EUROLEAGUE

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 73-57

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 73-57

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε το 2-17 στην πρώτη περίοδο και ουσιαστικά δεν "χτύπησε" το ματς απέναντι στη Μπαρτσελόνα (73-57). Ξεκίνησε βασικός, αλλά φάνηκε επηρεασμένος από την αποχή του ο Βασίλης Σπανούλης.

Ο Ολυμπιακός έχασε την επαφή με το σκορ από το τέλος της πρώτης περιόδου και παρά τις προσπάθειες του δεν κατάφερε να βρει τις λύσεις και να κοντράρει ως το τέλος την Μπαρτσελόνα, που ήταν εμφανώς καλύτερη και δικαίως πήρε τη νίκη, με την οποία άνοιξε την προημιτελική σειρά (1-0).

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις των Σφαιρόπουλου και Τόμιτς

Όλα καλά με τους τραυματισμούς Πρίντεζη και Ντάνστον

Οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν προβλήματα στον επιθετικό τομέα και ουδέποτε βρήκαν ρυθμό. Ο Βασίλης Σπανούλης που ξεκίνησε στη βασική πεντάδα ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την πολυήμερη αποχή του από τις προπονήσεις κάτι που φάνηκε και από τους αριθμούς: είχε 1 πόντο (1/2 βολές, -/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα), 2 λάθη και μηδέν ασίστ σε 11 λεπτά συμμετοχής. Η "απουσία" της δημιουργίας από τα χέρια του 33χρονου γκαρντ αποδείχτηκε ένα κενό που δεν καλύφθηκε από τους υπόλοιπους περιφερειακούς.

Αν σ' αυτό προστεθεί η υπεροχή των "μπλαουγράνα" στα ριμπάουντ (44-27 συνολικά, 15 επιθετικά οι γηπεδούχοι) και τα λάθη σε κρίσιμα σημεία, τότε γίνεται κατανοητό πως η Μπαρτσελόνα από το τέλος της πρώτης περιόδου ως το φινάλε δεν ένιωσε ξανά απειλή. Ακόμη και στις λιγοστές φορές που οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν να πατούν γερά στα πόδια τους, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ έβρισκαν την λύση για να τους "πληγώσουν".

Αυτό που μένει από τον πρώτο ημιτελικό εκτός από το 1-0 της Μπαρτσελόνα είναι οι τραυματισμοί: ο Πρίντεζης αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση (έπαιξε 14 λεπτά), ο Ντάνστον υπέστη διάστρεμμα, ενώ και η Μπαρτσελόνα έχασε τον Ναβάρο και τον Όλεσον. Ο τελευταίος μάλιστα είναι ο πιο επίφοβος για τη συνέχεια της σειράς.

Πρώτος σκόρερ για τους Καταλανούς αναδείχτηκαν οι Ναβάρο και Νάχμπαρ που είχαν για 10 πόντους, ενώ τον τίτλο των κορυφαίων κερδίζουν οι Σατοράνσκι (9 πόντοι, 6 ριμπάουντ) και Τόμιτς (6 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κοψίματα). Από τον Ολυμπιακό δεν υπήρχε ούτε ένας παίκτης με διψήφιο νούμερο πόντων. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Αγραβάνης με 9 πόντους, ενώ ξεχώρισε και ο Κώστας Σλούκας με 5 πόντους και 4 ασίστ.

Το κακό πρώτο ημίχρονο

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 73-57

Στα πρώτα... αναγνωριστικά όπως αποδείχτηκαν λεπτά του αγώνα ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει κάτι, που δεν μπόρεσε να επαναλάβει ως το τέλος του ημιχρόνου: να "πατήσει" τη ρακέτα της Μπαρτσελόνα και να σκοράρει τρία συνεχόμενα εύκολα καλάθια. Κάπως έτσι βρέθηκε να προηγείται στο σκορ στο "Παλαού Μπλαουγράνα" καλωσορίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον Βασίλη Σπανούλη στην αρχική πεντάδα. Ο αρχηγός των Πειραιωτών, ωστόσο, φάνηκε ανέτοιμος μετά από το μεγάλο διάστημα αποχής και η ασφυκτική άμυνα του Σατοράνσκι δεν βοήθησε καθόλου τα πράγματα, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να υποχρεώνεται σε μαζεμένες αλλαγές στην περιφέρεια.

Μέσα σε πέντε αγωνιστικά λεπτά είχαν αλλάξει και οι τρεις του back-court, με την Μπαρτσελόνα να χτίζει σταδιακά μέσω του βάθους και της πολυφωνίας ένα προβάδισμα. Το 3-6 έγινε 20-8 με ένα επιμέρους 17-2 από πλευράς γηπεδούχων, που κυριάρχησαν στα ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε σ' αυτό το διάστημα με αλλαγές να "παγώσει" το ρυθμό των αντιπάλων και να λύσει το pick-n-roll πρόβλημα που κατεξοχήν δημιουργεί η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, αλλά πλήρωσε το αντίτιμο: επέτρεψε αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, δεύτερες επιθέσεις και ευκαιρίες για έξτρα πόντους. Κι επειδή όταν είναι στραβό το κλίμα το τρώει και ο γάιδαρος, ήρθε και το απίθανο τρίποντο του Μαρσελίνιο Χουέρτας που μόλις ακούμπησε τη μπάλα μετά το λάθος του Οθέλο Χάντερ για να τη στείλει με ένα περίεργο σουτ στο καλάθι του Ολυμπιακού για το 20-8.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να σουτάρει άσχημα από την περιφέρεια και δεν κατάφερε να λύσει το επιθετικό του πρόβλημα ούτε στη δεύτερη περίοδο. Με τον Σπανούλη να είναι μακριά από τον καλό του εαυτό και τους υπόλοιπους γκαρντ να μην μπορούν να απειλήσουν με ντρίμπλα και να δημιουργήσουν ρήγματα, το σκοράρισμα ερχόταν με το σταγονόμετρο. Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ έδωσε από τον πάγκο ενέργεια, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" συνολικά δεν βρήκαν ρυθμό στην επίθεση κάνοντας μαζεμένα λάθη.

Η Μπαρτσελόνα από την άλλη συνεχίζοντας να κυριαρχεί στα ριμπάουντ και να βρίσκει λύσεις μέσα από τη ρακέτα κυρίως (Πλάις και Τόμιτς έκαναν ζημιά) διατήρησε ένα σταθερό προβάδισμα ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, που σφαγίστηκε με το 35-26.

Το δεκάλεπτο του Ναβάρο

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 73-57
INTIME SPORTS

Ο φυσικός ηγέτης της Μπαρτσελόνα ανέλαβε δράση στο τρίτο δεκάλεπτο. Ήταν αυτός που μονοπώλησε τις φάσεις στην επίθεση, που σούταρε από μακριά, που προσπάθησε να δημιουργήσει για του συμπαίκτες του και γενικότερα έκανε αυτά που κάνει συνήθως. Το αποτέλεσμα; Κάποιες "τρελές" επιλογές, αλλά και δύο μακρινά τρίποντα που άφησαν τον Ολυμπιακό πίσω στο σκορ, ακόμη και με 15 πόντους (48-32).

Οι "ερυθρόλευκοι" που είχαν προ πολλού αλλάξει την άμυνα τους στα pick-n-roll δεν κατάφερε να λύσουν το επιθετικό τους πρόβλημα, βρίσκοντας ελάχιστα αμαρκάριστα σουτ στην περιφέρεια κι ακόμη λιγότερες φάσεις για εύκολους πόντους στη ρακέτα. Την ίδια στιγμή ο Σπανούλης και ο Χάντερ φάνηκαν και πάλι επηρεασμένοι από τα προβλήματα τραυματισμών τους. Ακόμη κι έτσι όμως οι Πειραιώτες συνέχισαν να παλεύουν το ματς με όλες τους τις δυνάμεις και κατάφεραν να κλείσουν τη διαφορά στους 12 πόντους (50-38) με το τρίποντο του Δημήτρη Αγραβάνη.

Η ύστατη προσπάθεια

Θέλοντας και μη ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υποχρεώθηκε να παίξει στην αρχή της τέταρτης περιόδου το τελευταίο του χαρτί. Ο τραυματισμός του Ντάνστον (γύρισε το πόδι του) τον υποχρέωσε να πάει σε ένα ανορθόδοξο σχήμα με τους Σλούκα, Μάντζαρη, Παπαπέτρου, Πέτγουεϊ και Αγραβάνη, μια πεντάδα με τον χαρακτήρα "καμικάζι". Η Μπαρτσελόνα, ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Σημάδεψαν αμέσως τον Τόμιτς στο low-post και στη συνέχεια όταν ο Ολυμπιακός άλλαξε ξανά την άμυνα του και έγινε πιο επιθετικός, χτύπησαν με τον Κροάτη σε ρόλο δημιουργού. Το αποτέλεσμα; Δύο συνεχόμενα τρίποντα του Νάχμπαρ και η διαφορά έφτασε τους 19 πόντους (61-42).

Ήταν ουσιαστικά το "φινάλε" του αγώνα, το οποίο εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία στο υπόλοιπο μέρος (73-57). Αυτό που δεν κατάφεραν ωστόσο να αποφύγουν οι ομάδες ήταν τους τραυματισμούς, αφού χτύπησε και ο Μπραντ Όλεσον που "γύρισε" άσχημα το πόδι του.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ