EUROLEAGUE

Η πραγματική σημασία των στατιστικών στην EuroLeague

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Για τους λάτρεις της EuroLeague, υπάρχει μια ιστοσελίδα που προσφέρει τη δυνατότητα της εις βάθους ανάλυσης με τη βοήθεια των αριθμών. Το Sport24.gr παρουσιάζει την στατιστική πλευρά της διοργάνωσης, που επιτρέπει σε όλους να καταλάβουν τι συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι.

Το format που έχει θεσπίσει από πέρσι η EuroLeague έχει ανεβάσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον του κοινού, από την στιγμή που ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός Superfoods δίνουν σπουδαίες αναμετρήσεις κάθε εβδομάδα. Πέρασε η εποχή όπου η regular season ήταν (σχεδόν) αδιάφορη, δίνοντας τη θέση της σε εβδομαδιαία ντέρμπι, που φέρνουν από νωρίς τους παίκτες και τους προπονητές στα όριά τους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον κόσμο να απολαύσει υψηλού επιπέδου θέαμα.

Μαζί όμως με την ποιότητα εντός παρκέ, βελτιώθηκε κι αυτή εκτός. Αναφερόμαστε σε ζητήματα που αφορούν στην κάλυψη και ανάλυση των αγώνων, κάτι που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη δουλειά των δημοσιογράφων όσο και του κοινού να αντιληφθεί καλύτερα όσα γίνονται στο γήπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, το Overbasket αποτελεί εδώ και μια διετία έναν εξαιρετικό σύμμαχο για κάθε... εραστή της πορτοκαλί μπάλας.

Μία ιστοσελίδα που είναι προσβάσιμη σε οποιονδήποτε χρήστη (δίχως συνδρομή) και αποτυπώνει την στατιστική πλευρά κάθε αναμέτρησης. Από το πιο απλό, όπως είναι το efficiency κάθε παίκτη και ομάδας, στις δύο πλευρές του παρκέ, μέχρι τις πιο αποδοτικές πεντάδες και τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί κάθε ομάδα. Η καταγραφή των αριθμών κάνει πιο απλή την επεξήγηση όσων βλέπουμε, ενώ παράλληλα βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση των πεπραγμένων των δεκαέξι (16) ομάδων και των παικτών τους.

Σε τι ποσοστό εκτελούν δίποντα και σε τι τρίποντα οι ομάδες; Πόσο καλές είναι στα ριμπάουντ στις δύο πλευρές; Πόσο αποτελεσματικές είναι στις δύο πλευρές; Ποιος παίκτης είναι πιο σημαντικός για την ομάδα του και ποια πεντάδα αποδίδει καλύτερα; Με τι ποσοστά σουτάρουν οι ομάδες στο τέλος των αγώνων; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που βρίσκουν απαντήσεις στο Overbasket, το οποίο έχει προνοήσει (σχεδόν) για το σύνολο όσων γίνονται στα παρκέ της EuroLeague (αλλά και για εκείνα του EuroCup).

Ο δημιουργός του Overbasket μίλησε στο Sport24.gr για την αρχική σκέψη που έγινε πράξη και το πως όλο αυτό το δημιούργημα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην περαιτέρω εξέλιξη και διάδοση της... devotion για την EuroLeague.

" Το όνομά μου είναι Φρανσίσκο Ροντρίγκεθ και είμαι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το Overbasket. Είμαι υπεύθυνος για το 80% περίπου της κατασκευής, της εξέλιξης και της συντήρησής του", αναφέρει αρχικά ο περί ου ο λόγος, για να προσθέσει: " Πέρα από αυτό βέβαια, το βασικό είναι πως είμαι οικονομολόγος, που εργάζεται στον οικονομικό τομέα, δίνοντας έμφαση στα προηγμένα στατιστικά και την οικονομετρία. Φυσικά, έχω μεγάλο πάθος για τον αθλητισμό, στον οποίο αφιερώνω ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου, έχοντας ασχοληθεί με μπάσκετ, ποδηλασία και τένις. Οι υπόλοιποι διαχειριστές και μέλη του Overbasket είναι επίσης οικονομολόγοι, που αγαπούν το μπάσκετ. Να σου πω κάτι; Το βλέπουμε ως την ανάγκη των οικονομολόγων να κάνουν ένα καλό στην κοινωνία και να προσφέρουν". (γελάει)

Η πραγματική σημασία των στατιστικών στην EuroLeague

- Πως προέκυψε η ιδέα για το Overbasket;

" Πάντα με ενδιέφεραν οι αριθμοί και η στατιστική γύρω από το μπάσκετ, από την στιγμή που μιλάμε για ένα άθλημα στο οποίο κάθε φάση μπορεί να καταγραφεί σε μία βάση δεδομένων: ένα σουτ, ένα κλέψιμο, ένα ριμπάουντ. Όλα μπορούν να καταγραφούν και να προκύψει ένα αποτέλεσμα, που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Εν αντιθέσει, για παράδειγμα, με άλλα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο που έχουν να κάνουν με λιγότερα στατιστικά και αριθμούς, ειδικά από την στιγμή που η ουσία του αθλήματος (το γκολ) δεν είναι τόσο συχνό ή συνηθισμένο, όπως στο μπάσκετ. Κάπως έτσι, η στατιστική ουσία είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με το μπάσκετ.

Η ιδέα λοιπόν προέκυψε πριν από μερικά χρόνια, όταν έμαθα γλώσσες προγραμματισμού, που έκαναν τα πράγματα πιο περίπλοκα. Ποτέ δεν είχα διαβάσει για προγραμματισμό, ή οτιδήποτε σχετίζεται με τους υπολογιστές. Παρόλ' αυτά, η γνώση είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει κάτι στη ζωή του. Κι από εκεί και έπειτα να την μεταφέρεις και να την αποτυπώσεις στο διαδίκτυο.

Ξεκίνησα σχεδιάζοντας πίνακες σε HTML και αυτή την στιγμή θεωρώ τον εαυτό μου -λιγότερο ή περισσότερο- προγραμματιστή σε PHP, μία γλώσσα με την οποία μπορείς να δημιουργήσεις τρομερά πράγματα".

- Ποιος είναι ο στόχος σου, πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις με αυτό;

" Ο στόχος είναι διττός. Από τη μία, να μάθει ο κόσμος. Από την άλλη, να διαδοθεί όλο αυτό. Να διαδοθούν η στατιστική κάλυψη και το μπάσκετ. Θα ήθελα οι φίλαθλοι να καταλαβαίνουν καλύτερα τα στατιστικά δεδομένα και τη σημασία τους, να αντιλαμβάνονται τους χαρακτήρες και τα στοιχεία που τους διαφεύγουν εν πολλοίς την ώρα του αγώνα, όπως οι διαφορετικές πεντάδες, η προσφορά κάθε παίκτη βάσει της παρουσίας του στο γήπεδο και οτιδήποτε άλλο βοηθάει στην καταγραφή της επιρροής των παικτών στο παιχνίδι της ομάδας τους, επιθετικά και αμυντικά.

Μακάρι το Overbasket να μετατραπεί σε μία στατιστική προέκταση του αθλήματος. Γι αυτόν τον σκοπό, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί σε αυτό η κοινότητα των εραστών του αθλήματος, αυτών που το αγαπούν και αλληλεπιδρούν. Θέλω να αποτελέσουν μέρος όλου αυτού. Εκεί πρέπει να κατευθυνθεί το Overbasket. Συχνά με ρωτάει ο κόσμος αν ελπίζω να βγάλω χρήματα από αυτό, κι αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται συνέχεια από ανθρώπους που απέχουν πολύ από το άθλημα και τα διαδικτυακά πρότζεκτ.

Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: αντικειμενικά, αυτό που προσδοκώ είναι να κερδίσω στο κομμάτι της ενημέρωσης και της διάδοσης του αθλήματος και της σημασίας των στατιστικών. Θα ήθελα ο κόσμος να κατανοήσει πόσο σημαντικά είναι τα στατιστικά, και να αντιληφθεί πως υπάρχουν αριθμητικοί παράγοντες που σε πολλούς διαφεύγουν. Αν ήθελα να βγάλω χρήματα, πιθανότατα θα εστίαζα στο ποδόσφαιρο ή το τένις, γιατί στην Ευρώπη η στατιστική διάδοση και καταγραφή σε ό,τι αφορά στο μπάσκετ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα σπορ".

- Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει το Overbasket στην κατανόηση όσων γίνονται στην EuroLeague;

" Έχω την αίσθηση ότι γενικά η στατιστική χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Για μένα είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι σχολιαστές των αγώνων δεν αναφέρονται αντικειμενικά σε κομμάτια που αφορούν το άθλημα, όπως για παράδειγμα τους "clutch players". Όλοι βασίζονται στη γενικότερη αίσθηση. Λένε, για παράδειγμα, πως ο Σέρχιο Γιούλ, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι clutch players, αλλά δεν το εξηγούν με τη βοήθεια των αριθμών, παρά μόνο με μια γενικότερη αίσθηση που έχουν. Αυτό είναι αδιανόητο στις ΗΠΑ".

Η πραγματική σημασία των στατιστικών στην EuroLeague

- Άρα μιλάμε για ένα εργαλείο μόνο για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους;

" Θέλω να σκέφτομαι πως οι προπονητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τους αριθμούς, αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι μερικοί εξ αυτών παίρνουν ακόμη αποφάσεις στηριζόμενοι σε υποκειμενικές κρίσεις. Βάσει της εμπειρίας μου, μπορώ να πω ότι οι φίλαθλοι λατρεύουν τα στατιστικά. Συνηθίζουν να αποθεώνουν ή να κριτικάρουν έναν παίκτη, ακόμη και της ομάδας τους, κι εν συνεχεία να προσπαθούν να πείσουν για την άποψή τους μέσω του Twitter και των άλλων social media. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τους αριθμούς που επιβεβαιώνουν ή ακυρώνουν αυτές τις απόψεις. Ακόμη και κάποια άυλα πράγματα είναι μετρήσιμα στο μπάσκετ. Ίσως δεν είναι όλα μετρήσιμα για την απόδοση και την παρουσία ενός παίκτη, αλλά έχει σημασία να δεις πως εξελίσσεται η πορεία της ομάδας του όταν αυτός βρίσκεται στο παρκέ, κι όταν βγαίνει από αυτό. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με τον ίδιο, αλλά και με τους υπόλοιπους εννέα που βρίσκονται εκείνη την ώρα στο γήπεδο.

Όσον αφορά τους παίκτες, η στατιστική είναι επίσης σημαντική γιατί μπορούν να δουν την πρόοδο και την επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας τους να αποτυπώνεται με αριθμούς. Οι λιγότεροι "φανταχτεροί" παίκτες, αυτοί που κάνουν δουλειές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, μπορούν να ανταμειφθούν για τη δουλειά τους, όταν δίνεται αριθμητική έμφαση σε αυτό. Ένας παίκτης μπορεί να μην πάρει ένα ριμπάουντ, αλλά μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να κάνει αυτή τη δουλειά, δημιουργώντας κακές προϋποθέσεις για σουτ στον προσωπικό του αντίπαλο ή αλλοιώνοντας την προσπάθειά του. Όλοι ξέρουμε ότι οι πλεϊμέικερ δύσκολα μαζεύουν ριμπάουντ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν βοηθούν σε αυτό το κομμάτι, με άλλους τρόπους".

- Έχεις στο μυαλό σου να μεγαλώσεις κι άλλο, με άλλες λίγκες για παράδειγμα;

" Στο κοντινό μέλλον, θα έλεγα πως είμαι ανοιχτός να συμπεριλάβω νέες στατιστικές κατηγορίες. Για να είμαι ειλικρινής όμως, η βασική μου επιδίωξη αυτή την στιγμή είναι στη διαφήμιση του Overbasket μέσα από τα social media και την επαφή με ειδικευμένους δημοσιογράφους, προπονητές και ομάδες. Γι αυτό, οποιαδήποτε συνεισφορά είναι ευπρόσδεκτη".

- Από και πέρα όμως, τι;

" Θέλω να δω το Overbasket να μεγαλώνει και να βελτιώνει τη θέση του αναφορικά με την στατιστική κάλυψη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πέρσι, για παράδειγμα, ήταν μια δοκιμαστική χρονιά, παρόλ' αυτά είχαμε καλή αποδοχή από τον κόσμο. Φέτος είναι ξεκάθαρη η διάθεση για προώθηση. Προφανώς είναι δύσκολο να προωθήσεις μια ιστοσελίδα που δεν έχει οικεία πρόσωπα, αλλά πιστεύω πως το Overbasket είναι ένα πολύ καλό προϊόν, που περιλαμβάνει ενδιαφέροντα δεδομένα για τους φιλάθλους. Πέραν αυτού, η εμπειρία που έχει κάποιος μπαίνοντας σε αυτό είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι. Η βάση δεδομένων έχει βελτιωθεί προκειμένου όλα να είναι πιο γρήγορα προσβάσιμα στο κοινό, ενώ το design έχει αλλάξει προκειμένου η είσοδος στην ιστοσελίδα να είναι πιο εύκολη από οποιαδήποτε συσκευή. Πλέον, τα Live Stats περιλαμβάνουν το +/- για κάθε παίκτη και παρέχεται οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία για την εκάστοτε πεντάδα που βρίσκεται στο παρκέ".

Για τους λάτρεις των social media, υπάρχει κι ο λογαριασμός του Overbasket στο Twitter , που ενημερώνεται καθημερινά με ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την EuroLeague.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ