EUROLEAGUE

Η ιστορία του Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ σε Final Four

Η ιστορία του Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ σε Final Four

To EuroLeague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμίζει τι έγινε τις προηγούμενες φορές που τέθηκαν αντιμέτωποι σε Final Four ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ. Από το έπος της Πόλης, στην.. Σπανουλιάδα της Μαδρίτης.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να τεθούν αντιμέτωποι στον ημιτελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες σε αγώνα για το Final Four, είτε ημιτελικό, είτε Τελικό.

Η προϊστορία μπορεί να μην παίζει μπάσκετ βέβαια, αλλά ευνοεί τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετράει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια (μία σε τελικό και δύο σε ημιτελικό). Το EuroLeague Greece λοιπόν γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τι έγινε στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων

Το έπος της Πόλης, η ανατροπή της 10ετίας

Η ιστορία του Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ σε Final Four
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Ο αγώνας που κατά πολλούς άλλαξε την σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης Σπανούλης και τα τα πιτσιρίκια του Ντούσαν Ίβκοβιτς αντιμετώπιζαν στον Τελικό της EuroLeague στις 13 Μαϊου 2012 μία από τις πιο ακριβές – και παράλληλα πιο πλήρεις – ομάδες που έχουν εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.

Αντρέι Κιριλένκο, Αλεξέι Σβεντ, Μίλος Τεόντοσιτς, Ραμούντας Σισκάουσκας, Νέναντ Κρστιτς, Βίκτορ Κριάπα και Σάσα Καούν κοσμούσαν το ρόστερ της ομάδας που είχε χριστεί φαβορί για τον Τίτλο από το ξεκίνημα της σεζόν. Και δικαιολογημένα. Ο Ολυμπιακός όμως θα αποδείκνυε ότι δεν παίζουν μπάσκετ τα μπάτζετ. Κι ας φαινόταν για παραπάνω από 35 λεπτά ότι ο Γολιάθ θα συντρίψει τον Δαυίδ.

Έπειτα από ένα πρώτο δεκάλεπτο που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των Τελικών της EuroLeague, αφού όταν ολοκληρώθηκε το σκορ ήταν 10-7 (!) για την ΤΣΣΚΑ, η “Ομάδα του Στρατού” πήρε τα ηνία του παιχνιδιού. Η άμυνά της φάνηκε να “πνίγει” τον Ολυμπιακό, στην επίθεση σταδιακά τα σουτ έμπαιναν και, κάπως έτσι, η ΤΣΣΚΑ έκλεισε το πρώτο ημίχρονο προηγούμενη με 34-20. Η συνέχεια, δε, ήταν ακόμα καλύτερη.

Οι Ρώσοι έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ για μεγάλο διάστημα στην τρίτη περίοδο και κάποια στιγμή εκτόξευσαν την διαφορά στους 19 πόντους (53-34), με τον Σπανούλη να παλεύει μόνος του. Η πλάστιγγα έμοιαζε να γέρνει επικίνδυνα υπέρ της ομάδας του Γιονας Καζλάουσκας. Και τότε, ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Παίζοντας σαν καμικάζι, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την αντεπίθεσή του. Αρχικά μείωσε σε 53-40 στο φινάλε της τρίτης περιόδου χάρη σε τρίποντο του Μάντζαρη, ενώ στο ξεκίνημα της τέταρτης περιοδου κατέβασε την διαφορά στους 5 πόντους (53-48). Κοινώς, είχε μόλις τρέξει σερί 14-0! Η ΤΣΣΚΑ κάπου εκεί κατάλαβε ότι μπορεί και να χάσει το παιχνίδι, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά.

Με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει μεγάλα καλάθια και τον Παπανικολάου να κάνει το ματς της ζωής του, κοιτάζοντας στα μάτια τον Κιριλένκο, οι “Ερυθρόλευκοι” μείωσαν σε 61-60. Στην επόμενη φάση ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ στον Σισκάουσκας, ο οποίος στήθηκε στην γραμμή και αστόχησε και στις δύο βολές. Η συνέχεια... γνωστή: Ο Σπανούλης δημιούργησε, ο Πρίντεζης σκόραρε με το γνωστό του πλέον “πεταχτάρι”, το σκορ έγινε 61-62 και ο Ολυμπιακός ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης!

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62

ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο

Απόλυτος κυρίαρχος

Η ιστορία του Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ σε Final Four
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Το έπος της Πόλης ήταν ακόμα νωπό όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό του Final Four του Λονδίνου το 2013. Δεν είχε περάσει καν ένας χρόνος. Για την ακρίβεια, είχαν περάσει 362 ημέρες, αφού ο αγώνας διεξήχθη στις 10 Μαίου 2013. Ο Ολυμπιακό είχε πλέον στον πάγκο του τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ η ΤΣΣΚΑ τον Έτορε Μεσίνα. Οι Ρώσοι τόνιζαν ότι “διψούσαν” για εκδίκηση. Δεν έμελλε να την πάρουν όμως.

Ένας τρομερά διαβασμένος Ολυμπιακός άρπαξε από τον... λαιμό την ΤΣΣΚΑ και δεν την άφησε ποτέ να πάρει ανάσα. Οι “ερυθρόλευκοι” ουσιαστικά αιχμαλώτισαν με την αμυντική τους τακτική την “Ομάδα του Στρατού”, παίρνοντας από την αρχή το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Το τέλος της πρώτης περιόδου τους βρήκε να προηγούνται με 24-17, ενώ όταν οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο η ομάδα του Λιμανιού προηγείτο με 40-28. Τα καλύτερα όμως δεν είχαν έρθει ακόμα.

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός ήταν ακόμα καλύτερος και με την άμυνά του να συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στους Ρώσους ξέφυγε με 53-36! Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα εκτόξευσε την διαφορά στους 21 πόντους (57-36). Το παιχνίδι είχε ουσιαστικά “τελειώσει”, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τελικά τη νίκη με 69-52 και να προκρίνεται στον Τελικό, όπου δύο ημέρες αργότερα υπέταξε και την Ρεάλ, κατακτώντας για δεύτερη σερί χρονιά την EuroLeague.

Tα δεκάλεπτα: 24-17, 40-28, 53-36, 69-52

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (10ρ), Λο 6, Αντιτς 13 (2), Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8, Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5, Πάουελ, Πρίντεζης 6 (5ρ), Παπανικολάου 5, Κατσίβελης

ΤΣΣΚΑ (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5 (1), Μίτσοφ 3 (1), Τζάκσον 7 (1), Κρσιτς 2, Ουίμς 13 (2), Ερτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Κάουν 7, Κριάπα 11 (2), Παπαλουκάς

Η... Σπανουλιάδα

Η ιστορία του Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ σε Final Four
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Μαδρίτη, 15 Μαϊου 2015. ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακός τίθενται ξανά αντιμέτωποι σε νοκ άουτ αγώνα για τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια. Πάλι σε ημιτελικό, όπως το 2013. Πάλι με την ΤΣΣΚΑ φαβορί. Και, ναι, πάλι με τον Ολυμπιακό να είναι αυτός που στο τέλος έφυγε χαμογελαστός από το γήπεδο, κάνοντας ακόμα μία ανατροπή. Μία ανατροπή που είχε πάνω της φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Βασίλη Σπανούλη. Πρώτα όμως χρειάστηκε ο Ολυμπιακός να πάει μέχρι τον... άλλο κόσμο και να γυρίσει.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στο ξεκίνημά του, με την ΤΣΣΚΑ να ξεφεύγει με 15-9 στην πρώτη περίοδο, την οποία έκλεισε τελικά προηγούμενη με 20-17. Στην δεύτερη περίοδο το ντέρμπι συνεχίστηκε, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο, με το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου να τις βρίσκει την ΤΣΣΚΑ να προηγείται με 36-35.

Στην τρίτη περίοδο οι Ρώσοι θα κατάφερναν με νύχια και με δόντια να διατηρούν ένα προβάδισμα, χωρίς όμως ποτέ η διαφορά να ξεφύγει. Το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου βρήκε τους Ρώσους να προηγούνται με 51-47 και να δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι. Και τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερη στην συνέχεια για αυτούς, αφού ξέφυγαν με 63-54. Την ίδια στιγμή, ο Σπανούλης είχε 2 πόντους με 0/11 σουτ, μοιάζοντας εγκλωβισμένος στην προσαρμοσμένη άμυνα της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη. Όπως αποδείχθηκε όμως, ο αρχηγός του Ολυμπιακού χρειαζόταν απλώς ένα σουτ για να πάρει μπροστά.

Αυτό το σουτ ήταν ένα τρίποντο με το οποίο μείωσε σε 63-57. Ακολούθησαν άλλα τρία μεγάλα σουτ από τον ηγέτη του Ολυμπιακού. Ένα τρίποντο με το οποίο έδωσε προβάδισμα με 64-63 στον Ολυμπιακό, ένα δύσκολο δίποντο για το 66-63 και, το μεγαλύτερο σουτ από όλα: Ένα τρίποντο με το οποίο έκανε το σκορ 69-66 με 10 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος του αγώνα! Ακολούθησαν δύο βολές του Ντε Κολό για το 69-68 και 1/2 βολές του Σλούκα για το 70-68, με τους Ρώσους να μην εκδηλώνουν ποτέ την τελευταία τους επίθεση. Ο Ολυμπιακός είχε μόλις κερδίσει για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια την ΤΣΣΚΑ!

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-35, 51-47, 68-70

ΤΣΣΚΑ (Ιτούδης): Ντε Κολ'ό 18 (2), Τεόντοσιτς 8 (1), Νίκολς, Τζάκσον 9, Μαρκοϊσβίλι, Ουίμς 9, Βοροντσέβιτς 5, Καούν 11, Κριάπα 2, Χάινς 2, Κιριλένκο 5.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 2, Ντάνστον 5, Σπανούλης 13 (3), Παπαπέτρου 9 (1), Σλούκας 10, Πρίντεζης 14 (2), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 5 (1), Λαφαγιέτ 3 (1), Ντάρντεν, Λοτζέσκι 2

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ