EUROLEAGUE

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας
NEWSPORTS

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στους ταλαντούχους Έλληνες παίκτες και προπονητές, όμως κι η ελληνική διαιτησία κρατάει ψηλά την σημαία κι ας μην παίρνει την προβολή που της αξίζει. Δείτε τους εκπροσώπους μας

Το μπάσκετ είναι το εθνικό μας σπορ κι αυτό αποδεικνύεται από πολλούς τομείς. Στην Ελλάδα έχουμε την πολυτέλεια να απολαμβάνουμε μερικές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, να παρακολουθούμε παίκτες που "ζηλεύει" όλη η "γηραιά" Ήπειρος, ενώ και οι προπονητές μας αποτελούν εξαγώγιμο... προϊόν . Αν νομίζετε πως οι... Έλληνες που διακρίνονται μπασκετικά είναι μόνο αυτοί τότε μάλλον δεν γνωρίζετε πολλά για τους διαιτητές!

Το Euroleague Greece σας παρουσιάζει τους... αφανείς ήρωες που μπορεί να μην ακούγονται αρκετά για τις ευρωπαϊκές τους επιδόσεις, όμως στην πραγματικότητα κι αυτοί αποτελούν σημαντικά μέλη της ευρωπαϊκής διαιτητικής ελίτ. Αυτές είναι οι ελληνικές "σφυρίχτρες"! Και συγκεκριμένα οι 7 που θα διαιτητεύσουν αγώνες στο δρόμο για το διπλό τελικό του Eurocup και το Final Four του Βερολίνου.

Χρήστος Χριστοδούλου

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Λίγο πριν τα 50 ο Χρήστος Χριστοδούλου θεωρείται το... βαρύ πυροβολικό της ελληνικής διαιτησίας, καθώς θεωρείται ο κορυφαίος εν ενεργεία ρέφερι. Από το 2000 είναι διεθνής κι έχει σφυρίξει μερικά από τα σπουδαιότερα παιχνίδια τόσο σε Ελλάδα (τελικούς και ντέρμπι "αιωνίων") όσο και στο εξωτερικό. Στο ενεργητικό του έχει ήδη δύο Ολυμπιάδες κι αν βρεθεί στα γήπεδα του Ρίο το 2016 τότε θα είναι από τους ελάχιστους που έχουν ζήσει την εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων τρεις φορές. Στην πραγματικότητα η σχέση του με τον αθλητισμό ξεκίνησε από... το ποδόσφαιρο στην Παναχαϊκή, όμως γρήγορα κατάλαβε ότι το μέλλον του είναι αλλού. Αγωνίστηκε στον Απόλλωνα στο παιδικό τμήμα, ενώ σε ηλικία 24 ετών αποσύρθηκε με στόχο να γίνει διαιτητής. Το... διαιτητικό ταξίδι ξεκινάει το 1991 και μέσα σε 6 χρόνια (1997) συμπεριλήφθηκε στους πίνακες της Α1. Το 2000 σε ηλικία 34 ετών έγινε διεθνής και από τότε τα επιτεύγματα του είναι πολλά. Πέρσι σφύριξε τον ημιτελικό της Ρεάλ με τη Φενέρμπαχτσε, όμως δεν μπόρεσε να είναι και στον τελικό, καθώς εκεί υπήρχε ελληνική συμμετοχή με τον Ολυμπιακό.

Ηλίας Κορομηλάς

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Είναι από τους πιο συνεπής Έλληνες διαιτητές που στο ενεργητικό του έχει και παρουσία σε Final Four Euroleague. Προέρχεται από το Σύνδεσμο της Αττικής και είναι αξιολογημένος από το 1996, ενώ αποφοίτησε από τη σχολή του 1992. Όντας πλέον σε ηλικία 43 ετών θεωρείται ένας από τους πιο ανερχόμενους Έλληνες διαιτητές, καθώς έχει μπροστά του 7 ποιοτικά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κορομηλάς ήταν ο δεύτερος διαιτητής του "αιώνιου" ντέρμπι που έγινε την περασμένη Δευτέρα (19/10).

Ιωάννης Φούφης

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Πέρσι σφύριξε τον δεύτερο τελικό του Eurocup μεταξύ της Χίμκι και της Γκραν Κανάρια. Εκεί όπου έγινε και η στέψη της Χίμκι. Είναι από τους διαιτητές που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανωτέρων του κι αυτό φαίνεται από τα παιχνίδια που επιλέγεται να διαιτητεύσει. Ο Θεσσαλονικιός ρέφερι έχει σφυρίξει ακόμη σε τρία Final Four Βαλκανικής λίγκας. Φυσικά σε εγχώριο επίπεδο δεν είναι λίγες οι φορές που η ΚΕΔ εμπιστεύτηκε τις τύχες ενός ντέρμπι στη... σφυρίχτρα του. Είναι αξιολογημένος από το 1998 και στην ζωή μακριά από τα παρκέ εργάζεται σε μεταφορική εταιρεία.

Παναγιώτης Αναστόπουλος

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες διαιτητές κι ο λόγος είναι τα πολλά ντέρμπι που έχει διαιτητεύσει (22 μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού). Η... καριέρα του, ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο εντός συνόρων. Είναι από τα βασικές επιλογές των Ευρωπαίων σε παιχνίδια που χρίζουν προσοχής κι έτσι δεν είναι τυχαίο ότι έχει επιλεχθεί να σφυρίξει σε ένα Ευρωμπάσκετ γυναικών και πέρσι στα playoffs της Euroleague την αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Επίσης στο βιογραφικό του έχει αγώνες Final 8 στο Eurocup, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του είναι ο τελικός του Eurocup το 2011 όταν και η Ούνικς στέφθηκε πρωταθλήτρια απέναντι στην Σεβίλη στο "Palaverde" του Τρεβίζο. Όταν γεννημένος του 1970 έχει αξιολογηθεί από το 1996 και είναι υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Πέτρος Παπαπέτρου

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Όντας γεννημένος το 1973 και προερχόμενος από τον Σύνδεσμο της Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τους καλύτερους Έλληνες διαιτητές της Βορείου Ελλάδας. Ο δασολόγος στο επάγγελμα, Πέτρος Παπαπέτρου από το 2012 έχει επιλεχθεί από την επιτροπή διαιτησίας της Euroleague για να σφυρίζει αγώνες της και μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι άξιζε αυτή την ευκαιρία. Από τις μεγάλες στιγμές στο βιογραφικό αποτελεί ο τελικός που διεύθυνε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κορασίδων.

Σπύρος Γκόντας

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Επιτυχημένος στον τομέα του, καθώς είναι Διευθυντής πωλήσεων στο επάγγελμα, όμως αυτό δεν τον κάνει να υστερεί και στην διαιτησία όπου επίσης παίζει σε... υψηλά στάνταρ. Ο Σπύρος Γκόντας μαζί με τον Τάσο Πηλοΐδη είναι οι πιο... παλιοί διαιτητές, καθώς έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή του 1989, ενώ είναι αξιολογημένος από το 1993. Θεωρείται από τους πλέον έμπειρους Έλληνες ρέφερι κι η ΚΕΔ έχει δείξει ουκ ολίγες φορές έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ότι ήταν ορίστηκε ως πρώτος διαιτητής του "αιώνιου" ντέρμπι που έγινε την περασμένη Δευτέρα (19/10).

Τάσος Πηλοΐδης

Είναι κι αυτοί εκπρόσωποι μας

Έχει βρεθεί πολλές φορές στη "δίνη" του κυκλώνα των Ελλήνων φιλάθλων (πρόσφατα είχε δεχτεί κι επίθεση στο σπίτι του), όμως στην Ευρώπη χρίζει σεβασμού για το ταλέντο του και την αδέκαστη συμπεριφορά του. Ο ιδιωτικός υπάλληλος στο επάγγελμα, είναι αξιολογημένος από το 1993 και μεταξύ των σημαντικών στιγμών της καριέρας του ήταν όταν το 2012 βρέθηκε στο Final Four του Eurocup όπου σφύριξε τον μικρό τελικό της διοργάνωσης μεταξύ της Λιέτουβος Ρίτας και της Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης. Γενικά θεωρείται από τους διαιτητές που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα πάνω σε παρκέ που παίζονται κρίσιμα ματς.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ