EUROCUP

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Το Eurocup 2015-16 κάνει απόψε (13/10) τζάμπολ με δυο αναμετρήσεις και το Sport24.gr σας παρουσιάζει όσα θέλετε να ξέρετε για τη διοργάνωση. Οι αντίπαλοι των ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ, το σύστημα διεξαγωγής, όλοι οι τελικοί και οι MVP.

Το Eurocup είναι η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Από πρόπερσι, όμως, όταν ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά οι οκτώ ομάδες που μένουν εκτός ΤΟΡ-16 της Euroleague, έχει αποκτήσει μια άγρια ομορφιά που γίνεται... ακόμα πιο άγρια με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων σταρ!

Το περσινό καλοκαίρι, για παράδειγμα, ο MVP του Final Four της Euroleague στο Μιλάνο, Ταϊρίς Ράις αποφάσισε να υπογράψει στη Χίμκι και ο πλέον περιζήτητος Μάλκολμ Ντιλέινι (σ.σ. MVP της γερμανικής λίγκας και τρεις φορές πρωταθλητής την τελευταία τετραετία, με διαφορετικές ομάδες -Σαλόν, Μπουντιβέλνικ, Μπάγερν) προτίμησε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ούτε φέτος, πάντως, έλειψαν οι ηχηρές κινήσεις. Ο Τζόι Ντόρσεϊ, πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό (2012) και πρώην σέντερ των Houston Rockets, αγωνίζεται με τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ όπως και ο Στεφάν Λασμέ, ο οποίος αναδείχτηκε Αμυντικός της Χρονιάς στην Euroleague, το 2013. Στο Eurocup θα εμφανιστεί και ο Άλεκς Μάριτς (Μπουντούτσνοστ), ο οποίος κατέκτησε την Euroleague με τον Παναθηναϊκό το 2011 ενώ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, ως σέντερ της Παρτίζαν.

Οι αναμετρήσεις Λε Μαν - Γκραν Κανάρια (13/10, 22.00) και Νανσί - Βαλένθια (13/10, 20:30) ανοίγουν σήμερα την αυλαία του Eurocup, που ειρήσθω εν παρόδω εξασφαλίζει την πρόκριση στην επόμενη Euroleague για τον νικητή, και το Sport24.gr σας παρουσιάζει αυτά που θα βρουν απέναντί τους οι ελληνικές ομάδες στη Regular Season.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Ο Στεφάν Λασμέ "υποβιβάστηκε" εφέτος στο Eurocup, για λογαριασμό της Γαλατάσαραϊ

Ο όμιλος του Άρη

Ο Άρης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, ως μέλος του Group D (ή αν προτιμάτε του πρώτου της Β' περιφέρειας -διότι το Eurocup μοιράζεται σε δύο γεωγραφικές περιφέρειες, προκειμένου να μην τρώνε οι ομάδες τη μισή τους... ζωή στα ταξίδια), μαζί με τις Ούνικς Καζάν, Μπάνβιτ, Τράμπζονσπορ, Μπουντούτσνοστ και Στεάουα Βουκουρεστίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 34χρονοι Μιχάλης Πελεκάνος και Βασίλης Σίμτσακ είναι οι μεταλύτεροι σε ηλικία παίκτες στο γκρουπ! Αναφορικά στην Μπουντούτσνοστ, πλην του Μάριτς στο ρόστερ δεσπόζει και ο Ομάρ Κουκ, ο οποίος έχει μοιράσει κοντά στις 800 ασίστ στην καριέρα του στην Euroleague και το Eurocup. Πάμε και στην Στεάουα, εκεί όπου ο Μάρκο Μαρίνοβιτς ξεκινάει με 352 ασίστ και χρειάζεται άλλες 12 για να ανέβει στην πρώτη θέση της λίστας στη διοργάνωση, αφήνοντας πίσω του τον Στέφαν Μάρκοβιτς! Σε ό,τι αφορά την Ούνικς Καζάν, ο άλλοτε κορυφαίος σκόρερ της Euroleague, Κιθ Λάνγκφορντ, θα αναλάβει και φέτος το βάρος στο επιθετκό κομμάτι ενώ ο Κώστας Καϊμακόγλου συμπληρώνει τετραετία στο Ταταρστάν! Οι Ρώσοι "γέμισαν" τη ρακέτα με τον Άρτσιομ Παρακχούσκι, εκ των κορυφαίων ριμπάουντερ στην περσινή Euroleague ενώ απέκτησαν τους Κίνο Κόλομ και Αρτούρας Μιλάκνις. Από 'κει και πέρα, η Τραμπζονσπόρ ενισχύθηκε με την προσθήκη του Τέρενς Κίνσεϊ και του Ντάμιαν Κούλιγκ, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη, μέσω της πολωνικής Τουρόφ. Στην Μπάνβιτ αγωνίζεται ο A.J. Σλότερ, ο οποίος φόρεσε πέρσι τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Ο Κώστας Καϊμακόγλου συμπληρώνει φέτος τετραετία στην Ούνικς Καζάν

Ο όμιλος του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στο Group E, μαζί με τις Μπεσίκτας, Λιέτουβος Ρίτας, Ζενίτ, Σαράτοφ και Σζολνόκι. Ο αρχηγός του "Δικέφαλου", Κώστας Χαραλαμπίδης, ταλαιπωρήθηκε πέρσι από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και πλέον επιστρέφει ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης, όχι μόνο στο γκρουπ αλλά σε ολόκληρη τη διοργάνωση! Στην πέμπτη του συμμετοχή στον θεσμό τα τελευταία έξι χρόνια, ο ΠΑΟΚ θα βρει απέναντί του τους βετεράνους Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς και Μιντάουγκας Λουκάουσκις στα παιχνίδια κόντρα στη Λιέτουβος Ρίτας, η οποία έχει κατακτήσει δυο φορές τον τίτλο (2005, '09) ενώ ενισχύθηκε με την προσθήκη του Αρτούρας Γκουντάιτις από τη Ζάλγκιρις. Βάλτε στην εξίσωση και τους Λαπροβίτολα, Γκαϊλιους και θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα πολύ δυνατό σύνολο! Αφήνουμε τις "παλιοσειρές" και πάμε στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η οποία διαθέτει στις τάξεις της οκτώ παίκτες γεννημένους τη δεκαετία του '90, με τις περιπτώσεις των Άρτεμ Βικχόροφ (γκαρντ), Πάβελ Αντίποφ, Γιάνις Τίμα (φόργουορντ) να ξεχωρίζουν. Οι Ρώσοι απέκτησαν, επίσης, τον Ράιαν Τούλσον, ο οποίος άφησε το περασμένο καλοκαίρι την Liga Endesa και τη Μάλαγα. Από 'κει και πέρα, η Μπεσίκτας έκανε σημαντικές κινήσεις μέσα στη ρακέτα με την απόκτηση των Ματσέι Λάμπε, Λέον Ραντόσεβιτς, Έρικ Μέρφι και Λαμόντ Χάμιλτον, στο πλευρό του 20χρονου πόιντ γκαρντ Καρτάλ Οζμιζράκ και του 18χρονου κόμπο-γκαρντ Ενές Τασκιράν, δυο εκ των μεγαλύτερων prospects στην Τουρκία! Ο Άαρον Κραφτ θα κάνει το ντεμπούτο του στο Eurocup με την ούγγρικη Σζολνόκι, αντιπάλου του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης ενώ ο Άρτεμ Κλιμένκο της Σαράτοφ βλέπει τον κόσμο από τα 2μ.14 και αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας του.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Έπειτα από μια διετία στην Μπαρτσελόνα, ο Ματσέι Λάμπε "μετακόμισε" στην Μπεσίκτας

Ο όμιλος της ΑΕΚ

H AEK επιστρέφει φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα βρει απέναντί της τρεις ομάδες που αγωνίστηκαν πέρσι στην Euroleague (Γαλατάσαραϊ, Νίζνι Νόβγκοροντ, Νεπτούνας με τις δυο πρώτες να φτάνουν ως το TOP-16!), την πρώην κάτοχο του τίτλου Χάποελ Ιερουσαλήμ και την ιδιαίτερα δυνατή Κράσνι Όκτιαμπρ. Στα της Γαλατά, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε αίσθηση με τις μεταγραφές των Στεφάν Λασμέ, Τζόι Ντόρσεϊ και του Μπλέικ Σιλμπ, μολονότι την περσινή σεζόν ταλαιπωρήθηκε από τεράστια οικονομικά προβλήματα που συνδυάστηκαν με την αποχώρηση παικτών μεσούσης της σεζόν (βλέπε Κάρλος Αρόγιο)! Η Χάποελ Ιερουσαλήμ στηρίζεται στην εμπειρία του Γιοτάμ Χαλπερίν, back2back πρωταθλητή Ευρώπης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ τη διετία 2004-05 και στους Ντόντα Σμιθ, E.J. Ρόουλαντ, Μπρέισι Ράιτ και Ντ' Ορ Φίσερ! Από 'κει και πέρα, στο ρόστερ της Κράσνι δεσπόζει

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

! Ο Γκερασιμένκο φυλακίστηκε πρόσφατα στη Σιβηρία για κατάχρηση ποσού 5.000.000 ενώ

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

και φυσικά του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Στην Κράσνι Όκτιαμπρ (σ.σ. "Κόκκινος Οκτώβρης", στα ελληνικά) αγωνίζονται οι πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού R.T. Γκουίν και Ντι Τζέι Κούπερ. Κατά τα άλλα, η Νίζνι έχασε τους Παρακχούσκι, Ρότσεστι και οι νεαροί Ιβάν Βικτόροφ, Ίλια Ποπόφ θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους στο Eurocup ενώ ο Άρνας Μπουτκεβίτσιους θα έχει μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι της Νεπτούνας.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Ο Ντι Τζέι Κούπερ βγάζει πλέον το... ψωμί του στη Ρωσία με την Κράσνι Όκτιαμπρ

Το σύστημα διεξαγωγής

Οι 36 ομάδες χωρίζονται σε δυο γεωγραφικές ζώνες (Δυτική και Ανατολική Περιφέρεια) των 18 ομάδων έκαστη. Η α' φάση των ομίλων περιλαμβάνει έξι ομίλους των έξι ομάδων, εκ των οποίων προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι στο LAST-32 (σ.σ. όπου και θα συμμετάσχουν οι οκτώ ομάδες που θα μείνουν εκτός TOP-16 στην Euroleague). Από τους "16" και μετά αρχίζουν τα διπλά παιχνίδια.

Eurocup Conference 1

Group A: Νίμπουρκ (Τσεχία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Ναντέρ (Γαλλία), Βόννη (Γερμανία), Τρέντο (Ιταλία).

Group B: Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία), Γκραν Κανάρια (Ισπανία), Λούντβισμπουργκ (Γερμανία), Λε Μαν (Γαλλία), Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία), *Μπρίντιζι (Ιταλία).

Group C: Βαλένθια (Ισπανία), *Σαραγόσα (Ισπανία), Ουλμ (Γερμανία), Νανσί (Γαλλία), Σαρλερουά (Βέλγιο), Βενέτσια (Ιταλία).

Eurocup Conference 2

Group D: Ούνικς Καζάν (Ρωσία), Μπάνβιτ (Τουρκία), Τράμπζονσπορ (Τουρκία), Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο), * Άρης, *Στεάουα (Ρουμανία).

Group E: *Μπεσίκτας (Τουρκία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία), Σαράτοφ (Ρωσία), ΠΑΟΚ, Σζολνόκι (Ουγγαρία).

Group F: *Γαλατάσαραϊ (Τουρκία), Νίζνι (Ρωσία), *Κράσνι Όκτιαμπρ (Ρωσία), Χαποέλ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ), * ΑΕΚ, *Νεπτούνας (Λιθουανία).

* Wild Cards

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Ο Τζόι Ντόρσεϊ επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Γαλατάσαραϊ

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Group A: Βόννη - Όλντενμπουργκ (14/10, 20:30), Μπιλμπάο - Ναντέρ (14/10, 21:30), Ολίμπια Λιουμπλιάνα - Τρέντο (14/10, 21:30)

Group B: Λε Μαν - Γκραν Κανάρια (13/10, 22:00), Λούντβισμπουργκ - Άλμπα Βερολίνου (14/10, 21:00), Ρέτζιο Εμίλια - Μπρίντιζι (14/10, 21:30).

Group C: Νανσί - Βαλένθια (13/10, 21:30), Ουλμ - Βενέτσια (14/10, 20:30), Σαραγόσα - Σαρλερουλα (14/10, 21:30).

Group D: Τραμπζονσπόρ - Άρης (14/10, 19:00), Ούνικς Καζάν - Στεάουα (14/10, 19:00), Μπουντούτσνοστ - Μπάνβιτ (14/10, 20:00)

Group E: Λιέτουβος Ρίτας - Μπεσίκτας (14/10, 18:45), ΠΑΟΚ - Σζολνόκι (14/10, 19:00), Σαράτοφ - Ζενίτ (14/10, 19:00)

Group F: ΑΕΚ - Κράσνι Όκτιαμπρ (14/10, 19:00), Νεπτούνας - Γαλατάσαραϊ (14/10, 19:00), Νίζνι - Χαποέλ Ιερουσαλήμ (14/10, 20:30)

Σεζόν / Τελικός / MVP

*2002-03 / Βαλένθια - Κρκα 78-90, 78-76 / Ντέγιαν Τομάσεβιτς

2003-04 / Χάποελ Ιερουσαλήμ - Ρεάλ Μαδρίτης 83-72 / Κέλι ΜακΚάρτι

2004-05 / Λιέτουβος Ρίτας - Μακεδονικός 78-74 / Ρομπέρτας Γιαβτόκας

2005-06 / Ντιναμό Μόσχας - Άρης73-60 / Ρούμπεν Ντάγκλας

2006-07 / Ρεάλ Μαδρίτης - Λιέτουβος Ρίτας 87-75 / Τσαρλς Σμιθ

2007-08 / Μπανταλόνα - Τζιρόνα 79-54 / Ρούντι Φερνάντεθ

2008-09 / Λιέτουβος Ρίτας - Χίμκι 80-74 / Μαριγιόνας Πετραβίτσιους

2009-10 / Βαλένθια - Άλμπα Βερολίνου 67-44 / Ματ Νίλσεν

2010-11 / Ούνικς Καζάν - Σεβίλλη 92-77 / Μάρκο Πόποβιτς

2011-12 / Χίμκι - Βαλένθια 77-68 / Ζόραν Πλάνινιτς

2012-13 / Λοκομοτίβ Κουμπάν - Μπιλμπάο 75-64 / Ρίτσαρντ Χέντριξ

*2013-14 / Βαλένθια - Ούνικς Καζάν 80-67, 73-85 / Τζάστιν Ντόλμαν

*2014-15 / Χίμκι - Γκραν Κανάρια 91-66, 83-64 / Ταϊρίς Ράις

*διπλοί τελικοί

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Ο Τζάστιν Ντόλμαν με την κούπα του Eurocup 2014 και τον τίτλο του MVP στους τελικούς με την Ούνικς Καζάν

Χώρα / Πρωταθλήτριες

1. Ισπανία 5 / Βαλένθια (3), Ρεάλ (1), Μπανταλόνα (1)

2. Ρωσία 5 / Χίμκι (2), Ντιναμό Μόσχας (1), Ούνικς Καζάν (1), Λοκομοτίβ Κουμπάν (1)

3. Λιθουανία 2 / Λιέτουβος Ρίτας (2)

4. Ισραήλ 1 / Χαποέλ Ιερουσαλήμ (1)

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

Η Βαλένθια είναι η πολυνίκης του θεσμού, με τρεις τίτλους (2003, 2010, 2014)

Twitter

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Eurocup!

TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ