EUROLEAGUE

Ντίμπλερ: "Του χρωστάω πολλά"

Ντίμπλερ: "Του χρωστάω πολλά"

Ο Τζον Ντίμπλερ μιλάει στο Euroleague Greece για την πιο τρελή σεζόν της καριέρα του, σκιαγραφεί τον νέο ξένο του Ολυμπιακού, τον Ντι Τζέι Στρόμπερι και ευχαριστεί τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Η ζωή κάνει κύκλους. Όπως αυτή του Τζον Ντίμπλερ. Από τη Νέα Σμύρνη στην Σμύρνη. Σε τέσσερα χρόνια, διάστημα στο οποίο κατάφερε να ανέβει ένα-ένα τα σκαλιά της καταξίωσης. Χάρις σε δύο ανθρώπους όπως επανέλαβε πολλές φορές μιλώντας στο Euroleague Greece, στον Γιώργο Μπαρτζώκα και στον Οφούκ Σαρίτσα.

Μετά από μια μεγάλη σεζόν, "την πιο μακρά στην καριέρα μου, πάνω από δέκα μήνες" ο Αμερικανός σουτέρ επέστρεψε στην πατρίδα του το Οχάιο, όπου ξεκουράζεται. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή, διότι αυτή τη βδομάδα διοργανώνει για πρώτη φορά το προσωπικό του καμπ για μικρά παιδιά. Δεν παραπονιέται όμως. Ούτε για τα 100 παιδιά που μαθαίνουν απ' αυτόν τα μυστικά του... σουτ (και όχι μόνο), ούτε για την χρονιά που ολοκληρώθηκε στάζοντας από τη σαμπάνια της επιτυχίας. "Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Ήταν μια τρελή χρονιά. Ήταν ξεχωριστή για μένα. Ήταν η τρίτη μου σεζόν στην Καρσίγιακα και έζησα από πρώτο χέρι όλη αυτή τη διαδρομή. Την πρώτη χρονιά στο Eurochallenge, τη δεύτερη κυπελλούχοι Τουρκίας και τώρα πρωταθλητές. Είναι απίστευτο πως η ομάδα έχει μεγαλώσει μέσα σε τρία χρόνια. Με τη βοήθεια του κόουτς Οφούκ (Σαρίτσα) έχει γίνει τεράστιος ντόρος γύρω από το κλαμπ".

Ο Ντίμπλερ αποφοίτησε από το Οχάιο Στέιτ ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ της Αμερικής. Επιλέχτηκε από τους Ρόκετς στις τελευταίες θέσεις του ντραφτ, αλλά η μοίρα τον έφερε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Νέα Σμύρνη. Μετά από μια επιτυχημένη σεζόν στην οποία οι "κυανέρυθροι" κατέκτησαν την τρίτη θέση με τον Ντίμπλερ να αφήνει τα διαπιστευτήρια του: τέλειωσε τη σεζόν ως πρώτος "τρίποντος" τόσο σε εύστοχα (61) όσο και ποσοστό ευστοχίας (51%), έχοντας συνολικά 10.5 πόντους, 93% στις βολές και 3.1 ριμπάουντ.

Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της τούρκικης ομάδας και έτσι το καλοκαίρι του 2012 μετακόμισε από τη Νέα Σμύρνη στην Σμύρνη και την Καρσίγιακα. "Δεν το ήξερα. Όταν το καταλάβαμε με τη γυναίκα μου πάθαμε πλάκα. Τι σύμπτωση! Έτσι είναι η ζωή. Ένας κύκλος" τόνισε ο 27χρονος άσος, που παραδέχεται ότι οι δύο χώρες έχουν αρκετές ομοιότητες: "Είναι μια υπέροχη πόλη, δίπλα στη θάλασσα. Ο κόσμος είναι πολύ καλός, όπως και στην Αθήνα. Μου αρέσει πολύ. Βέβαια μου λείπει η Αθήνα. Πέρασα εκεί πολύ καλά. Ήταν ο πρώτος χρόνος παντρεμένος, ο πρώτος που έζησα εκτός Αμερικής".

Ντίμπλερ: "Του χρωστάω πολλά"
INTIME SPORTS

Οι ομοιότητες, βέβαια, δεν περιορίζονται μόνο στο lifestyle, αλλά και στην στάση των φιλάθλων. Οι οπαδοί της Καρσίγιακα είναι γνωστοί σε όλη την Τουρκία ως εκδηλωτικοί και ιδιαίτερα παθιασμένοι. Εξ ου και η αποτελεσματικότητα της Καρσίγιακα στα εντός έδρας παιχνίδια. "Τελευταία έγιναν πολλοί δημοφιλείς οι οπαδοί μας. Και τα τρία χρόνια ήταν άκρως υποστηρικτικοί. Και όχι μόνο εντός έδρας. Συχνά ταξίδευαν και στα παιχνίδια μακριά από τη Σμύρνη, για παιχνίδια στο εξωτερικό για το Eurocup και το Eurochallenge. Μας έδωσαν μεγάλη ώθηση στα εντός έδρας παιχνίδια και μας βοήθησαν ιδιαίτερα να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι ίδιοι με τους Έλληνες φιλάθλους. Στον Πανιώνιο είχαμε απίστευτους οπαδούς. Εξίσου εκδηλωτικοί ήταν αυτοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που είναι γνωστοί σ' όλη την Ευρώπη για το πάθος τους".

Φέτος η Καρσίγιακα δεν εκμεταλλεύτηκε μόνο τη δύναμη της έδρας, αλλά έκανε και μεγάλες εκτός έδρας νίκες. Έτσι κατάφερε να αποκλείσει την Μπάνβιτ, την Φενέρμπαχτσε και την Εφές για να κατακτήσει τον τίτλο. "Ο τελικός ήταν μια πολύ σκληρή σειρά. Η Εφές είναι σπουδαία ομάδα. Κοιτάξτε τις ομάδες που κερδίσαμε. Η Φενέρ ήταν στο φάιναλ-φορ της Euroleague και τη νικήσαμε στα ημιτελικά. Ήταν μια απίστευτη πορεία. Μια απίστευτη χρονιά. Στα playoffs κύλησαν όλα πολύ γρήγορα. Ο κόουτς μας προετοίμασε εξαιρετικά και μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Νομίζω ότι είχαμε φοβερή χημεία και το απολαύσαμε" τόνισε σχετικά ο... σεσημασμένος μπόμπερ τριών πόντων, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους σουτέρ της Ευρώπης (σ.σ μόνο φέτος ευστόχησε σε 102 τρίποντα στο τουρκικό πρωτάθλημα).

"Ο Στρόμπερι είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρώπη"

Η χημεία ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα της Καρσίγιακα. Ένα από τα πολλά. "Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω ποια ήταν τα δυνατά μας σημεία, γιατί είχαμε τόσα πολλά. Μπορούσαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στον αντίπαλο με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Όλοι ήξεραν πολύ καλά τη δουλειά τους και έδιναν το καλύτερο που μπορούσαν. Σίγουρα θα μπορούσα να πω για τον Μπόμπι Ντίξον, με τον οποίο ήμασταν τρία χρόνια μαζί. Αλλά πραγματικά το παιχνίδι μας ήταν πολυδιάστατο. Είχαμε σουτέρ, είχαμε παίκτες που έκαναν διεισδύσεις. Είχαμε καλούς αθλητές. Είχαμε ψηλούς που μπορούσαν να σουτάρουν από μακριά. Ο κόουτς έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα" ήταν η περιγραφή του Ντίμπλερ, που αυτό το καλοκαίρι είναι ελεύθερος.

Στο μυαλό του προέχει η ξεκούραση κι όταν έρθει η στιγμή θα εξετάσει όλες τις προοπτικές. Μια εκ των οποίων είναι και η Εφές που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την περίπτωση του. "Ο ατζέντης μου δουλεύει αυτή τη στιγμή όλες τις προτάσεις. Προς το παρόν απολαμβάνω αυτό το διάλειμμα. Λόγω της επιτυχίας της ομάδας, θα έχω αρκετές προτάσεις. Συν του ότι η Καρσίγιακα θα παίξει του χρόνου στην Euroleague, κάτι που αποτελεί μεγάλη είδηση" υπογράμμισε ο Αμερικανός σουτέρ, που σε καμία περίπτωση δεν ξεγράφει το όνειρο του ΝΒΑ λέγοντας ότι "οι Ρόκετς έχουν τα δικαιώματα μου. Θα συζητήσουμε μαζί τους. Έχω ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μου, που είναι η κατάκτηση του τούρκικου πρωταθλήματος. Θα είναι ένα ενδιαφέρον καλοκαίρι".

Ο ίδιος δείχνει ιδιαίτερα υπομονετικός, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται η "αφαίμαξη" της ομάδας του, με τους συμπαίκτες του να εξαργυρώνουν με καλά συμβόλαια την φετινή επιτυχία. Ο Ντίξον υπέγραψε στη Φενέρ και δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσει και ο Παλάτσιος. Ο Γκάμπριελ είναι περιζήτητος και ο Στρόμπερι βρίσκεται μια ανάσα από τον Ολυμπιακό. Η άποψη του για τον συγκεκριμένο παίκτη; "Είναι πολύ καλός! Ένας κορυφαίος αμυντικός. Από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Έχω δει από πρώτο χέρι πως σταματάει τους αντιπάλους. Το ξέρω γιατί το έκανε για λογαριασμό της Καρσίγιακα. Αυτή η διάσταση στο παιχνίδι του βοηθάει πολύ την ομάδα, κατά τη γνώμη μου. Ο Ντι Τζέι είναι πολύ έμπειρος, έχει παίξει στο ΝΒΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές λίγκες. Είναι πολύ ταλαντούχος. Μπορεί να σκοράρει, μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, αλλά και τους συμπαίκτες του. Να πάει στο καλάθι. Μου άρεσε πολύ να παίζω μαζί του. Είναι ένας πολύ καλός χαρακτήρας. Ένας ομαδικός παίκτης, χωρίς ίχνος εγωισμού. Οι Έλληνες οπαδοί είμαι σίγουρος ότι θα τον λατρέψουν. Είναι μια σπουδαία προσθήκη".

Ντίμπλερ: "Του χρωστάω πολλά"

"Ο Μπαρτζώκας με έκανε τον παίκτη που είμαι τώρα"

Μετά την τέταρτη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας ο Ντίμπλερ έχει περάσει στο επόμενο στάδιο. "Έχω ωριμάσει ως παίκτης. Έχω αποκτήσει αυτοπεποίθηση και έχω μάθει πλέον το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Δεν σταμάτησα λεπτό να βελτιώνω το παιχνίδι μου. Είμαι τυχερός που είχα εκπληκτικούς προπονητές, όπως είναι ο κόουτς Μπαρτζώκας. Είναι απίστευτο το πόσο με βοήθησε. Μου έδειξε εμπιστοσύνη και με καθοδήγησε σε μια δύσκολη σεζόν για μένα, την πρώτη μου μετά το κολέγιο. Όταν είσαι rookie δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Η αρχή ήταν δύσκολη, διότι η Ελλάδα έχει μια πολύ σκληρή λίγκα, την οποία σέβονται όλοι στην Ευρώπη. Με βοήθησε να γίνω ο παίκτης μου είμαι τώρα. Έμαθα να είμαι πιο σκληρός και πως να παίζω. Είχαμε μια πολύ καλή ομάδα και ο κόουτς Μπαρτζώκας με βοήθησε να αισθανθώ πιο άνετα στο παρκέ. Του είμαι ευγνώμων" έπλεξε το εγκώμιο του πρώην προπονητή του.

"Τον είχα συναντήσει πέρσι στο αεροδρόμιο και του είχα δώσει συγχαρητήρια για τη δουλειά του. Ήταν εκεί και ο assistant coach (Χρήστος Παππάς), αλλά και ο Big Billy (Καββαδάς). Είδα επίσης τον Οθέλο Χάντερ, με τον οποίο παίζαμε μαζί στο κολέγιο. Έχω επαφή με αρκετούς συμπαίκτες μου στον Πανιώνιο, όπως τον Ζήση (Σαρικόπουλο). Μ ε τον Μπίλι Κις έχω να μιλήσει καιρό, ενώ παρακολουθώ ότι ο Βλάντο (Γιάνκοβιτς) τα πηγαίνει περίφημα στον Παναθηναϊκό. Είδα και ότι ο Βασίλης (Ξανθόπουλος) πήγε για λίγο στην Ισπανία. Παρακολουθώ τι κάνουν όλοι. Ο Μπάρλος, ο Άλεξ Στίβενσον με τον οποίο παίξαμε φέτος αντίπαλοι. Πρέπει να πάρω και τον Μάριο να του ευχηθώ τώρα που παντρεύτηκε".

Ο Ντίμπλερ δεν στάζει μέλι μόνο για τον Πανιώνιο και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά και για την Καρσίγιακα και τον Οφούκ Σαρίτσα. "Και οι δύο με βοήθησαν να βελτιωθώ. Είμαι ευλογημένος που είχα δύο σπουδαίους προπονητές. Ο κόουτς Οφούκ μου έδινε κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό να δουλεύω και να βελτιώνομαι. Απέκτησα ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έγινα καλύτερος παίκτης. Είναι ένας προπονητής των παικτών. Θέλει να έχεις ελευθερία στο παιχνίδι. Ο ίδιος ήταν πολύ καλός σουτέρ ως παίκτης και με καταλαβαίνει. Ποτέ δεν εκνευρίζεται με ένα σουτ που πήρα. Το αντίθετο. Μπορεί να τον ενοχλούσε κάποιο σουτ που δεν πήρα. Το ίδιο συνέβαινε και με τον κόουτς Μπαρτζώκα. Ως ρούκι ήμουν διστακτικός, αλλά μου έλεγε 'Τζον, πρέπει να σουτάρεις'. Και τώρα ο κόουτς Οφούκ πολλές φορές βγαίνουμε στον αιφνιδιασμό και τον ακούω από τη γραμμή να φωνάζει "σούταρε ". Ξέρει την ψυχολογία του σουτέρ".

Τι χαρακτηριστικά έχει αυτή; Την αυτοπεποίθηση. Και την υπομονή. Τα δύο δυνατά σημεία του Τζον Ντίμπλερ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ