EUROLEAGUE

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 80-76

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 80-76
INTIME SPORTS

Η Μπαρτσελόνα κέρδισε για τρίτη φορά φέτος τον Παναθηναϊκό (80-76), αν και οι "πράσινοι" μπορούσαν να αποδράσουν με το "διπλό" από το "Παλαού Μπλαουγκράνα". Γιατί δεν το έκαναν; Υπέπεσαν σε τέσσερα σερί λάθη στο τελευταίο ενάμιση λεπτό.

Η Μπαρτσελόνα έκανε το 3/3 απέναντι στον Παναθηναϊκό, στη φετινή Euroleague (80-76). Μόνο που αυτή τη φορά τα... χρειάστηκε. Τα τρίποντα του Μαρσελίνιο Χουέρτας (πέτυχε εφτά συνολικά, εκ των οποίων τα έξι στην τρίτη περίοδο!!!) και τα λάθη των παικτών του Παναθηναϊκού.

Οι "πράσινοι" έφτασαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν (77-76 με ενάμιση λεπτό για το τέλος), αλλά έκτοτε δεν εκδήλωσαν επίθεση. Κι αυτό γιατί έκαναν μόνο λάθη. Και στις δύο πλευρές του παρκέ, με αποτέλεσμα να χάσουν ένα παιχνίδι που μπορούσε κάλλιστα να έχει διαφορετικό τέλος.

Για τη Μπαρτσελόνα, τέσσερις παίκτες σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων (με μπροστάρη τον Χουέρτας, που πέτυχε 22), την ώρα που ο ΝτεΜάρκους Νέλσον (16 πόντοι), με τον Τζέιμς Γκιστ (11 πόντοι με 3/5 τρίποντα) ήταν οι κορυφαίοι για το "τριφύλλι". Για την ιστορία, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 60% στα σουτ τριών πόντων (12/20), με τον Μαρσελίνιο Χουέρτας να έχει 6/8 και τον Μάριο Χεζόνια 3/3!

Παρεμπιπτόντως, ο Βραζιλιάνος πλεϊμέικερ έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, κόντρα στον Παναθηναϊκό , ξεπερνώντας -σε επίπεδο παραγωγικότητας- τους 21 πόντους που είχε πετύχει τη σεζόν 2011-12, στο πρώτο του συναπάντημα με το "τριφύλλι", ως παίκτης της Μπαρτσελόνα.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του Μαρσελίνιο Χουέρτας

Τι είπαν οι Σωτήρης Μανωλόπουλος και ΝτεΜάρκους Νέλσον

Οι δηλώσεις του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και του Εστέμπαν Μπατίστα

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε η πρόθεση του Παναθηναϊκού να ρίξει τον ρυθμό του αγώνα και να προστατεύσει το καλάθι του. Την ίδια στιγμή όμως ήταν εμφανής η αδυναμία του να απειλήσει τη Μπαρτσελόνα από το "ζωγραφιστό". Γι αυτό και οι πρώτες επιθέσεις εκδηλώθηκαν με περιφερειακά σουτ, ή με επιθέσεις έξω από τη ρακέτα.

Στην αρχή αυτό ήταν πρόβλημα, αφού τα σουτ δεν έβρισκαν στόχο. Σταδιακά όμως τα πράγματα βελτιώθηκαν. Ιδίως όταν ο Γκιστ πέτυχε δύο σερί τρίποντα -στο 5ο λεπτό. Ήταν το σημείο, που ο Παναθηναϊκός απέκτησε διψήφιο προβάδισμα (6-16), δημιουργώντας... προβλήματα στη Μπαρτσελόνα.

Οι "πράσινοι" συνέχισαν να προστατεύουν με συνέπεια το καλάθι τους, οδηγούσαν τις επιθέσεις των "μπλαουγκράνα" εκεί που ήθελαν (βλ. εκτέλεση στο τέλος του χρόνου), αλλά τα σουτ που πέτυχε ο Χεζόνια από το 7ο μέχρι το 12ο λεπτό αρκούσαν για να φέρουν την ομάδα του σε απόσταση βολής (19-22 στο 12').

Έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά...

Με τον ρυθμό του αγώνα να λειτουργεί εμφανώς υπέρ του "τριφυλλιού" όμως, αυτό το +3 έμοιαζε μικρό. Γι αυτό χρειάστηκε νέο "ξέσπασμα" περιφερειακών σουτ, για να "χτιστεί" το νέο "πράσινο" +10 (25-35) στο 17ο λεπτό. Παρεμπιπτόντως, μέχρις εκείνο το σημείο, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς σούταραν με 6/11 πίσω από τη γραμμή των 6μ75, την ώρα που οι ψηλοί της Μπαρτσελόνα ήταν εκτός παιχνιδιού (είχαν πετύχει όλους κι όλους έξι πόντους).

Το τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου μέρους ήταν αρκετό όμως, για να φέρει "τούμπα" το παιχνίδι. Βλέπετε, η Μπαρτσελόνα πέτυχε κάποια δύσκολα σουτ και με το δίδυμο των Αμπρίνες - Τόμιτς να κάνει ένα βήμα μπροστά, ήρθε το "Χ" (37-37) της ανάπαυλας. Σκορ που κρινόταν κάτι παραπάνω από θετικό για τους "μπλαουγκράνα", με βάση το γεγονός πως ήταν κατώτεροι των "πρασίνων" σχεδόν σε όλο το πρώτο ημίχρονο (αν και τα ποσοστά των ομάδων ήταν παρεμφερή -14/29 εντός παιδιάς η Μπαρτσελόνα, 13/29 ο Παναθηναϊκός).

Ο Χουέρτας ξέχασε να αστοχήσει

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 80-76
INTIME SPORTS

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το "τριφύλλι" να δυσκολεύεται μεν επιθετικά, αλλά να κάνει αυτό που πρέπει στο πίσω μέρος του παρκέ. Τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει η ραψωδία του Χουέρτας. Ο πλεϊμέικερ της Μπαρτσελόνα ήταν ο παίκτης που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ευστοχώντας σε πέντε συνεχόμενα τρίποντα (!) την έφερε -από το πουθενά- στο +10 (54-44), στο 26ο λεπτό.

Κι αν οι "πράσινοι" βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν και να μειώσουν τη διαφορά στο ήμισυ (56-51 στο 27'), ο Χουέρτας συνέχισε τον... χαβά του. Πώς; Με νέο σουτ τριών πόντων (για το 6/7 από την περιφέρεια), που έδειχνε να "σκοτώνει" τον Παναθηναϊκό, πριν ο Φώτσης "απαντήσει" με τον ίδιο τρόπο, στο φινάλε της περιόδου (63-56).

Αυτό που πάντως "πονούσε" πιο πολύ την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν το γεγονός πως ο παίκτης στον οποίο είχε επιλέξει να αφήσει τα σουτ, δεν έλεγε να αστοχήσει. Γι αυτό οι γηπεδούχοι είχαν 11/16 (ήτοι 68%) πίσω από τη γραμμή των 6μ75, μέχρι το 30ο λεπτό.

Η Μπαρτσελόνα έμεινε "όρθια"

Πέραν των 18 (!) πόντων που πέτυχε ο Βραζιλιάνος πλεϊμέικερ, είχε δώσει στην ομάδα του κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, που δεν αποτυπωνόταν στη στατιστική: ψυχολογική ώθηση στους συμπαίκτες του. Κάτι που φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζαν το καλάθι οι "μπλαουγκράνα", αλλά και από το γεγονός πως σκόραραν με συνέπεια, διατηρώντας το πάνω χέρι στο παιχνίδι.

Συν ότι τα πέντε ομαδικά φάουλ του Παναθηναϊκού από το 34ο λεπτό, τους επέτρεπε να σκοράρουν μερικούς ξεκούραστους πόντους από τη γραμμή των βολών (με Όλεσον και Αμπρίνες). Εξ ου και το +4 (74-70) του 36ου λεπτού, αν και λίγο νωρίτερα ο Φώτσης φρόντισε να βάλει πίεση στον Τσάβι Πασκουάλ με το τρίποντο που πέτυχε από τα οκτώ μέτρα (για να μειώσει προς στιγμήν στους δύο).

Για το επόμενο δίλεπτο (μέχρι το 38' δηλαδή), ο "Batman" ήταν αυτός που έχασε δις την ευκαιρία να μειώσει ακόμα περισσότερο, μιας και τα σουτ του έβρισκαν σίδερο. Την ίδια ώρα που οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έκαναν αυτό που έπρεπε από τη γραμμή των βολών. Μόνο από εκεί σκόραραν άλλωστε για κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά, διατηρώντας το προβάδισμα στο σκορ (77-74 στο 1'57'' για το φινάλε).

Λάθη, λάθη, λάθη

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 80-76
INTIME SPORTS

Η διαφορά έπεσε κι άλλο (77-76) με ενάμιση λεπτό να μένει, αλλά έκτοτε οι γηπεδούχοι δεν αγχώθηκαν περισσότερο. Ο λόγος δεν είχε να κάνει τόσο με τη δική τους απόδοση όμως, όσο με τα λάθη του Παναθηναϊκού. Ο Διαμαντίδης (έχασε τη μπάλα), ο Γιάνκοβιτς (αχρείαστο φάουλ σε Ντόλμαν), ο Νέλσον (έχασε την κατοχή σε διεκδίκηση με τον Ντόλμαν) και ο Μπατίστα (λάθος πάσα) υπέπεσαν σε συνεχόμενα λάθη και κάπως έτσι μπήκε τέλος σε κάθε ελπίδα για το "διπλό".

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τη Μπαρτσελόνα να κερδίζει με τέσσερις πόντους (80-76), με τον Ντόλμαν να βάζει τους τελευταίους πόντους του αγώνα με έμμεσο τρίποντο. Η διαφορά θα μπορούσε να μειωθεί στην ελάχιστη δυνατή τιμή της, αλλά ακόμα και στην τελευταία κατοχή, οι "πράσινοι" έκαναν λάθος. Ο Γκιστ πήρε το ριμπάουντ (με 6'' να μένουν), αλλά αντί να δώσει πάσα στους ελεύθερους συμπαίκτες του, προτίμησε να ντριμπλάρει μέχρι τη σέντρα και να σουτάρει υπό πίεση.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 37-37, 63-56, 80-76.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ