EUROLEAGUE

Κρίση είναι, θα περάσει;

Κρίση είναι, θα περάσει;

Η Λαμποράλ Κούτσα μετράει 4 ήττες στα τελευταία 6 παιχνίδια, οι μέσοι όροι του Γιάννη Μπουρούση βρίσκονται σε πτώση και οι Βάσκοι φαίνεται πως περνούν τις δικές τους "ειδούς του Μαρτίου". Γράφει ο Natxo Mendaza του Rádio Vitória.

Τα πράγματα είναι απλά αναφορικά στη Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση και τη μάχη για τη συμμετοχή στα playoffs της Euroleague. Οι Βάσκοι θέλουν τη νίκη στην αποψινή (23/3, 21:30) αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα, σε συνδυασμό με νίκη της ΤΣΣΚΑ επί της Μπάμπεργκ για να τελειώνουν με την πρόκριση.

Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς προκρίνεται ακόμα και σε περίπτωση ήττας της ΤΣΣΚΑ, αν η Ρεάλ Μαδρίτης κερδίσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Σε κάθε περίπτωση, οι Βάσκοι ψάχνουν την αγωνιστική ταυτότητά τους που έχασαν στα τελευταία ματς στην Euroleague και τη Liga Endesa: άμυνα και ένταση στο παιχνίδι τους!

Ο Natxo Mendaza του Rádio Vitória γράφει για το ντεφορμάρισμα των Βάσκων, παρουσιάζει τον… προβληματικό Μάρτη των Βάσκων με αριθμούς και διερωτάται αν το πάθημα του Δεκεμβρίου έγινε μάθημα πριν από το κρίσιμο ματς με τους "μπλαουγκράνα".

Αι Ειδοί του Μαρτίου

Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, "ειδοί" ήταν η 15η μέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, όμως, "αι ειδοί του Μαρτίου" το 44 π.Χ. έχουν μείνει στην ιστορία ως η μέρα δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα ο οποίος, ωστόσο, είχε προειδοποιηθεί νωρίτερα από κάποιον μάντη της εποχής. Όταν έφτασε, λοιπόν, εκείνη η μέρα, ο Καίσαρας συνάντησε τον μάντη καθώς πήγαινε στη Σύγκλητο... "Έφθασαν οι ειδοί" του είπε, εννοώντας ότι δεν είχε πάθει ακόμα τίποτα. "Ναι, αλλά δεν πέρασαν" του αποκρίθηκε ο μάντης. Η συνέχεια γνωστή. Ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε και από τότε, όταν θέλουμε να προειδοποιήσουμε με έμφαση για κάτι κακό που πρόκειται να συμβεί, χρησιμοποιούμε τη φράση του Ρωμαίου μάντη, "φοβού τις ειδούς του Μαρτίου".

Πάμε στα της Λαμποράλ Κούτσα. Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει ηττηθεί στα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια που έδωσε τον Μάρτιο! Το τελευταίο αποτέλεσμα ήταν... οδυνηρό για τους Βάσκους, από τη στιγμή που το -27 (56-83) από τη Μάλαγα στη Fernando Buesa Arena συνιστά την ευρύτερη ήττα της Λαμποράλ Κούτσα σε σύνολο 104 αναμετρήσεων με την ομάδα της Ανδαλουσίας! Παρεμπιπτόντως, ο Γιάννης Μπουρούσης δεν κατάφερε να σκοράρει (0/1 δίπ., 0/1 τρίπ. σε 17') για πρώτη φορά φέτος στη Liga Endesa. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στην Ισπανία, η συγκεκριμένη ήττα θέτει εν αμφιβόλω τις πραγματικές δυνατότητες της Λαμποράλ Κούτσα που έχει ρεκόρ 18-6 στην Ισπανία και 7-4 στο Top-16. Έφτασαν, λοιπόν, "αι ειδοί του Μαρτίου" για τους Βάσκους που εντυπωσίασαν στο πρώτο μισό της σεζόν;

Κρίση είναι, θα περάσει;

Ο Περάσοβιτς ήταν ειλικρινής μετά την ήττα από τη Μάλαγα. "Ήταν η χειρότερη εφετινή μας εμφάνιση. Για την ακρίβεια, ήταν το πρώτο παιχνίδι που δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί. Δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα προηγούμενα ματς (σ.σ. σε Σεβίλλη, Μόσχα και Πειραιά). Για πρώτη φορά είδα σκυμμένα κεφάλια στα δύσκολα! Δεν κάναμε τίποτα μα τίποτα σωστά". Πάμε να δούμε αναλυτικά πως αποδίδεται η κακή απόδοση της Λαμποράλ μέσα από τους αριθμούς.

Άμυνα;

Ως τις 29 Φεβρουαρίου, η Λαμποράλ Κούτσα δεχόταν 75.2 πόντους μ.ό. Στους έξι αγώνες του Μαρτίου το παθητικό της ανέβηκε κατά 8 πόντους, ήτοι στους 83.3 πόντους ανά παιχνίδι! Ως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι Βάσκοι του Περάσοβιτς δέχονταν 98.4 πόντους ανά 100 κατοχές. Στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις, το συγκεκριμένο ποσοστό ανέβηκε στους 111.3 πόντους ανά 100 κατοχές! Χαρακτηριστικά παραδείγματα; ΣΕΦ: 123.6 πόντοι / 100 κατοχές, Σεβίλλη: 127.9 πόντοι / 100 κατοχές. Μόσχα: 117.3 πόντοι / 100 κατοχές ενώ η Μπασκόνια δέχτηκε 118.7 πόντους / 100 κατοχές στην τελευταία ήττα από την Ουνικάχα Μάλαγα.

Κρίση είναι, θα περάσει;

Η απόδοση του Μπουρούση

Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ο ηγέτης της εφετινής Λαμποράλ Κούτσα, ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Liga Endesa που αναδείχθηκε πέντε φορές MVP στον α' γύρο του ισπανικού πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω του τον Άρβιντας Σαμπόνις και τον Οσκάρ Σμιντ! Μέχρι τον Φεβρουάριο, ο διεθνής σέντερ είχε 14 πόντους, 8.8 ριμπάουντ και 21.6 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε 39 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Στα 6 ματς του Μαρτίου, ο "Μπου" έχει 11.5 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 15.8 ranking μ.ό.

Το πάθημα έγινε μάθημα;

Η προηγούμενη φορά που η Λαμποράλ Κούτσα μέτρησε τρεις συνεχόμενες ήττες ήταν τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα οι Βάσκοι έχασαν από την Τενερίφη (εντός), την Αναντολού Εφές (εκτός) και την Μπιλμπάο (εκτός). Τι ακολούθησε; Έξι σερί νίκες επί των Τσεντεβίτα, Σεβίλλης, Γκιπούθκοα, Φουενλαμπράδα, Ζάλκγιρις και Ρεάλ Μαδρίτης που διέλυσαν την παραμικρή υποψία περί κρίσης. Απόψε (23/3, 21:30) η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς υποδέχεται την Μπαρτσελόνα για την 12η αγωνιστική του Top-16 και σε περίπτωση νίκης, θα έχει την ευκαιρία να διαγράψει τα τελευταία κακώς κείμενα, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή της στα playoffs της Euroleague. Σε αντίθεση με τον Καίσαρα που πήρε... αψήφιστα τις προειδοποιήσεις, ο Περάσοβιτς επαναλαμβάνει ότι "πρέπει να βρούμε τι φταίει και να αλλάξουμε τα δεδομένα". Σε λίγες ώρες οι Βάσκοι θα γνωρίζουν αν οι δικές τους "ειδοί του Μαρτίου" πέρασαν... αναίμακτα ή αν θα τους σημαδέψουν αρνητικά στην πορεία.

Photo Credits: acbmedia.net

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ