EUROCUP

Η Μπουντούτσνοστ έχει κάτι... από Euroleague

Η Μπουντούτσνοστ έχει κάτι... από Euroleague

Ο Άρης υποδέχεται αύριο (21/10, 19:00) την Μπουντούτσνοστ, με τον Ομάρ Κουκ και τον Άλεκς Μάριτς να αποτελούν τους βασικούς αγωνιστικούς "πυλώνες" των φιλοξενούμενων. Το Euroleague Greece ανατρέχει στα πιο σημαντικά στοιχεία της διαδρομής τους στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Η Μπουντούτσνοστ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη (σ.σ.: πέρσι είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ), με σκοπό να μην επαναληφθεί η περσινή ιστορία, ήτοι να μην υποστεί βαριά ήττα (80-60 από τον "δικέφαλο"). Σε αυτό δύο είναι οι παίκτες που καλούνται να κάνουν τη διαφορά και να ηγηθούν της προσπάθειας.

Ο Ομάρ Κουκ και ο Άλεκς Μάριτς είναι οι πιο έμπειροι παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ της ομάδας του Ιγκόρ Γιόβοβιτς, αφού έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους σε ομάδες της Euroleague. Ποιος ξεχνάει άλλωστε πως ο δεύτερος έχει φορέσει για μία διετία τη φανέλα του Παναθηναϊκού, κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης στη Βαρκελώνη το 2011;

Η διαδρομή του βέβαια τα τελευταία τρία χρόνια είναι διαρκώς πτωτική με αποτέλεσμα να μην έχει επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν επί των ημερών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο "τριφύλλι" -ή αυτών του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς στην Παρτίζαν. Είναι χαρακτηριστικό πως από το καλοκαίρι του 2012 που μετακόμισε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν κι έπειτα, δεν έχει καταφέρει να στεριώσει σε κάποια ομάδα (πλην της ρωσικής που έμεινε για δύο χρόνια), αφού το πέρασμά του από Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γαλατάσαραϊ, Πετροχίμι και Γκραν Κανάρια ήταν κάτι παραπάνω από σύντομο.

Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, αγωνίστηκε στις τέσσερις προαναφερθείσες ομάδες μόνο (!) κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο -με τη σειρά που αναγράφονται παραπάνω. Κι όλα αυτά από έναν παίκτη που έκανε πράγματα και θαύματα τη μοναδική σεζόν που φόρεσε τη φανέλα της Παρτιζάν (2009-'10), με την οποία έφτασε μέχρι το Final Four του Παρισιού, για να επιλεγεί στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague.

Από τους 14.6 πόντους (με 61.6% στα δίποντα) και τα 8.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με τη φανέλα της σερβικής ομάδας έφτασε να μετράει μόλις 2.3 πόντους και 2.3 ριμπάουντ με τα χρώματα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, στις μόλις οκτώ αναμετρήσεις που αγωνίστηκε πέρσι στην Euroleague, ενώ ως μέλος της Γαλατάσαραϊ μέτρησε μόλις 1.7 πόντους και 2.9 ριμπάουντ.

Το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό δεν ήταν πάντως το ιδανικό, από πλευράς παρουσίας. Γιατί από πλευράς τίτλων κατέκτησε -σχεδόν- τα πάντα, πριν μετακομίσει στη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Σε δύο χρόνια έφτασε εκ νέου στην κορυφή της Ευρώπης, αυτή τη φορά για το Eurocup (2013), έχοντας για συμπαίκτη τον Νικ Καλάθη. Οι αριθμοί του εκείνη τη σεζόν ήταν οι 11.4 πόντοι και τα 7.4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Η πορεία του στην Euroleague

Η Μπουντούτσνοστ έχει κάτι... από Euroleague

Κουκ σημαίνει ασίστ

Από την άλλη, η περίπτωση του Ομάρ Κουκ δεν είναι τόσο "ιδιαίτερη". Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων πασέρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ άλλωστε. Τόσο απλά. Ο 33χρονος πλεϊμέικερ βρίσκεται από πέρσι στο Μαυροβούνιο, για λογαριασμό της Μπουντούτσνοστ.

Ανεξαρτήτως ομάδας ή διοργάνωσης πάντως, αυτό που ήταν σαφές την τελευταία δεκαετία είναι πως κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου για την αντίπαλη άμυνα. Όχι στο εκτελεστικό κομμάτι, αλλά στο δημιουργικό. Πάρτε για παράδειγμα την πρεμιέρα του Eurocup, όπου πρόλαβε να μοιράσει 12 ασίστ (οι μισές της ομάδας του) σε 34'54'' παρουσίας στο παρκέ, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μπάνβιτ.

Το ρεκόρ του πάντως δεν είναι αυτό, αφού κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο έδωσε 16 (!) τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, στην αναμέτρηση με τη Βέντσπιλς. Παρεμπιπτόντως, το ρεκόρ καριέρας του όσον αφορά την επιθετική παραγωγικότητα είναι οι 23 πόντοι που πέτυχε το 2008, ως παίκτης της Μπενετόν Τρεβίζο, σε αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, παιχνίδι στο οποίο έχει πετύχει το career high του και σε index rating (31).

Τι έκανε στην Euroleague

Η Μπουντούτσνοστ έχει κάτι... από Euroleague
TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ