EUROLEAGUE

Ο πόλεμος Euroleague-FIBA πήγε Ιταλία

Ο πόλεμος Euroleague-FIBA πήγε Ιταλία

Η ιταλική ομοσπονδία απειλεί να άρει τις αρμοδιότητες της διοργανώτριας αρχής της Serie A και η Euroleague Basketball εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της FIBA, κατηγορώντας την Παγκόσμια Ομοσπονδία για πιέσεις και απειλές.

Η Euroleague Basketball πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την FIBA ότι προτιμά τις απειλές και τις κυρώσεις από τον διάλογο , εξηγώντας ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία προκαλεί σκόπιμα τον διχασμό.

Στο μεσοδιάστημα, η πρόθεση των Ρέτζιο Εμίλια, Σάσαρι και Τρέντο να δηλώσουν συμμετοχή στις διοργανώσεις της Euroleague Basketball, εν προκειμένω στο Eurocup, προκάλεσε την αντίδραση της ιταλικής ομοσπονδίας που στηρίζει ανοιχτά την FIBA και τους θεσμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Η ιταλική ομοσπονδία (FIP) εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την πλήρη στήριξή της στην FIBA και απειλώντας να άρει τις αρμοδιότητες της διοργανώτριας αρχής του ιταλικού πρωταθλήματος εφόσον δεν αλλάξουν στάση οι συγκεκριμένες ομάδες.

Η ανακοίνωση της Euroleague Basketball

"Στο τέλος του 2012 η FIBA ενέκρινε το νέο καλεντάρι στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, σπάζοντας έτσι μονομερώς τη συμφωνία που υπεγράφη με την Euroleague Basketball το 2004. Έκτοτε έχουμε παρατηρήσει μια αυξανόμενη επιθετικότητα εκ μέρους της FIBA ​​κατά του θεσμού που δημιουργήθηκε από κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Μιας διοργάνωσης (σ.σ. Euroleague) που εγγυάται την ανάπτυξη και την πρόοδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της FIBA ​​έχει ενταθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι σύλλογοι απέρριψαν την πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ​​για τον έλεγχο αυτών των διοργανώσεων. Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει μια αλλαγή στάσης εκ μέρους της FIBA. Εκεί που αρχικά πρότεινε 10ετή συμβόλαια, πλέον ισχυρίζεται ότι τα ετήσια αποτελέσματα των εθνικών πρωταθλημάτων θα πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήρια για τη συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εκτός από την έλλειψη αξιοπιστίας και συνοχής στις θέσεις της, έχουμε δει επίσης τη FIBA να ασκεί επανειλημμένως πιέσεις και να απειλεί τους συλλόγους ώστε να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους, προκαλώντας, έτσι, σκόπιμα τον διχασμό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ!

Αντί να επιλέγουν τον διάλογο ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ανακοίνωσαν ένα ψήφισμα με κυρώσεις προς κάθε εθνική ομοσπονδία! Η FIBA αναφέρει ότι προτεραιότητά της είναι η υπεράσπιση των αθλητικών αξιών αλλά ταυτόχρονα αγνοεί το ότι ο αθλητισμός είναι ουσιαστικά μια ελεύθερη επιδίωξη, ότι αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση. Αντί αυτού, η FIBA ​​απειλεί όσους ασκούν την ελευθερία με κυρώσεις. Η FIBA έχει δείξει έλλειψη σεβασμού προς τους ευρωπαϊκούς συλλόγους με την προσπάθεια επιβολής όρων και κανόνων, δείχνοντας μια μεροληπτική και καταχρηστική στάση προς τις αξίες της διαφάνειας, της συνοχής και της ενότητας που η παγκόσμια ομοσπονδία ​​ισχυρίζεται ότι προστατεύει.

Ταυτόχρονα, η Euroleague Basketball έχει επανειλημμένως κάλεσει τη FIBA ​σε διάλογο σχετικά με την αμοιβαία συνεργασία κατά την άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους. Η FIBA δεν έχει αποδεχθεί την πρόσκληση μέχρι σήμερα.

H Euroleague Basketball και οι ομάδες της εκφράζουν την λύπη και την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η FIBA ​​θέλει να αντιμετωπίσει με κυρώσεις μια κατάσταση που δεν μπορούσε να επιλύσει με το διάλογο. Η Euroleague Basketball και οι ομάδες της θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την συνεργασία, ανεξάρτητα από τις απειλές FIBA, ​​με την ελπίδα ότι οι εθνικές ομοσπονδίες θα συνειδητοποιήσουν ότι οι σύλλογοι είναι το θεμέλιο του αθλητισμού, αναγωρίζοντας την ελευθερία τους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση που θεωρούν καλύτερη για τους οπαδούς τους".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ