EUROLEAGUE

Η πρόταση της Euroleague στην FIBA που εμμένει στις απειλές της

Η πρόταση της Euroleague στην FIBA που εμμένει στις απειλές της
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Euroleague κατέθεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία την πρόταση συνεργασίας της. Θέλει να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις δυο κορυφαίες διοργανώσεις ενώ η FIBA εμμένει στις απειλές της!

Με ανακοίνωση της η Euroleague γνωστοποίησε τις προτάσεις συνεργασίας που κατέθεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Μεταξύ άλλων προτάθηκε η ενσωμάτωση της FIBA και της Euroleague στη νέα διακυβέρνηση και δομή των διοργανώσεων, με τη Euroleague να εξακολουθήσει να διαχειρίζεται τις πρώτες τη τάξει ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, προς το παρόν με τη συμμετοχή 40 συλλόγων, και με τη FIBA να διαχειρίζεται τις δεύτερες τη τάξει.

Παρ' όλα αυτά δεν υπήρξε συμφωνία ενώ η FIBA όμως εμμένει στις απειλές της, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Euroleague. Μέσα στις επόμενες μέρες οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν. Παρά τις διαφορές, το σίγουρο είναι πως έγιναν βήματα μπροστά, με την Euroleague να δείχνει διαλλακτική.

Στο επόμενο ραντεβού, θα συζητηθεί ο αριθμός των ομάδων που θα λάβουν μέρος στο Eurocup, αλλά και η συμμετοχή της FIBA στο μάνατζμεντ της διοργάνωσης. Το "παρών" στην συνάντηση έδωσαν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Σκινδήλιας.

Η ανακοίνωση της Euroleague:

"Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (3/5) στο Μόναχο στην Γερμανία, η FIBA μας παρουσίασε μία πρόταση συνεργασίας, αναφέροντας τα βασικά σημεία για την θεσμική συνεργασία μας, περιγράφοντας τις ευθύνες της κάθε οργάνωσης. Όρισε ένα σταθερό οργανωτικό πλαίσιο.

Η συνάντηση με την FIBA έγινε ύστερα από επαναλαμβανόμενες αιτήσεις μας τους τελευταίους έξι μήνες ώστε να συζητήσουμε μεταξύ μας. Παράλληλα, οι ομάδες δέχτηκαν την πρόσκληση της FIBA και έδωσαν το "παρών" στις συζητήσεις.

Από την πλευρά μας ως Euroleague Basketball προτείναμε τα εξής:

Ορισμός της συμφωνίας-συνεργασίας που θεσπίζει ένα σταθερό, μακροπρόθεσμο πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκτέλεση.

Εξάλειψη των τυχόν κυρώσεων σε συλλόγους και τις εθνικές ομάδες, με σεβασμό τόσο την ελευθερία των συλλόγων να αποφασίσουν το μέλλον τους, καθώς και τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων σε αγώνες για το οποίο έχουν προκριθεί, και την τροποποίηση των εν λόγω κανόνων και κανονισμών που επιτρέπουν σήμερα οι κυρώσεις αυτές να να επιβληθούν.

Ένταξη της FIBA ​​και της Euroleague μέσω των νέων δομών διακυβέρνησης στις διοργανώσεις:

Διακυβέρνηση: Η FIBA ​​να εμπλακεί στην οργάνωση της Euroleague

Διοργανώσεις:

Η Euroleague Basketball θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την πρώτη βαθμίδα των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, η οποία αυτή την στιγμή διαθέτει 40 συλλόγους. Η FIBA ​​Basketball Champions League και το Διοικητικό της Συμβούλιο θα μπορεί να διοικήσει την δεύτερη βαθμίδα των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων.

Εφαρμόζοντας κάθετη πρόσβαση από κάτω προς τα πάνω σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω ενός συστήματος προώθησης των αντίστοιχων πρωταθλητής του κάθε διαγωνισμού, θα μελετήσουμε μια αύξηση στην πρόσβαση από το ένα διαγωνισμό στον άλλο

Συμφωνούμε για το καλεντάρι ανά τετραετία που αφορά τις Εθνικές ομάδες, στο οποίο θα μελετήσουμε τις ημερομηνίες, σύμφωνα με το σχέδια της FIBA 2017.

Η FIBA θα διαχειριστεί αποκλειστικά τους κανόνες του μπάσκετ, διεθνείς μεταφορές, ελέγχους και ντόπινγκ.

Ορισμός νέων κοινών προτύπων για τη συμμετοχή των παικτών στις εθνικές διοργανώσεις με τις εθνικές τους ομάδες.

Συμβόλαια με ασφαλιστήριο το οποίο και θα εφαρμοστεί με συνέπεια από όλα τα σωματεία

Συμφωνία αποζημίωσης στους συλλόγους για τη συνεισφορά τους σε εθνικές διοργανώσεις κατά το πρότυπο των άλλων επαγγελματικών αθλητικών

Η πρόταση αναπτύχθηκε σε συμφωνία με τις επαγγελματικές ομάδες μπάσκετ, δείχνοντας κατανόηση στη σημασία της δημιουργίας μιας σταθερής και συνεπούς συνεργασίας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία ώστε να επιτραπεί η πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των διεθνών μπασκετικών οργανισμών. Απώτερος στόχος; Η ανάπτυξη και η προώθηση του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού μπάσκετ.

Παρά την εποικοδομητική προσέγγιση που οι εκπρόσωποι της Euroleague Basketball έφεραν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των αιτημάτων της FIBA, οι δυο πλευρές δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η FIBA απέρριψε το ενδεχόμενο να αποσύρει τις κυρώσεις και τις απειλές για το ενδεχόμενο κυρώσεων που υφίστανται τη δεδομένη χρονική περίοδο οι εθνικές ομάδες και οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

H Euroleague Basketball τις προσπάθειές της για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον διάλογο, επαναλαμβάνοντας την ελευθερία επιλογής για όλες τις ομάδες, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για κυρώσεις ή ποινές, απέναντι σε συλλόγους ή άλλους οργανισμούς. H Euroleague Basketball εξέφρασε, συγχρόνως, την ελπίδα της ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση ώστε να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι (Φενέρμπαχτσε)
Ντέιβιντ Φέντερμαν (Μακάμπι)
Σιμόν Μιζράχι (Μακάμπι)
Γιώργος Σκινδήλιας (Ολυμπιακός)
Χουάν Κάρλος Σάντσεθ (Ρεάλ)
Τζόρντι Μπερτομέου (Euroleague Basketball)
Έντουαρντ Σκοτ (Euroleague Basketball)".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ