EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Ψεύτικη διοργάνωση το φετινό Eurobasket"

Μπερτομέου: "Ψεύτικη διοργάνωση το φετινό Eurobasket"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου καταφέρθηκε κατά της FIBA, χαρακτήρισε "ψεύτικη διοργάνωση" το φετινό Eurobasket αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λυθεί το θέμα με τα "παράθυρα" και απέκλεισε το ενδεχόμενο προσθήκης τρίτης ελληνικής ομάδας στην EuroLeague.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για τον αποχαιρετιστήριο αγώνα του Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο Τζόρντι Μπερτομέου είπε επίσης πολλά και ενδιαφέροντα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague αναφέρθηκε στη διαμάχη που υπάρχει με τη FIBA για τα "παράθυρα" των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, εξέφρασε την ανησυχία του για μέλλον του μπάσκετ, χαρακτήρισε " ψεύτικη διοργάνωση" το φετινό Eurobasket και μίλησε ακόμα για το ενδεχόμενο να προστεθεί και τρίτη ελληνική ομάδα στην EuroLeague.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague αναφέρθηκε αρχικά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα "παράθυρα" της FIBA, λέγοντας τα εξής:

" Το 2015 η FIBA ήταν εκείνη που θέλησε να δημιουργήσει μια καινούργια Ευρωλίγκα και το 2016 ήθελε να καταργηθεί ουσιαστικά το Εurocup. Από τις χώρες που δεν συμμετέχουν, μονό η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο Eurocup, όχι όμως επειδή δεν το ήθελαν οι ομάδες αλλά επειδή φοβήθηκαν. Το 2017 η FIBA θέλει να δημιουργήσει τα παράθυρα και εμείς που έχουμε αυτό το καλεντάρι εδώ και 17 χρόνια, το σωστό είναι να λέμε ότι η FIBA μπαίνει στο δικό μας καλεντάρι. Για εμάς οι ομάδες έχουν σημασία και όχι τα όσα λένε στην FIBA.

Μας απασχολεί πολύ η αστάθεια. Μας ενδιαφέρει για παράδειγμα το γεγονός ότι στο τέλος του Eurobasket είδαμε άδεια γήπεδα στους ημιτελικούς. Πως γίνεται να διεξάγεται μία διοργάνωση χωρίς τους καλύτερους διαιτητές και τους καλύτερους παίκτες; Όλη αυτή η κατάσταση δεν βοηθά το μπάσκετ να προοδεύσει. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα. Ο τρόπος όμως που πορεύεται η FIBA, δε, μου αφήνει την εντύπωση ότι δεν θα λυθεί εύκολα το πρόβλημα και ότι όλη αυτή η αντιπαράθεση θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Ας μην αναλύσουμε όμως άλλο τις ευθύνες και ας κοιτάξουμε μπροστά.

Για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να το καταλάβουμε και αυτό είναι ότι στις εθνικές ομάδες πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι παίκτες. Όλα τα άλλα είναι χάσιμο χρόνου. Αν θέλουν να προστατεύσουν το άθλημα πρέπει να δημιουργήσουν μια καλή διοργάνωση και όχι μία ψεύτικη διοργάνωση προς τους φιλάθλους. Ας μην κοροϊδευόμαστε, το ΝBA κάνει κουμάντο και αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Δεν είμαστε το ίδιο με το ποδόσφαιρο γιατί δεν έχουμε τους ίδιους πόρους. Δεν μπορεί δηλαδή να πάει με ιδιωτικό αεροπλάνο ο Νοτσιόνι στην Αργεντινή όπως πηγαίνει ο Μέσι στην Παραγουάη για να παίξει με την Εθνική Αργεντινής. Αν δε βλέπουμε την πραγματικότητα γι' αυτό το λόγο δημιουργείται αυτή η αναστάτωση.

Το πρώτο λοιπόν είναι ότι οι καλύτεροι παίκτες πρέπει να αγωνίζονται στην εθνική ομάδα και το δεύτερο σημαντικό είναι η ξεκούραση των παικτών. Να υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος για ξεκούραση. Επίσης πιστεύω ότι το να παίζουν οι εθνικές ομάδες στην έδρα τους είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν λέμε δηλαδή ότι δεν είναι καλή ιδέα οι αγώνες των εθνικών ομάδων. Πρέπει όμως να σεβόμαστε και τους συλλόγους.

Αν δεν υπήρχαν οι Γιαννακόπουλοι και οι Αγγελοπούλοι δεν θα ήμασταν τώρα εδώ για να συζητάμε. Οι καλύτεροι παίκτες δεν θα είναι το Νοέμβριο και αυτό δεν είναι καλό για τους φιλάθλους. πρέπει να το λύσουμε τώρα. Πιστεύω ότι είναι πιθανό να λυθεί. Δεν είναι εύκολο και γενικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Σε τελική ανάλυση οι σύλλογοι είναι αυτοί που παράγουν τους παίκτες και όχι οι ομοσπονδίες, όποτε αν κάποιος τιμωρήσει τους παίκτες θα μας βρει μπροστά του. Θα είναι σαν αυτοκτονία αν τιμωρηθούν οι παίκτες και δεν τους επιτρέπει να παίξουν στις εθνικές ομάδες, γιατί μόνο εκεί μπορεί να επιβληθεί τιμωρία".

Αφού έκλεισε το θέμα της FIBA και των "παραθύρων", ο Μπερτομέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει η Euroleague κλειστή λίγκα (" δεν θα είναι καλό το να μη βλέπουμε ντέρμπι Ρεάλ - Μπαρτσελόνα στην ACB" είπε, αναφέροντας ένα παράδειγμα), αποκάλυψε ότι υπάρχει σκέψη να προστεθεί μία γαλλική ομάδα στο άμεσο μέλλον και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για προσθήκη τρίτης ελληνικής ομάδας. Ο λόγος;

" Πώς να γίνουν τρεις οι ελληνικές ομάδες στην EuroLeague από τη στιγμή που επέλεξαν το Basketball Champions League; Νομίζω ότι αυτό σας δίνει την απάντηση"...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ