EUROLEAGUE

Η Ζάλγκιρις ψάχνει το... ταβάνι της

Η Ζάλγκιρις ψάχνει το... ταβάνι της
ZALGIRIS BC

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο Κάουνας απέναντι στην Ζάλγκιρις (20:00), η οποία ανεβάζει συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών και των δυνατοτήτων της.

Ο Ολυμπιακός θα ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο της EuroLeague στη Λιθουανία, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ζάλγκιρις, ενώ πέρα από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικιβίτσιους, θα χρειαστεί για ακόμη μία φορά να νικήσει και τις απουσίες. Οι Γιώργος Πρίντεζης, Βαγγέλης Μάντζαρης και Νίκολα Μιλουτίνοφ κάνουν παρέα στους Δημήτρη Αγραβάνη και Κιμ Τιλί που παρέμειναν στην Ελλάδα και η αποστολή των Πειραιωτών για το παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής της EuroLeague αποτελείται από 11 παίκτες.

Οι "ερυθρόλευκοι" στου δρόμου τα μισά της κανονικής διάρκειας της Euroleague θα αντιμετωπίσουν την Ζάλγκιρις, η οποία μέχρι στιγμής εντυπωσιάζει. Το νέo format της EuroLeague φαινομενικά δεν ευνοεί τις ομάδες με μικρά μπάτζετ, αλλά οι προϋπολογισμοί και οι ισολογισμοί δεν παίζουν μπάσκετ, όπως αποδεικνύει (και) η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κι έχει επισημάνει και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

"Εχει (σ.σ. η Ζάλγκιρις) κάτι που δεν έχουν και οι άλλες ομάδες. Εχει χαμηλό μπάτζετ. Είναι μία πολύ καλή ομάδα, ο Σάρας έχει ξεκινήσει πολύ καλά την πορεία του και θα έχουμε μία δύσκολη αποστολή", είχε αναφέρει ο προπονητής του Ολυμπιακου μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Αναντολού Εφές, ενώ κατά την αναχώρηση της αποστολής των Πειραιωτών για το Κάουνας τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ζάλγκιρις "είναι μία ομάδα με όλη την σημασία της λέξης. Παίζουν ομαδικά. Εχουν ρόλους και χημεία και ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο".

Η Ζάλγκιρις την περσινή περίοδο έφτασε κοντά στην είσοδό της στα πλέι οφ της Euroleague, καθώς τερμάτισε με ρεκόρ 14-16, ενώ παρότι ήταν αδιάφορη την τελευταία αγωνιστική νίκησε εκτός έδρας την Μπασκόνια στέλνοντας την Αναντολού Εφές στον Ολυμπιακό και την Φενέρμπαχτσε στον Παναθηναϊκό Superfoods.

Η πρωταθλήτρια Λιθουανίας αποδεικνύει πως δεν είναι... πυροτέχνημα, καθώς την τρέχουσα σεζόν μετράει 9 νίκες και 5 ήττες και μοιράζεται με την Φενέρμπαχτσε την 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος τραβάει ολοένα και περισσότερα βλέμματα πάνω του ως head coach, έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο με διακριτούς ρόλους, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικό τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας. Η πρωταθλήτρια Λιθουανίας σε 6 αναμετρήσεις στην... καυτή "Zalgirio Arena" μετράει 4 νίκες, ενώ θετικό είναι το πρόσημό της και μακριά από το Κάουνας (5-3) έχοντας μάλιστα επικρατήσει της Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη και της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Οι Λιθουανοί μάλιστα παίζουν ελκυστικό μπάσκετ, διαθέτουν την τρίτη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης σημειώνοντας κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι 81,6 πόντους, είναι στην 3η θέση των ασίστ (μ.ο. 19,6) κι έχουν το καλύτερο ποσοστό (42,4%, 106/250) πίσω από την γραμμή των 6,75 μέτρων.

Η Ζάλγκιρις ψάχνει το... ταβάνι της

Ο Παούλιους Γιανκούνας (μ.ο. 13,3 π., 5,4ρ., 1,6 ασ., 0,4κλ., 1,2λ.) αποτελεί την δύναμή της μέσα στο "ζωγραφιστό", o Kέβιν Πάνγκος (μ.ο. 11,9π., 2,5ρ., 5,5ασ., 0,9κλ., 2,6λ.) είναι ο κινητήριος μοχλός της, το ένστικτο του σκόρερ του Αρτούρας Μιλάκνις (μ.ο. 8π., 2ρ., 0,8ασ., 0,3κλ., 0,7λ.) προλαβαίνει την σκέψη του , ο Εντγκαρας Ουλανόβας (μ.ο. 8,5π., 4,8ρ., 2,2ασ., 0,8κλ., 1,4λ.) δείχνει έτοιμος για να κάνει το επόμενο βήμα, ενώ υπερπολύτιμη είναι και η προσφορά των Ααρον Ουάιτ (μ.ο. 8,8π., 4ρ., 1ασ., 0,4κλ., 0,9λ.) και Μπράντον Ντέιβις (μ.ο. 8π., 2,6ρ., 0,9ασ., 0,7κλ., 1λ.).

Η Ζάλγκιρις, όμως, δεν επαναπαύεται, όπως αποδεικνύεται και από την προσθήκη στο ρόστερ της του Μπένο Ούντριχ , ο οποίος πήρε τη θέση του Ντι Μποστ. Ο Σλοβένος γκαρντ υπέγραψε στην πρωταθλήτρια Λιθουανίας ως το τέλος της σεζόν και αποτέλεσε το Χριστουγεννιάτικο δώρο της ομάδας του "Σάρας" στους φίλους της δείχνοντας συγχρόνως πως οι βλέψεις της είναι μεγάλες και πως δεν της αρκούν όσα έχει καταφέρει.

Η Ζάλγκιρις ακολουθεί τροχιά προς τα πλέι οφ της διοργάνωσης και αν πάρει τη νίκη επί του Ολυμπιακού, θα κλείσει τον πρώτο γύρο της EuroLeague με ρεκόρ 10-5 παραμένοντας στα υψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα βλέποντας ακόμα και προς τις θέσεις που οδηγούν στο πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ήδη ισοβαθμεί με την Φενέρμπαχτσε πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (11-3), τον Ολυμπιακό (11-3) και τον Παναθηναϊκό Superfoods (10-4) και πως δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματά της.

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ