος προσαρμογής. Για 1-2 χρόνια έψαχνα τον... νέο Ματίας. Η αλήθεια είναι ότι μου ήταν δύσκολο, πήρε λίγο χρόνο σε εμένα και την οικογένειά μου ώστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Πλέον η οικογένεια έχει τον πρώτο λόγο στη ζωή μου. Απολαμβάνω το Final Four και, γενικώς, το μπάσκετ από την πλευρά του θεατή".

"Είναι καλύτερο να έχεις προετοιμαστεί πνευματικά"

Στη συνέχεια ο Σμόντις εξήγησε ότι όταν το κορμί σου υπαγορεύει ότι πρέπει να σταματήσεις, οφείλεις να το... ακούσεις. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι το πιο σημαντικό είναι η πνευματική προετοιμασία: "Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σκοτώσεις πραγματικά τον παίκτη μέσα σου. Οι αναμνήσεις είναι εκεί και θα σε συνοδεύουν σε όλη τη ζωή σου. Τα συναισθήματα θα είναι πάντα εκεί για να σου θυμίζουν όσα έζησες στα γήπεδα. Η συμβουλή μου είναι η εξής: Όταν το κορμί σού δίνει τα πρώτα δείγματα ότι πλέον ήρθε η ώρα να αποσυρθείς ή ότι πλησιάζει το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας σου, πρέπει να το ακούσεις. Στη συνέχεια φτάνεις, πλέον, στο σημείο να σκέφτεσαι «τι θα κάνω από εδώ και στο εξής; Θα γίνω κόουτς, μάνατζερ;». Είναι καλύτερο να έχεις προετοιμάσει το μυαλό σου καιρό πριν από αυτή τη στιγμή, επομένως η μετάβαση θα είναι πολύ πιο εύκολη. Εξαρτάται, βέβαια, από την προσωπικότητα του καθενός. Είναι καλό να το έχεις σκεφτεί και να έχεις πάρει την απόφασή σου 2-3 χρόνια πριν αυτό συμβεί.

"Ο Διαμαντίδης θα μείνει κοντά στο μπάσκετ"

Πιστεύω ότι δεν μπορείς να αποκοπείς από το μπάσκετ, πραγματικά! Θα ασχολούμαστε πάντα με αυτό το άθλημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Επαναλαμβάνω ότι το πιο σημαντικό είναι να έχεις συναίσθηση της κατάστασης για το τι πρόκειται να συμβεί. Το πιο σημαντικό στη νέα... ζωή είναι η ξεκούραση. Τέρμα οι προπονήσεις, τέρμα οι αγώνες. Ίσως να σου κακοφανεί μετά από κάποιους μήνες. Να αναρωτηθείς, δηλαδή, «τι κάνω τώρα;». Αν δεν έχεις συμβιβαστεί με την ιδέα, θα είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα".

"Το πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ δεν είναι ψυχολογικό"

Πάμε και στα του Final Four. Τι είναι πιο σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις; "Η εμπειρία και η συγκέντωση. Να μην σου πειράζουν το μυαλό πράγματα που δεν αφορούν το μπάσκετ. Όταν έρχεσαι εδώ ως παίκτης ή ως προπονητής, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και τις αρχές σου! Να συνεχίσεις αυτό που έκανες μέσα στη χρονιά. Δεν θα πρέπει να σε επηρεάζουν τα μίντια, οι συνεντεύξεις, οι βραβεύσεις, τα events, οι φίλαθλοι, το γκαλά. Όλα αυτά σε βγάζουν από το στόχο σου. Η μόνη συμβουλή μου στους παίκτες είναι απλή: να είστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι".

Ο Σμόντις αναφέρθηκε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον κύκλο των χαμένων Final Four που συνοδεύουν αυτή την ομάδα τα τελευταία χρόνια: "Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ψυχολογικό. Κάθε χρονιά είναι μια άλλη ιστορία. Διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετικά δεδομένα. Αλλάζουν παίκτες, αλλάζει ο προπονητής, δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα βρίσκεται αυτό το τριήμερο. Το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μόνο παιχνίδι (σ.σ. ημιτελικό) βγάζει από πάνω σου τον τίτλο του φαβορί. Όλα είναι πιθανά σε ένα μόνο παιχνίδι. ΟΚ, στα χαρτιά μπορεί να είσαι το φαβορί όμως αν χαλαρώσεις έστω κι ένα δευτερόλεπτο, μπορεί να χάσεις! Αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα στο μπάσκετ. Όλοι μπορούν να κερδίσουν τους πάντες σε ένα παιχνίδι. Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ είναι η κακή τύχη...".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ