EUROLEAGUE

Ήττα στο "Αμπντί Ιπεκτσί" και... Λαμποράλ Κούτσα για Παναθηναϊκό

Ήττα στο "Αμπντί Ιπεκτσί" και... Λαμποράλ Κούτσα για Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο "Αμπντί Ιπεκτσί" από την Αναντολού Εφές (91-86) και τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου, αντιμετωπίζοντας στα πλέι οφ τη Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση. "Βραχυκύκλωσαν" στο τέταρτο δεκάλεπτο οι "πράσινοι".

Παρότι είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα για κάτι παραπάνω από τρία δεκάλεπτα, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στο "Αμπντί Ιπεκτσί" που θα του έδινε ελπίδες για τη δεύτερη θέση του ομίλου. Η Αναντολού Εφές επικράτησε (91-86) με τον Ντάριο Σάριτς να κάνει τη διαφορά στο τέλος του αγώνα και το "τριφύλλι" να ολοκληρώνει με ήττα τις υποχρεώσεις του στο Top 16, όπερ και σημαίνει πως θα έχει μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Παρεμπιπτόντως, το "τριφύλλι" ξεκίνησε εντυπωσιακά από την περιφέρεια, έχοντας 11/12 τρίποντα μέχρι το 21'23'', όμως από εκείνο το σημείο και μετά δεν σκόραρε ξανά, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 11/18 τρίποντα!

Στα πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τη Λαμποράλ Κούτσα , που την ίδια ώρα ηττήθηκε από την Μπάμπεργκ ( 89-69 ) με αποτέλεσμα να τερματίσει στη δεύτερη θέση του ομίλου της.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Ο αγώνας

Η έλλειψη άγχους και πίεσης από τις δύο ομάδες φαίνεται πως έκανε καλό μόνο στον Παναθηναϊκό. Τουλάχιστον αυτό έδειχναν τα ποσοστά του στα περιφερειακά σουτ, αφού οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έμοιαζαν σαν να παίζουν εντός έδρας. Από τη στιγμή μάλιστα που η άμυνα της Αναντολού Εφές στα πικ εν ρολ άφηνε ελεύθερο το τρίποντο (σ.σ.: οι γηπεδούχοι επέλεξαν να προστατεύσουν τη ρακέτα τους, βάζοντας πολλούς παίκτες μέσα σε αυτή), οι "πράσινοι" άρχισαν να σφυροκοπούν.

Κι από τη στιγμή που είχαν 5/5 τρίποντα στο ξεκίνημα του αγώνα, ήταν λογικό να βρεθούν στο +7 (12-19) στο 7'56'', την ώρα που οι γηπεδούχοι αναζητούσαν τρόπους για να απαντήσουν. Ο Ντέρικ Μπράουν έγινε ο πρώτος παίκτης της ομάδας του που σκόραρε από την περιφέρεια (μετά το αρχικό 0/5), για να δώσει προς στιγμήν τη λύση. Όχι επί της ουσίας όμως αφού ο Παναθηναϊκός έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο +6 (17-23) με το 83.3% στα τρίποντα (5/6) να είναι η αιτία.

Τα εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας από τα 6μ75 συνεχίστηκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να παίρνει την μπαγκέτα με 2/2 τρίποντα! Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" έγινε ο παίκτης που διαμόρφωσε το +10 (22-32) στο 12'10'', την ώρα που ο Άλεξ Τάιους έκανε ό,τι μπορούσε για να... μαζέψει την κατάσταση. Για την ακρίβεια, η άμυνα του Παναθηναϊκού τού έδωσε αυτό το δικαίωμα, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να προτιμά να του δώσει πρωτοβουλίες, από το να βάλει τους υπόλοιπους παίκτες στην εξίσωση.

Ήττα στο "Αμπντί Ιπεκτσί" και... Λαμποράλ Κούτσα για Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κι η αλήθεια είναι ότι η τακτική του προπονητή των "πρασίνων" απέδωσε καρπούς, αφού η διαφορά δεν έπεσε μέχρι την ανάπαυλα, με το +9 (43-52) της ελληνικής ομάδας να είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στο "Αμπντί Ιπεκτσί". Παρεμπιπτόντως, το "τριφύλλι" συνέχισε να "βομβαρδίζει" από την περιφέρεια (με 9/10 τρίποντα έναντι των 4/13 της Αναντολού Εφές), ενόσω οι γηπεδούχοι πάλευαν εκ των έσω (13/26 δίποντα) για να βρουν τη λύση.

Όσο κι αν περίμενε το αντίθετο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε σημαντικά στο τρίτο δεκάλεπτο, σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ευστοχία των φιλοξενούμενων. Το κάθε άλλο. Με 2/2 τρίποντα η διαφορά έφτασε στο +13 (45-58) υπέρ του Παναθηναϊκού στο 21'23'', με τον προπονητή της Αναντολού Εφές να δοκιμάζει ό,τι μπορεί προκειμένου να βάλει τέλος σε αυτό το φαινόμενο, δίχως όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πολύ απλά γιατί όταν προέκυψαν τρία άστοχα τρίποντα από το "τριφύλλι", ήρθαν κάποια καλάθι από το "βαμμένο" για να το διατηρήσουν σε απόσταση ασφαλείας (61-66) με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου. Παρεμπιπτόντως, σε αυτό μείζονα ρόλο έπαιξαν τα επιθετικά ριμπάουντ των παικτών του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που ανανέωναν διαρκώς τις επιθέσεις τους (σ.σ.: είχαν 9 επιθετικά στο 30ο λεπτό). Ήταν εμφανές όμως πως από τη στιγμή που το τρίποντο σταμάτησε να αποτελεί τη σίγουρη λύση του Παναθηναϊκού, όλα θα άλλαζαν στην πορεία.

Ήττα στο "Αμπντί Ιπεκτσί" και... Λαμποράλ Κούτσα για Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έτσι κι έγινε αφού η Αναντολού Εφές έκανε την αντεπίθεσή της στο τέταρτο δεκάλεπτο με αποτέλεσμα μέσα σε 2'20'' να μετατρέψει το -7 (69-76) σε +1 (77-76) με τον Τομά Ερτέλ να έχει καθοριστική συμβολή στην επίτευξη των οκτώ αναπάντητων πόντων από την ομάδα του (34'59''). Σα να μην έφτανε αυτό μάλιστα, ακολούθησε ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ από το "τριφύλλι" κι ένα τρίποντο του Σάριτς, μαζί με ένα λέι απ του Ντέρικ Μπράουν στον αιφνιδιασμό για να "εκτοξεύσουν" τη διαφορά στο +7 (85-78) για τους γηπεδούχους με 1'47'' να μένουν για το τέλος.

Αυτό ήταν, απ ότι φαίνεται, το τελειωτικό χτύπημα για το "τριφύλλι" που πάλεψε μεν στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα (89-86 στο 39'49''), αλλά δεν είχε τις λύσεις για να κάνει την ολική ανατροπή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ηττηθεί από την Αναντολού Εφές (91-86) και να τερματίσει στην τρίτη θέση του ομίλου, έχοντας το μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Euroleague απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα.

Τα δεκάλεπτα: 17-23, 43-52, 61-66, 91-86.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (24/41 δίποντα, 8/29 τρίποντα, 19/25 βολές, 35 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 11 λάθη, 22 ασίστ, 3 τάπες): Τάιους 10, Μπαλμπάι, Μπράουν 11 (1), Οσμάν 12 (1), Μπατούκ 7 (1), Σάριτς 15 (2), Κορκμάζ 3, Γκρέιντζερ, Ερτέλ 9, Ντίμπλερ 13 (3), Ντάνστον 11.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (22/43 δίποντα, 11/18 τρίποντα, 9/12 βολές, 35 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 18 λάθη, 19 ασίστ, 1 τάπα): Χέινς 6 (2), Γιάνκοβιτς 10 (2), Φώτσης, Ραντούλιτσα 10, Φελντέιν 5 (1), Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 14 (2), Καλάθης 14 (2), Κούζμιτς 1, Ουίλιαμς 14, Χάντερ 2.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ