EUROCUP

"Εμφύλιος" με φόντο την EuroLeague

"Εμφύλιος" με φόντο την EuroLeague

Η Βαλένθια και η Ουνικάχα Μάλαγα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους απόψε (28/3, 21:30) για πρώτη φορά με φόντο την εξασφάλιση του εισιτηρίου για την EuroLeague της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Η ώρα για να δώσει τα σκήπτρα της η Γαλατάσαραϊ έφτασε, αφού απόψε (28/3, 21:30) ξεκινά η σειρά των τελικών του EuroCup. Αυτή τη φορά με δύο ισπανικές ομάδες, τη Βαλένθια και την Ουνικάχα Μάλαγα, με την πρώτη να έχει το πλεονέκτημα έδρας. Σε σειρά best-of-three, οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό τρόπαιο, με σκοπό να το προσθέσουν στη συλλογή τους, μα πάνω απ όλα για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην EuroLeague της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Οι δύο ομάδες τα είπαν μάλιστα το Σάββατο (25/3) για τη Liga Endesa, με τους "πορτοκαλί" να παίρνουν μια δύσκολη νίκη (80-77), έχοντας για κορυφαίο τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς (20π.) και τους Τζουάν Σάστρε (14π.) και Φερνάντο Σαν Εμετέριο (12π.) άξιους συμπαραστάτες.

Με τον Πέδρο Μαρτίνεθ (κορυφαίος προπονητής της διοργάνωσης), η Βαλένθια ξεκίνησε από νωρίς με εντυπωσιακό τρόπο την πορεία της στη διοργάνωση. Εξασφάλισε άλλωστε την πρωτιά στον όμιλο τόσο στην α' φάση όσο και στο Top 16, μετρώντας μόλις μία ήττα (!) σε όλη αυτή την διαδρομή. Μέχρι να χάσει μάλιστα από τη Χίμκι στα προημιτελικά της διοργάνωσης, μετρούσε δεκατρείς (13) σερί νίκες, αριθμός που την μετέτρεψε άμεσα στην πιο φορμαρισμένη ομάδα του EuroCup. Αυτό που έκανε τη διαφορά στην πορεία της ήταν η συνέπεια που έδειξε στο "σπίτι" της. Στα νοκ άουτ παιχνίδια με Χίμκι και Χαπόελ Ιερουσαλήμ, κέρδισε κατά σειρά με +6, +16, +15 και +15. Δείγμα του ότι δεν... αστειεύεται.

Κάτι που θα θελήσει να επιβεβαιώσει και απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα, η οποία γνωρίζει καλά πως για να φτάσει αυτή στην κατάκτηση του τροπαίου και να επιστρέψει στην EuroLeague μετά από το φετινό διάλειμμα, πρέπει να κάνει τουλάχιστον ένα "διπλό".

Από μέρους της, η ομάδα του Τζουάν Πλάθα δυσκολεύτηκε περισσότερο μέχρι τα ημιτελικά. Οι ήττες ήταν πολύ πιο συνηθισμένες για εκείνη σε σχέση με τη Βαλένθια, αλλά στο κρίσιμο σημείο έκανε το κάτι παραπάνω. Όπως για παράδειγμα η εκτός έδρας νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου στον τρίτο προημιτελικό, εκεί όπου έπαιζε τα ρέστα της για πρόκριση στους "4". Κι από την στιγμή που βρέθηκε απέναντι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν έδειχνε έτοιμη για να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Η εκτός έδρας νίκη στον πρώτο ημιτελικό (73-57) ήρθε με εντυπωσιακό τρόπο, κάτι που ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία των "πρασίνων", οι οποίοι συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο στον επαναληπτικό αγώνα (74-63).

Παρεμπιπτόντως, οι δύο αντίπαλοι τα "είπαν" στο Top 16, με τη Βαλένθια να μετράει το 2/2. Κέρδισε τόσο εντός (86-62) όσο και εκτός έδρας (78-70), πράγμα που σημαίνει πως έχει πάρει τον αέρα της έτερης διεκδικήτριας του τίτλου.

Όσο για τους κορυφαίους των ομάδων; Η Βαλένθια στηρίζεται ως επί το πλείστον στους Αντουάν Ντιό (8.7π., 4.4ασ.), Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς (11.6π., 6.8ριμπ), Φερνάντο Σαν Εμετέριο (10.3π., 3.5ριμπ., 2.7ασ.), Πιερ Οριόλα (8.9π.) και Ράφα Μαρτίνεθ (8.6π.). Από την άλλη, η Ουνικάχα Μάλαγα έχει τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, περιμένοντας το μεγαλύτερο μέρος της επιθετικής δουλειάς από τους Κάιλ Φογκ (12.9π.), Ντέγιαν Μούσλι (11.7π., 3.7ριμπ.), Νέμανια Νέντοβιτς (10.2π.) και Τζαμάρ Σμιθ (10π.2).

TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ