EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Δεν έχουμε ένδειξη ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα παίξει στην EuroLeague"

Μπερτομέου: "Δεν έχουμε ένδειξη ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα παίξει στην EuroLeague"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τζόρντι Μπερτομέου τόνισε ότι περιμένει από τον Παναθηναϊκό να παίξει και του χρόνου στην Euroleague, στο περιθώριο του Final Four του Βελιγραδίου.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου είπε πολλά και διάφορα στην ετήσια συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Final Four της Euroleague. Μεταξύ αυτών μίλησε και για τον Παναθηναϊκό και συγκεκριμένα για την επιθυμία του να παραμείνουν οι "πράσινοι" στην Euroleague, χαρακτηρίζοντας " μεμονωμένη" την συμπεριφορά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό που δεν θέλουν οι υπόλοιπες ομάδες είναι η συμπεριφορά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο Μπερτομέου ξεκαθάρισε επίσης τι θα συμβεί στο " θεωρητικό σενάριο" της αποχώρησης των "πράσινων" και τι ισχύει με το ποσό που πρέπει να καταβάλει μία ομάδα που θέλει να αποχωρήσει από την Euroleague.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου:

Για τον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:

" Στην Euroleague 11 ομάδες έχουν μόνιμα συμβόλαια και μία από αυτές είναι οΠαναθηναϊκός. Εμείς μιλάμε με τον Παναθηναϊκό για τη νέα σεζόν όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Υπάρχουν κάποιες δικαστικές διαδικασίες με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, η συμπεριφορά του όμως είναι μεμονωμένη. Ο Παναθηναϊκός είναι μέλος της Euroleague και τον θέλουμε στην Euroleague. Όλες οι ομάδες τον θέλουν αλλά απορρίπτουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του. Αν θέλει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να συζητήσει μαζί μας, είμαστε σύμφωνοι. Εμείς θέλουμε να επικεντρωθούμε στις ομάδες και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα παίξει την επόμενη χρονιά εκεί όπου ανήκει, στην Euroleague".

Για τη ρήτρα των 10 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβάλει μία ομάδα για να αποχωρήσει από την Euroleague:

" Δεν είναι θέμα συμβολαίου. Υπάρχει μια συμφωνία διάρκειας 10 ετών, όχι με μένα, την IMG ή την Euroleague, αλλά με τις 11 ομάδες. Υπάρχει μια εσωτερική συμφωνία και αν κάποιος θέλει να αποχωρήσει, πρέπει να πληρώσει αυτό το ποσό. Και αν δεν πληρώσει αυτό το ποσό θα οδηγηθούμε στα δικαστήρια και δεν θα μπορεί να παίξει κάπου αλλού. Όλο αυτό όμως, είναι θεωρητικό σενάριο, γιατί εμείς επαναλαμβάνω δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα αγωνιστεί στην Euroleague. Εμείς μιλάμε για τα γεγονότα και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Έχουμε μόνο με τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις για φυγή της ομάδας από την Euroleague.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τιμωρήθηκε για τη συμπεριφορά του, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας, Μάνος Παπαδόπουλος, είναι εδώ στο Βελιγράδι μαζί με τον γιο του και παρακολουθεί το Final Four. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έκανε μια δήλωση διαφορετική από τις προηγούμενες του ιδιοκτήτη της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός είναι 100% ομάδα Euroleague. Οι ομάδες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν. Αυτή η ελευθερία χαρακτηρίζει και τη σχέση μας με τις ομάδες όσον αφορά τη FIBA. Αλλά δεν βλέπουμε τον Παναθηναϊκό εκτός Euroleague".

Για το θέμα της διαιτησίας:

" Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα λάθη των διαιτητών. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, θα τα έχουμε πάντα. Υπάρχει μια ομάδα ειδικών που κάθε βδομάδα παρακολουθούν όλα τα παιχνίδια και κάνουν εκθέσεις για τη διαιτησία. Εκπαιδεύουμε τους διαιτητές συνεχώς και η τεχνολογία μας βοηθά. Πρέπει να αντιδρούμε στα διαιτητικά λάθη, όπως κάναμε στα playoffs. Εγιναν δυο λάθη και οι διαιτητές αυτοί σταμάτησαν να σφυρίζουν στα επόμενα παιχνίδια. Μπορούμε να εξηγούμε μάλιστα, όταν γίνονται αυτά. Οπως για παράδειγμα έγινε στο τέταρτο ματς της σειράςΤΣΣΚΑ-Χίμκι, όταν αποδείξαμε ότι οι διαιτητές ήταν σωστοί. Μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα τέτοιες καταστάσεις. Αλλά το να κάνει κάποιος βίντεο με όποιες φάσεις θέλει, είναι χειραγώγηση και όχι καταγραφή".

Για τη σχέση της EuroLeague με τις λίγκες των εθνικών πρωταθλημάτων:

" Η Euroleague πέτυχε εξαιτίας της ισορροπίας που έχει πετύχει με την ποιότητα και την ποσότητα των ομάδων. Δεν σχεδιάζουμε να προγραμματίσουμε παιχνίδια το Σαββατοκύριακο στο προσεχές μέλλον. Θέλουμε να επεκταθούμε, αλλά όχι εις βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων. Δεν θέλουμε να βάλουμε τις ομάδες να διαλέξουν την Euroleague ή το εγχώριο τους πρωτάθλημα, διότι οι τοπικές λίγκες είναι πολύ σημαντικές".

Για τις δύο έξτρα ομάδες που θα έχει η Euroleague από τη σεζόν 2019-20:

" Θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές σιγά-σιγά, να διατηρούμε κάθε μοντέλο τουλάχιστον τρία χρόνια ώστε να μην μπερδεύονται οι φίλαθλοι και να καταλαβαίνουν τις αλλαγές. Η Μπάγερν θα ήταν έτοιμη να μπει στην Euroleague από την προσεχή σεζόν, αλλά οι γαλλικές ομάδες δεν είναι έτοιμες. Αυτή η μεταβατική περίοδος μέχρι το 2019-20 θα βοηθήσει και την νέα ομάδα που θα έρθει στην Euroleague".

Για το διπλό ρόστερ που θέλει να έχει η Μακάμπι:

" Είναι πολύπλοκο και πολύ τοπικό θέμα. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι άλλες ομάδες. Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τις εγχώριες λίγκες. Ηδη αρκετές ομάδες της Euroleague όπως ηΦενέρμπαχτσε, η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ και η Μπαρτσελόναέχουν 16-17 παίκτες για να αντέξουν, καθώς οι διοργανώσεις γίνονται πιο δύσκολες".

Για τους παίκτες από την Euroleague που φεύγουν για το ΝΒΑ:

" Δεν συγκρινόμαστε με το ΝΒΑ, δεν είναι ανταγωνιστές σε μας. Δεν έχει νόημα. Εμείς είχαμε 50% αύξηση την τελευταία χρονιά, αλλά το σημείο εκκίνησης των δυο διοργανώσεων είναι πολύ διαφορετικό. Το ΝΒΑ είναι μια διοργάνωση 50 ετών με διαφορετικούς νόμους, σε διαφορετική χώρα και με διαφορετικά οικονομικά μεγέθη. Το ΝΒΑ παίρνει τους παίκτες μας και, αλλά αυτό συνέβαινε πάντα. Εχει ανέβει ο αριθμός των παικτών λόγω των μεγάλων συμβολαίων στο ΝΒΑ. Ωστόσο, όλοι λένε ότι θα φύγει ο Ντόντσιτς. Δεν έχουμε όμως, χρόνο για δάκρυα. Πάντα θα έρχονται νέοι παίκτες, όπως κανείς δεν πίστευε ότι ο Ντόντσιτς θα είναι αυτός που είναι πριν τρία χρόνια. Το παιχνίδι είναι παγκόσμιο".

Για το Final Four της Βιτόρια:

" Δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και μεγάλο αεροδρόμιο κοντά στην πόλη, αλλά η περιοχή των Βάσκων είναι μια μεγάλη αγορά που αγαπά το μπάσκετ. Η Μπασκόνιαέχει αποδείξει ότι μπορεί να οργανώσει μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Copa del Rey και δεν γίνεται να διοργανώνονται πάντα τα Final Four στις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιο συχνά πάντα υπάρχει Final Four στην Αθήνα, τη Μαδρίτη και το Βερολίνο, παρά στο Βελιγράδι, τη Βιτόρια και το Κάουνας".

Για την ίδρυση της Ένωσης Παικτών της Euroleague:

" Την καλωσορίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση είναι ένα βήμα μπροστά. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και το 59% των εσόδων πηγαίνει σε αυτούς. Μέχρι τώρα επικοινωνούσαμε με τους αρχηγούς των ομάδων, επειδή δεν υπήρχε κάποια οργάνωση. Οπότε τώρα θα είναι προς όφελος όλων αυτή η κίνηση".

Για το ενδεχόμενο να βάλουν μικρόφωνο οι προπονητές:

" Δεν νιώθουν άνετα, διότι πιστεύουν ότι θα πουν δημόσια κάτι που δεν πρέπει και αυτός ο περιορισμός είναι ο μοναδικός που ζήτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Τους πείσαμε παρόλα αυτά ότι είναι για το καλό και της διοργάνωσης να μπαίνουν οι κάμερες στα αποδυτήρια και να καταγράφουν μέρος της ομιλίες τους. Και το αποδέχθηκαν".

Για την Euroleague γυναικών:

" Τη σεζόν 2004-05 μας ζήτησαν να αναλάβουμε την Euroleague Γυναικών, αλλά νιώθαμε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι. Τώρα λόγω της σχέσης μας με τη FIBA δεν είναι η στιγμή για να το συζητήσουμε. Αν μας ζητηθεί πάντως, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ