EUROLEAGUE

Η Μπαρτσελόνα πήγε να το κλέψει, αλλά η Εφές δεν την άφησε

Η Μπαρτσελόνα πήγε να το κλέψει, αλλά η Εφές δεν την άφησε

Η Εφές είχε τον έλεγχο του αγώνα και προηγήθηκε με 16 πόντους. Η Μπαρτσελόνα πήγε να "κλέψει" τη νίκη στο φινάλε, χάρις στον ασταμάτητο Ταϊρίς Ράις, αλλά στο τέλος οι λεπτομέρειες και τα ριμπάουντ έκριναν το αποτέλεσμα υπέρ των Τούρκων (72-68).

Η Εφές που είχε το πάνω χέρι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα επί της ουσίας έχασε το προβάδισμα μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Συγκεκριμένα στα 46'' πριν το φινάλε όταν ο ασταμάτητος Ταϊρίς Ράις (22 πόντοι, 7 ασίστ) με τρίποντο έκανε το 66-68. Η ομάδα του Περάσοβιτς, που είχε προηγηθεί και με 16 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο, κατάφερε όμως να αποκρούσει την αντεπίθεση των Καταλανών και να συνεχίσουν το εντός έδρας σερί τους, που έφτασε στο 4-0 (συνολικό ρεκόρ 6-5).

Πρώτοι σκόρερ για την Εφές ήταν οι Γκρέιτζερ (16π) και Ερτέλ (14 πόντοι - οι 12 στο τρίτο δεκάλεπτο), ενώ ο Μπράιαν Ντάνστον πρόσθεσε άλλους 9. Από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ο μοναδικός με διψήφιο νούμερο πόντων ήταν ο Ράις. Οι επόμενοι σκορερ ήταν οι Ντόλμαν, Ρένφρο και Τόμιτς με 8 .

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

O MVP

Ο Τζέισον Γκρέιτζερ! Ο Ουρουγουανός γκαρντ με τους 16 πόντους του και τις 5 ασίστ ήταν ο άνθρωπος κλειδί για την Εφές. Μάλιστα μίλησε και στο τέλος σημειώνοντας 4 πόντους. Η... ιστορία έγραψε ότι πέτυχε 6 διότι το καλάθι μετά την άστοχο βολή του Ντάνστον χρεώθηκε σ' αυτόν. Ήταν αυτοκαλάθι, όμως, το οποίο προήλθε από τη μαχητικότητα του Τάιλερ Χάνεϊκατ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 9 ριμπάουντ του Χάνεϊκατ. Ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ του αγώνα και επί της ουσίας με τα δύο επιθετικά που πήρε στο τελευταίο λεπτό έκρινε την αναμέτρηση. Ο Αμερικάνος είχε ακόμη 4 πόντους (2/10 σουτ), 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο σε 24 λεπτά.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο τελευταίο λεπτό. Η Εφές ήταν αυτή που πήρε τις έξτρα κατοχές και κατάφερε να αποκρούσει την αντεπίθεση των Καταλανών.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Εφές, που λατρεύει το ανοιχτό γήπεδο και τον γρήγορο ρυθμό, ήταν αυτή που κατάφερε να ανοίξει το παιχνίδι και να το φέρει στα δικά της μέτρα. Με καλή κυκλοφορία της μπάλας βρήκε αμαρκάριστα σουτ και σκοράροντας από την περιφέρεια προηγήθηκε με 21-15 στο 10', έχοντας για πρωταγωνιστές τον Γκρέιτζερ σε ρόλο δημιουργού και τον Οσμάν σε ρόλο εκτελεστή. Σ' αυτό το διάστημα οι "μπλαουγράνα" αδυνατούσαν να σκοράρουν μες στη ρακέτα και έμειναν με μοναδική απειλή τον Ταϊρίς Ράις.

Στη δεύτερη περίοδο τα επιθετικά ριμπάουντ ήταν αυτά που κράτησαν τους Καταλανούς προσωρινά μες στο ματς, ωστόσο, η ομάδα του Περάσοβιτς δεν άργησε να ξεφύγει ακόμη και με 12 πόντους (36-24). Το κοντό σχήμα του Γιώργου Μπαρτζώκα (Ράις-Ρενφρό-Όλεσον) έδωσε λύσεις, αλλά η αστοχία των φιλοξενούμενων ήταν παροιμιώδης: είχαν 34% στα δίποντα, έναντι του εντυπωσιακού 58% των Τούρκων. Κάπως έτσι φτάσαμε στο ημίχρονο και το προβάδισμα της Εφές με 8 πόντους (36-28), με τους "μπλαουγράνα" να έχουν περισσότερες κατοχές (είχαν μόλις ένα λάθος), αλλά τους γηπεδούχους να είναι σαφώς πιο αποτελεσματικοί.

Στην τρίτη περίοδο ο οίστρος του Ερτέλ ήταν το κυρίαρχο στοιχείο. Ο διεθνής Γάλλος γκαρντ σκόραρε 12 πόντους (ήταν άποντος στο πρώτο μέρος) και έδωσε στην ομάδα του μια διαφορά 16 πόντων (48-32). Η Μπαρτσελονα επέστρεψε άμεσα (48-39), αλλά οι γηπεδούχοι πάτησαν ξανά το γκάζι με τον συνήθη ύποπτο: τον Ερτέλ που σκόραρε με τρίποντο και φάουλ για το 54-39, για να κλείσει ξανά η διαφορά στους 9 (54-45) με τρίποντο του Πέτερι Κόπονεν.

Τίποτα δεν έδειχνε ότι το παιχνίδι τελικά θα κριθεί μετά από ένα δραματικό φινάλε. Η Μπαρτσελόνα μείωσε κι άλλο το σκορ και έφτασε στο τελευταίο 5λεπτο σε απόσταση αναπνοής. Κυρίως χάρις στον Ταϊρίς Ράις, αλλά και στους Κόπονεν-Ντόλμαν που ευστόχησαν σε κρίσιμα τρίποντα. Αν και επί της ουσίας ο παίκτης-κλειδί (με την αμυντική του παρουσία κατά κύριο λόγο) ήταν ο νεοφερμένος Άλεξ Ρενφρό.

Από την άλλη ο Γκρέιτζερ ήταν αρχικά αυτός που κράτησε με δύο προσωπικά καλάθια την ομάδα του σε απόσταση ασφαλείας, αλλά τη μια ο Ντόλμαν και την άλλη ο Ράις με τρίποντο στον αιφνιδιασμό έκαναν το 66-68, δίνοντας για πρώτη φορά στους "μπλαουγράνα" το προβάδισμα 46'' πριν από τη λήξη.

Στην κρίσιμη επίθεση του αγώνα μίλησε ο Χάνεϊκατ με δύο επιθετικά ριμπάουντ. Στο πρώτο ανανέωσε την κακή επίθεση της Εφές, η οποία κατέληξε σε γκολ-φάουλ του Ντάνστον. Ο Αμερικανός σέντερ, όμως, έχασε τη βολή, την οποία μετέτρεψε σε δύο πόντους (με φόλοου) ο Αμερικάνος στα 15'' (70-68). Ο Ράις ήταν αυτός που πήρε πάνω του την τελευταία φάση, το τρίποντο που επιχείρησε, όμως, δεν βρήκε στόχο και έτσι ο Μπράουν έγραψε το τελικό 72-68 στα 2''.

*Στο 36' τραυματίστηκε και αποχώρησε με διάστρεμμα ο Τσέντι Οσμάν.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 36-28, 54-45, 72-68

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ