EUROLEAGUE

Κουρτινάιτις: "Ο Γιασικεβίτσιους έμαθε τη Ζάλγκιρις να μη φοβάται"

Κουρτινάιτις: "Ο Γιασικεβίτσιους έμαθε τη Ζάλγκιρις να μη φοβάται"

Η μονομαχία της Ζάλγκιρις με τον Ολυμπιακό μέσα από τα μάτια του Ρίμας Κουρτινάιτις. Η σημασία της ποσότητας, η πειθαρχία και το μεγάλο μάθημα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο προπονητής της Λιέτουβος Ρίτας εξηγεί στο Sport24.gr

Καλύτερη πρόβα τζενεράλε πριν από τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσε να επιλέξει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η Ζάλγκιρις αντιμετώπισε τη Λιέτουβος Ρίτας την Παρασκευή (13/4), σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τεστ για... δυνατούς λύτες, δεδομένου ότι κρινόταν σε μεγάλο βαθμό η πρωτιά στη regular season της LKL.

Οι "πράσινοι" πήραν τη νίκη απέναντι στην ομάδα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι γι αυτά που έρχονται -καταρχάς- στο ΣΕΦ. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως ο προπονητής της λιθουανικής ομάδας δεν περιμένει πως τα πράγματα θα είναι τόσο εύκολα όσο στο προ δέκα ημερών παιχνίδι με τους "ερυθρόλευκους" στο ίδιο γήπεδο.

Αφού λοιπόν η Λιέτουβος Ρίτας ήταν η τελευταία χρονικά ομάδα που... πήρε γεύση από αυτά που ετοιμάζει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο προπονητής της δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί κατάλληλος για να καταγράψει στο Sport24.gr τι πρόκειται να δούμε στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός ψάχνει το 2/2 προκειμένου να μην μπει σε... διαπραγμάτευση η πρόκριση στο Final Four της EuroLeague.

Παρεμπιπτόντως, ο Ρίμας Κουρτινάιτις (περί ου ο λόγος) δεν έβαλε στη μέση την έχθρα που χωρίζει τη Λιέτουβος Ρίτας με τη Ζάλγκιρις. Μίλησε όσο πιο αντικειμενικά μπορούσε, εστίασε σε θέματα τακτικής και ψυχολογικής φύσεως και επεσήμανε πόσο διαφορετική είναι η αντίπαλος των "ερυθρολεύκων" επί των ημερών του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Γεμάτη με σκληρά παιδιά η Ζάλγκιρις

Σε πρώτο χρόνο είχε να επισημάνει το προφανές. Ότι δηλαδή μιλάμε για "μια πολύ δυνατή και σκληρή σειρά". Για να συνεχίσει: " Νομίζω ότι οι δύο ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες για να πάνε στο Final Four, δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να υπερέχει τόσο πολύ. ΟΚ, ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά από την άλλη η Ζάλγκιρις έχει δείξει φέτος πολύ ικανή όταν παίζει μακριά από το γήπεδό της. Είναι ισορροπημένη στο πώς προσεγγίζει τα παιχνίδια και στο πώς αποδίδει".

Κουρτινάιτις: "Ο Γιασικεβίτσιους έμαθε τη Ζάλγκιρις να μη φοβάται"

Έχει σκληρά παιδιά, με μεγάλη ικανότητα στην άμυνα και συγκροτημένα στο μυαλό τους. Δεν παρασύρονται", σχολίασε ο Ρίμας Κουρτινάιτις.

Η περίφημη σκληράδα, σωματική και πνευματική, που έχει χαρακτηρίσει την πορεία της Ζάλγκιρις στην EuroLeague τόσο πέρσι όσο και φέτος. Με αποκορύφωμα τις μεγάλες εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό, όπως επίσης τον "άσο" επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ

Μιας κι η αναφορά στο προ δεκαημέρου επίτευγμα της νίκης στο ΣΕΦ, από το -16 της γ' περιόδου μάλιστα, η ερώτηση που ακολούθησε ήταν η πλέον προφανής: μπορεί αυτό το παιχνίδι να επηρεάσει ψυχολογικά τη σειρά των playoffs; Περισσότερο ως πρόβλημα παρά ως λύση για τους "πράσινους", από την στιγμή που πλήγωσαν τον εγωισμό μιας ομάδας που δεν έχει συνηθίσει να χάνει δυο φορές στην ίδια σεζόν από τον ίδιο αντίπαλο στην Ευρώπη.

Κουρτινάιτις: "Ο Γιασικεβίτσιους έμαθε τη Ζάλγκιρις να μη φοβάται"

Δεν θα το έλεγα, γιατί δεν είναι μια ομάδα που επηρεάζεται από συναισθηματικούς παράγοντες. Είναι δύσκολο να πεις ότι θα πάρουν αέρα τα μυαλά των παικτών, κυρίως γιατί μιλάμε για ένα σύνολο που είναι απόλυτα πειθαρχημένο. Δεν ξεφεύγουν από αυτό που κάνουν. Ανεξάρτητα από τον αντίπαλο, είτε είναι ο καλύτερος είτε ο χειρότερος, η προσήλωσή τους στο πλάνο και την τακτική του προπονητή είναι ίδια. Όλες οι ομάδες έχουν καλές και κακές μέρες, αλλά η Ζάλγκιρις είναι κάπως διαφορετική. Δεν παρασύρεται από τον ρυθμό ή το μομέντουμ, δεν την... συνεπαίρνει κάποιος εξωγενής παράγοντας".

Γιατί γίνεται αυτό; Πολύ απλά επειδή " η παρουσία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους εγγυάται αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων. Πέραν όλων των άλλων τακτικών επιρροών του στο παιχνίδι της ομάδας, έκανε πολύ προσεκτική και σωστή επιλογή παικτών. Διάλεξε παιδιά που μπορούν να υπηρετήσουν αυτό που έχει στο μυαλό του, τόσο από αγωνιστικής όσο και από πνευματικής άποψης".

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Δεδομένου ότι μιλάμε για τον προπονητή που πήρε την τελευταία... γεύση από Ζάλγκιρις πριν από την έναρξη των playoffs, δεν θα μπορούσε παρά να μην ζητηθεί από τον Ρίμας Κουρτινάιτις η δική του οπτική για τεχνικής φύσεως ζητήματα.

(γελάει) " Καλύτερα να μην μπω σε τόσες λεπτομέρειες. Αυτά είναι θέματα των προπονητών. Έτσι κι αλλιώς, ο ένας γνωρίζει τον άλλον αρκετά καλά, δεν υπάρχουν πολλά μυστικά. Μην ξεχνάς πως είμαι από τη Λιθουανία, οπότε υπάρχει και το... συμπατριωτικό κομμάτι στη μέση", απάντησε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν αναφέρθηκε σε πρόσωπα και καταστάσεις που λίγο - πολύ αντιλαμβάνονται άπαντες. Όπως η επίδραση του Βασίλη Σπανούλη στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. " Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω δει με τα μάτια μου στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Είναι σαφές πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ζάλγκιρις είναι να τον περιορίσει και να μην τον αφήσει να είναι τόσο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του. Δεν μπορώ να ξέρω τι τακτική θα επιλέξει ο "Σάρας", σίγουρα όμως θα έχει ετοιμάσει κάτι για τον συγκεκριμένο παίκτη", είχε να αναφέρει επί του θέματος ο προπονητής της Λιέτουβος Ρίτας, ο οποίος στη διάρκεια της συζήτησης έδειξε απόλυτα ενήμερος για τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο Ολυμπιακός.

Από την απουσία του Κώστα Παπανικολάου και του Γιώργου Πρίντεζη, μέχρι το πρόβλημα που αποκόμισε από το παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt ο Γιάνις Στρέλνιεκς.

Κουρτινάιτις: "Ο Γιασικεβίτσιους έμαθε τη Ζάλγκιρις να μη φοβάται"

Δεν γίνεται να μην σταθούμε στις απουσίες. Ο Ολυμπιακός εδώ και καιρό έχει πολλά προβλήματα, δεν έχει παρουσιαστεί πλήρης κι αυτό επηρεάζει την απόδοση της ομάδας. Πάρε για παράδειγμα το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, πόσο μεγάλη διαφορά υπήρχε ανάμεσα σε αυτά που έκανε ο Ολυμπιακός μέχρι την τρίτη περίοδο και σε αυτά που έκανε από εκεί κι έπειτα. Ήταν ποσοτικό το θέμα σε μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό πόσους παίκτες θα έχει ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια", σχολίασε.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για έναν κομβικό παίκτη της Ζάλγκιρις, τη μεγάλη φετινή της αποκάλυψη. " Ο Κέβιν Πάνγκος έχει αλλάξει πολύ φέτος, ωρίμασε απότομα θα έλεγα. Είναι μεγάλο "συν" για τη Ζάλγκιρις η δική του παρουσία. Είναι μείζονος σημασίας η σκληράδα που θα παρουσιάσουν οι δύο αντίπαλοι. Είναι δύο ομάδες που επενδύουν πολύ στο πίσω μέρος του παρκέ, στην αμυντική πειθαρχία τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο", είπε ο Ρίμας Κουρτινάιτις, πριν προσθέσει πως για τη Ζάλγκιρις " κάθε παίκτης είναι σημαντικός, γιατί οι ρόλοι είναι αρκετά ξεκάθαροι. Αν λείπει ένας, αλλάζουν οι ισορροπίες. Η διακοπή που υπήρξε βοήθησε σημαντικά τη Ζάλγκιρις, γιατί πήραν ανάσες κάποια βασικά στελέχη της. Είναι γεμάτη από ενέργεια κι έχει μπροστά μια πρόκληση, να παίξει ό,τι έχει για να πάει στο Final Four".

Είναι "κόπια" του Ομπράντοβιτς -με την καλή έννοια

Κι από αυτά ήρθε η ώρα των συγκρίσεων. Όχι των δύο ομάδων μεταξύ τους, αλλά του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Κάτι που συζητιέται όλο και πιο έντονα ανά την Ευρώπη, με τη φετινή εντυπωσιακή πορεία της Ζάλγκιρις να έχει δώσει μια ακόμη αφορμή για να "φουντώσει" η κουβέντα περί τούτου.

" Θα τον χαρακτήριζα ως μια πολύ καλή "κόπια" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς", υποστήριξε ο... αιώνιος αντίπαλος, πριν σπεύσει να διευκρινίσει πως " μιλάω για τη γενικότερη φιλοσοφία και αγωνιστική κατεύθυνση, στο πώς λειτουργεί. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν εννοώ ότι προσπαθεί να τον αντιγράψει, αλλά ότι λειτουργεί με παρεμφερή χαρακτηριστικά. Βασίζει πάρα πολλά στην ατομική και ομαδική πειθαρχία, θέλει οι παίκτες του να είναι προσηλωμένοι σε όσα σχεδιάζει το τεχνικό επιτελείο και να μην αμελούν τη δουλειά τους στην άμυνα".

Κουρτινάιτις: "Ο Γιασικεβίτσιους έμαθε τη Ζάλγκιρις να μη φοβάται"

Προετοιμάζει πολύ καλά τα παιχνίδια του, είναι ένα από τα πιο μεγάλα "όπλα" του. Δουλεύει πολύ στο scouting για να είναι προετοιμασμένος και να καθοδηγήσει όσο γίνεται το παιχνίδι από τη δική του πλευρά. Κι εν συνεχεία όλο αυτό το περνάει στην ομάδα. Έχει πάντα τον τρόπο να δίνει κίνητρα στους παίκτες του, κι αυτό είναι σημαντικό. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο να διατηρείς τους παίκτες στην "τσίτα" και να βρίσκεις ένα μικρό ή μεγάλο κίνητρο για κάθε παιχνίδι. Ο "Σάρας" έχει κι αυτό το χάρισμα, μεταδίδει στους παίκτες του τη δίψα που έχει για να αναζητήσει σε κάθε αγώνα κάτι καινούργιο, έναν νέο στόχο. Όποιος κι αν είναι αυτός".

Ικανός λοιπόν στην "ενεργοποίηση" των παικτών του, στη μεταβίβαση της... κάψας και του πάθους προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όχι ότι είναι κάτι που δεν ξέραμε ή δεν είχαμε αντιληφθεί αυτή την διετία. Αν υπάρχει κάτι άλλωστε που τον χαρακτηρίζει είναι η ένταση με την οποία ζει κάθε παιχνίδι. Φοράει το κοστούμι του προπονητή, αλλά η ενέργεια που βγάζει είναι εφάμιλλη εκείνης των παικτών του.

Γι αυτό και σύμφωνα με τον Ρίμας Κουρτινάιτις ο "Σάρας" μοιάζει επίσης στον "Ζοτς" στο κομμάτι της... παρουσίασης νέων στοιχείων στο παιχνίδι της ομάδας του από αγώνα σε αγώνα. Τι σημαίνει όμως αυτό; " Δεν σου μιλάω για κάτι συνταρακτικό, αλλά για κάποια λεπτομέρεια. Ένα καινούργιο play, μια διαφορετική επιθετική στόχευση. Όσο καλά κι αν "διαβάσεις" τη Ζάλγκιρις, ξέρεις ότι στο επόμενο παιχνίδι θα έχει βάλει κάτι ακόμη στο παιχνίδι της. Γεγονός που δεν καθιστά εύκολο το scouting. Ο "Σάρας" έχει πολλές ωραίες και νέες ιδέες, τις οποίες δείχνει στο παιχνίδι", εξήγησε.

Η ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

Λίγο πριν ολοκληρώσει με όσα είχε να πει, ο προπονητής της Λιέτουβος Ρίτας πρόσθεσε πως " ο Ολυμπιακός έχει σπουδαία εμπειρία, παιδιά που έχουν μάθει τι είναι ο πρωταθλητισμός και τι απαιτείται για να φτάσεις στην κορυφή. Από την άλλη όμως, ο "Σάρας" έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που δεν φοβάται τον αντίπαλο. Η Ζάλγκιρις δεν τρομάζει από τα μεγέθη των αντιπάλων της, από τους προϋπολογισμούς ή τα ονόματα των παικτών".

Κι αυτό είναι το μείζον, αυτό που έχει δώσει στη λιθουανική ομάδα το δικαίωμα να προκαλεί... αμφιβολίες στους αντιπάλους της -ανεξαρτήτως μεγέθους και συνθηκών. Η άγνοια κινδύνου, η νεανική αυτοπεποίθηση που αγγίζει τα όρια του πρωτοφανούς κάποιες φορές, είναι κι αυτά δουλειά του προπονητή. Κι αυτό γιατί " ο "Σάρας" έχει καταφέρει να κάνει όλους τους παίκτες να πιστεύουν τόσο έντονα στον ίδιο στόχο. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο ή απλό να πάρεις μια ομάδα με δώδεκα παίκτες και να κοιτάνε όλοι τόσο επίμονα στο ίδιο πράγμα. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που παρεκκλίνουν, έστω και λίγο".

Στη Ζάλγκιρις μετρούν όμως το απόλυτο στο συγκεκριμένο κομμάτι. Κι αυτό αποδεικνύεται το μυστικό της επιτυχίας...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ