EUROLEAGUE

Κατέβασε τα ρολά η Εφές 76-68 τη Ζαλγκίρις και αγκαλιάζει την πρόκριση

Κατέβασε τα ρολά η Εφές 76-68 τη Ζαλγκίρις και αγκαλιάζει την πρόκριση

Η Εφές μπήρε το διπλό στο Κάουνας (76-68) και επί της ουσίας "καθάρισε" την υπόθεση πρόκριση διαγράφοντας τα όνειρα της Ζαλγκίρις. Πρώτος σκόρερ ο Γκρέιτζερ με 25 πόντους. Ο Χάνεϊκατ κράτησε τους Λιθουανούς χωρίς πόντο στα τελευταία 4.53'

Ήταν ένα αληθινό ντέρμπι μεταξύ της ομάδας που κρατά την 8η θέση και ενός φιλόδοξου αντιπάλου που ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες πρόκρισης. Νικήτρια αναδείχτηκε η Εφές που είχε περισσότερες λύσεις στο φινάλε (Γκρέιτζερ με 25 πόντους, Πολ με 12 πόντους και Μπράουν με 13), αλλά και έναν πληθωρικό Τάιλερ Χάνεϊκατ που σάρωσε στα ριμπάουντ (12), κάνοντας επί της ουσίας τη διαφορά. Η άμυνα ήταν το μυστικό για την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς που κράτησε τον αντίπαλο χωρίς καλάθι στα τελευταία 4.53' βγάζοντας τη τελευταία λέξη σε ένα παιχνίδι γεμάτο ανατροπές.

Με αυτό το αποτέλεσμα η Εφές έφτασε τις 15 νίκες και απομακρύνθηκε τόσο από τη Ζαλγκίρις (που έμεινε στις 12), όσο και από την Νταρουσάφακα (13 - υστερώντας στα μεταξύ τους παιχνίδια).

Από τους Λιθουανούς ξεχώρισε ο Λίο Βέστερμαν με 8 πόντους και 8 ασίστ, ενώ ο Λούκας Λεκαβίτσιους αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ από τη Ζαλγκίρις έχοντας 11 πόντους (3/13 σουτ), αλλά και 6 ασίστ.

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Ο MVP

Ο Τζέισον Γκρέιτζερ έκανε το καλύτερο του φετινό παιχνίδι και παρότι δεν σκόραρε στην τελευταία περίοδο τέλειωσε το ματς με 25 πόντους (οι 11 εκ των οποίων στην τέταρτη περίοδο όταν ξέφυγε με 8 πόντους η Εφές) και 8 ασίστ σε 32 λεπτά. Είχε 4/6 βολές, 6/7 δίποντα και 3/6 τρίποντα (30 ranking).

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Μπορεί να είχε μόλις 5 πόντους, αλλά είχε 12 ριμπάουντ. Ο Τάιλερ Χάνεικατ δικαιούται μαζί με τον Γκρέιτζερ τον τίτλο του κορυφαίου, καθώς η μάχη των ριμπάουντ (30-28 υπέρ των Τούρκων) αποδείχτηκε καθοριστική.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην πληθωρική παρουσία του Τάιλερ Χάνεϊκατ. Οι εφτά τελευταίες επιθέσεις της Ζαλγκίρις τέλειωσαν άδοξα με τη μπάλα να καταλήγει στα δικά του χέρια: πήρε 5 ριμπάουντ, έδιωξε μια βολή του Λεκαβίτσιους και έκανε ένα κόψιμο. Κάπως έτσι οι Λιθουανοί από το 68-65 έμειναν για τα τελευταία 4 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα χωρίς πόντο!

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Τα σκαμπανεβάσματα δεν μπορούσαν να λείψουν από μια αναμέτρηση δύο ομάδων με πολλά πάνω-κάτω από παιχνίδι σε παιχνίδι και πολλές φορές μες στο ίδιο 40λεπτο. Κάπως έτσι η διακύμανση του σκορ έμοιαζε περισσότερο με καρδιογράφημα παρά με το ντέρμπι της αγωνιστικής. Η Εφές είναι αυτή που ξεκίνησε από τη θέση του οδηγού (12-4) χάρις στον ορεξάτο Τζέισον Γκρέιτζερ, αν και την έχασε γρήγορα μετά τις πρώτες αλλαγές του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο δραστήριος Λεκαβίτσιους πήρε την σκυτάλη από τον δημιουργικό Βέστερμαν και κάνοντας άνω-κάτω την αντίπαλη άμυνα επέτρεψε στην ομάδα του όχι μόνο να ισορροπήσει το ματς, αλλά να κλείσει το δεκάλεπτο στο +5 (22-17), με τους Γιανκούνας και Καβαλιάουσκας να βάζουν την υπογραφή τους.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την Ζαλγκίρις να πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι, καθοδηγούμενη από τον εκπληκτικό Λεκαβίτσιους που σκόραρε και δημιουργούσε (κυρίως). Το προβάδισμα της έφτασε και στους 11 πόντους (32-21) με τον Μιλάκνις και τον Ουλανόβας να ακολουθούν το σύνθημα του βραχύσωμου νεαρού συμπατριώτη τους. Φαίνεται, όμως, ότι η διψήφια διαφορά λειτούργησε ως αφύπνιση για τους Τούρκους που μέσα σε λίγα λεπτά μεταμορφώθηκαν ξανά. Η μετάλλαξη τους, ωστόσο, δεν έγινε ξαφνικά, αφού συνδυάστηκε με την επιστροφή του σεληνιασμένου Γκρέιτζερ που έκανε και πάλι τη διαφορά. Το σουτ του Πολ, η μαχητικότητα του Ντάνστον και η πληθωρική παρουσία του Μπράουν επέτρεψαν στην ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς να ισοφαρίσει σε 39-39 και να πάει στα αποδυτήρια με μια εντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς το φωτεινό ταμπλό έδειχνε 44-41.

Ο Τζέισον Γκρέιτζερ συνέχισε και στην τρίτη περίοδο με αμείωτο ρυθμό και σκοράροντας 11 πόντους στο συγκεκριμένο διάστημα έφερε την ομάδα του γρήγορα-γρήγορα μπροστά στο σκορ, με μια διαφορά που έφτασε ως και τους 8 πόντους (50-58). Μαζί με τον Ντέρικ Μπραόυν αποτέλεσαν την γραμμή πυρός για την Εφές, η οποία ένιωθε απειλή μόνο από τον Λίο Βέστερμαν και τις εμπνεύσεις του. Η αλλαγή σκηνικού συνοδεύτηκε από την κούραση του Γκρέιτζερ, το τρικ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να βάλει "βδέλα" τον Λεκαβίτσιους πάνω του και τις επιπολαιότητες του Τομάς Ερτέλ που έκανε απανωτές κακές επιλογές δίνοντας το δικαίωμα στους Λιθουανούς να μειώσουν στον πόντο (59-60) με ένα επιμέρους 9-2 στη λήξη του δεκαλέπτου.

Στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έβαλαν σταδιακά τις βάσεις για την επικράτηση. Τα επιθετικά ριμπάουντ έκαναν τη δουλειά για τους Τούρκους που ανανέωσαν επιθέσεις και βρέθηκαν ξανά μπροστά στο σκορ μετά το 68-65 (δια χειρός Βέστερμαν), χάρις στην ανανέωση της επίθεσης από τον Χάνεϊκατ, την οποία μετέτρεψε σε γκολ-φάουλ. Από εκεί και πέρα μίλησε η άμυνα των φιλοξενούμενων που κράτησε τους Λιθουανούς μακριά από το καλάθι. Ο Χάνεϊκατ από την άλλη έκρινε την αναμέτρηση κυρίως χάρις στην αμυντική του παρουσία. Αυτός ήταν που έδιωξε τη μπάλα στη δεύτερη (άστοχη) βολή του Λεκαβίτσιους στα 58'' (68-72), δίνοντας τη δυνατότητα στον Μπράουν να καθαρίσει το ματς στα 45'' με σουτ από μέση απόσταση, πριν γραφτεί το τελικό 68-76.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 22-17, 44-41, 59-60, 68-76

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Παρακολουθήστε τα highlights της αναμέτρησης

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ