EUROLEAGUE

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπαρτσελόνα 70-68

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπαρτσελόνα 70-68

Εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την έδρα της, η Μακάμπι Τελ Αβίβ κατάφερε να επικρατήσει με 70-68 της Μπαρτσελόνα και να διπλασιάσει τις νίκες της στο ΤΟΡ 16. Κορυφαίος ο Πάργκο, πολύ καλός ο Σχορτσανίτης.

Τη δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας νίκη της στο ΤΟΡ 16 πανηγύρισε η Μακάμπι, η οποία έπειτα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι έκαμψε με 70-68 την αντίσταση της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί για δεύτερο συνεχόμενο ματς, στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης, δείχνουν αδυναμία μακριά από την έδρα τους κι οι πρωταθλητές Ευρώπης με πρωτεργάτη τους Τζέρεμι Πάρκο (20π.) και Ντέβιν Σμιθ (15π.) δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το αξιοπρόσεκτο στην παρουσία των "μπλουγκράνα" είναι ότι όσοι αθλητές πάτησαν το παρκέ της "Menora Mivtachim arena" σκόραραν, καθώς κι οι 11 παίκτες που χρησιμοποίησε ο Πασκουάλ (δεν έπαιξε ο Χάκανσον) βρήκαν τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Από εκεί και πέρα, ο αγώνας είχε κι ελληνική διαιτητική εκπροσώπηση, καθώς ο Σπύρος Γκόντας ήταν δεύτερος ρέφερι της αναμέτρησης.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του ματς

Ο αγώνας

Με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να δημιουργεί πολλά προβλήματα στην άμυνα τον Καταλανών και τον Ντέβιν Σμιθ να δίνει πολύτιμες βοήθειες ξεκίνησε το παιχνίδι (8-4 στο 3'). Ο Γκάι Γκούντες δεν ήθελε να κουράσει τον Έλληνα σέντερ και τον απέσυρε για ανάσες στον πάγκο με την "αεροπορία" της Μπαρτσελόνα να βρίσκει τον χώρο και με σερί 6-0 (8-10 στο 6'). Με τον Τζέρεμι Πάργκο να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα κι επιβάλλοντας ένα γρήγορο τέμπο, η Μακάμπι κατάφερε να βρει απαντήσεις και τελικά να ολοκληρώσει το δεκάλεπτο προηγούμενη με 15-13 (στο 10').

Με τον Τζόε Αλεξάντερ να το παίρνει προσωπικά και να σημειώνει 4 προσωπικούς πόντους, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν απόρθητη την έδρα τους στο ΤΟΡ 16 (23-19 στο 14'). Οι "μπλαουγκράνα" κατάφερναν να κρατιούνται κοντά στο σκορ (23-22 στο 14') με συνεχόμενα τρίποντα, καθώς έπειτα από 5 λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο είχαν σκοράρει μόνο έξω από τα 6,75μ. (Ντόελμαν, Αμπρίνες και Χεζόνια). Οι Ισραηλινοί επέλεξαν να απαντήσουν ρίχνοντας εκ νέου τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη στη μάχη κι αυτός τους δικαίωσε. Με τον διεθνή σέντερ να μοιάζει ασταμάτητος κερδίζοντας όλες τις φάσεις στους αιθέρες (9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ σε 7.48 λεπτά συμμετοχής) η Μακάμπι κατάφερε να ξεφύγει εκ νέου με 29-22 (στο 16'). Μπράιαν Ραντλ και Ντέβιν Σμιθ συνέβαλαν επιθετικά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (36-26 στο 18'). Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε, τελικά, με το σκορ στο 36-28, καθώς από τη γραμμή των βολών ο Έντουιν Τζάκσον μείωσε για τους φιλοξενούμενους.

Ο από μηχανής Ντέβιν Σμιθ

Με τις άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο και τις δύο ομάδες να δυσκολεύονται να βρουν το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο (39-29 στο 22'). Με το χρόνο να κυλάει η Μακάμπι έδειχνε να είναι πιο συνεπής στο σκοράρισμα κι αυτό της έδινε το δικαίωμα να διατηρείται σε διαφορά ασφαλείας (43-34 στο 23'). Η Μπαρτσελόνα έψαξε απαντήσεις και με επιθετικό πλουραλισμό κατάφερε έπειτα από αρκετή ώρα να μειώσει στο καλάθι (47-45 στο 27'). Το παιχνίδι είχε ντέρμπι και στα δύσκολα ήταν η ώρα να μιλήσει ο πληθωρικός Άντε Τόμιτς. Ο Κροάτης σέντερ ανέλαβε ηγετικό ρόλο και οδήγησε την ομάδα του σε ένα επιμέρους 9-2 που μετέτρεψε το 53-47 της τρίτης περιόδου σε 55-56 (32'). Βρίσκοντας πόντους ψυχολογίας από τον Ντέβιν Σμιθ και με τον Πάργκο να παίρνει εκ νέου το... όπλο του, η Μακάμπι εκμεταλλεύτηκε την αφλογιστία των "μπλαουγκράνα" και τρέχοντας ένα σερί 11-0 "έχτισε" σε κρίσιμη καμπή του αγώνα διαφορά 10 πόντων (66-56 στο 35'). Έξι πόντοι από τους Τόμιτς, Λάμπε και Χεζόνια βοήθησαν την Μπαρτσελόνα να απαντήσει με ένα δικό της σερί 6-0 κι έτσι να μπει στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 66-62.

Φινάλε γκραν γκινιόλ

Στα 53 δευτερόλεπτα ο Ντέβιν Σμιθ κέρδισε το φάουλ από τον Τόμιτς κι από τη γραμμή των βολών έκανε το 68-62, με τον Τόμιτς να απαντάει με εύστοχο πίβοτ στα 41'' κάνοντας το 68-66. Η μπάλα ήταν πλέον στην κατοχή της Μακάμπι, όμως ο Οχαγιόν έκανε το λάθος δίνοντας την ευκαιρία στον Χεζόνια να κλέψει και καρφώνοντας στον αιφνιδιασμό να μειώσει σε 68-66 (στα 21 δευτερόλεπτα). Μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Γκούντες οι γηπεδούχοι δεν έδειξαν καλά αντανακλαστικά και με τον Ντέβιν Σμιθ υπέπεσαν σε ακόμα ένα λάθος με το χρονόμετρο να δείχνει 14 δευτερόλεπτα για το φινάλε και την μπάλα να είναι στους "μπλαουγκράνα". Η Μακάμπι επέλεξε να παίξει καθαρή άμυνα κάτι που βγήκε σε καλό καθώς ο Λάμπε βρέθηκε πρόσωπο με το καλάθι, όμως ο Ντέβιν Σμιθ ήρθε σαν από μηχανής θεός να τον κόψει και τον Τζέρεμι Πάργκο να παίρνει το αμέσως το φάουλ κάνοντας από τη γραμμή των βολών το 70-66. Στο τελευταίο δευτερόλεπτο ο Αμερικανός έκανε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο του Αμπρίνες, ο οποίος με 2/3 βολές έγραψε το τελικό 70-68.

Τα δεκάλεπτα: 15-13, 36-28, 53-47, 70-68.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ