EUROLEAGUE

Είσαι αήττητος; Πας Final Four

Είσαι αήττητος; Πας Final Four

Οι Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ είναι οι τρεις μόνες που δεν έχουν υποστεί ήττα, στο φετινό ΤΟΡ16. Πέρυσι ήταν δύο και προ διετίας -όταν άλλαξε το σύστημα- τέσσερις. Και τι έκαναν; Το 66.6% πήγε Final Four.

Αυτή είναι η τρίτη αγωνιστική περίοδος που το ΤΟΡ16 έχει τη μορφή... μαραθωνίου και τρεις ομάδες έχουν διατηρήσει το αήττητο τους: οι Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης.

Η "βασίλισσα" θα ζήσει το déjà vu του τελευταίου Final Four το προσεχές δεκαπενθήμερο. Θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα, με το ματς εναντίον της Μακάμπι (29/1) και στην έκτη αγωνιστική (5/2) θα συναντήσει την Μπαρτσελόνα. Δηλαδή, θα... ξεκινήσει με τον τελικό και θα συνεχίσει με τον ημιτελικό του Μιλάνου.

Πάμε τώρα και στους άλλους αήττητους. Ποιοι είναι; Οι έξι φορές πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ, που υποδέχεται τη Νίζνι Νόβγκοροντ και ο back to back πρωταθλητής Ολυμπιακός, που θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει την Αναντολού Εφές, του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Το σκορ είναι 12-14 υπέρ των "ερυθρόλευκων". Θα καταφέρουν να μείνουν με μηδέν παθητικό;

Ας δούμε, όμως, τι έχουν κάνει εκείνοι που σε παρελθόντα χρόνο έφτασαν στο 4-0; Έξι ήταν εκείνοι που μπήκαν στη β' φάση με νίκες, στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Πέρυσι (2013-14), οι Μπαρτσελόνα και Μακάμπι ήταν... τέτοιες περιπτώσεις, με τους "μπλαουγκράνα" να φτάνουν το 12-0 στο ΤΟΡ16 (και μετά να "σκουπίζουν" τη Γαλατασαράι, στα playoffs, καθ' οδόν για το Μιλάνο).

Η "ομάδα του λαού"... έχασε το δρόμο προς τις νίκες. Χαρακτηριστικά, έφτασε στην 13η αγωνιστική για να ενημερωθεί πως πάει στα playoffs (με ρεκόρ 8-6), όπου εξάντλησε τη σειρά, για να περάσει πάνω από την Αρμάνι και να συμπληρώσει το κουαρτέτο του Final Four.

Την πρώτη αγωνιστική περίοδο που το ΤΟΡ16 από 6 ματς έφτασε τα 14 (βλ. 2012-13), ήταν τέσσερις οι ομάδες που βρέθηκαν στο 4-0. Και τι έγινε μετά; Η ΤΣΣΚΑ έχασε την πέμπτη αγωνιστική από την Ουνικάχα. Ήταν η πρώτη από τις τρεις ήττες στα τέσσερα ματς που ακολούθησαν. Παρ' όλα αυτά, τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου (11-3) και απέκλεισε τη Λαμποράλ Κούτσα, στο τέταρτο ματς των playoffs. Κάπως έτσι, βρέθηκε στο Λονδίνο... με τις γνωστές συνέπειες.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε απολαύσει το 6-0 στο ΤΟΡ16, για να βρεθεί στο Νο2 του ομίλου (πίσω από την ΤΣΣΚΑ), με ρεκόρ 10-4. Στα playoffs "σκούπισε" τη Μακάμπι (ήταν στο Νο3 του έτερου ομίλου) και τσέκαρε το εισιτήριο για το Λονδίνο, όπου... υπέκυψε στα τραύματα που της δημιούργησε ο Ολυμπιακός, στον τελικό.

Η Λαμποράλ Κούτσα επίσης, είχε φτάσει στο 4-0 και στη συνέχεια έχασε πέντε σερί ματς, πριν ολοκληρώσει τις εμφανίσεις στο ΤΟΡ16, με ρεκόρ 8-6 και συναντήσει την ΤΣΣΚΑ (πρώτη του άλλου γκρουπ), για να ολοκληρωθεί εκεί η διαδρομή -στο τέταρτο ματς.

Η τέταρτη ομάδα που έζησε το 4-0 πριν δυο χρόνια, ήταν η Σιένα. Έφτασε και το 5-0, αλλά προ του τέλους υπέστη πέντε διαδοχικές ήττες και έμεινε εκτός playoffs. Για την ακρίβεια, στην τελευταία αγωνιστική, οι Βάσκοι φιλοξένησαν τους Ιταλούς και... τους έκλεισαν το δρόμο -για να περάσουν εκείνοι στους "8".

Πού καταλήγουμε; Στο ότι το 4-0 δεν εγγυάται ακριβώς, κάτι από τη στιγμή που η σούμα των αγώνων είναι 14. Αν βοηθά κάπου, είναι στη ψυχολογία που... ανεβαίνει, όσο η ομάδα νικά. Το παρελθόν βέβαια, διδάσκει πως αν κάποιος "αφαιρεθεί", το πληρώνει.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ