EUROLEAGUE

"Κλείδωσε" την πρωτιά η Φενέρμπαχτσε

"Κλείδωσε" την πρωτιά η Φενέρμπαχτσε

Η Φενέρμπαχτσε πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Λοκομοτίβ Κουμπάν (52-55) και "κλείδωσε" την πρώτη θέση στον όμιλο! Πλέον, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (που έχασε τρεις φορές σε 10'' τη δυνατότητα να ισοφαρίσει) έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση, που δίνει επίσης το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Παρότι έπαιζαν οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου, το θέαμα στο Κρασνοντάρ δεν ήταν καλό. Το αντίθετο μάλιστα, ήταν... αποκρουστικό. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν κι η Φενέρμπαχτσε είχαν απογοητευτικά ποσοστά σε δίποντα (33% - 44%) και τρίποντα (20% - 33%), με τη δεύτερη όμως να λέει "πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα", αφού πήρε την εκτός έδρας νίκη που χρειαζόταν (55-52) για να "αγκαλιάσει" την πρώτη θέση στον όμιλο.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε το προβάδισμα στο τελευταίο λεπτό χάρη σε ένα τρίποντο του Μπόμπι Ντίξον και μία βολή του Λουίτζι Ντατόμε (στα 15.6''), όμως οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο. Δυστυχώς όμως για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, οι Ματ Τζάνινγκ, Ράιαν Μπρόκχοφ και Βίκτορ Κλαβέρ αστόχησαν σε διαδοχικά σουτ τριών πόντων σε διάστημα 10'' για να χάσουν την ευκαιρία να στείλουν το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης.

Παρεμπιπτόντως, η Φενέρμπαχτσε έγινε η πρώτη ομάδα του Top 16 που εξασφαλίζει (και μαθηματικά) την παρουσία της στα πλέι οφ της Euroleague.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης φάνηκαν οι έντονες αντιθέσεις που θα κυριαρχούσαν στη συνέχεια. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν πολύ καλύτερα το παιχνίδι, με τον Βίκτορ Κλαβέρ να είναι αυτός που -μαζί με τον Άντονι Ράντολφ- δημιούργησαν το +7 (11-4) στο 4'41''. Η Φενέρμπαχτσε από την άλλη έψαχνε τρόπους να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι, αλλά αυτό έμοιαζε αδύνατο. Τουλάχιστον στο πρώτο μισό της α' περιόδου, γιατί η συνέχεια ανήκε εξ ολοκλήρου στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Βλέπετε, οι παίκτες των φιλοξενούμενων "έτρεξαν" σερί 11-0 σε διάστημα τεσσάρων περίπου λεπτών για να πάρουν αυτοί το προβάδισμα (11-15 στο 8'05'') και να ορίζουν τις τύχες της αναμέτρησης. Τι έκανε, από την άλλη, η Λοκομοτίβ Κουμπάν σε όλη την πρώτη περίοδο; Έβρισκε... σίδερο (5/14 δίποντα, 1/4 τρίποντα). Το +6 (13-19 στο 11'04'') στην εκκίνηση της β' περιόδου δεν πτόησε πάντως τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι οποίοι επανήλθαν δριμύτεροι, για να προηγηθούν μάλιστα (20-19 στο 14'10''), υποχρεώνοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Αυτό ήταν! Οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε "ξύπνησαν" μετά τη διακοπή, για να επιβάλλουν πλέον πλήρως τον ρυθμό τους για να ανατρέψουν την κατάσταση και να φτάσουν στο +9 (20-29) στο 17'50''. Κι αν οι γηπεδούχοι βρήκαν λύσεις ελέω των επιθετικών τους ριμπάουντ, εν τούτοις πήγαν στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ (25-30). Παρεμπιπτόντως, ολοκλήρωσαν το πρώτο μισό του αγώνα έχοντας μόλις 1/12 τρίποντα, στοιχείο που αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνταν να λύσουν στη συνέχεια της αναμέτρησης.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν ακόμη χειρότερο σε επίπεδο θεάματος. Για την ακρίβεια, όσο περνούσε η ώρα βλέπαμε όλο και χειρότερη ποιότητα μπάσκετ, κάτι που πάντως δεν πτόησε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Βλέπετε, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πέτυχε εφτά αναπάντητους πόντους στα τελευταία 2'36'' του τρίτου δεκαλέπτου για να μετατρέψει το -6 (37-43) σε +1 (44-43), με τον Βίκτορ Κλαβέρ να σκοράρει μετά από ώρα.

Τι είδαμε στην τελευταία περίοδο; Πολλά άστοχα σουτ, ακόμη περισσότερα λάθη και κάτι σαν 5'07'' δίχως πόντο στη διάρκεια του δεκαλέπτου. Με τον Μάλκολμ Ντιλέινι να βάζει τέλος στην επιθετική ανομβρία των δύο ομάδων, η "Λόκο" προηγήθηκε με δύο (50-48 στο 38'21''), με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να απαντάει αμέσως (50-51 στο 38'32''). Κι αν ο γκαρντ της ρωσικής ομάδας σκόραρε δεύτερο προσωπικό καλάθι (52-51 στο 38'51''), ο Μπόμπι Ντίξον δήλωσε "παρών" στο πιο κρίσιμο σημείο, σκοράροντας για τρεις (52-54 στο 39'14'').

Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα, ο Λουίτζι Ντατόμε ευστόχησε σε μία ελεύθερη βολή (52-55), με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν όμως να έχει τον τελευταίο λόγο -για την παράταση. Ούτε ο Ματ Τζάνινγκ, ούτε ο Ράιαν Μπρόκχοφ, ούτε ο Βίκτορ Κλαβέρ κατάφεραν όμως να βρουν τον στόχο από τα 6μ75, με τη νίκη να καταλήγει στην πλευρά της Φενέρμπαχτσε, η οποία ουσιαστικά απόψε "κλείδωσε" την πρωτιά στον όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 13-17, 25-30, 44-43, 52-55.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ