EUROLEAGUE

Γιασικεβίτσιους: "Τώρα κατάλαβε η Μπαρτσελόνα την αξία του Πασκουάλ"

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μίλησε στη "Mundo Deportivo" για την απόφασή του να παραμείνει στη Ζάλγκιρις, τον Παναθηναϊκό που... ταιριάζει στη φιλοσοφία του και τον Τσάβι Πασκουάλ, τον οποίο "τώρα κατάλαβαν στη Βαρκελώνη πόσο καλός είναι".

Για τρίτο σερί καλοκαίρι, το όνομα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους συνδέθηκε με τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Παρά το γεγονός πως στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" θα είχε πολύ μεγαλύτερη οικονομική άνεση για να βρει παίκτες, προτίμησε να μείνει στη Ζάλγκιρις, κι ας έχασε αρκετούς σημαντικούς παίκτες, όπως ο Κέβιν Πάνγκος και ο Βασίλιε Μίτσιτς.

Ο 42χρονος προπονητής μίλησε στη " Mundo Deportivo " για την απόφασή του να συνεχίσει στη Zalgirio Arena, εξηγώντας γιατί για τρίτο σερί καλοκαίρι δεν μετακόμισε στη Βαρκελώνη. Δεν έμεινε βέβαια σε αυτό, αφού τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ο Παναθηναϊκός τού ταιριάζει βάσει φιλοσοφίας, ενώ αποθέωσε τον Τσάβι Πασκουάλ. Για τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού τόνισε μάλιστα πως "τώρα, κατάλαβαν στην Μπαρτσελόνα πόσο καλός ήταν".

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη Mundo Deportivo:

Για το μυστικό της επιτυχίας στη Ζάλγκιρις: " Είναι λίγο απ όλα. Στη Ζάλγκιρις υπάρχει καλή διοίκηση, όλος ο οργανισμός λειτουργεί καλά, με τις κατάλληλες υποδομές. Οι παίκτες κατάλαβαν πριν από δύο χρόνια πως είμαστε κοντά στην κορυφαία οκτάδα της EuroLeague, κι αυτή τη φορά κάναμε ένα βήμα παραπάνω".

Για το γεγονός ότι βρήκε πολλά "λαβράκια": " Όπως συμβαίνει και με άλλες ομάδες που δεν έχουν μεγάλο προϋπολογισμό, πρέπει να παίρνουμε ρίσκα. Το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κι έχει αποδώσει. Πάντα προσπαθούμε να φέρνουμε καλούς χαρακτήρες που τους αρέσει η σκληρή δουλειά. Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση όταν δουλεύεις με τέτοιους ανθρώπους. Τώρα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά που έφυγαν (βλ. Κέβιν Πάνγκος και Βασίλιε Μίτσιτς) και αυτούς που ήρθαν (βλ. Νέιτ Ουόλτερς και Τόμας Ουόκαπ), δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Χάσαμε αρκετούς περιφερειακούς, οπότε είχαμε ανάγκη να κάνουμε άμεσα κινήσεις. Το βασικό όμως είναι ότι έχουμε καλή λιθουανική βάση, που γνωρίζουν τον σύλλογο και ξέρουν τη φιλοσοφία μας".

Για τον Κέβιν Πάνγκος: " Έχει ακόμη περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης, ειδικά στο πώς κατευθύνει το παιχνίδι. Έχει βελτιωθεί πολύ την τελευταία διετία, έγινε ηγέτης στο γήπεδο, είναι ένα παιδί που δουλεύει πολύ και προσπαθεί για να γίνει καλύτερος. Είναι σπουδαία μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, είναι μόνο 25 ετών και θα γίνει ακόμη καλύτερος. Με έναν προπονητής όπως ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, θα βελτιωθεί".

Γιασικεβίτσιους: "Τώρα κατάλαβε η Μπαρτσελόνα την αξία του Πασκουάλ"
EUROKINISSI

Για το ότι για τρίτο καλοκαίρι το όνομά του "έπαιξε" για την Μπαρτσελόνα : " Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Είμαι προπονητής της Ζάλγκιρις, για μένα είναι δύσκολο να βρω μια ομάδα κι ένα περιβάλλον που θα μου συμπεριφέρονται καλύτερα. Εύχομαι να μείνω για χρόνια εκεί. Αν δεν το κάνω, θα είναι γιατί θα έχω βρει μια ομάδα που σε γενικές γραμμές θα μου προσφέρει περισσότερα από τη Ζάλγκιρις. Στο Κάουνας νιώθω ότι με αγαπούν και γι αυτό είμαι ευτυχισμένος".

Μου ταιριάζει το μοντέλο του Παναθηναϊκού

Για τις σχέσεις αγάπης με την Μπαρτσελόνα: " Είναι διαφορετικό όταν είσαι παίκτης και προπονητής. Ο παίκτης πρέπει απλά να κάνει καλή προπόνηση και να παίζει καλά. Για έναν προπονητή είναι πολλά περισσότερα: πρέπει να τα βρεις με το αφεντικό σου, να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα πάντα. Σε αυτό το κομμάτι, η Μπαρτσελόνα είναι ένας πολύ δύσκολος σύλλογος, γιατί επί της ουσίας ουδείς γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Πρέπει να πείσεις πολύ κόσμο γι αυτό που θες, και πιστεύω πως δεν πείστηκαν όλοι για μένα. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι η μοναδική ομάδα την οποία αγαπώ, υπάρχει κι ο Παναθηναϊκός, η αγάπη μου για τον οποίο ήταν πάντοτε μεγάλη. Οι άνθρωποι εκεί εργάζονται περισσότερο με βάση τη δική μου φιλοσοφία και στυλ, δίνουν μεγάλη δύναμη στον προπονητή. Μπορείς να το δεις από το πόσο καλά πηγαίνει εκεί ο Τσάβι Πασκουάλ. Έχει τον τελευταίο λόγο για τις υπογραφές, κι αυτό είναι ένα μοντέλο προπονητή που μου αρέσει περισσότερο".

Για το αν υπάρχει πρόβλημα δομής στην Μπαρτσελόνα: " Δεν ξέρω τι γίνεται από μέσα, αλλά κάθε καλοκαίρι τα πράγματα είναι όλο και πιο περίεργα. Αυτή είναι η λέξη που θα χρησιμοποιούσα, δίχως να πω περισσότερα. Από τότε που έφυγε ο Τσάβι (Πασκουάλ), το τμήμα δεν έχει καλά αποτελέσματα. Τώρα είναι ξεκάθαρο νομίζω πόσο καλός ήταν ο Τσάβι".

Για το ότι για τρία σερί χρόνια δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Μπαρτσελόνα: " Δεν ξέρω, και να σου πω την αλήθεια δεν με απασχολεί κιόλας. Είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις, υπήρχαν στιγμές που τους είχα δώσει το "πράσινο φως" για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές ποτέ δεν έγιναν".

Για το αν οι συζητήσεις σταμάτησαν από την στιγμή που προσελήφθη ο Σβέτισλαβ Πέσιτς: " Όχι, μιλούσαμε ακόμη κι όταν ο Σβέτισλαβ Πέσιτς ήταν στην ομάδα. Συζητήσαμε για θέματα δομών, κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό. Ήθελα να κάνουμε διαπραγματεύσεις, κι όταν τελείωσε το Final Four τούς είπα ότι οι εκπρόσωποί μου μπορούν να μιλήσουν μαζί τους. Κάτι που δεν έγινε ποτέ όμως".

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για τις υπερβολικές απαιτήσεις που ακούστηκε πως είχε : " Δεν είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Ναι, μιλήσαμε για κάποιες ιδέες, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για κάθε προπονητή να το κάνει. Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια καλή ευκαιρία για την Μπαρτσελόνα, γιατί πολλά συμβόλαια ολοκληρώθηκαν. Θα μπορούσε να φτιάξει κάποιος μια νέα ομάδα, με βάση τα δικά του γούστα".

Για το αν έχει πρόβλημα με την παρουσία του Σβέτισλαβ Πέσιτς στην ομάδα: " Δεν έχω κάποιο πρόβλημα μαζί του, δεν είναι αληθές αυτό που έχει ακουστεί. Δεν ξέραμε τίποτα για εκείνον και τη θέση που μπορεί να είχε, όλα ήταν υποθετικά".

Για την προσφορά που είχε από τους Toronto Raptors: " Είχα μια πολύ ωραία εμπειρία με το Toronto, ήρθαν στη Λιθουανία και κάναμε συνέντευξη. Η αλήθεια είναι ότι μου άνοιξαν τα μάτια. Ήταν η πρώτη μου συνέντευξη με ομάδα από το ΝΒΑ κι ήμουν ενθουσιασμένος. Μερικές ημέρες μετά το Final Four, ο Masai Ujiri (GM του Toronto) με πήρε τηλέφωνο, κι ύστερα από δέκα μέρες ήταν στη Λιθουανία για να μιλήσουμε και να τους αναλύσω τις ιδέες μου. Με ήθελαν για πρώτο προπονητή. Δύο εβδομάδες μετά αποφάσισαν να δώσουν τη θέση στον Nick Nurse, σίγουρα όμως ήταν μια υπέροχη εμπειρία για μένα. Πέρασα από συνέντευξη με τέσσερις ανθρώπους από το υψηλότερο επίπεδο. Είχα καιρό να μιλήσω με ανθρώπους με τόσο ωραία και ασυνήθιστη οπτική, ήταν κάτι μοναδικό. Νομίζω ότι από αυτό βελτιώθηκα ως άνθρωπος και προπονητής, απλά επειδή μίλησα μαζί τους. Με εντυπωσίασαν".

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ