EUROLEAGUE

Κακός δαίμονας η Ζάλγκιρις, μπρέικ στον Ολυμπιακό με 87-78

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ζάλγκιρις εξελίσσεται σε κακό δαίμονα του Ολυμπιακού για φέτος! Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους νίκησε για τρίτη φορά φέτος τους "ερυθρόλευκους" και πήρε κεφάλι στα playoffs (87-78).

Για τρίτη φορά φέτος, η Ζάλγκιρις κέρδισε τον Ολυμπιακό! Μόνο που αυτή τη φορά η ήττα φέρνει "πονοκέφαλο", μιας και πήρε το "διπλό" στο ΣΕΦ (87-78) στο πρώτο παιχνίδι των playoffs της EuroLeague.

Όπως έγινε προ δεκαημέρου στο τελευταίο παιχνίδι της regular season, έτσι κι απόψε, η Ζάλγκιρις επικράτησε στην παράταση. Ούτε η μεγαλειώδης εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη, ούτε -πολύ περισσότερο- το μεγάλο τρίποντο του αρχηγού των "ερυθρολεύκων" έφτανε. Η παράταση ήταν κέρδος για τη Ζάλγκιρις, η οποία είχε καλύτερες επιλογές στο έξτρα πεντάλεπτο και με τον Κέβιν Πάνγκος να καθοδηγεί άπαντες εντός παρκέ, "έσπασε" την έδρα του Ολυμπιακού.

Η εκκίνηση του Ολυμπιακού στο παιχνίδι ήταν επιπέδου... playoffs. Με μάτι που γυάλιζε και την άμυνα να λειτουργεί ιδανικά, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου βρήκε τον τρόπο να φτάσει στο +15 (23-8 στο 8'). Ο επιθετικός πλουραλισμός βοήθησε σημαντικά σε αυτό, την ώρα που ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φώναζε στους παίκτες του, αναζητώντας τρόπο για να προκαλέσει την αντίδρασή τους.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου εννέα λεπτά για να συμβεί αυτό, πλην όμως έγινε. Με τον Κέβιν Πάνγκος να οργανώνει πολύ καλύτερα και τη Ζάλγιρις να παίζει αυτή τη φορά υποδειγματική άμυνα, οι "πράσινοι" έφεραν... τούμπα το παιχνίδι. Σε σημείο που το οδήγησαν σε διαφορά ενός σουτ (31-29 στο 17'), χάρη στο πρώτο καλάθι του Μπένο Ούντριχ.

Διαβάστε την κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Μέχρι την ανάπαυλα πάντως, τα δύο τρίποντα του Βασίλη Σπανούλη έδωσαν τη λύση προκειμένου ο Ολυμπιακός να πάει στα αποδυτήρια, όντας στο +6 (38-32). Κι όλα αυτά, την ώρα που οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχαν 7/23 δίποντα!

Παρά το προβάδισμά τους, οι γηπεδούχοι έδειχναν σταδιακά να χάνουν τον έλεγχο. Η ένταση με την οποία έπαιζε η Ζάλγκιρις σε συνδυασμό με τις περισσότερες κατοχές της έπαιξαν τον ρόλο τους προκειμένου στα μισά της γ' περιόδου, το προβάδισμα να καταλήξει στη δική τους πλευρά (45-46 στο 26').

Η αντίδραση από την "ερυθρόλευκο" πάγκο ήταν άμεση, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε τάιμ άουτ και μέσα στα επόμενα δύο λεπτά είδε αυτό που ήθελε. Άμυνα στα... κόκκινα και +8 (54-46 στο 28'). Πλην όμως, δεν υπήρχε διάρκεια! Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο μοναδικός που απειλούσε με συνέπεια το καλάθι, ενώ οι ψηλοί του Ολυμπιακού -πλην του Νίκολα Μιλουτίνοφ- έχαναν αρκετές από τις μάχες στις δύο ρακέτες.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το τελευταίο πεντάλεπτο ήταν... αίμα κι άμμος! Το "ξύλο" που έπεφτε στις δύο ρακέτες ήταν τέτοιο που ουδείς μπορούσε να προβλέψει τι και πως, ειδικά από την στιγμή που η αστοχία των δύο ομάδων ήταν το... μεγαλύτερο πρόβλημά τους.

Το "Χ" παρέμεινε μέχρι το 38ο λεπτό, οπότε κι είδαμε δύο μεγάλα σουτ. Ένα από κάθε ομάδα. Πρώτος ευστόχησε ο Αρτούρας Μιλάκνις, ο οποίος βγήκε από τα σκριν και εκτέλεσε από τη γωνία, για το +3 (69-72) της Ζάλγκιρις στα 53'' για το φινάλε. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε τάιμ άουτ, κι η μπάλα πήγε εκεί που έπρεπε: στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη.

Κι ο αρχηγός του Ολυμπιακό έστειλε την μπάλα στον στόχο. Παρότι είχε απέναντί του τον Μπράντον Ντέιβις (των τριών μπλοκ!), την κούραση ενός κοπιαστικού αγώνα και τους σφυγμούς στα ύψη, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Έπαιξε ένας με έναν και με το αγαπημένο του βήμα στο πλάι, ευστόχησε για τρεις (72-72).

Ακολούθησαν από μια χαμένη επίθεση για τις δύο ομάδες, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση, όπως κι αυτό προ δεκαημέρου για την τελευταία αγωνιστική της regular season.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, η Ζάλγκιρις ήταν καλύτερη. Είχε πιο σωστές επιλογές, ο Κέβιν Πάνγκος μοίραζε το παιχνίδι ισομερώς σε κοντούς και ψηλούς, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός έμοιαζε να περιμένει τα πάντα από τον Βασίλη Σπανούλη.

Όταν μάλιστα ο Κέβιν Πάνγκος με τον Εντγκάρας Ουλανόβας πέτυχαν δύο μεγάλα σουτ, το +4 (76-80 στο 2'25'' για το τέλος της παράτασης) έδωσε σπουδαίο ψυχολογικό προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Είναι χαρακτηριστικό πως από εκεί κι έπειτα, οι "ερυθρόλευκοι" έβαλαν όλες κι όλες δύο βολές, με αποτέλεσμα η νίκη να καταλήξει στην πλευρά της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, η οποία πήρε τη νίκη (87-78) και πλέον ξέρει ότι εφόσον κερδίσει στο γήπεδό της -σε μια εβδομάδα- θα βρεθεί στο Βελιγράδι!

Ο MVP

Ο Μπράντον Ντέιβις ήταν κυρίαρχος στις δύο ρακέτες. Δεν άφησε πολλά περιθώρια ούτε στους ψηλούς του Ολυμπιακού, ούτε στους περιφερειακούς που κλήθηκε να μαρκάρει μετά από αλλαγές. Οι 3 τάπες που έκανε είναι ενδεικτικής της προσφοράς του στο πίσω μέρος του παρκέ, με τα 34'02'' που βρέθηκε στο γήπεδο να δίνουν 21 πόντους (8/15 δίποντα, 5/5 βολές), 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Σε ένα παιχνίδι τέτοιας έντασης και κρισιμότητας, οι 13/21 βολές του Ολυμπιακού αποδείχθηκαν μεγάλο πρόβλημα. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν καιρό να παρουσιαστούν τόσο ασυνεπείς στις προσωπικές, με την αποψινή τους αδυναμία να μεταφράζεται σε απώλεια του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Όπως έγινε προ δεκαημέρου, έτσι κι απόψε η Ζάλγκιρις ήταν καλύτερη στο έξτρα πεντάλεπτο. Είχε περισσότερη ενέργεια, καλύτερες επιλογές και βρήκε μεγάλα σουτ. Ο Αρτούρας Μιλάκνις, ο Κέβιν Πάνγκος και ο Εντγκάρας Ουλανόβας ευστόχησαν σε καταστάσεις που χρειαζόταν η λιθουανική ομάδα κάτι παραπάνω. Κι από εκεί έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας τους.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Το ΣΕΦ ήταν γεμάτο, είχε παλμό κι έπαιξε τον δικό του ρόλο προκειμένου η νίκη να καταλήξει στην πλευρά των "ερυθρολεύκων". Οι Λιθουανοί άντεξαν και τελικά πήραν στην παράταση την νίκη.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λότερμοζερ (Γερμανία), Πέρεθ Πέρεθ (Ισπανία), Παστούσιακ (Πολωνία).

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-12, 38-32, 56-53, 72-72 (κ.α.), 78-87.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): ΜακΛιν 6 (6 ριμπάουντ), Μπράουν, Παπαπέτρου 11 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Σπανούλης 25 (3/6 δίποντα, 5/12 τρίποντα, 4/6 βολές, 9 ασίστ), Μιλουτίνοβ 7 (8 ριμπάουντ), Στρέλνιεκς, Τιλί 3 (1), Πρίντεζης 12 (5 ριμπάουντ), Μάντζαρης 9 (2), Ρόμπερτς 5, Τόμπσον.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 21 (8/15 δίποντα, 5/5 βολές, 8 ριμπάουντ), Πάνγκος 20 (3/7 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ), Τουπάν, Ούντριχ 4, Γιανκούνας 4, Μιλάκνις 16 (4/10 τρίποντα), Μίτσιτς 7, Ουάιτ 8 (2), Καβαλιάουσκας 2, Ουλανόβας 5 (1).

Ομαδικά στατιστικά - Ολυμπιακός: 19/38 δίποντα, 9/25 τρίποντα, 13/21 βολές, 34 ριμπάουντ (23+11), 14 ασίστ, 4 κλεψίματα, 15 λάθη, 3 τάπες.

Ομαδικά στατιστικά - Ζάλγκιρις: 19/48 δίποντα, 10/22 τρίποντα, 19/24 βολές, 37 ριμπάουντ (24+13), 14 ασίστ, 8 κλεψίματα, 7 λάθη, 8 τάπες.

Το πανόραμα των playoffs:

Ολυμπιακός - Ζάλγκιρις 78-87 (0-1)

Παρασκευή 20 Απριλίου στις 21:15 (ΣΕΦ)

Τρίτη 24 Απριλίου στις 20:00 (Zalgirio Arena)

Πέμπτη 26 στις 20:00 (Zalgirio Arena, αν χρειαστεί)

Τρίτη 1 Μαΐου (ΣΕΦ, αν χρειαστεί)

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ