EUROLEAGUE

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Ο ειδικός του EuroLeague Fantasy Challenge στην Ελλάδα, Νότης Φιλιππίδης, παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για το σούπερ ανανεωμένο παιχνίδι που θα γράψει και φέτος ιστορία.

Μια νέα χρονιά ξεκινά για την Euroleague και το BasketStories θα σας συντροφεύει ξανά καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν με εμπεριστατωμένες αναλύσεις και συμβουλές για το αγαπημένο παιχνίδι των απανταχού μπασκετόφιλων σε Ελλάδα και Ευρώπη, το Euroleague Fantasy Challenge. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των παικτών, στην ανάλυση κάθε αγωνιστικής και στο σχεδιασμό στρατηγικών και τακτικών, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένα παραδείγματα ομάδων, από τη δημιουργία τους, στην αρχή της χρονιάς, μέχρι και την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, πλέον στο τέλος της ίδιας της διοργάνωσης, το Final Four.

ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Φέτος, τα παραδείγματα των γενικών ομάδων που θα αναλύονται βήμα-βήμα γίνονται τέσσερα, μιας και οι νέες συνθήκες απαιτούν σφαιρικότερη κάλυψη, ενώ θα υπάρξει ξεχωριστή ανάλυση για την ομάδα που θα αποσκοπεί μόνο στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του προϋπολογισμού της, καθώς είναι η μόνη ειδική κατηγορία που (φαίνεται να) απέμεινε στο παιχνίδι. Ταυτόχρονα, παραμένουν οι στήλες του απολογισμού της αγωνιστικής, αλλά και της εγχώριας δράσης των πρωταθλημάτων, για να ενημερώνεστε από πρώτο χέρι για το τι έκαναν οι παίκτες που σας ενδιαφέρουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Τέλος, θα μπορείτε να μαθαίνετε τόσο μέσα από τα κείμενα των αναλύσεων, όσο και μέσω των σελίδων του BasketStories σε Facebook και Twitter , τα τελευταία νέα, αλλά και διάφορα μικρά ή μεγάλα μυστικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να σας οδηγήσουν ψηλότερα στη βαθμολογία του παιχνιδιού, που μπαίνει αισίως στη δέκατη τέταρτη σεζόν λειτουργίας του.

Φέτος βέβαια, είναι χρονιά σταθμός για το παιχνίδι, αφού η δομή του και πολλές βασικές του ιδιότητες αλλάζουν ριζικά. Η μεγαλύτερη διάκριση των θέσεων, η παρουσία βασικών και αναπληρωματικών και το σύστημα των εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τα ...μετρημένα credits είναι κάποιες - αλλά όχι οι μοναδικές - διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο, η νέα επαγγελματική συνεργασία της Euroleague με εταιρεία που ειδικεύεται σε fantasy παιχνίδια έφερε έναν αέρα... NBA στο δικό μας fantasy, αφού πολλές από αυτές τις έννοιες τις συναντούμε στα αντίστοιχα παιχνίδια. Παραμένουν όμως βασικές ιδιότητες του παιχνιδιού, όπως το μέγιστο του 15% της μεταβολής της αξίας ενός παίκτη, οι τρεις αλλαγές ανά αγωνιστική κλπ, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που επιχειρεί να συνδυάσει δύο κόσμους και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη απόπειρα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Το αν είναι όντως καλύτερη, ή χειρότερη, θα φανεί στο τέλος της χρονιάς.

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Είναι λογικό βέβαια να ...μην ενθουσιάζει ιδιαίτερα στην αρχή, καθώς η πολυπλοκότητα του παιχνιδιού φαίνεται να αυξήθηκε σημαντικά, πράγμα βέβαια που δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού πρόκειται για παιχνίδι fantasy. Οι όποιες δυσκολίες ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν βγαίνει όλη η απαιτούμενη πληροφορία προς το κοινό, κάτι που δυσχεραίνει τη διαδικασία εξοικείωσης με το παιχνίδι και σε πρώτη φάση χάνει τους πόντους που κέρδισε με την ανανέωσή του. Έτσι, ίσως δεν αρκεί μόνο να προσαρμοστεί ο κόσμος στη νέα μορφή του παιχνιδιού, αλλά και το ίδιο το παιχνίδι και οι ιθύνοντές του στον κόσμο, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τι σημαίνει Euroleague και Fantasy Challenge.

Οι μέρες περνούν βέβαια και απομένει μόλις μία εβδομάδα για την έναρξη της νέας χρονιάς! Λογικά τα όποια θέματα θα διορθωθούν (ήδη οι παίκτες που έλειπαν έχουν μπει) και θα απολαύσουμε ξανά το αγαπημένο μας παιχνίδι με ένα νέο και πιο σύνθετο τρόπο! Εικάζουμε ότι ανάλογα με την επιτυχία του, το παιχνίδι μπορεί να πάει ακόμα πιο βαθιά σε στυλ NBA κι ίσως αυτή να είναι απλά μια μεταβατική χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, η devotion παραμένει πάντα αμείωτη κι έτσι κάθε επιδοξος μάνατζερ θα πρέπει να σηκώσει μανίκια για να τη ...νιώσει, κατά το σύνθημα, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί έναν οδηγό για το ανανεωμένο Euroleague Fantasy Challenge και απευθύνεται τόσο σε νέους παίκτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν βασικά γνωρίσματα και μυστικά του συναρπαστικού αυτού παιχνιδιού, όσο και σε πιο έμπειρους παίκτες για να μπουν εκ νέου στο κλίμα του Fantasy, αλλά και προσεγγίσουν τα νέα και διαφορετικά γνωρίσματά του.

Η σελίδα του παιχνιδιού βρίσκεται ΕΔΩ και το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή εγγραφή, τόσο για τους νέους, όσο και για τους παλιούς παίκτες. Μια τυπική εισαγωγή των στοιχείων σας μαζί με το όνομα της (πρώτης) ομάδας σας και όλα είναι έτοιμα. Ένας νέος φιλόδοξος μάνατζερ μόλις έπιασε δουλειά και είναι έτοιμος να ανταγωνιστεί τους επίδοξους συναδέλφους του σε όλη την Ευρώπη!

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Το παιχνίδι πλέον, ειδικά φέτος, μόνο απλή υπόθεση δεν είναι. Χρειάζεται συνεχής δουλειά και διαχείριση του υλικού της ομάδας που θα φτιάξετε, καθώς έχετε το δικαίωμα παρεμβάσεων στο ρόστερ κάθε εβδομάδα, μετά το τέλος της αγωνιστικής. Πρόκειται δηλαδή για ένα παιχνίδι που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και θα σας κάνει να εθιστείτε σε αυτό. Σίγουρα πάντως θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε το μπάσκετ, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Το παιχνίδι ξεκινά με την πρώτη αγωνιστική της Euroleague και διαρκεί έως και το τέλος της, πλέον, μετά και τη λήξη του Final Four, δηλαδή μιλάμε για 35 με 37 αγωνιστικές έντονης δράσης (ανάλογα με την έκβαση των playoffs)! Η φετινή σεζόν μάλιστα είναι η πρώτη στην οποία συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η τελική φάση της διοργάνωσης, το Final Four! Όπως καταλαβαίνετε, φέτος οι αγωνιστικές είναι περισσότερες από ποτέ κι έτσι οι απαιτήσεις του παιχνιδιού αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Φυσικά, ένας καλός μάνατζερ δεν παίζει μόνο για τη δόξα. Η Euroleague έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν δώρα σε διάφορες κατηγορίες νικητών. Πιο αναλυτικά, υπάρχει ο μεγάλος νικητής, αυτός δηλαδή που θα είναι πρώτος στη βαθμολογία με την ολοκλήρωση της Regular Season (και όχι στο τέλος του πρωταθλήματος). Νικητές είναι επίσης αυτοί που θα τερματίσουν στις θέσεις 2 έως 10 στη Regular Season, ο πρώτος στο πρώτο μισό της κανονικής περιόδου (αγωνιστικές 1 έως 15) και ο πρώτος στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου (αγωνιστικές 16 έως 30). Υπάρχουν επίσης δώρα για τους τρεις πρώτους κατά το διάστημα των Playoffs και του Final 4, όπως και για την πιο πολύτιμη (σε αξία) ομάδα του παιχνιδιού, για το διάστημα της Regular Season.

Κι από εδώ ξεκινούν οι διαφορές, αφού φαίνεται να λείπουν οι ειδικές κατηγορίες που είχαμε συνηθίσει (πόντοι, ρημπάουντ, τρίποντα, ασσίστ), ενώ ο μεγάλος νικητής του παιχνιδιού προκύπτει ...πριν το τέλος του, δηλαδή στο τέλος της Regular Season. Αυτό είναι εν μέρει λογικό, αφού το σπουδαίο αν μη τι άλλο δώρο, δεν μπορεί να απονεμηθεί στη λήξη της διοργάνωσης, καθώς ο μεγάλος νικητής της κανονικής περιόδου θα μοιραστεί μαζί με ένα φίλο του ένα ταξίδι στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, με πρόσβαση στο γήπεδο και σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις ως VIP, αλλά και στους πανηγυρισμούς του πρωταθλητή, αμέσως μετά τη λήξη του τελικού, μαζί με μια επίσημη μπάλα της διοργάνωσης! Το μεγάλο δώρο του νικητή της φάσης των Playoffs και του Final Four μένει να ανακοινωθεί (μαζί με μια μπλούζα της πρωταθλήτριας ομάδας της σεζόν αλλά και της μπάλας του Final Four), ενώ με το διαχωρισμό αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος ο πρώτος της τελικής βαθμολογίας, στο τέλος της χρονιάς, να μην έχει κερδίσει ούτε ένα δώρο, εφόσον δεν πρώτευσε σε κάποια επιμέρους φάση.

Υπάρχουν τέλος και τα εβδομαδιαία δώρα, όπου ο πρώτος κάθε αγωνιστικής κερδίζει μια συνδρομή στο κανάλι της Euroleague για την επόμενη σεζόν.

OI PRIVATE LEAGUES

Πέρα από το γενικό πρωτάθλημα που συμπεριλαμβάνει κάθε χρήστη που συμμετέχει στο παιχνίδι, μπορείτε να δημιουργήσετε με τους φίλους σας το δικό σας ξεχωριστό πρωτάθλημα, μέσω των Private Leagues/Πρωταθλημάτων και να ανταγωνιστείτε μαζί τους για το ποιος είναι ο καλύτερος!

Από φέτος, εκτός από τις κλασικές όμως λίγκες, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και head-to-head leagues, χωρητικότητας 4 έως 20 ατόμων, όπου κάθε fantasy ομάδα αναμετράται μόνο με μια άλλη από την λίγκα κάθε αγωνιστική. Η ομάδα με το μεγαλύτερο σκορ παίρνει τη νίκη και ανεβαίνει στη βαθμολογία, ενώ κάθε αγωνιστική αλλάζει ο αντίπαλος. Ο νικητής αναδεικνύεται από τις περισσότερες νίκες. Η συγκεκριμένη μορφή, που προσεγγίζει περισσότερο ένα κανονικό πρωτάθλημα αποτελεί ίσως την ιδανική μορφή private league για πραγματικές παρέες και αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους, ακόμα κι αν ο γενικός νικητής έχει κριθεί από νωρίς, αφού κανείς δεν θέλει να χάσει από τον ...κολλητό του, έστω και την τελευταία αγωνιστική, στο μεταξύ τους match-up!

Το BasketStories έχει φυσικά τη δική του Private League, στην οποία μπορείτε να συμμετέχετε με όλες τις ομάδες σας και να διεκδικήσετε τον τίτλο του καλύτερου μάνατζερ μεταξύ των αναγνωστών του! Μαζί με την δόξα βέβαια, κερδίζετε όχι ένα, αλλά δύο εισιτήρια για το Final Four του Βελιγραδίου , ενώ περιμένουν και όσους τερματίσουν στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην αντίστοιχη σελίδα με τις οδηγίες .

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

PERFORMANCE INDEX RANKING

Για να μπαίνουμε σταδιακά στην ουσία του παιχνιδιού, για τη μέτρηση των πόντων χρησιμοποιείται το Performance Index Rating. Σε πολύ ελεύθερη μετάφραση, καθώς δεν ταυτίζεται, η αξιολόγηση των παικτών. Πρόκειται για μια κατηγορία που προέρχεται από την ACB και χρησιμοποιεί από την έναρξή της η Euroleague. To Performance Index Rating (ή PIR) μάλιστα χρησιμοποιείται για να αναδείξει τον MVP κάθε αγωνιστικής, με το μόνο περιορισμό, εδώ και λίγα χρόνια, να προέρχεται από ομάδα που κέρδισε. Το Index Rating αποτελεί το άθροισμα όλων των επιμέρους στατιστικών κατηγοριών ενός παίκτη, δηλαδή:

Index Rating = πόντοι + ρημπάουντ + ασσίστ + κλεψίματα + κοψίματα + κερδισμένα φάουλ - άστοχα σουτ - λάθη - κοψίματα που δέχθηκε - φάουλ

και αυτό είναι το σκορ που δίνει ο παίκτης που έχετε αγοράσει στην ομάδα σας. Σε περίπτωση μάλιστα που η ομάδα του παίκτη κερδίσει, τότε παίρνει ένα μπόνους 10% επί του Index Rating που έκανε, εφόσον αυτό είναι θετικό.

Να σημειωθεί πως στις βασικές οδηγίες του παιχνιδιού, αναφέρεται λάθος εκ παραδρομής ότι συμπεριλαμβάνονται έξτρα τα εύστοχα σουτ. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο PIR (υπολογίζονται απλώς οι πόντοι), όπως εξάλλου επισημαίνεται και στο FAQ του παιχνιδιού.

TO ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΟΥ

Οι διαφοροποιήσεις στη φετινή έκδοση του παιχνιδιού είναι αρκετές, άλλες πιο τυπικές και άλλες πιο ουσιαστικές. Πλέον, συνολικά, κάθε ομάδα πρέπει να διαθέτει, απαραίτητα, 12 παίκτες, οι οποίοι χωρίζονται σε 8 βασικούς και 4 αναπληρωματικούς. Οι θέσεις φέτος είναι προκαθορισμένες και δεν υπάρχει η γνωστή ευελιξία των ευρύτερων θέσεων. Πιο συγκεκριμένα, στους βασικούς περιλαμβάνονται:

1 point guard

1 shooting guard

1 small forward

1 power forward

1 center

1 guard (point guard ή shooting guard)

1 forward (small forward ή power forward)

1 utility player, όπου μπορεί να μπει παίκτης οποιασδήποτε θέσης.

Αντίστοιχα, οι αναπληρωματικοί αποτελούνται από:

1 guard

1 forward

1 center

1 utility player

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Η διαφορά μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών είναι ότι μόνο τα σκορ των πρώτων προσμετρώνται στην ομάδα. Αντιθέτως, τα σκορ των αναπληρωματικών δεν έχουν καμία σημασία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παρουσία τους είναι αδιάφορη. Μπορεί τα σκορ τους να μην έχουν σημασία άμεσα, έχει όμως η τιμή τους στο "χρηματιστήριο" των παικτών, όπως και η δυνατότητα να καλύψουν οποιοδήποτε κενό προκύψει απρόσμενα. Συγκεκριμένα, αν κάποιος βασικός παίκτης δεν αγωνιστεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε αυτομάτως τον "αντικαθιστά" κατά κάποιο τρόπο ο αναπληρωματικός της αντίστοιχης θέσης και υπολογίζεται το δικό του σκορ για την αγωνιστική. Επομένως παίζει και ο πάγκος το ρόλο του (περισσότερα για αυτό στη συνέχεια).

Ομάδα με λιγότερους από 12 παίκτες δεν παίρνει σκορ. Γι' αυτό πρέπει να φροντίζετε να έχετε πάντα κατειλημμένες και τις 12 θέσεις του ρόστερ σας, άρα και τους βασικούς και τους αναπληρωματικούς. Το ότι δεν δίνουν σκορ δεν σημαίνει ότι μπορεί να μείνουν κενοί. Η ομάδα σας θα μηδενιστεί για τη συγκεκριμένη αγωνιστική.

Η πιο λεπτομερής διάκριση των θέσεων κάνει και πιο στοχευμένες τις επιλογές σας για κάθε θέση. Αυτό θα ήταν μείζον ζήτημα, αν δεν υπήρχαν αρκετοί "διπλοθεσίτες" στο παιχνίδι, παίκτες δηλαδή που μπορούν να αγωνιστούν και να καταλάβουν δύο θέσεις σε ένα ρόστερ. Έτσι, η παρουσία των παικτών αυτών αυξάνει τις πιθανές τοποθετήσεις και συνδυασμούς στο ρόστερ της ομάδας σας με αποτέλεσμα στην πράξη, ο τρέχων διαχωρισμός να πλησιάζει εν μέρει τη γενικότερη προσέγγιση θέσεων της προηγούμενης μορφής του παιχνιδιού. Σίγουρα δηλαδή δεν πρόκειται για κάποια τεράστια αλλαγή.

Αυτό βέβαια ισχύει εφόσον υπάρχουν τέτοιοι παίκτες στο ρόστερ σας. Προφανως ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί σε δύο θέσεις είναι πιο πολύτιμος από έναν άλλον που παίζει μόνο σε μία. Εκτός των άλλων, το χαρακτηριστικό αυτό είναι καλό βοήθημα για τις (ουκ ολίγες) περιπτώσεις διλημμάτων που θα προκύψουν μέσα στη χρονιά. Στο 50-50, θα προτιμήσετε αυτόν που αγωνίζεται σε δύο θέσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πρωταρχικό σας κριτήριο στην επιλογή μεταξύ δύο παικτών, σίγουρα όμως παίζει ρόλο όταν αμφιταλαντεύεστε.

Κι αν είναι δύσκολο, έως και αδύνατο, να διαθέτετε στην ομάδα σας 12 "διπλοθεσίτες", σίγουρα θα ήταν καλό να έχετε τουλάχιστον έναν ανά διπλή θέση στους βασικούς, ή έστω στους εν δυνάμει βασικούς, δηλαδή έναν SG/SF και έναν PF/C. Ειδικά η δεύτερη περίπτωση ίσως αποδειχθεί μονόδρομος, δεδομένου ότι στο βασικό ρόστερ της ομάδας υπάρχει θέση μόνο για έναν center. Έτσι, θα μπορέσετε να έχετε ακόμα έναν σε θέση forward, ως PF/C, κάτι που θα σας βοηθήσει σημαντικά, καθώς η θέση αυτή είναι ίσως η πιο ευνοημένη σε όρους Index Rating και Fantasy Challenge.

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η παρουσία του utility player, δηλαδή μιας θέσης στο ρόστερ όπου μπορείτε να τοποθετήσετε παίκτη οποιασδήποτε αγωνιστικής θέσης. Η ύπαρξη της θέσης αυτής σας επιτρέπει ουσιαστικά να προχωρήσετε τόσο σε εσωτερικές αλλαγές ...αναταξινόμησης (ειδικά εφόσον έχετε "διπλοθεσίτες"), όσο και σε μια εξωτερική αλλαγή (μεταγραφή) ανεξαρτήτου θέσης. Μπορείτε δηλαδή να πουλήσετε έναν power forward και να αγοράσετε έναν point guard, στη θέση utility. Η ευελιξία που σας προσφέρει η θέση αυτή είναι προφανής.

Σημείωση: για να προχωρήσετε σε μια τέτοια αλλαγή, θα πρέπει να επιλέξετε τον παίκτη προς αγορά μέσα από τη λίστα "utility player" στην επιλογή θέσης κι όχι για παράδειγμα "point guard". Στην περίπτωση αυτή, για κάποιο λόγο, δεν θα σας επιτραπεί να αγοράσετε κάποιον παίκτη πλην της αγωνιστικής θέσης όπου αγωνιζόταν αυτός που πουλήσατε.

Στο τέλος της ημέρας, το βασικό σας ρόστερ μπορεί να αποτελείται από μια βασική πεντάδα παικτών που καταλαμβάνουν από μία ξεχωριστή θέση συν από μια ... πολύ χαμηλή τριάδα με 3 γκαρντ (α. PG ή SG στη θέση guard, SG/SF στη θέση forward και PG ή SG στη θέση utility), μέχρι μια ψηλή τριάδα με ψηλούς και φόργουρντ (α. SG/SF στη θέση guard, PF/C στη θέση forward, C στη θέση utility). Ακόμα σας αγχώνει η μεγαλύτερη διάκριση των θέσεων;

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Για την αγορά των παικτών έχετε πλέον στη διάθεσή σας όχι 500 κρέντιτς, αλλά 10 εκατομμύρια ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι η μέση αξία ενός παίκτη στην προηγούμενη έκδοση του παιχνιδιού ήταν 50 (500 δια 10 παίκτες) κρέντιτς και η τωρινή είναι 833 και κάτι χιλιάδες (10 εκατομμύρια δια 12 παίκτες), τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι ισχύει η αναλογία 50 κρέντιτς = 833.333 ευρώ, ή αλλιώς 1 κρέντιτ = 16.666 ευρώ. Κάπως έτσι, υπολογίσαμε και τις ενδεικτικές αρχικές τιμές των παικτών βάσει του προηγούμενου συστήματος τιμολόγησης, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στην προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί ταιριάζουν εξάλλου τόσο με την αρχική τιμή του Ντε Κολο στα 1,66 εκατομμύρια = 100 κρέντιτς, με την οποία είναι ...ταυτόσημος τα δύο τελευταία χρόνια, όσο και με τη γενικότερη κατανομή των παικτών βάσει τιμής.

Προφανώς οι τιμές των παικτών στην αγορά του fantasy έχουν οριστεί ήδη πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Μετά την πρώτη αγωνιστική, η αξία κάθε παίκτη διαμορφώνεται ανάλογα με το σκορ που έκανε. Μέχρι και πέρυσι, ίσχυε η αναλογία πως για κάθε μονάδα Index Rating η αξία του σε κρέντιτς πολλαπλασιάζεται επί 4. Άρα, ένας παίκτης που έκανε σκορ 10, θα έχει, θεωρητικά, αξία 40 credits ή αλλιώς 40 x 16,666 = 666,666 ...σατανικά ευρώ. Γενικά, εφόσον όντως ισχύει η γνωστή αναλογία του παιχνιδιού, τότε κάθε μονάδα ράνκινγκ ενός παίκτη αντιστοιχεί σε 66,666 ευρώ! Η εταιρεία που διοργανώνει φέτος το fantasy δεν έχει δώσει (κακώς) τη σχετική υπερπολύτιμη πληροφορία, αλλά η αλήθεια είναι πως η πραγματικότητα δύσκολα θα απέχει πολύ από αυτό. Κοινώς, βάσει της υπόθεσης αυτής πάντα, ο πιο ακριβός παίκτης της αγοράς, ο Νάντο Ντε Κολό των 1,66 εκατομμυρίων, θα πρέπει να έχει μέσο όρο σκορ 25, για να παραμείνει στην τιμή αυτή. Μένει να το επιβεβαιώσουμε, είτε από την παροχή της καθ' εαυτής πληροφορίας από στις οδηγίες του παιχνιδιού, είτε μέσα από τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής.

Τα σκορ που κάνει ένας παίκτης αθροίζονται και προκύπτει ένας σταθμισμένος μέσος όρος, για κάθε αγωνιστική που παίζει. Έτσι αν ένας παίκτης κάνει την πρώτη αγωνιστική σκορ 10 και τη δεύτερη 20, η αξία του υπολογίζεται βάσει του σταθμισμένου αυτού μέσου όρου, δηλαδή ενός αριθμού ίσως κοντά 15 και όχι βάσει μόνο του 20 που είναι το τελευταίο του σκορ. Επομένως, οι αγώνες δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους και κανένα σκορ δεν πάει χαμένο. Τουλάχιστον βάσει όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κι εδώ έγκειται η πιο μεγάλη και ουσιαστική διαφοροποίηση του παιχνιδιού.

Πλέον, για τον εν λόγω μέσο όρο του παίκτη δεν υπολογίζονται όλα τα ματς που έχει δώσει μέσα στη χρονιά, αλλά μόνο τα 5 τελευταία. Αντιλαμβάνεται εύκολα λοιπόν κανείς ότι πλέον είναι πολύ πιο ευμετάβλητες οι τιμές των παικτών καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αφού δεν θα βασίζονται σε ολόκληρο το ιστορικό τους, όσο προχωρά η σεζόν.

Από εκεί και πέρα, δεν μιλάμε για μέσο όρο, αλλά για σταθμισμένο μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι διαφορετική σημασία έχει το 5ο πιο πρόσφατο ματς και διαφορετική σημασία έχει το αμέσως προηγούμενο από την τρέχουσα αγωνιστική. Οι οδηγίες του παιχνιδιού αναφέρουν πως η διαβάθμιση είναι κλιμακωτή με μεγαλύτερη σημασία να δίνεται στα πιο πρόσφατα ματς. Δεν υπάρχουν όμως (πάλι κακώς), περισσότερες λεπτομέρειες, κάτι που σημαίνει ότι για ένα μικρό διάστημα θα κινούμαστε στο σκοτάδι, μέχρι και το πέρας της 5ης αγωνιστικής, όπου θα έχουμε όλα τα απαιτούμενα δεδομένα για να υπολογίσουμε τις αντίστοιχες αναλογίες μόνοι μας. Θα επανέρθουμε όμως σε αυτό το κομμάτι στη συνέχεια.

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Βάσει αυτών λοιπόν, αν ο παίκτης στο παράδειγμά μας κόστιζε 666 χιλιάδες μετά την πρώτη αγωνιστική (λόγω του σκορ 10, όπως είπαμε), μετά τη δεύτερη που έκανε σκορ 20 και ο μέσος όρος του πήγε, ας υποθέσουμε, στο 15, πρέπει να κοστίζει 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με την αναλογία 1 ράνκινγκ = 66,666 χιλιάδες (που ανεξαρτήτως αν στην πράξη διαφέρει τελικά, ας τη θεωρήσουμε ως δεδομένη για την καλύτερη αποσαφήνιση των παραδειγμάτων).

Όχι! Κι όμως, όχι! Κι εδώ είναι το ζουμί του παιχνιδιού. Η αξία ενός παίκτη δεν μπορεί να μεταβληθεί παραπάνω από 15%, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, μέσα σε μία αγωνιστική. Έτσι, ο παίκτης των 666 χιλιάδων, μπορεί να πάει την επόμενη αγωνιστική μέχρι 566 χιλιάδες στη χειρότερη και μέχρι 766 χιλιάδες στην καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκορ που έκανε πάνε χαμένα. Αν μετά το 10 και το 20 που έκανε, συνεχίσει να κάνει σκορ 15, όσο και ο μέσος όρος του δηλαδή, τότε η αξία του θα αυξάνεται μέχρι να φτάσει στην ανάλογη αξία του ενός εκατομμυρίου. Δηλαδή, από τις 766 χιλιάδες που θα έχει πάει τη δεύτερη αγωνιστική, θα φτάσει στις 881 χιλιάδες την τρίτη (το +15% του 766) και τελικά στο ένα εκατομμύριο την τέταρτη. Ο μέσος όρος σκορ δεν επηρεάζεται από αυτό. Παραμένει στο 15. Αυτός επηρεάζει την αξία, βάσει του περιορισμού της μεταβολής του 15%.

Για να αποφευχθούν οι συγχύσεις, καμιά σχέση δεν έχει το 15% της μεταβολής της αξίας ενός παίκτη με το 15 του μέσου όρου σκορ που έτυχε να έχει ο παίκτης του παραδείγματος.

Σε περίπτωση που ένας παίκτης δεν πατήσει καθόλου παρκέ, τότε δεν αλλάζει ο μέσος όρος του, καθώς δεν έχει πάρει συμμετοχή, όπως επίσης δεν αλλάζει και η αξία του. Αν μπει όμως έστω και για ένα δευτερόλεπτο, τότε μετράει η συμμετοχή και ο μέσος όρος του διαμορφώνεται ανάλογα, άρα και η αξία του.

Κι αν όλοι οι παίκτες που έχει η ομάδα την πρώτη αγωνιστική ...πατώσουν κι έτσι αναμένεται να χάσουν κι άλλο σε αξία τις επόμενες αγωνιστικές; Αλλάζουν όλοι; Όχι κι εδώ είναι ένα σημείο κλειδί του παιχνιδιού. Υπάρχει ο περιορισμός των τριών αλλαγών ανά αγωνιστική. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον εννιά από τους δώδεκα παίκτες που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ της ομάδας μια αγωνιστική, θα βρίσκονται εκεί και την επόμενη. Κι εδώ έγκειται ο καλός μάνατζερ, στο πως θα καταφέρει να αποφασίσει για το ποιους παίκτες να διώξει και ποιους να πάρει, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του ρόστερ που φέτος είναι πιο σύνθετο και λεπτομερές. Εξαίρεση στον περιορισμό των τριών αλλαγών υπάρχει, προφανώς, στην έναρξη του παιχνιδιού, αλλά και πριν και καθ' όλη τη διάρκεια των πλέι οφ, όπου εκεί μπορούν να γίνουν και οι 12 αλλαγές στο ρόστερ.

Όλη η ουσία βέβαια βρίσκεται στην παρουσία των λεγόμενων υποτιμημένων παικτών, αυτών που ο μέσος όρος τους αντιστοιχεί σε αξία αισθητά υψηλότερη της τρέχουσάς τους. Οι παίκτες αυτοί αποτελούν το εύκολο μονοπάτι για θεαματική αύξηση του μπάτζετ της ομάδας σας κι άρα των δυνατοτήτων της να προσεγγίσει πιο ακριβούς παίκτες και να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστική σε σκορ στη συνέχεια. Οι κατάλληλες μεταγραφές μεταξύ υπερτιμημένων και υποτιμημένων παικτών στο fantasy αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας του παιχνιδιού και είναι δεδομένο πως, εφόσον θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πρόσφατο ιστορικό των 5 αγώνων για κάθε παίκτη, τέτοιου είδους συναλλαγές είναι πιθανό να προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΟΝΟ

Εφόσον λοιπόν μετράνε μόνο τα 5 τελευταία παιχνίδια στη διαμόρφωση της αξίας ενός παίκτη, οι τιμές των παικτών θα μεταβάλλονται πιο εύκολα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και θα προκύπτουν συνεχείς ευκαιρίες, αλλά και ...συναγερμοί. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού κρατά το παιχνίδι σε εγρήγορση. Για παράδειγμα ξέραμε ότι μετά την 20η αγωνιστική, όσο καλή ή κακή εμφάνιση κι αν κάνει ένας παίκτης, η μεταβολή της τιμής του θα είναι αρκετά μικρή για να επηρεάσει το οποιοδήποτε πλάνο σχετικά με αυτόν. Πλέον αυτό αλλάζει.

Φυσικά αυτό απαιτεί εκτός από την εγρήγορση του μάνατζερ και την ...εγρήγορση του ίδιου του παιχνιδιού και των πληροφοριών που παρέχει. Το κακό είναι ότι η νέα πλέον διοργανώτρια εταιρεία του παιχνιδιού δεν ...μαρτυρά τους συντελεστές των 5 αγώνων, οι οποίοι όπως λένε θα είναι διαφορετικοί και όχι ίσοι, με τον πιο πρόσφατο αγώνα να μετράει περισσότερο και να είναι δηλαδή ο πιο σημαντικός. Έτσι, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για κάποια πράγματα. Η ουσία όμως έως ένα βαθμό παραμένει η ίδια.

Είτε αποκαλύψουν τους συντελεστές, είτε όχι, θα καταφέρουμε να τους αποκρυπτογραφήσουμε και να τους παρουσιάσουμε στο BasketStories με το πέρας της 5ης αγωνιστικής. Μέχρι τότε όμως;

Η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες αγωνιστικές που οι τιμές των παικτών μεταβάλλονται πιο εύκολα (αφού για μία και μοναδική φορά θα επηρεάζονται από 1, 2, 3 και 4 παιχνίδια αντίστοιχα και όχι 5, που είναι το max πλέον) αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Η λογική των υποτιμημένων παικτών είναι τόσο ισχυρή και η προτίμηση σ' αυτούς που πρόκειται να ανεβάσουν την αξία τους τόσο δεδομένη που δύσκολα θα επηρεαστεί από τους διαφορετικούς συντελεστές. Όχι τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να επηρεάσει την στρατηγική σας.

Αν τα παιχνίδια μετρούσαν το ίδιο, τότε κάθε παιχνίδι θα είχε συντελεστή 0,2 σε άθροισμα 1, για την τρέχουσα τιμή του παίκτη. Πλέον μπορούμε να υποθέσουμε διάφορα σενάρια, από το πιο συντηρητικό (δηλαδή 0,18-0,19-0,20-0,21-0,22) έως και κάποια πιο ..."τολμηρά" όπως 0,1-0,2-0,3-0,4-0,5 σε άθροισμα 1,5. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αποκρυπτογραφήσουμε θα μπορούμε να αξιολογούμε καλύτερα τους παίκτες και τα σκορ που χρειάζονται (ο calculator έχει ήδη ζεστάνει τις μηχανές του και περιμένει τα δεδομένα).

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Κι αν υπάρχει διαφοποίηση των συντελεστών μεταξύ διαδοχικών αγωνιστικών; Για παράδειγμα, για την 3η αγωνιστική, το σκορ της 1ης να μετράει επί 0,33 και αυτό της 2ης επί 0,67 και για την 4η αγωνιστική οι αναλογίες να αλλάξουν και τα σκορ της 1ης, της 2ης και της 3ης αγωνιστικής να μετρούν επί 0,25, 0,30 και 0,45 αντίστοιχα; Κάτι τέτοιο δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο της αποκρυπτογράφησης, η οποία ούτως ή άλλως δεν θα είναι χρήσιμη για την επόμενη αγωνιστική. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχετε παρά να μείνετε με τη λογική των υποτιμημένων, ανεξαρτήτως του πόσο μετράνε τα ματς, μέχρι να μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα μετά την 5η αγωνιστική. Από εκεί και πέρα, θα γνωρίζουμε όλους τους συντελεστές για το παιχνίδι και ο Calculator του BasketStories θα μπορεί να κάνει στο ακέραιο τη δουλειά του.

Παρεμπιπτόντως, ο Calculator θα είναι ανανεωμένος στα νέα δεδομένα σύντομα και με επιπλέον παραμέτρους, βάσει των αναγκών που δημιουργεί η ...κρυψίνοια των οδηγιών του παιχνιδιού.

Στο πιο ουσιαστικό, πρακτικό σκέλος του νέου αυτού γνωρίσματος του παιχνιδιού, μπορεί κανείς να δει στον ορίζοντα το χαρακτηριστικό της σταθερότητας που πρέπει να ψάχνει σε έναν παίκτη που αποκτά στην ομάδα του. Ένας ασταθής παίκτης με μεγάλη διακύμανση στα σκορ του αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο και μπορεί πολύ εύκολα να χάσει ένα σημαντικό ποσοστό της τιμής του, αν όχι και ολόκληρο το 15%, με μια κακή εμφάνιση, η οποία, βάσει προδιαγραφών, δεν αποτελεί και εξαίρεση. Αντιθέτως, ένας παίκτης που διέπεται από σταθερότητα, θα μείνει περισσότερο ανεπηρέαστος από αυτή τη διαφοροποίηση των 5 αγωνιστικών του ιστορικού. Φυσικά, θα πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση, για οποιονδήποτε παίκτη, αλλά η αλήθεια είναι πως ένας πιο αξιόπιστος και σταθερός παίκτης γίνεται ακόμα πιο χρήσιμος πλέον. Έτσι, δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι η γενικότερη λογική που ακολουθούσατε μέχρι τώρα υποστηρίζεται πλέον περισσότερο κι από το ίδιο το παιχνίδι.

ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΓΚΟΣ;

Πλέον κάθε ομάδα αποτελείται από 8 βασικούς παίκτες, από τους οποίους παίρνει σκορ και 4 αναπληρωματικούς παίκτες από τους οποίους δεν παίρνει σκορ. Μπορεί όμως να κερδίσει ή να χάσει αξία, ανάλογα με το πως θα μεταβληθεί η κάθε τιμή των παικτών του πάγκου της. Έτσι, ακόμα και οι παίκτες του πάγκου, παρόλο που δεν προσφέρουν άμεσα σκορ (εκτός κι αν τύχει να αντικαταστήσουν κάποιον βασικό με DNP), πρέπει να επιλέγονται με προσοχή. Ας το εξετάσουμε λίγο αναλυτικότερα.

Μέχρι και πέρυσι, πάγια τακτική ήταν η αναζήτηση ευκαιριών σε όλα τα στρώματα της αγοράς. Ευκαιρία αποτελεί ένας παίκτης που αναμένεται να σημειώνει σκορ μεγαλύτερα από αυτό που αντιστοιχεί στην τιμή του. Προφανώς, η λογική αυτή παραμένει στο έπακρο και φέτος. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι μέχρι και πέρυσι, οι παίκτες αυτοί έπρεπε να προσφέρουν άμεσα σκορ. Διαφορετικά, θα ζημίωναν την ομάδα, ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού. Αυτό ίσχυε φυσικά και για τους πιο φθηνούς παίκτες της ομάδας, εξάλλου ανήκαν όλοι στη βασική δεκάδα του ρόστερ. Σίγουρα, ο πιο φθηνός παίκτης των 20-30 κρέντιτς δεν ήταν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, όμως έπρεπε να φέρει σκορ και να μην χάσει κρέντιτς.

Πλέον, τέτοιοι παίκτες, εφόσον παραγκωνιστούν στον πάγκο, δεν δίνουν σκορ. Άρα δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια "θυσία", για την αναζήτηση δηλαδή αξιόλογων φθηνών παικτών. Εφόσον δεν αποδίδουν σκορ κι εφόσον φυσικά έχετε εξαντλήσει τις πιθανότητες να βρείτε κάποια τρομερή ευκαιρία που θα αποδώσει σίγουρα χρήματα, έστω και από τον πάγκο (για παράδειγμα ο Doncic πέρυσι κόστιζε 30 κρέντιτς, ήτοι 500 χιλιάδες), τότε μπορείτε να αποκτήσετε παίκτες με ...το DNP στο τσεπάκι τους για τον πάγκο. Διατηρείτε έτσι ασφαλή τα χρήματα με το μικρότερο δυνατό κόστος (μηδαμινό δεν γίνεται αφού πρέπει να είναι κατειλλημένες και οι 12 θέσεις), χωρίς να έχετε κόστος σε σκορ, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Πλέον, δεν σας ενδιαφέρει αυτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε ό,τι πιο φθηνό υπάρχει για τον πάγκο, ώστε να αγοράσετε ό,τι πιο ακριβό κυκλοφορεί για τους βασικούς. Χρειάζεται και εκεί σύνεση. Μην ξεχνάτε μια βασική τακτική στην αρχή του παιχνιδιού που πηγάζει από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παικτών είναι υπερκοστολογημένοι. Έτσι, πρέπει να αποφύγετε τις ...πολλές ακριβές επιλογές, γιατί εκ προοιμίου κινδυνεύετε να χάσετε χρήματα. Πρώτος σκοπός σε όλες τις θέσεις και σε όλες τις τιμές είναι να βρεθούν οι ευκαιρίες. Να χτιστούν οι βάσεις για την οικονομική άνοδο που επιβάλλεται να έχει - και φέτος - η ομάδα.

Επομένως, αφήστε αρκετά αξόδευτα χρήματα στην άκρη και αξιοποιήστε τα για να αντικαταστήσετε 1 με 2 παίκτες από τον πάγκο σας με 1-2 φθηνούς (αλλά κατά πάσα πιθανότητα ακριβότερους από τους τρέχοντες δικούς σας παγκίτες) παίκτες που θα είναι υποτιμημένοι την 2η αγωνιστική, λόγω της πολύ καλής πρώτης τους εμφάνισης. Ως γνωστόν, λόγω χαμηλής τιμής οι φθηνοί παίκτες γίνονται πιο εύκολα υποτιμημένοι και μάλιστα χρειάζονται μικρότερο σκορ για να πάρουν το 15%. Με τον τρόπο αυτό θα χτίσετε ευκολότερα την ομάδα σας.

Δείτε τον πάγκο σας σαν ευκαιρία να εξοικονομήσετε κρέντιτς και ως ένα έξτρα εργαλείο που σας προσφέρει το παιχνίδι για να αυξήσετε το μπάτζετ της ομάδας σας. Μην το λογίζετε ...αγωνιστικά. Δεν σας ενδιαφέρει το σκορ. Όχι τώρα. Αυτό θα μετρήσει στη συνέχεια, στο rotation, που ξεκινάει μετά τη 10η αγωνιστική του παιχνιδιού. Το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά.

Εξάλλου, η πολυτέλεια να αντικαθίσταται ένας DNP βασικός από τον αναπληρωματικό του δεν πρέπει να λογίζεται ως κάποιο βασικό feature του παιχνιδιού. Αποτελεί μια εξαιρετική διόρθωση στο γνωστό πρόβλημα που τύχαινε κάθε τόσο με παίκτες που δεν έπαιζαν απρόσμενα. Κακά τα ψέμματα, όσες ώρες ...ανησυχίας κι αν μας έφαγαν αυτές οι περιπτώσεις, στην πράξη ήταν πολύ λιγότερες από όσες ...φοβηθήκαμε. Κι ας ήταν επώδυνες. Επομένως, δεν χρειάζεται, από τώρα τουλάχιστον, να σκέφτεστε ότι πρέπει να έχετε οπωσδήποτε έναν καλό αναπληρωματικό για να αντικαταστήσει έναν βασικό που δεν θα παίξει. Αυτό θα συμβεί σπάνια, πολύ σπάνια. Όχι σε βαθμό που να δικαιολογεί την προσαρμογή της στρατηγικής σας και την αλλοίωση της βασικής σας ομάδας και των δυνατοτήτων της για χάρη του.

Φυσικά, με το πέρασμα των αγωνιστικών, προέχει η βελτίωση του συνολικού ρόστερ της ομάδας. Για πολλούς λόγους κι όχι μόνο για το rotation που είναι ο κατεξοχήν προορισμός, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε 8 παίκτες μεταξύ 12, με το πιο εύκολο παιχνίδι στην αγωνιστική. Σ' αυτό θα βοηθήσει σημαντικά ένας ενισχυμένος πάγκος.

Επιπρόσθετα, αν για παράδειγμα τραυματιστεί ένας πολύ καλός βασικός σας παίκτης, μπορείτε να μην τον κάνετε trade και να χαραμίσετε έτσι μια αλλαγή σας, αλλά απλά να τον περάσετε στον πάγκο. Αν έχετε επάξιο αντικαταταστάτη στον πάγκο! Έτσι, ο πάγκος φυσικά και έχει τη δική του σημασία και θα την έχει όλο και περισσότερο προϊόντος του χρόνου. Για την ώρα, λειτουργεί συμπληρωματικά και υποβοηθητικά στην οικονομική εξέλιξη της ομάδας σας, το οποίο εξάλλου είναι και το πρωταρχικό ζητούμενο στην αρχή του παιχνιδιού. Μετά ο πάγκος είναι που θα σας δώσει, αγωνιστικά πλέον, τη νίκη! Συμπερασματικά, ο πάγκος συμβαδίζει πάντα με τις εκάστοτε ανάγκες του παιχνιδιού και αποτελεί τον x-factor της επιτυχίας.

Φυσικά, το ιδανικότερο θα είναι ακόμα και στην αρχή να καταφέρετε να βρείτε κάποια εξαιρετική, φθηνή ευκαιρία για τον πάγκο. Διαφορετικά, θα έχετε 4 παίκτες που δεν θέλετε και θα πρέπει να αλλάξετε, σε ένα ρόστερ 12 παικτών, με 3 διαθέσιμες αλλαγές. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. Ως γνωστόν βέβαια, το παιχνίδι απαιτεί υπομονή και σταδιακό χτίσιμο της ομάδας. Εφόσον μάλιστα κάποιοι από τους αδιάφορους παίκτες του πάγκου φύγουν, δεδομένα, μέσα στις δύο πρώτες αγωνιστικές, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επομένως μην διστάσετε να τον "παγώσετε" με τέσσερις DNP παίκτες στην αρχή. Αν και εφόσον δεν έχετε βρει κάποια καλή ευκαιρία.

ΟΗ CAPTAIN, MY CAPTAIN

Ένα νέο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η ανάδειξη του αρχηγού, αλλά και του υπαρχηγού της ομάδας κάθε αγωνιστική, όπου θα πρέπει να επιλέξετε αντίστοιχα δύο από τους βασικούς παίκτες της ομάδας σας. Το σκορ του αρχηγού διπλασιάζεται (είτε είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό) και μπορεί να προσφέρει μία έξτρα ώθηση σε όσους ..."πιστεύουν" πολύ έναν παίκτη για μία αγωνιστική. Αν ο αρχηγός για κάποιο λόγο δεν αγωνιστεί, τότε το σκορ του υπαρχηγού που έχετε επιλέξει είναι αυτό που διπλασιάζεται, με την ίδια λογική της αντικατάστασης ενός βασικού από έναν αναπληρωματικό παίκτη.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι αρκετά ...τζογαδόρικο και η αλήθεια είναι πως ελλοχεύει περισσότερους πονοκεφάλους από φαντασιακή ευχαρίστηση. Όσοι παίζουν χρόνια αυτό το παιχνίδι γνωρίζουν τον ...εκνευρισμό που μπορεί να αποφέρει μια λάθος επιλογή ενός παίκτη έναντι άλλου στο ρόστερ της ομάδας. Εκεί βέβαια υπάρχει και το μακροπρόθεσμο κριτήριο επιλογής του παίκτη που ...απαλύνει τον πόνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε καθάρα για άκρως βραχυπρόθεσμη επιλογή και μάλιστα με άμεσο και ...διπλάσιο αντίκτυπο στο σκορ που θα δώσει ο παίκτης. Έτσι, μαζί με την ικανότητα να επιλέγετε το σωστό αρχηγό, θα πρέπει να αναπτύξετε παράλληλα την ικανότητα διαχείρισης των λάθων επιλογών που αναπόφευκτα θα έρθουν.

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Η λύση βέβαια είναι μία, από άποψη τακτικής και συνάδει και με τη γενικότερη λογική του παιχνιδιού που πρέπει να υιοθετήσει κάθε παίκτης με φιλοδοξίες στο Fantasy Challenge. Φυσικά, ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι επέλεξε τον MVP της αγωνιστικής, όμως μπορεί να βασιστεί σε συγκεκριμένα κριτήρια για να περιορίσει τον παράγοντα τύχη, στο βαθμό του δυνατού. Σε βάθος χρόνου, οι ασφαλείς, σταθερές επιλογές θα είναι αυτές που θα αποδειχθούν πιο κερδοφόρες. Περισσότερα θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε μέσα από τη νέα στήλη του BasketStories για το Fantasy που θα αναφέρεται αποκλειστικά στους ...επίδοξους αρχηγούς της κάθε αγωνιστικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παρουσία του αρχηγού στην ομάδα είναι αμιγώς αγωνιστικό χαρακτηριστικό και δεν αποτελεί κάποια δομική αλλαγή του παιχνιδιού.

OI ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε την ή τις ομάδες σας (μπορείτε μέχρι 15, αλλά όσες λιγότερες ομάδες τόση περισσότερη "μαγεία", αφού αφοσιώνεστε περισσότερο σε συγκεκριμένες μόνο κι έτσι τις εξετάζετε προσεκτικότερα), καλό είναι να δώσετε προσοχή στα παρακάτω, που αφορούν γενικές οδηγίες και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Ένας καλός παίκτης δεν κάνει απαραίτητα ένα μεγάλο Index Rating. Είναι ανάλογα με το στυλ του παίκτη και το ρόλο που έχει στην ομάδα του. Ένας φοβερός αμυντικός για παράδειγμα, που βάζει χειροπέδες σε όποιον παίκτη μαρκάρει, δεν παράγει αναγκαστικά καλό σκορ. Επίσης, αν και πολλές φορές είναι ανάλογα, πολλοί πόντοι δεν σημαίνουν αυτόματα μεγάλο Index Rating. Σκεφτείτε απλά έναν Αμερικανό πλέι μέικερ που έχει όλη την ώρα την μπάλα στα χέρια του και κάνει 20 σουτ ανά παιχνίδι, ευστοχώντας ούτε στα μισά. Μαζί με τους πολλούς πόντους που θα υπολογιστούν στο Index Rating, θα υπολογιστούν και τα άστοχα σουτ.

Δεν χωράνε συναισθηματισμοί στο παιχνίδι, ούτε για τον αγαπημένο σας παίκτη, ούτε για την αγαπημένη σας ομάδα. Μην βάλετε δηλαδή όλο τον Ολυμπιακό ή όλο τον Παναθηναϊκό στο ρόστερ σας γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χάσετε, τόσο σε κρέντιτς όσο και σε θέσεις στη βαθμολογία. Υπάρχουν παίκτες που αντικειμενικά συμφέρουν περισσότερο από άλλους, δίνοντας μεγαλύτερο σκορ και αυτοί είναι που πρέπει να αγοράσετε. Βέβαια, ένας παίκτης δεν φέρνει το ...φθινόπωρο, ίσα ίσα, παρά τις όποιες αγωνιστικές του αδυναμίες, μπορεί μέσα σας να τον θεωρείτε τον αρχηγό που πάντα θα θέλατε να είχατε στην ομάδα σας κι αυτό να σας δίνει κίνητρο. Εξάλλου, μπορείτε απλά να τον "παρκάρετε" στον πάγκο, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές. Σίγουρα πάντως αυτό απέχει από το να τον ανακυρήξετε πραγματικό αρχηγό της ομάδας, διπλασιάζοντας τα σκορ του!

Μείνετε μακριά από παίκτες "ονόματα" με μεγάλη αξία. Είναι συνήθως η παγίδα του παιχνιδιού, για να ξεχωρίσουν άμεσα οι έμπειροι παίκτες από αυτούς που το παίζουν πρώτη φορά. Οι παίκτες αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους υπερκοστολογημένοι σε αξίες που ανάλογο μέσο όρο σκορ δεν έχουν δώσει ποτέ στην καριέρα τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα φέτος είναι τα 1,38 εκατομμύρια του Νικολό Μέλλι (ή αλλιώς, 82,8 κρέντιτς). Σίγουρα, είναι από τους καλύτερους power forward της Ευρώπης, αλλά ακόμα και στην περσινή μαγική του σεζόν με την Μπάμπεργκ, η αξία του στο παιχνίδι δεν ξεπέρασε παρά για πολύ μικρό διάστημα αυτά τα επίπεδα. Ο τελικός του μέσος όρος ήταν 16,9 ράνκινγκ που αντιστοιχεί (χωρίς τα μπόνους) σε 68 κρέντιτς, άρα σε 1,12 εκατομμύρια (εφόσον ισχύουν οι αναλογίες που υποθέσαμε). Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, ότι είναι μάλλον δύσκολο να το καταφέρει αυτό τη φετινή σεζόν, σε μια ομάδα με την πληρότητα της Φενερμπαχτσέ. Κάτι ανάλογο, ισχύει για τους περισσότερους ακριβούς παίκτες και όχι μόνο για τον Μέλλι φυσικά.

Εκτός των άλλων, είναι επικίνδυνο να αγοράζει κάποιος έναν πολύ ακριβό παίκτη, καθώς ακόμα και με μια απλώς καλή εμφάνιση από τον ίδιο, μπορεί να χάσει το 15% της αξίας του! Για παράδειγμα (και με βάση τις υποθετικές αναλογίες που αναφέραμε παραπάνω), αν ο Άνταμ Χανγκά που έχει κοστολογηθεί στα 1,35 εκατομμύρια κάνει Index Rating 15 στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν με τον Παναθηναϊκό, σκορ που αντιστοιχεί σε αρκετά καλή εμφάνιση (δεδομένου ότι ο περσινός του μέσος όρος ήταν στο 13), το σκορ του γίνεται 16,5 με ένα πιθανό μπόνους νίκης, που αντιστοιχεί σε αξία 1,1 εκατομμυρίων! Άρα χάνει αυτομάτως το 15% (και κανονικά παραπάνω) της αξίας του. Φυσικά, υπάρχει πάντα η αντίθετη όψη και με μια μεγάλη εμφάνιση, ο Χανγκά μπορεί να εκτινάξει στα ύψη την αξία του, αλλά αυτό είναι κάτι που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και ο παράγοντας αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας στο παιχνίδι. Για την ιστορία πάντως, οι μόνοι παίκτες που έχουν τελειώσει σεζόν στο fantasy με αξία ανώτερη των 100 κρέντιτς, άρα πάνω από τα 1,66 εκατομμύρια του Ντε Κολό φέτος, ήταν ο Άντονι Πάρκερ το 2004-2005, ο Αντρέι Κιριλένκο το 2011-2012, ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς την σεζόν 2014-2015, ο Νάντο Ντε Κολό δύο σεζόν πριν, ενώ ο Γάλλος μαζι με τον Κιθ Λάνγκφορντ έπαιζαν σε αυτά τα επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς.

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βάσει αυτών λοιπόν, πολλοί παίκτες αναμένεται να χάσουν κρέντιτς τις πρώτες αγωνιστικές και άλλοι που έχουν κοστολογηθεί πιο χαμηλά, οι οποίοι είναι σαφώς λιγότεροι βέβαια, να κερδίσουν. Αυτοί αποτελούν το στόχο τις πρώτες αγωνιστικές, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν τα κρέντιτς της ομάδας. και ως μάνατζερ να διαχειρίζεστε πια μεγαλύτερα κεφάλαια και καλύτερους παίκτες. Αυτό ήταν και παραμένει το μυστικό του παιχνιδιού. και πιθανώς ό,τι πιο σημαντικό διαβάσετε σ' αυτόν τον οδηγό. Αναλυτικότερες πληροφορίες ως προς αυτό θα παρουσιαστούν στην ανάλυση της δεύτερης αγωνιστικής. Το σίγουρο είναι πως με τα νέα από πέρυσι δεδομένα της Euroleague και της αλλαγής στον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης με τα 30 ματς της κανονικής περιόδου, η ανάγκη για οικονομία και κρέντιτς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και πιθανώς το συγκεκριμένο πλάνο να διαρκέσει περισσότερες από το συνηθισμένο αγωνιστικές.

Επειδή οι δυνατές αλλαγές είναι τρεις για κάθε αγωνιστική και επειδή οι πιθανές επιλογές, είτε των παικτών προς αποχώρηση, είτε των παικτών προς αγορά θα είναι πολλές, ετοιμαστείτε για διλήμματα! Διλήμματα που θα απασχολούν το μυαλό σας για ώρες μέχρι να καταλήξετε στο κατάλληλο δίδυμο (στις περισσότερες περιπτώσεις) παικτών. Και συνήθως, αυτό θα είναι το λάθος!

Επίσης, μην καθησυχάζεστε, έχοντας κάνει τις αλλαγές σας, για παράδειγμα, ακριβώς μετά το τέλος της αγωνιστικής. Προκύπτουν τραυματισμοί. οι οποίοι κανονικά υποδεικνύονται, δίπλα από το όνομα του αντίστοιχου παίκτη. Όχι πάντα όμως, καθώς προκύπτουν και απουσίες της τελευταίας στιγμής, ενώ για να είμαστε πιο σωστοί, ο κόκκινος σταυρός δίπλα από έναν παίκτη σημαίνει αμφίβολη συμμετοχή, όχι σίγουρη απουσία. Οπότε, ένας παίκτης που έχετε διώξει γι" αυτόν ακριβώς το λόγο και έχει αλλάξει όλο το πλάνο σας, μπορεί εν τέλει να πατήσει παρκέ και να κάνει μάλιστα και καλό σκορ!

Φροντίστε κάθε φορά που προχωράτε σε αλλαγές να πατάτε την "αποθήκευση" που υπάρχει παραδίπλα. Αν δεν την πατήσετε, ενδέχεται να δείτε το ίδιο ρόστερ που είχατε την προηγούμενη αγωνιστική και να δεχθείτε μια άνευ προηγουμένου ψυχρολουσία! Γενικότερα ελέγχετε πάντα τη σύνθεση της ομάδας σας και κατά πόσο έχουν αποθηκευθεί οι αλλαγές (είτε με ανανέωση, είτε βγαίνοντας και ξαναμπαίνοντας στη σελίδα της ομάδας), γιατί στις πρώτες δοκιμές υπήρξαν κάποια ζητήματα ...αστάθειας του συστήματος. Φυλάγετε τα ρούχα σας λοιπόν, για να τα έχετε ...όλα!

Ο απόλυτος οδηγός του νέου EuroLeague Fantasy Challenge

Αυτές είναι μερικές βασικές οδηγίες για όσους θα παίξουν φέτος για πρώτη φορά στο Fantasy Challenge, αλλά και μια καλή εισαγωγή στα νέα του χαρακτηριστικά για τους "παλιούς" του παιχνιδιού. Εν κατακλείδι, η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα του παιχνιδιού φαίνεται να εξυπηρετεί εν γένει, τα βασικά του γνωρίσματα και μυστικά, όπως τα γνωρίσαμε τόσα χρόνια κι αυτό είναι σίγουρα θετικό. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από τις αναλύσεις του BasketStories καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πλέον το σκάουτινγκ των παικτών βρίσκεται στην κορύφωσή του και τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι αναλύσεις των παικτών που θα μας απασχολήσουν σε κάθε θέση, Η αρχή θα γίνει με τους point guards, θέση η οποία είναι παραδοσιακά η πιο δύσκολη, στην αρχή τουλάχιστον, του παιχνιδιού.

Μην ξεχνάτε τέλος και τα νέα παιχνίδια του BasketStories, το PickMaster Euroleague και το PickMaster BasketLeague , που περιμένουν τις προβλέψεις σας για όλους τους αγώνες της χρονιάς σε Euroleague και ελληνική Α1 αντίστοιχα. Τα παιχνίδια υπόσχονται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας για τις διοργανώσεις για όλη τη χρονιά, ενώ και τα δώρα είναι αντάξια του Fantasy Challenge! Join the Devotion!

Για σχόλια, παρατηρήσεις, απορίες και οτιδήποτε άλλο σχετικό με το Euroleague Fantasy Challenge μπορείτε να στείλετε τα tweets σας και φυσικά, να έρθετε στην παρέα μας στο Facebook .

Devotion.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ