EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Του χρόνου ξεκινά η... απόλυτη Euroleague"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου επισκέφτηκε τη Μόσχα, όπου μίλησε για τη νέα εποχή της Euroleague, τη σημασία της εξέλιξης της διοργάνωσης και τη νέα τάξη πραγμάτων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου βρέθηκε την Πέμπτη (25/2) στη Μόσχα προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την ευρωπαϊκή μονομαχία της ΤΣΣΚΑ με τη Χίμκι. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο διευθύνων σύμβουλος της Euroleague παρέθεσε press conference στην οποία μίλησε για την πρόοδο και εξέλιξη της διοργάνωσης στα χρόνια που ακολουθούν.

Αυτός που άνοιξε τη συζήτηση ήταν ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέι Βατούτιν, ο οποίος είπε πως " θέλω να καλωσορίσω τον Τζόρντι ως καλεσμένος στο παιχνίδι. Στο παρελθόν είχε ξανάρθει σε εντός έδρας αγώνα μας και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κάποια κοινά σχέδια. Η σημερινή συνάντηση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες καθώς κατά το παρελθόν πάντα μας ζητούσε να παίξουμε σε μεγαλύτερο γήπεδο και σήμερα δεν τα το κάνει. Είμαστε πολύ χαρούμενη που τον έχουμε εδώ και περιμένουμε πολύ κόσμο στο γήπεδο".

"Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για εμάς και την ομάδα να παίζουμε εδώ. Νιώθουμε πολύ καλά εδώ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διεύθυνση του γηπέδου Megasport που μας δέχτηκαν εδώ και μας έκαναν να νιώθουμε άνετα. Είναι διαφορετικό να παίζουμε εδώ για λίγα παιχνίδια και άλλο να ολόκληρη σεζόν. Προβλέπω πως το Megasport θα γίνει το γήπεδό μας".

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, είπε αρχικά πως " είναι ευχαρίστησή μου να βρίσκομαι ξανά στη Μόσχα. Υπάρχουν δυο ειδικοί λόγοι για την παρουσία μου εδώ. Πρώτα απ' όλα θα δούμε ένα ντέρμπι μεταξύ δυο ομάδων της Μόσχας, κάτι που σπάνια συμβαίνει στην Euroleague. Και για μένα, ο πιο σημαντικός λόγος είναι πως αυτή είναι η πρώτη Συνέντευξη Τύπου που γίνεται σε αυτό το γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί, όπως γνωρίζετε, πολιτική μας είναι να πείσουμε τις ομάδες να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα γήπεδα. Και η απόφαση της ΤΣΣΚΑ να έρθει στο Megasport είναι πολύ σημαντική.

Γι' αυτό είμαι εδώ για να συγχαρώ τον Αντρέι Βαπούτιν και όλη την ομάδα γι' αυτό το σπουδαίο επίτευγμα. Είναι σπουδαίο γιατί, πρώτα απ' όλα βοηθάει την ομάδα να αναπτύξει την επιχείρηση αλλά πιο σημαντικό είναι πως η ομάδα θα είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερη εμπειρία στους φιλάθλους. Τα δυο παιχνίδια που θα παιχτούν εδώ έχουν επιβεβαιωθεί, με την αύξηση στην προσέλευση, δείχνει πως είναι εξαιρετική απόφαση από την ΤΣΣΚΑ. Αυτή είναι η απόδειξη πως η ομάδα έχει πολύ φιλόδοξο σχέδιο, όπως η Euroleague", για να εξηγήσει:

" Γνωρίζετε ότι αυτή η σεζόν θα είναι η τελευταία στην Euroleague που θα παιχτούν στο πλαίσιο της τρέχουσας μορφής. Και η ΤΣΣΚΑ θα είναι μέρος αυτού του νέου σχεδίου που θα είναι η έναρξη της απόλυτης Euroleague για πρώτη φορά. Έτσι ξεκινώντας την επόμενη σεζόν, το μπάσκετ στην Ευρώπη θα έχει ένα πραγματικό πρωτάθλημα, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι σύλλογοι θα αγωνιστούν με όλες τις άλλες για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία. Στη συνέχεια θα έχουμε πλέι οφ και το Φάιναλ Φορ, φυσικά. Αλλά οι σύλλογοι θα έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στους οπαδούς τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, και όλοι τους θα έρθουν εδώ στη Megasport Arena για να παίξουν κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι για το πρωτάθλημα, τους συλλόγους, τους εταίρους μας, τους εταίρους των συλλόγων και τους οπαδούς, θα αποτελεί μια πολύ σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Μπερτομέου: "Του χρόνου ξεκινά η... απόλυτη Euroleague"

Την επόμενη σεζόν θα αλλάξουμε το μέγεθος του Eurocup, της δεύτερης διοργάνωσής μας, που θα έχει 24 ομάδες. Και νομίζω ότι οι 24 σύλλογοι στο Eurocup και 16 στην Euroleague θα είναι οι 40 καλύτερες ομαδες που έχει να προσφέρει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Καθήκον μας είναι να ψάξουμε την ποιότητα και μπορούμε να δούμε την ποιότητα στις 40 ομάδες θα έχουμε στην Euroleague και το Eurocup. Αυτές οι 40 σύλλογοι είναι οι περισσότεροι σύλλογοι που οι κορυφαίες διοργανώσεις μπορούν να έχουν. Αυτό είναι το σχέδιό μας, το οποίο εγκρίθηκε από τους συλλόγους, και θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν.

Όλοι γνωρίζουμε πως έχει δημιουργηθεί φασαρία γύρω από αυτό το σχέδιο, αλλά είμαστε συγκεντρωμένοι στο να δουλέψουμε και να αναπτύξουμε αυτό το σχέδιο. Εμείς δεν πρόκειται να συγκρουστούμε με κανέναν. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των ομάδων να επιλέξουν που θέλουν να αγωνιστούν . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια καταγγελία κατά της FIBA, για να εξασφαλίσουμε πως οι ομάδες δεν θα υποστούν πίεση για να επιλέξουν.

Έτσι, καλωσορίζουμε τη FIBA ​​σε συνεργασία με τους συλλόγους. Νομίζω ότι μετά από πολλά χρόνια, είναι καλό ότι συνεργάζονται με ομάδες. Τους σεβόμαστε και θα ήταν καλό αν μπορούμε να έχουμε πρόοδο στο μέλλον. Όπως και να έχει, εμείς θα είμαστε συγκεντρωμένοι στο σχέδιό μας σε συνεργασίας με τις ομάδες και τους συνεργάτες".

- Τι συνέβη στη συνάντηση που είχε με την VTB League;

"Αυτό που κάνουμε είναι να εξηγήσουμε το σχέδιο στα εθνικά πρωταθλήματα και η VTB ήταν η πρώτη. Είχαν συνάντηση με τη FIBA και ξέρουν περίπου ποιο είναι το σχέδιο της FIBA. Τώρα ξέρουν και το σχέδιό μας. Έτσι, αύριο πιστεύω ότι θα έχουν συνάντηση και θα πάρουν την απόφαση που θα είναι η καλύτερη για τις ρωσικές ομάδες, ή τους συλλόγους που ανήκουν στο πρωτάθλημα, όχι μόνο τις ρωσικές ομάδες. Όπως πάντα, εμείς εξηγούμε τα σχέδιά μας. Είναι καθήκον μας να παρουσιάσουμε το σχέδιο με τρόπο που θα νιώθουν ότι είναι το σωστό. Και τότε οι αποφάσεις ανήκουν στις ομάδες και στα πρωταθλήματα.

"Προσφέρουμε σε όλα τα πρωταθλήματα και σε όλε τις ομάδες όλο το σχέδιο. Έχουμε 40 σημεία μεταξύ της Euroleague και του Eurocup. Πιστεύουμε ότι όλα τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ είναι ευπρόσδεκτα σε αυτήν την ομάδα. Θα θέλαμε η VTB να είναι είναι μέρος αυτής, αλλά και πάλι, αυτό είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν εάν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και τις προσδοκίες των συλλόγων. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί είναι απόφαση του πρωταθλήματος, δεν είναι δική μας., Αλλά τους εκφράσαμε την επιθυμία μας να είναι μέρος του σχεδίου, επειδή οι ομάδες από την VTB Λίγκα γίνονται όλο και περισσότερο από τις ισχυρότερες ομάδες στην Ευρώπη. Και έτσι θα θέλαμε να έχουμε VTB μαζί μας σε αυτό το σχέδιο. Έχουμε πάντα ανοιχτές πόρτες. Η ΤΣΣΚΑ, φυσικά, είναι ο ιδιοκτήτης μας και θα είναι στην Euroleague μαζί μας χωρίς περιορισμούς. Για τις υπόλοιπες ομάδες, πρέπει να βρούμε τρόπο μέσω πρωταθλημάτων μέσα σε ένα σύστημα πρόσβασης στην Euroleague μέσω του Eurocup και των εθνικών πρωταθλημάτων και στον προκριματικό γύρο. "

Μπερτομέου: "Του χρόνου ξεκινά η... απόλυτη Euroleague"
2016 EUROLEAGUE BASKETBALL

- Τι πρόκειται να γίνει με τα διαλείμματα των εθνικών ομάδων που σχεδιάζει η FIBA;

"Θα είναι μια απόφαση των συλλόγων αν θα υπάρξει διάλειμμα. Θα πρέπει να δούμε τα ημερολόγια. Γνωρίζουμε ότι τα εγχώρια πρωταθλήματα έχουν πολυάσχολο πρόγραμμα. Έχουμε κι εμείς πολυάσχολο πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι οι σύλλογοι ΝΒΑ έχουν την ελευθερίας και έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν τους παίκτες σε αυτά τα παιχνίδια. Και πεποίθησή μας είναι ότι τον ίδιο σεβασμό που έχουν οι ομάδες του ΝΒΑ, αξίζουν και οι ομάδες μας. Οι σύλλογοί μας αξίζουν ακριβώς τον ίδιο σεβασμό και την ελευθερία να στείλει τους παίκτες ή όχι. Πρέπει να τους δώσουμε την ελευθερία να αποφασίσουν αν θέλουν να σέβονται αυτά τα διαλείμματα ή όχι. Βασικά, στην περίπτωσή μας, είχαμε μια συμφωνία με τη FIBA στην οποία δεν επιτρέπονταν αυτά τα διαλείμματα. Και τότε θα είναι όλα την απόφαση των συλλόγων, των πρωταθλημάτων, και οι αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται, όπως γίνεται και στο ΝΒΑ. "

- Είναι η Euroleague και η FIBA ​​σε κόντρα και πόσο ανοιχτή είναι η πόρτα για τις ομάδες της VTB στις διοργανώσεις τις Ευρωλίγκας;

"Δεν είμαστε σε κόντρα. Είχαμε τς συλλογικές διοργανώσεις για 15 χρόνια. Τώρα φαίνεται ότι η FIBA ​​θέλει να καταλάβει χώρο μας. Τώρα είπε ότι την επόμενη σεζόν η Euroleague θα διοργανωθεί από αυτούς. Αυτό δεν ισχύει. Και τώρα ανακοίνωσαν ένα Champions League χωρίς πρωταθλητές που σκοπεύουν να ξεκινήσουν. Αλλά δεν είναι πόλεμος. Δεν πολεμάμε. Επικεντρωνόμαστε στο δικό μας στο πρωτάθλημα. Και τους καλωσορίζουμε να συμμετέχουν σε διασυλλογικές διοργανώσεις. Και οι σύλλογοι θα αποφασίσουν ποια είναι πιο ενδιαφέρουσα για αυτούς.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, πιστεύουμε ότι ομάδες όπως η Χίμκι, η Λοκομοτίβ και άλλες έχουν τα φόντα να πάνε στην κορυφή. Η κορυφή σήμερα είναι να παίξουν εναντίον της ΤΣΣΚΑ, του Παναθηναϊκού , του Ολυμπιακού, της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης και ούτω καθεξής. Έτσι, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την ποιότητα, ξέρουν τον τρόπο που θα το πετύχουν. Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δευτέρου επιπέδου, τότε δεν υπάρχει καμία λογική. Αλλά αυτοί που είχαν το όραμα να είναι μέρος ενός πραγματικού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι εδώ. Και τώρα είναι καθήκον μας να δούμε πώς μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες στις ρωσικές, γερμανικές, της Αδριατικής και της τουρκικής λίγκας, ομάδες σε αυτό το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε. Και αν Χίμκι, η Κουμπάν, η Καζάν και η Νίζνι έχουν το όραμα και τη φιλοδοξία να είναι μέρος αυτού, είναι ευπρόσδεκτοι στο σχέδιό μας. Αλλά θα είναι δική τους απόφασή με βάση την ελευθερία τους και τίποτα άλλο".

Μπερτομέου: "Του χρόνου ξεκινά η... απόλυτη Euroleague"

- Τι θα συμβεί αν κάποια ομάδα της VTB είναι καλύτερη από τον πρωταθλητή Γερμανίας, για παράδειγμα;

"Καταλαβαίνω. Αλλά αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα με κάποιες ισπανικές και κάποιες ρωσικές ομάδες. Και πρέπει να "τρέξουμε" ένα πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Αναφέρετε τη Γερμανία. Νομίζω ότι η Γερμανία τώρα σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια είναι πολύ καλύτερα, δεν υπάρχει σύγκριση. Και ίσως επειδή είχαν τη φιλοδοξία να είναι μέρος αυτού. Και πάλι, όλες αυτές οι ομάδες θα έχουν ανοιχτή την πόρτα, όπως είχαν και τα προηγούμενα χρόνια".

- Τι γίνεται με τα σωματεία που πηγαίνουν στη FIBA ​​και αργότερα θέλουν να παίξουν στην Euroleague/Eurocup;

"Δεν σχετίζεται με κυρώσεις. Εξηγούμε το σχέδιό μας. Και οι ομάδες που θέλουν να ενταχθούν είναι ευπρόσδεκτες. Και αυτές που δεν θέλουν έχουν τον σεβασμό μας. Στο μέλλον, αν οι πόρτες θα είναι ανοικτές και πάλι, θα το εξετάσουμε. Αλλά εγώ δεν πρόκειται να κάνω εικασίες. Δεν είναι περιστρεφόμενη πόρτα. Τώρα εξηγούμε το έργο και όλοι το καταλαβαίνουν. Όλες οι ομάδες είναι επαγγελματικές. Όλες οι ομάδες καταλαβαίνουν τι σημαίνει να πηγαίνουν προς την κατεύθυνση ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος και τι σημαίνει να πηγαίνουν προς την κατεύθυνση των ομοσπονδιών. Είναι σαφές. Έτσι, αν μια ομάδα πάρει μια απόφαση, πρέπει να τη σεβαστούμε."

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ