EUROLEAGUE

Μιλάνο - Ολυμπιακός: ανορθόδοξη νίκη

Μιλάνο - Ολυμπιακός: ανορθόδοξη νίκη

Το Sport24.gr και οι Hoop Fiction γράφουν για το "διπλό" του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, τη σημαντικότητα των ριμπάουντ, το ρόλο του ΜακΛιν και τη χημεία των Ρόμπερτς-Στρέλνιεκς.

Ο Ολυμπιακός επιβίωσε σε μια βραδιά που ουσιαστικά αναγκάστηκε να παίξει χωρίς τον Νικολά Μιλουτίνοβ, το Μιλάνο έδειξε αρκετά θετικά στοιχεία κυρίως σε ατομικό, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, τελικά όμως οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να αποδράσουν από την Λομβαρδία λόγω της σπουδαίας εμφάνισης των περιφερειακών τους αλλά και του σχεδόν συγκινητικού Τζαμέλ ΜακΛίν.

Αν ένα στοιχείο έγινε προφανές αμέσως μετά την έναρξη του αγώνα, αυτό ήταν το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός στην προστασία της ρακέτας του. Η Αρμάνι είναι μια ομάδα γεμάτη αθλητικότητα στην γραμμή των ψηλών κι αυτό αποδείχτηκε στις πρώτες κιόλας κατοχές μέσω της κυριαρχίας του Ταρζέφσκι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο μετά τα δύο γρήγορα φάουλ του Μιλουτίνοβ, ο κόουτς Σφαιρόπουλος αναγκάστηκε να τον αποσύρει τοποθετώντας αρχικά τον Μπόγρη στη θέση του, κι ο Ολυμπιακός πρέπει να αισθάνεται τυχερός για την σπουδαία βραδιά που ακολούθησε από τον Τζαμέλ ΜακΛίν.

Παρά, όμως, τα μικρά και μεγάλα θαύματα του Αμερικανού σέντερ, ο Ολυμπιακός πιέστηκε ασφυκτικά στη ρακέτα, κι αυτό εκτός από τους προβληματισμούς που προκάλεσε για ένα βράδυ, είναι στην ουσία γεγονός το οποίο εκθέτει την στελέχωση της γραμμής των ψηλών. Παρακάτω, παρατίθενται οι αριθμοί στα ριμπάουντς από τους ψηλούς των δύο ομάδων, στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζήτηση:

Μιλάνο - Ολυμπιακός: ανορθόδοξη νίκη

Σε μια βραδιά που ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να αγωνιστεί χωρίς τον βασικό του σέντερ , επικράτησε χάος. 14 λιγότερα ριμπάουντς από τους ψηλούς του Ολυμπιακού, 11 επιθετικά από την Αρμάνι, κι όλα αυτά την ώρα που οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόλις δύο επιπλέον κατοχές μέσω της φροντλάιν τους. Επιπλέον, οι τέσσερις ψηλοί της Αρμάνι ευστόχησαν σε 14 από τις 19 προσπάθειες για δίποντο. Εκτός από τα παραπάνω, ο Ολυμπιακός είχε 10 λάθη, ενώ οι Ιταλοί μόλις 5 --αν μεταφράσει κανείς τους αριθμούς στο πόσες επιπλέον κατοχές είχε η Αρμάνι καταλαβαίνει πως οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν ένα θαύμα.

Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν ο Μιλουτίνοβ ήταν παρών; Σαφέστατα ναι, αλλά όχι τόσο διαφορετική ώστε το πρόβλημα να μην γίνει εμφανές, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς την εικόνα των πρώτων τριών λεπτών, όταν ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού αντιμετώπισε τον Ταρζέφσκι. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ζητήματος, δεν πρέπει κανείς να επικεντρωθεί στην απουσία του Μιλουτίνοβ, αλλά στο ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων μελών της γραμμής των ψηλών.

Ο Γιώργος Πρίντεζης δεν είναι πάουερ φόργουορντ που διακρίνεται για το πόσο αποτελεσματικός είναι στο ριμπάουντινγκ, και ακριβώς γι’ αυτό μένει εκτός συζήτησης. Άλλωστε, τα όσα ήδη προσφέρει αρκούν ώστε το ισοζύγιο να είναι παραπάνω από θετικό ακόμα κι αν αντιμετωπίζει προβλήματα στην άμυνα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΛΙΝ

Από την άλλη, υπάρχει ο Τζαμέλ ΜακΛιν, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ήρθε για ως πιστό αντίγραφο του Κεμ Μπιρτς, μιας και διαθέτει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Απέναντι στους Ιταλούς, ο ΜακΛιν προσπάθησε, είχε να αντιμετωπίσει ψηλούς δυνατότερους και πιο ικανούς στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη, και τα όσα προσέφερε κρίνονται ικανοποιητικά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τα όσα έκανε στην επίθεση.

Εκτός από τον ΜακΛίν, ο κόουτς Σφαιρόπουλος επέλεξε να δοκιμάσει για κάποια λεπτά τον Γιώργο Μπόγρη. Είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω στιγμιότυπα τα οποία προέρχονται από την ίδια φάση στο μικρό διάστημα που ο Μπόγρης βρέθηκε μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη στη γραμμή των ψηλών:

Μιλάνο - Ολυμπιακός: ανορθόδοξη νίκη

Στο πρώτο στιγμιότυπο, ο Ταρζέφσκι έχει προλάβει να πάρει καλύτερη θέση από τον Μπόγρη, κι ακόμα κι αν ο ψηλός του Ολυμπιακού καταφέρνει στη συνέχεια να την ανακτήσει, ο σέντερ της Αρμάνι είναι αυτός που παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ταρζέφσκι τροφοδοτεί τον Θίοντορ, αυτός εκτελεί για τρεις αλλά αστοχεί, και στη συνέχεια ο Τζέφερσον πετυχαίνει δύο πόντους με εύκολο φόλοου. Ελάχιστες στιγμές πριν, όπως φαίνεται στο δεύτερο στιγμιότυπο, ο Τζέφερσον είχε προλάβει να τοποθετηθεί σωστά κερδίζοντας το πλεονέκτημα για το ριμπάουντ.

Είναι βέβαιο πως στον αρχικό σχεδιασμό δεν αντιστοιχούσαν ιδιαίτερα λεπτά (ή ίσως και καθόλου) στον Γιώργο Μπόγρη για τους αγώνες της Ευρωλίγκας. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τα όσα θα προκύψουν, χρειάζεται να προχωρά σε επιλογές που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του ρόστερ. Ο Τιγί τραυματίστηκε σοβαρά, κι ο Μιλουτίνοβ έτυχε στο Μιλάνο να κάνει δύο γρήγορα φάουλ, ενώ και στις υπόλοιπες εμφανίσεις του μετά το πρώτο τρίλεπτο δεν πρόλαβε να αποκτήσει ρυθμό και τελικά αποβλήθηκε με πέντε φάουλ προλαβαίνοντας να αγωνιστεί για μόλις 6 περίπου λεπτά. Τι θα συμβεί την επόμενη φορά που ο Μιλουτίνοβ θα έχει θέμα με τον αριθμό των φάουλ;

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΟΥΪΛΤΖΕΡ;

Το επόμενο ερώτημα της αλυσίδας είναι κι αυτό προφανές:

Γιατί αποκτήθηκε ο Κάιλ Γουίλτζερ;

Ο Αμερικανός είναι το ακριβώς αντίθετο από το είδος ψηλού που χρειάζεται ο Ολυμπιακός, τα σποραδικά τρίλεπτα που αγωνίζεται δεν προλαβαίνει καν να πάρει τις ευκαιρίες για να εκδηλώσει το κυριότερο χαρακτηριστικό του, το μακρινό σουτ, και μοιάζει με μια κίνηση χωρίς κανένα νόημα. Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποδράσει από την έδρα της Αρμάνι, είναι ακόμα σημαντικότερο αυτό που γράφτηκε στην ανάλυση μετά το παιχνίδι με την Μακάμπι: ο Ολυμπιακός χρειάζεται να υποστηρίξει το αρχικό του πλάνο για να μην επαναφέρει για μία ακόμα σεζόν τη συζήτηση της χαμένης ευκαιρίας. Αν κάτι είναι δεδομένο, αυτό είναι πως τα όσα σχεδιάστηκαν το καλοκαίρι δεν περιλάμβαναν έναν πάουερ φόργουορντ με ικανότητα στο μακρινό σουτ χωρίς πρότερη ευρωπαϊκή εμπειρία.

Εκτός, όμως, από τα όσα αρνητικά συνέβησαν στη γραμμή των ψηλών, ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά πως μπορεί να βρει επιθετικές λύσεις. Θετικότερα όλων, η χημεία που δείχνει να αποκτά το δίδυμο Στρέλνιεκς-Ρόμπερτς αλλά και τα όσα έκανε ο ΜακΛιν επιθετικά. Ο Λετονός δείχνει πως πλέον συνεργάζεται καλύτερα με τον Αμερικανό, ενώ και οι δυο τους έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον δείκτη της αποτελεσματικότητας στις προσπάθειες που αναλαμβάνουν. Λόγω αυτού του στοιχείου, ο Ολυμπιακός έχει εισάγει αρκετές απλές επιθετικές δράσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μακρινό σουτ, ακριβώς όπως φαίνεται παρακάτω:

Μιλάνο - Ολυμπιακός: ανορθόδοξη νίκη

Ο Μάντζαρης (4) είναι ο παίκτης που μεταφέρει την μπάλα στο επιθετικό μισό της Αρμάνι πασάροντας στον ΜακΛιν (3), ενώ την ίδια στιγμή ο Ρόμπερτς (2) ξεκινάει από την αριστερή γωνία παίρνοντας το σκριν από τον Παπαπέτρου (1). Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού βγαίνει στην κορυφή παίρνοντας την μπάλα από τον ΜακΛιν, εκτελεί άμεσα, και ευστοχεί για τρεις μειώνοντας τη διαφορά που στο τέλος της πρώτης περιόδου ήταν υπέρ της Αρμάνι.

Από την άλλη, ο Τζαμέλ ΜακΛίν πρόσθεσε μία επιπλέον διάσταση. Εκτέλεσε εύστοχα από μέση απόσταση, σε σημεία που οι ψηλοί της Αρμάνι και ιδιαίτερα ο Γκουντάιτις δυσκολεύονταν να τον ακολουθήσουν, ενώ παράλληλα ήταν αποτελεσματικός και σε καταστάσεις που έφτασε μέχρι το καλάθι προστατεύοντας την μπάλα με το κορμί του.

ΑΡΜΑΝΙ: ΨΗΛΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ

Για τους Ιταλούς, τα όσα έδειξαν κρίνονται θετικά ακόμα κι αν τελικά ήρθε η ήττα --ποτέ δεν είναι εύκολο να επιβληθείς του Ολυμπιακού σ’ ένα παιχνίδι που κρίνεται στις τελευταίες κατοχές. Η γραμμή των ψηλών τους είναι γεμάτη δυναμισμό και ποικιλία επιλογών: ο Ταρζέφσκι είναι τέρας αθλητικότητας, ο Τζέφερσον μπορεί να απειλήσει από πολλά σημεία δημιουργώντας το δικό του σουτ, κι ο Γκουντάιτις φέρνει όγκο, δύναμη και παιχνίδι με πλάτη. Στην περιφέρεια, ο Θίοντορ απέδειξε για ένα ακόμα παιχνίδι πως ανήκει στην Ευρωλίγκα, ενώ στους φόργουορντς, ο Μίτσοβ προσθέτει μία επιπλέον απειλή: μπορεί να δημιουργήσει, μπορεί να ποστάρει, μπορεί να εκτελέσει τόσο από το τρίποντο όσο και από μέση απόσταση.

Τι πλήγωσε τους Ιταλούς;

Πρώτον, το απογοητευτικό 22.8% από το τρίποντο, με μόλις 4 εύστοχα σουτ σε 18 προσπάθειες

Δεύτερον, η αρνητική εμφάνιση του Μάντας Καλνιέτις (κλασική βέβαια για τον συγκεκριμένο, ο οποίος είναι το χαρακτηριστικό δείγμα παίκτη που μεταμορφώνεται με την Εθνική). Αν ο Λιθουανός είχε καταφέρει να εμπλακεί σωστά σε καταστάσεις πικ ν ρολ με τον Ταρζέφσκι ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε περίπτωση να νικήσει.

Τρίτον, το έγκλημα της τελευταίας επίθεσης.

Ο Παπανικολάου έχει μόλις χάσει δύο βολές, γεγονός που σε στιγμές με τόσο λεπτή ισορροπία δημιουργούν την αύρα για μεγάλα σουτ που θα δώσουν την νίκη, ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δίνει σαφή οδηγία, όπως φάνηκε και στη μετάδοση, για άμυνα χωρίς φάουλ. Η μπάλα φτάνει στα χέρια του Τζέρελς, ο Θίοντορ την ζητάει αλλά ο Τζέρελς τον αγνοεί, και στη συνέχεια αποφασίζει να παίξει ένας εναντίον ενός με αντίπαλο τον Παπανικολάου, επίσης αγνοώντας τον ελεύθερο Μίτσοβ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, επιχειρώντας τελικά ένα σκοτωμένο σουτ την ώρα που ο Έλληνας φόργουορντ τον έχει σκεπάσει. Τι κάνει την επιλογή του Τζέρελς ακόμα χειρότερη; Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε μόλις ένα εύστοχο τρίποντο στα πέντε που είχε επιχειρήσει.

Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε μ’ έναν τρόπο σχεδόν περίεργο απέναντι σε μια ομάδα που τον έβαλε μπροστά στον καθρέφτη. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι το να αγνοηθούν τα προφανή αρνητικά εν ονόματι μιας εκτός έδρας νίκης. Αν κοιτάξει κανείς το πρόγραμμα που ακολουθεί, βλέπει ομάδες κι αναμετρήσεις που απαιτούν απόλυτη εγρήγορση: στα 6 παιχνίδια που απομένουν για να συμπληρωθούν τα πρώτα 15, οι ερυθρόλευκοι πρέπει να προστατέψουν το ΣΕΦ από Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ, ενώ έχουν να ταξιδέψουν σε Βαλένθια, Βαμβέργη, Κωνσταντινούπολη και Κάουνας.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ