EUROLEAGUE

"Δείξαμε τι πρεσβεύουμε σαν ομάδα"

"Δείξαμε τι πρεσβεύουμε σαν ομάδα"
INTIME SPORTS

Η… μεγάλη έκπληξη από τους Έλληνες παίκτες οι οποίοι… απρόσκλητοι όρμησαν μέσα στην αίθουσα Τύπου την ώρα που μιλούσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στους δημοσιογράφους ήταν το… κλου της βραδιά μετά βέβαια τον θρίαμβο που είχε προηγηθεί στην Ο2 Arena του Λονδίνου με την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού τίτλου Ευρωλίγκας. Διαβαστε τι δήλωσε ο Έλληνας κόουτς, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι και ο Βασίλης Σπανούλης.

Αποστολή στο Λονδίνο: Γιάννης Φιλέρης

Αφού πρώτα μπουγέλωσαν τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, μετά έκαναν μούσκεμα τον προπονητή τους , Γιώργο Μπαρτζώκα και τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, αδελφούς Αγγελόπουλους... μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εκπροσώπων του Τύπου, Ελλήνων και Ξένων.

" Για να μην κάνω ανάλυση του παιχνιδιού… η ζωή φτιάχνει πολύ όμορφες ιστορίες. Νιώθουμε υπερήφανοι. Συγχαρητήρια στους προέδρους, στον Σκινδήλια, στους συνεργάτες μου, γιατί περνώντας δια πυρός και σιδήρου φτάσαμε εδώ", είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και πρόσθεσε:

"Με συνθήκες αντίξοες για εμάς, αμφισβήτησης και στρες. Τώρα δείξαμε τι πρεσβεύουμε σαν ομάδα. Την ομάδα που μπορεί να παίξει διαφορετικά είδη μπάσκετ. Να βάλει 100 πόντους. Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το μυστικό, μόνο το δέσιμο της ομάδας, η συνεκτικότητά μας. Κοιτάξτε πως εμείς οι Έλληνες μπορούμε να λειτουργούμε, αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αν όχι μπορούμε να καταστραφούμε. Ευχαριστούμε τους Έλληνες που ήρθαν σε ένα ακριβό ταξίδι, τους Έλληνες που ζουν στην Αγγλία και ήρθαν να μας στηρίξουν.

Το ότι ο Ολυμπιακός γυρίζει από μεγάλες διαφορές γινόταν όλη τη χρονιά. Δεν είναι σύμπτωση. Εχουμε τον τρόπο να επανέλθουμε έχοντας παίκτες με χαρακτήρα, αυτό που λέμε ψυχή. Αυτό που είπα στους παίκτες στο -17 είχε να κάνει με ενθάρρυνση. Παίξαμε πρώτη φορά με αυτή την ομάδα, δεχτήκαμε σοκ, η Ρεάλ είναι ταλαντούχα ομάδα. Στο τάιμ άουτ είπαμε ότι πρέπει να βάλουμε ένα χέρι στην μπάλα, να πάρουμε ανοιχτά σουτ. Αντιτς, Περπέρογλου έβαλαν τρίποντα, άλλαξε η ψυχολογία μας. Μετά το ημίχρονο, ο Σπανούλης δεν μπορούσε να μην είναι καλός, χρειάστηκε ένα δίλεπτο για να μας οδηγήσει. Καλές φάσεις είχαμε επίσης όπως η τάπα του Κάιλ στον αιφνιδιασμό. Το μόνο που έκανα εγώ ήταν να ενθαρρύνω τους παίκτες".

Αναφορικά στο αν αισθάνεται ευτυχισμένος που στην πρώτη παρουσία του σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας κατέκτησε τον τίτλο είπε: " Απλά την κατάλληλη χρονική στιγμή ήμουν στο κατάλληλο σημείο. Είχα την τύχη να καθοδηγήσω μια ομάδα που έχει δείξει πόσο ταλέντο έχει και πόσο καλά μπορούν να παίξουν μαζί οι παίκτες. Ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου που με βοήθησαν πολύ και καταφέραμε να φέρουμε αυτό το θεαματικό αποτέλεσμα. Όλοι βάζουν ένα λιθαράκι σε μία επιτυχία. Όσοι συμμετείχαν έχουν μέρος στην επιτυχία. Είχαμε φοβερή υποστήριξη από την οικογένεια Αγγελόπουλων, εκπληκτικοί χαρακτήρες. Ο πρώτος που με έπαιρνε ήταν ο κύριος Παναγιώτης Αγγελόπουλος μετά από επώδυνες ήττες. Αυτό το τηλέφωνο ήταν το καλύτερο που μου είχε συμβεί. Μου είχε στείλει το Σεπτέμβριο φωτογραφίες από εδώ όταν είχε έρθει σε συναυλία και μου είχε πει πως τον Μάιο θα είμαστε εμείς εδώ".

Σε ερώτηση αν ήταν και θέμα θεϊκής παρέμβασης η κατάκτηση του τίτλου, ο Μπαρτζώκας απάντησε: " Πάντα είναι και θέλημα Θεού! Φυσικά προφανώς και είναι και θέλημα Θεού. Δώδεκα Θεοί; Εγώ έναν Θεό ξέρω!".

Σ’ αυτό το σημείο…. υπήρξε πράγματι… θεϊκή παρέμβαση… η έκπληξη από τους Έλληνες παίκτες οι οποίοι όρμησαν μέσα στην αίθουσα Τύπου και αφού πρώτα μπουγέλωσαν τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, μετά έκαναν μούσκεμα τον Μπαρτζώκα και τους Αγγελόπουλους.

Ο Μπαρτζώκας συνέχισε: " Είναι πολύ τιμητικό να θεωρείται ότι αυτός ο Ολυμπιακός είναι μία από τις καλύτερες ομάδες που έχει παίξει στην Ευρωλίγκα. Το πιο σημαντικό είναι πως δουλεύουμε πολύ σκληρά. Κάνουμε και ομαδική και ατομική προπόνηση. Είναι παίκτες που έχουν προετοιμαστεί να μπορούν ν΄ αντέξουν σκληρή προπόνηση. Όχι μόνο την τελευταία χρονιά, αλλά σε όλη τους την καριέρα οι παίκτες μου".

Είπε ακόμη: " Οι Σέρβοι προπονητές που κατέκτησαν τρόπαια με ελληνικές ομάδες βοήθησαν πολύ το ελληνικό μπάσκετ. Εφεραν τεχνογνωσία, έφεραν τίτλους και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε. Υπάρχουν Έλληνες προπονητές, καταρτισμένοι, που έχουν χτίσει χαρακτήρα γιατί η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού. Αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά εδώ, μπορούν να την κάνουν οπουδήποτε. Μακάρι να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους ικανούς προπονητές να κατακτήσουν τίτλους".

Ο Μπαρτζώκας κατέληξε για τις μεγάλες νίκες και στιγμές της φετινής χρονιάς: " Φέτος η Ευρωλίγκα είχε 31 παιχνίδια, είχε πολλές διακυμάνσεις μέσα στη χρονιά. Κάθε μεγάλη νίκη που κάναμε εκτός έδρας με προβλήματα τραυματισμών, ενώ είχαμε χάσει εντός πριν, στο Τελ Αβίβ, με την Τσεντεβίτα στον πρώτο γύρο, αλλά τελικά όπως εξελίχτηκε η χρονιά, σίγουρα το 5ο παιχνίδι με την Εφες στο γήπεδό μας ήταν η πιο σημαντική".

Σπανούλης: "Αξίζαμε να είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης"

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης είπε: " Αξίζουμε να είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης. Κερδίσαμε δύο πολύ μεγάλες ομάδες. Τις δύο τελευταίες χρονιές είναι δύσκολο να αντιμετωπίζω σύνθετες άμυνες, πολλούς αντιπάλους, αλλά γι’ αυτό πληρώνομαι. Το μόνο που μπορούσα να κάνω στο α΄ μέρος στον τελικό με τη Ρεάλ ήταν να ενθαρρύνω τους συμπαίκτες μου και να σκεφτώ λύσεις. Σκέφτηκα πως με έπαιζαν οι αντίπαλοι, έφερα εικόνες στο μυαλό μου από το πρώτο ημίχρονο στην ανάπαυλα και βρήκα τη λύση. Εχουμε επιστρέψει πολλές φορές. Ένα παιχνίδι διαρκεί 40 λεπτά. Μπήκαν νεαρά παιδιά, όπως ο Σλούκας και ο Κατσίβελης, αλλά και οι Αντιτς, Περπέρογλου, Λο. Με την Εφές χάναμε 15 πόντους στο πρώτο παιχνίδι και καταφέραμε να το γυρίσουμε.

Λες και μας δίνει φτερά αυτό. Το να πετυχαίνεις 100 πόντους σε τελικό είναι επίτευγμα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κυριαρχούν συνήθως οι άμυνες σε τελικούς. Δεν ξέρω… άλλη μία πρέπει να το έχει ξανακάνει σε τελικό. Η Ζαλγκίρις νομίζω. Οι πρόεδροι μας και ο πατέρας τους, ο κύριος Σκινδήλιας, μας κράτησαν ενωμένους, οι χαρακτήρες στα αποδυτήρια είναι τρομεροί. Είναι δύσκολο να αποδεχτείς το ρόλο σου και να μη θέλεις κάτι παραπάνω. Η ομάδα έχει χαρακτήρα, υπάρχει σεβασμός και μπορεί κάποιοι να θέλουν να κάνουν κακό στην ομάδα… με τη γυναίκα του ποιος δεν έχει μαλώσει. Εμείς είμαστε οικογένεια και έτσι θα παραμείνουμε. Αν εξαιρέσεις το πρώτο δεκάλεπτο, πραγματικά κυριαρχήσαμε. Η τακτική μας ήταν εξαιρετική.

Είχαμε τρομερή ενέργεια. Να αποδώσουμε τα εύσημα και στο γυμναστή μας, τον Ανδρέα Γκατζούλη. Δεν έχουμε αναφέρει τους ανθρώπους του Τύπου, τους γιατρούς τους φυσικοθεραπευτές. Κάνουν όλοι εκπληκτική δουλειά και πραγματικά είναι η καλύτερη ομάδα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Δεν θα σας απαντήσω για το μέλλον μου. Τώρα θέλω να χαρώ αυτό που έχουμε πάρει. Αυτή η ομάδα είχε 15 χρόνια να πάρει τίτλο και τώρα έχει πάρει δύο ευρωπαϊκά σε δύο χρόνια. Να το χαρώ λοιπόν και μετά να συγκεντρωθώ στον επόμενο στόχο που είναι το ελληνικό πρωτάθλημα".

Π. Αγγελόπουλος: "Αύριο… ετοιμαζόμαστε για Αττική οδό"

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος τόνισε: " Θέλω να αφιερώσω αυτό το Κύπελλο στον πατέρα μας γιατί είναι μαχητής στη ζωή. Παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια, θα πείτε πως δικαιωνόμαστε. Όταν μας πολεμούσαν εμείς συνεχίσαμε να παλεύουμε κι αυτό το έχουμε πάρει από τον πατέρα μας. Αύριο… ετοιμαζόμαστε για Αττική οδό,» αναφέρθηκε στην περυσινή άφιξη στην Αθήνα της ομάδας όταν οι πρόεδροι μαζί με κάποιους παίκτες είχαν βγει στην οροφή του πούλμαν στη μποτιλιαρισμένη από χιλιάδες φιλάθλους του Ολυμπιακού, Αττική οδό.

Για τη στήριξη στον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα, είπε: " Η στήριξη στους προπονητές είναι δεδομένη. Είναι διαφορετικό όμως να στηρίζεις καταξιωμένους Ευρωπαίους προπονητές. Η φετινή στήριξη ήταν ακόμη πιο δύσκολη γιατί άρχισε με το που τον προσλάβαμε η ανάλυση… αν είναι ο κατάλληλος, αν είναι έτοιμος…. Τελικά ήρθε το repeat".

Για το γεγονός πως πολλοί Έλληνες παίκτες αναδείχτηκαν μέσα από τον Ολυμπιακό, απάντησε: " Την αξία τους τη χτίζουν μέσα από τον Ολυμπιακό. Κάποιοι έφυγαν για τα εκατομμύρια. Είναι αυτοί που έφαγαν 20 πόντους στον ημιτελικό (σπόντα για τον Μίλος Τεόντοσιτς). Οι άλλοι θα μετρούν τα εκατομμύρια στην τράπεζα και οι άλλοι τις Ευρωλίγκες στο τέλος".

Γ. Αγγελόπουλος: "Ταβάνι δεν υπάρχει για εμάς"

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε: " Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον προπονητή και τους παίκτες γι’ αυτόν τον άθλο. Είναι μοναδικές στιγμές για τον Ολυμπιακό, το ελληνικό μπάσκετ και την Ελλάδα. Ήταν η πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα όλων των εποχών. Με το επίπεδο των επενδύσεων τουλάχιστον από τις άλλες ομάδες. Όσο για τη Μακάμπι που είχε πάρει δύο σερί τίτλους το 2004 και το 2005, αν δείτε ο ένας τελικός είχε τελειώσει με 45-50 πόντους. Ο Ολυμπιακός ήταν τότε 8ος στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός δεν είχε ανταγωνιστική ομάδα όταν πήρε τα δύο συνεχόμενα η Μακάμπι. Με τέτοιο ανταγωνισμό και επίπεδο ήταν μοναδικό αυτό που πετύχαμε φέτος. Επιβεβαιώθηκε πως το μοντέλο μπάσκετ άλλαξε, όπως είχα πει πέρυσι. Είναι ένα διαφορετικό μοντέλο που ακολουθεί ο Ολυμπιακός και πετυχαίνει πλέον. Το θέμα είναι να μείνεις στην κορυφή. Ταβάνι δεν υπάρχει για εμάς. Αλλά σκεφτόμαστε μέχρι αύριο το βράδυ. Μέχρι εκεί μπορούμε να σκεφτόμαστε. Τι θα γίνει στην υποδοχή και πως θα το πανηγυρίσουμε… αυτό μόνο σκεφτόμαστε τώρα".

Για τους προπονητές που πέρασαν από τον Ολυμπιακό επί των ημερών των αδελφών Αγγελόπουλων, ο Γιώργος είπε: " Προπονητής στη Μακάμπι ήταν ο Γκέρσον. Όταν ήρθε στην Ελλάδα όλοι έλεγαν μία ότι δεν κάνει προπόνηση, πάει στις ταβέρνες, τρώει πίτσα".

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση αποχώρησής τους πριν δύο καλοκαίρια, ο Γιώργος Αγγελόπουλος είπε: " Κοιτάμε κάθε στιγμή ξεχωριστά. Η ανακοίνωση πως θα φεύγαμε ήταν η πιο τολμηρή κίνηση που είχαμε κάνει. Ηταν η αφετηρία της επιτυχίας. Πάνω εκεί στηρίζεται η επιτυχία του Ολυμπιακού. Ίσως να έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Έπρεπε να είχαμε φύγει νωρίτερα. Κάνουμε αυτοκριτική. Όσο για τα συμβόλαια τα ακριβά όπως οι Τσίλντρες, Κλέιζα, ο λόγος που δεν κατακτήσαμε ελληνικό πρωτάθλημα δεν ήταν ότι ήταν ακριβοί οι παίκτες. Στην Ευρωλίγκα ήμασταν στα φάιναλ φορ. Ακόμη και στο Παρίσι φτάσαμε κοντά στον τίτλο. Ήταν άλλα θέματα στην Ελλάδα. Γνωρίζετε πως είναι το μπάσκετ στην Ελλάδα, ενώ δείτε τι επίπεδο βλέπετε εδώ. Ο Παπαλουκάς ή ο Γιασικεβίτσιους δεν είναι βεντέτες πήραν πρωταθλήματα. Η ομάδα δεν είχε ομοιογένεια, δεν είχε όλα αυτά που έχει τώρα. Αλλά δεν έφταιγαν τα ακριβά συμβόλαια παικτών που δεν παίρναμε τίτλους".

πηγή: ΑΠΕ

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ