EUROLEAGUE

Αϊζάια Χάρτενσταϊν: Στα χνάρια του Νοβίτσκι

Αϊζάια Χάρτενσταϊν: Στα χνάρια του Νοβίτσκι

Ο Αϊζάια Χάρτενσταϊν της Ζαλγκίρις “κουβαλάει” εδώ και μία διετία περίπου την ταμπέλα του “επόμενου Ντιρκ Νοβίτσκι”. Υπερβολή; Ίσως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ ξεχωριστό παίκτη.

Στα μάτια του πολύ κόσμου ο Αϊζάια Χάρτενσταϊν είναι αυτή τη στιγμή απλώς ένας ψηλός Γερμανος που συμπληρώνει το ρόστερ της Ζαλγκίρις. Ο τύπος που... βαράει παλαμάκια για χάρη των πιο έμπειρων ψηλών της ομάδας, οπως ο Παούλιους Γιανκούνας, o Αγκούστο Λίμα, ο Αντάνας Καβαλιάουσκας και ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας. Οι γνωρίζοντες ωστόσο ξέρουν ότι η πραγματική ιστορία είναι αρκετά διαφορετική.

Ο 18χρονος Γερμανός (γίνεται 19 τον Μάιο) στην πραγματικότητα δεν είναι ένας πιτσιρικάς που για κάποιο λόγο αγωνίζεται στην Λιθουανία. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ψηλούς που έχουν εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Ένας παίκτης που το στυλ παιχνιδιού του συγκρίνεται με παίκτες-θρύλους όπως ο Ντίνο Ράτζα και, ναι, ακόμα και ο Ντιρκ Νοβίτσκι!

Προφανώς και η καταγωγή του έχει παίξει ρόλο σε αυτό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε οι Γερμανοί έλεγαν τα ίδια και για τον... Γιαν Γιάγκλα, σε μία πρόβλεψη που δεν ήταν ακριβώς πετυχημένη. Ο Χάρτενστάιν ωστόσο δεν φαίνεται να γίνει υβρίδιο Γιάγκλα. Αυτό δείχνει το παρελθόν του τουλάχιστον.

Ο Χάρτενστάιν δεν είναι ακριβώς ο συνηθισμένος Γερμανός. Ο γιος του άλλοτε επαγγελματία Γερμανού μπασκετμπολίστα, Φλόριαν Χάρτενσταϊν, γεννήθηκε στις ΗΠΑ, όπου και έζησε μέχρι το 2008, πριν μετακομίσει στην Ευρώπη και την Γερμανία. Εκεί κάποια στιγμή η μοίρα τον έφερε στους Άρτλαντ Ντράγκονς την σεζόν 2014/15, πριν υπογράψει στην Ζαλγκίρις την σεζόν 2015/16, στην οποία όμως αγωνίζεται από τον Φεβρουάριο του 2016, αφού είχε παραχωρηθεί δανεικός στους Ντράγκονς στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν.

Ο διεθνής με τις μικρές Εθνικές Γερμανός άρχισε να ξεχωρίζει από το Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2014, όταν και μπήκε στα μπλοκάκια πολλών σκάουτερ του ΝΒΑ, οι οποίοι τον παρακολουθούν στενά έκτοτε, ενώ τον είδαν τον περασμένο Δεκέμβριο να οδηγεί την Γερμανία μέχρι την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Σαμψούντας και να κερδίζει μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Γιατί ξεχωρίζει...

Αϊζάια Χάρτενσταϊν: Στα χνάρια του Νοβίτσκι


Καταρχήν πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις, για να καταλάβει και ο κόσμος γιατί έχει δημιουργηθεί τόσος θόρυβος γύρω από το όνομα του Γερμανού φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος κατά πολλούς είναι ο δεύτερος καλύτερος Ευρωπαίος ψηλός της γενιάς του (αυτής των γεννημένων το 1998) μετά τον Τούρκο Ομέρ Γιούρτεβσεν, αν και κατά άλλους είναι καλύτερος από τον άλλοτε παίκτη της Φενέρμπαχτσε και νυν παίκτη του Νορθ Καρολάινα Στέιτ. Γιατί όμως είναι τόσο ξεχωριστός;

Το scouting report του Χάρτενσταϊν μιλάει για έναν αριστερόχειρα φόργουορντ/σέντερ με ύψος λίγο πάνω από 2.10 μέτρα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα εξής τέσσερα στοιχεία: 1. Καταπληκτική τεχνική κατάρτιση για τύπο με το ύψος του, 2. Εξαιρετική επαφή με το καλάθι από μέση και μακρινή απόσταση 3. Τρομερή αίσθηση του ριμπάουντ. 4. Φανταστικός πασέρ για την θέση του.

Κοινώς, στα χαρτιά ο διεθνής Γερμανός μοιάζει με το τέλειο πακέτο. Είναι ένας σύγχρονος ψηλός, που μπορεί να παίξει με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι (προτιμά εμφανώς πάντως το... πρώτο, ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε), έχει την δυνατότητα ακόμα και να κατεβάσει τη μπάλα (χρησιμοποιώντας ακόμα και crossover ντρίμπλες, αλλά και ντρίμπλες πίσω από τη μέση!) και, ίσως ακόμα πιο σημαντικό, έχει ήδη ένας εξαιρετικός πασέρ. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι είναι τέλειος. Ίσα-ίσα που πρέπει να δουλέψει πολλά πράγματα στο παιχνιδι του. Αν ήταν... τέλειος εξάλλου θα είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Με όλα τα θετικά του, ο Γερμανός έχει φυσικά και αρκετά αρνητικά, με κυριότερο τον ίδιο τον χαρακτήρα του. Όχι, δεν είναι κακό παιδί. Απλώς παραείναι συναισθηματικός, σε βαθμό που ενίοτε τα συναισθήματά του επηρεάζουν το παιχνίδι του, ειδικά όταν δεν του “βγαίνουν” στο παρκέ αυτά που θέλει να κάνει. Και, οπως κάθε 18χρονος, ακόμα δεν έχει ωριμάσει, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διαχειριστεί το ταλέντο του, κάνοντας πολλά επιπόλαια λάθη. Τα περισσότερα από τα μειονεκτήματά του βέβαια είναι διαχειρίσιμα.

Γιατί δεν παίζει;

Αϊζάια Χάρτενσταϊν: Στα χνάρια του Νοβίτσκι


Σύμφωνα με τα διάφορα mock drafts των Αμερικανών – κοινώς τις προβλέψεις που κάνουν για το που θα καταλήξει ένας παίκτης στο draft – ο Χάρτενσταϊν θα επιλεχθεί σίγουρα στον πρώτο γύρο, με πολλούς μάλιστα να θεωρούν ότι θα καταλήξει κάπου ανάμεσα στο 13 με 20. Παίκτες με τα δικά του στοιχεία δεν εμφανίζονται κάθε χρόνο εξάλλου, αν και στο φετινό draft αναμένεται να βρεθεί ακόμα ένας Ευρωπαίος παίκτης με παρόμοια στοιχεία, αλλά ελαφρώς καλύτερος: Ο κατά έναν χρόνο μεγαλύτερός του Φινλανδός Λάουρι Μάρκανεν, που αγωνίζεται στο Κολέγιο του Arizona.

Κάπου εδώ λοιπόν είναι λογικό να υπάρξει η σχετική ερώτηση: Αφού είναι τόσο καλός τότε γιατί δε μπορεί να παίξει σε μία ομάδα όπως η Ζαλγκίρις; Είναι μία εύλογη ερώτηση, με την απάντηση να έχει πολλά... παρακλάδια.

Καταρχήν, ο Χάρτενσταϊν δεν είναι έτοιμος. Είναι ταλαντούχος μεν, αλλά το να παίξει κάποιος στην EuroLeague δεν είναι τόσο απλό. Κατά δεύτερον, η Ζαλγκίρις έχει πληθώρα παικτών στην ίδια θέση με αυτόν, οι οποίοι είναι και πιο έμπειροι. Τρίτον, η Ζαλγκίρις είναι πολύ πιθανό να μην θέλει να δώσει χρόνο συμμετοχής σε έναν παίκτη που ξέρει ότι θα χάσει στο τέλος της χρονιάς για χάρη του ΝΒΑ, πόσω δε μάλλον έναν... ξένο παίκτη που θα φύγει.

Όπως και να έχει βέβαια, είτε αυξηθεί ο χρόνος συμμετοχής του Χάρτενσταϊν από εδώ και πέρα είτε όχι, η λογική λέει ότι κάποια μέρα θα βρεθεί στο ΝΒΑ. Το αν βέβαια θα εξελιχθεί στον “νέο Νοβίτσκι” όπως ελπίζουν οι Γερμανοί ή στον επόμενο... Αντρέα Μπαρνιάνι, Ντονάτας Μοτιεγιούνας ή – ακόμα χειρότερα – Γιαν Γιάγκλα είναι κάτι που εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ωριμάσει και πόσο σκληρά θα δουλέψει.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ