EUROLEAGUE

Η πολυεθνική EuroLeague

Η πολυεθνική EuroLeague

Μόνο οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι είναι περισσότεροι από τους Ελληνες στη φετινή EuroLeague! Το EuroLeague Greece σας παρουσιάζει τον πλήρη γεωγραφικό χάρτη του φετινού πρωταθλήματος.

Τέσσερις Ήπειροι (όλες πλην της Ασίας) και 28 διαφορετικές χώρες του κόσμου εκπροσωπούνται μέσω των 232 παικτών που βρίσκονται στα 16 ρόστερ της πολυεθνικής, φετινής EuroLeague. Μία διοργάνωση που θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα.

Η Ελλάδα δεν έχει τέσσερις ομάδες, όπως η Τουρκία, ούτε τρεις όπως η Ισπανία. Εχει πάντως περισσότερους εκπρόσωπους από κάθε άλλη χώρα πλην των ΗΠΑ και της Τουρκίας! Συνολικά 22 Έλληνες παίκτες θα συμμετάσχουν στο φετινό πρωτάθλημα: οι εννέα του Ολυμπιακού, οι εννέα του Παναθηναϊκού, ο Ζήσης στη Μπάμπεργκ, ο Καϊμακόγλου στην Ούνικς, ο Περπέρογλου στη Μπαρτσελόνα και ο Σλούκας στη Φενέρμπαχτσε.

Ο ένας στους τέσσερις είναι Αμερικανός!

Η πολυεθνική EuroLeague

Όπως είναι φυσικό, οι Αμερικανοί κυριαρχούν και στη φετινή EuroLeague. Συνολικά υπάρχουν 58 στα ρόστερ των ομάδων, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 25%. Με άλλα λόγια, ο ένας στους τέσσερις παίκτες σε κάθε ομάδα είναι Αμερικανός! Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συνολικά 25 Τούρκοι, αριθμός πάντως που δεν είναι δα και τόσο εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η γείτονα χώρα έχει τέσσερις ομάδες στη διοργάνωση, περισσότερες από κάθε άλλη...

Εντυπωσιακά μικρό είναι και το νούμερο των Ισπανών παικτών που παίρνουν μέρος στην EuroLeague της σεζόν 2016-17, καθώς 12 υπάρχουν συνολικά σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια! Στην ομάδα του Σίτο Αλόνσο, βέβαια, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά, καθώς πρόκειται για την ομάδα-Βαβέλ της διοργάνωσης. Η Μπασκόνια έχει στο φετινό ρόστερ της μόνο δύο Ισπανούς και 12 ξένους, οι οποίοι προέρχονται μάλιστα από 10 διαφορετικές χώρες!

Παρακάτω διαβάστε πως είναι ο καταμερισμός των παικτών της φετινής EuroLeague ανά Ήπειρο.

Ευρώπη (169 παίκτες)

Η πολυεθνική EuroLeague

Καλοί (και πολλοί) οι Αμερικανοί, αλλά δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους. Στη φετινή EuroLeague θα δούμε συνολικά 169 παίκτες από 22 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την Τουρκία και την Ελλάδα, στις οποίες έγινε αναφορά παραπάνω, η Σερβία είναι η χώρα με τους περισσότερους παίκτες (22). Μάλιστα, οι 13 εξ αυτών αγωνίζονται στον Ερυθρό Αστέρα, τη μόνη ομάδα της φετινής διοργάνωσης που δεν έχει ούτε έναν ξένο -ακόμα και ο Τσαρλς Τζένκινς απέκτησε από το 2015 τη σερβική υπηκοότητα!

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 17 Ρώσοι, 12 Γερμανοί, άλλοι τόσοι Ισπανοί και Λιθουανοί, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 11 εκπροσώπους. Αναλυτικά οι 22 ευρωπαϊκές χώρες με εκπρόσωπο στην EuroLeague: Τουρκία (25), Ελλάδα (22), Σερβία (21), Ρωσία (17), Γερμανία (12), Λιθουανία (12), Ισπανία (12), Ιταλία (11), Γαλλία (7), Ισραήλ (7), Σλοβενία (6), Κροατία (4), Λετονία (3), Σουηδία (2), Γεωργία (1), Φινλανδία (1), Βουλγαρία (1), Ουγγαρία (1), ΠΓΔΜ (1), Μαυροβούνιο (1), Τσεχία (1), Λευκορωσία (1).

Αμερική (61 παίκτες)

Η πολυεθνική EuroLeague

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους εκπρόσωπους στην EuroLeague. Η Γαλατάσαραϊ είναι η ομάδα που έχει τους περισσότερους (7) και οι Ζαλγκίρις Κάουνας, Ερυθρός Αστέρας οι μόνες που δεν έχουν κανέναν! Υπάρχουν πάντως άλλες τρεις χώρες από την αμερικανική Ήπειρο με παίκτη στην EuroLeague: ο Καναδάς (Κεμ Μπιρτς), το Μεξικό (Γκουστάβο Αγιόν) και η Ουρουγουάη (Τζέισον Γκρέιντζερ).

Αναλυτικά οι 4 χώρες της Αμερικής με εκπρόσωπο στην EuroLeague: ΗΠΑ (58), Ουρουγουάη (1), Καναδάς (1), Μεξικό (1).

Αφρική (1 παίκτης)

Ολόκληρη Αφρική, μόνο έναν εκπρόσωπο έχει στη νέα EuroLeague. Δεν θα μπορούσε φυσικά να παίζει σε άλλη ομάδα, εκτός από τη Μπασκόνια! Ναι, έχουν και Αφρικανό μεταξύ των 12 ξένων παικτών τους οι Βάσκοι. Πρόκειται για τον Νιγηριανό (αλλά γεννημένο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ) γκαρντ Τζος Ακόνιον.

Ωκεανία (1 παίκτης)

Στη Ζαλγκίρις Κάουνας αγωνίζεται φέτος ο μόνος παίκτης που προέρχεται από την Ωκεανία και θα δούμε στην EuroLeague. Ο λόγος για τον Αυστραλό διεθνή φόργουορντ Μπροκ Μότουμ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ