EUROLEAGUE

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι: Από κραταιές, εκτός playoffs

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι: Από κραταιές, εκτός playoffs

Μπαρτσελόνα και Μακάμπι τίθενται αντιμέτωπες για την 29η αγωνιστική της EuroLeague (22:00) σε ένα παιχνίδι με μοναδικό κίνητρο το γόητρο, αφού αμφότερες έχουν αποκλειστεί. Πώς έφτασαν όμως μέχρι εδώ;

Υπήρχε μία περίοδος, όχι ιδιαίτερα μακρινή, που ένας αγώνας Μπαρτσελόνα – Μακάμπι καθήλωνε τον κόσμο. Κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για δύο εκ των πλέον ιστορικών ομάδων στην Ευρώπη, με τις μονομαχίες τους να έχουν αφήσει ιστορία. Κάτι το οποίο ήλπιζαν αμφότερες οι ομάδες να γίνει και φέτος. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.

Με την Regular Season να οδεύει προς το τέλος της, τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Μακάμπι έχουν ήδη αποκλειστεί εδώ και μερικές αγωνιστικές από την συνέχεια της EuroLeague, αφού δεν προλαβαίνουν να μπουν στην πρώτη 8αδα. Κάπως έτσι, ο σημερινός (30/3) μεταξύ τους αγώνας (22:00, Live Blog από το Sport24.gr και το EuroLeague Greece) έχει ως μοναδικό κίνητρο το γόητρο. Ένα γόητρο που έχει “πληγωθεί” φέτος, με τους δύο αντιπάλους να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Πώς όμως έφτασαν στο σημείο να παίζουν έναν αδιάφορο αγώνα για την 29η αγωνιστική της EuroLeague;

Μπαρτσελόνα: Οι τραυματισμοί και το ρεκόρ που έσπασε

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι: Από κραταιές, εκτός playoffs


Το να υποστηρίξει κανείς ότι η Μπαρτσελόνα στάθηκε άτυχη την φετινή σεζόν στο θέμα των τραυματισμών μοιάζει λίγο για να περιγράψει αυτό που της συνέβη φέτος. Λίγες φορές στην ιστορία της διοργάνωσης έχει “πληγωθεί” μία ομάδα τόσο πολύ από τραυματισμούς όσο η Μπαρτσελόνα, οι οποίοι οδήγησαν σε μία κακή πορεία και τον πρώτο αποκλεισμό από την φάση των playoffs έπειτα από 11 σερί παρουσίες .

Για του λόγου το αληθές, οι “μπλαουκγράνα” λεχουν δει μόλις δύο παίκτες της φέτος να έχουν πάρει μέρος και στους 28 αγώνες της EuroLeague: Τον Ταϊρίς Ράις – ο οποίος όμως αγωνίζεται με πρόβλημα τραυματισμού από το ξεκίνημα της χρονιάς – και τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ. Κανονικά βέβαια αυτοί οι παίκτες θα ήταν τρεις αν δεν είχε τιμωρηθεί με έναν αγώνα αποκλεισμό ο Άντε Τόμιτς για χτύπημα εκτός φάσεις στον Τζέισι Κάρολ στον αγώνα με την Ρεάλ. Αυτό δεν αλλάζει και πολύ τα δεδομένα όμως.

Βίκτορ Κλαβέρ, Τζάστιν Ντόλμαν, Στράτος Περπέρογλου, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Βίτορ Φαβεράνι, Μπραντ Όλεσον, Πέτερι Κόπονεν είχαν όλοι τα δικά τους προβλήματα τραυματισμών χάνοντας αρκετούς αγώνες, ενώ ο Πάου Ρίμπας αγωνίστηκε μόλις σε 2 αγώνες πριν υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντας και ο Σέιν Λαουάλ καθόλου εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού που υπέστη το καλοκαίρι! Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχει χρησιμοποιήσει η Μπαρτσελόνα 19 παίκτες στην EuroLeague, περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα, με τις Νταρουσάφακα και Μακάμπι να ακολουθούν με 17 παίκτες.

Όπως γίνεται σαφές, όλοι αυτοί οι μαζεμένοι τραυματισμοί έβγαλαν εκτός ρυθμού τους Καταλανούς. Βασικά, πρακτικά δεν βρήκαν ποτέ ρυθμό, αφού το ροτέισον άλλαζε συνεχώς, ενώ δεν γίνεται κανείς να παραβλέψει ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ρόστερ που είχε χτιστεί πριν ανακοινωθεί από τη Μπαρτσελόνα (βρήκε 11 παίκτες με συμβόλαιο όταν υπέγραψε), το οποίο δεν ταίριαζε κιόλας στην φιλοσοφία του που τον θέλει να έχει αθλητικούς ψηλούς που θα τον βοηθήσουν να παίξει το μπάσκετ που θέλει.

Μακάμπι: Ανύπαρκτη Χημεία, αναρχία και αλλαγές προπονητών

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι: Από κραταιές, εκτός playoffs


Αν η Μπαρτσελόνα έχει την δικαιολογία των τραυματισμών, η Μακάμπι μπορεί να κατηγορήσει μόνο τις επιλογές της, που αποδείχθηκαν (επιεικώς) λανθασμένες, με αποτέλεσμα να έχει μόνο εκλάμψεις μέσα στην σεζόν , χωρίς όμως και αυτές να είναι αρκετές.

Η Μακάμπι δημιούργησε ένα ρόστερ που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Αμερικανούς. Για την ακρίβεια, συνολικά μέσα στην σεζόν φόρεσαν την φανέλα της ομάδας 11 Αμερικανοί και ένας Γερμανός (Τσίμπρες)! Το κακό δεν ήταν βέβαια τόσο η απόκτηση τόσων πολλών Αμερικανών (αυτό εξάλλου είναι κανόνας σε αυτή την ομάδα), όσο ότι το στυλ παιχνιδιού τους έκανε σχεδόν αδύνατο να βρουν χημεία. Η Μακάμπι “έχτισε” μία ομάδα χωρίς πόιντ γκαρντ, με τους Άντριου Γκάουντλοκ και Ντι Τζέι Σίλι να μοιράζονται αυτά τα καθήκοντα, αλλά και πολλούς παίκτες που θέλουν τη μπάλα στα χέρια τους για να είναι αποδοτικοί (Ντέβιν Σμιθ, Σόνι Ουίμς – ο οποίος εκδιώχθηκε με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ – Κουόνσι Μίλερ, Σίλβεν Ράντερσμπεργκ, Τζο Αλεξάντερ) και ψηλούς που σκοράρουν μόνο με την βοήθεια των περιφερειακών (Κόλτον Άιβερσον, Ντάιμον Σίμπσον, Μάικ Τσίμπρες).

Απολύτως λογικά, λοιπόν, όλα αυτά οδήγησαν σε ένα άναρχο στυλ μπάσκετ και πολλές ήττες, κάτι που αν συνδυαστεί με την αλλαγή 4 προπονητών στον πάγκο (!), έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014.

Κοιτάζουν ήδη την επόμενη μέρα

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι: Από κραταιές, εκτός playoffs


Η φετινή σεζόν σώζεται μόνο με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και για τις δύο ομάδες και αυτό το ξέρουν καλά. Ακόμα όμως και αν τελικά καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τον τελευτάιο στόχο που τους έχει απομείνει, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το καλοκαίρι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές.

Τόσο στη Μακάμπι όσο και στη Μπαρτσελόνα έχουν μπροστά τους να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις που προς το παρόν έχουν “παγώσει”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σταδιακά μία προεργασία για την επόμενη μέρα, στην οποία δεν υπάρχει χώρος για νέες λανθασμένες κινήσεις και κακές πορείες.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ