EUROLEAGUE

Λαμποράλ Κούτσα - Παναθηναϊκός: Infographic analysis

Λαμποράλ Κούτσα - Παναθηναϊκός: Infographic analysis

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη Βιτόρια, διεκδικώντας τουλάχιστον μία εκτός έδρας νίκη σε βάρος της Λαμποράλ Κούτσα (στις 13/4 και τις 15/4). Ποιος είναι καλύτερος; Η ισπανική ομάδα εντός έδρας ή το "τριφύλλι" εκτός έδρας;

Η Λαμποράλ Κούτσα, πέρα από ευχάριστη έκπληξη της Euroleague, είναι η ομάδα που τιμάει όσο καμία άλλη το "σπίτι" της . Το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει ηττηθεί μόλις μια φορά στη Fernando Buesa Arena στη διάρκεια της φετινής σεζόν, από τον Ολυμπιακό. Μία ήττα που δεν την "πλήγωσε", εν αντιθέσει με τους "ερυθρολεύκους", που δεν κατάφεραν να την εκμεταλλευτούν στην πορεία του Top 16.

Το δυνατό χαρτί της λοιπόν, θέλει να εκμεταλλευτεί στις δύο πρώτες αναμετρήσεις των playoffs απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όπως άλλωστε τόνισε ο προπονητής των Βάσκων " η έδρα είναι πολύ σημαντική αφού στην Euroleague δεν είναι εύκολο να κερδίσεις μακριά από αυτή", καταδεικνύοντας τη σημασία πουν έχουν οι δύο αναμετρήσεις στη Βιτόρια για την ομάδα του. Έστω κι αν δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Φαμπιάν Κοζέρ, ο οποίος -σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν- θα μείνει εκτός μάχης λόγω ενοχλήσεων στη μέση.

Απ όλα τα παραπάνω, αυτό που προκύπτει και παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το κατά πόσο οι "πράσινοι" μπορούν να επιστρέψουν από την Ισπανία, έχοντας πάρει τουλάχιστον μία νίκη. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επικείμενων αναμετρήσεων τα διαβάσατε στην αναλυτική παρουσία των ζευγαριών των προημιτελικών από τον Στέφανο Τριαντάφυλλο .

Απομένει λοιπόν να προσεγγίσουμε τα παιχνίδια από στατιστική πλευρά. Όχι ότι οι αριθμοί καταδεικνύουν κάτι με σαφήνεια. Απλά δίνουν έναν... τόνο στους δύο αγώνες που θα φιλοξενηθούν στη "Fernando Buesa Arena", με την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς να στοχεύει στο "διπλό". Το Euroleague Greece συνέκρινε τις επιδόσεις των δύο μονομάχων, της Λαμποράλ Κούτσα στα εντός έδρας παιχνίδια και του Παναθηναϊκού σε αυτά που γίνονται μακριά από το ΟΑΚΑ, με τα συμπεράσματα να είναι αρκετά ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα, η ισπανική ομάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση σε εντός έδρας παιχνίδια με 87.2 πόντους ανά παιχνίδι (πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που μετρά 93.1 πόντους), την ώρα που ο Παναθηναϊκός δέχεται μόλις 70.8 πόντους όταν αγωνίζεται εκτός έδρας. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η απόκλιση των 16.4 πόντων είναι σημαντική, και το ποια ομάδα θα φτάσει πιο κοντά στα δικά της νούμερα θα κρίνει πολλά για τον νικητή, είτε την Τετάρτη (13/4) είτε την Παρασκευή (15/4).

Λαμποράλ Κούτσα - Παναθηναϊκός: Infographic analysis

Παρεμπιπτόντως, η Λαμποράλ Κούτσα είναι πρώτη σε τρεις στατιστικές κατηγορίες: τα ριμπάουντ (με 39.2), τα κερδισμένα φάουλ (23.6) και τις εκτελεσμένες βολές (23.8), με το ποσοστό τις να φτάνει στο 79.2%, την ώρα που εκείνο του "τριφυλλιού" είναι αρκετά χαμηλότερο (70%). Επειδή όμως, δεν είναι όλα ιδανικά, το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει δύο σημαντικά αρνητικά. Το ένα αφορά τις τελικές πάσες που μοιράζει, αφού με 15.2 ασίστ ανά εντός έδρας αγώνα είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα (πάνω μόνο από τη Ζάλγκιρις), ενώ είναι επίσης η πέμπτη χειρότερη ομάδα της Euroleague στην αναλογία ασίστ/λαθών (15.1/13.3). Αναφερόμαστε πάντοτε στους αγώνες που γίνονται στη Fernando Buesa Arena.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έχει να υπερηφανεύεται για τις αμυντικές του επιδόσεις. Αυτό ήταν άλλωστε το "άρμα" του μέχρι τα playoffs της Euroleague, κι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά για να τον οδηγήσει (πάλι) στο Βερολίνο. Οι "πράσινοι" είχαν τη δεύτερη καλύτερη άμυνα σε όλο το Top 16, κάτι που θα πρέπει να επιστρατεύσουν για να κατεβάσουν αρκετά τη Λαμποράλ Κούτσα σε επίπεδο παραγωγικότητας. Με ενεργητικό άλλωστε στους 72.4 πόντους ανά παιχνίδι, μοιάζει προφανές πως το "τριφύλλι" νιώθει πιο άνετα όταν τα παιχνίδια πηγαίνουν σε χαμηλά σκορ και πιο αργό ρυθμό.

Σημειώστε κάτι ακόμη: ο Παναθηναϊκός (στα εκτός έδρας) είναι καλύτερος από τη Λαμποράλ Κούτσα (στα εντός έδρας) στα δίποντα (53.3% έναντι 50.5%), αλλά αρκετά χειρότερος σε βολές (70% έναντι 79.2%) και τρίποντα (33.9% έναντι 40.7%).

Αυτά και άλλα πολλά, μπορείτε να τα διαπιστώσετε ακόμη καλύτερα με τη βοήθεια των infographics

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ