EUROLEAGUE

Η Βαλένθια ξεμένει από ενέργεια στην 4η περίοδο

Η Βαλένθια ξεμένει από ενέργεια στην 4η περίοδο

Από την εντυπωσιακή εκκίνηση στην απογοητευτική συνέχεια. Η Βαλένθια μετράει δέκα σερί ήττες στην EuroLeague, με τους αριθμούς της να δικαιολογούν την αγωνιστική καθίζηση. Οι πολλοί που έγιναν λίγοι.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η σεζόν για τη Βαλένθια στην EuroLeague δεν είναι ο καλύτερος δυνατός, μπορεί όμως να χαρακτηριστεί φυσιολογικός. Όχι επειδή η ισπανική ομάδα είναι τόσο κακή ώστε να κάνει δέκα σερί ήττες, όσο επειδή το μικρό ρόστερ που έχει "πληγώθηκε" ανεπανόρθωτα από τους τραυματισμούς βασικών παικτών, όπως ο Αντουάν Ντιό και ο Λατάβιους Ουίλιαμς, που ακόμη δεν έχουν πατήσει το παρκέ.

Ή εκείνοι του Τζοάν Σάστρε και του Γκιγιέμ Βίβες, ο οποίος είναι ο τελευταίος που "λαβώθηκε" με αποτέλεσμα να απουσιάζει κι αυτός από την αποψινή (28/12, 22:00) αναμέτρηση, την τελευταία του α' γύρου για την ισπανική ομάδα.

Ο Τσους Βιντορέτα έχει βρεθεί στο "κάδρο" για την κακή εικόνα της ομάδας του και τις συνεχόμενες ήττες, οι δικαιολογίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι αρκετές, αλλά η ουσία δεν αλλάζει: τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από το Pabellon Fuente de San Luis. Κάπως έτσι, ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό Superfoods έχει αποκτήσει κομβικό χαρακτήρα (κυρίως ψυχολογικά) για τη Βαλένθια, που ψάχνει -όσο τίποτε άλλο- τη νίκη απέναντι στο "τριφύλλι". Πως θα τα καταφέρει;

Η Βαλένθια ξεμένει από ενέργεια στην 4η περίοδο

ΧΑΜΗΛΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΟΝΤΑ

Ελλείψει αρκετών βασικών παικτών, είναι ξεκάθαρο πως ο Τσους Βιντορέτα δεν έχει την πολυτέλεια να υπηρετήσει την ισπανική προπονητική φιλοσοφία του up tempo παιχνιδιού με τον γρήγορο ρυθμό και τα υψηλά σκορ. Αντίθετα, επιμένει σε πιο ελεγχόμενες επιθέσεις, χαμηλό ρυθμό και σκορ, με σκοπό να μη φανεί η λειψανδρία που υπάρχει στο ρόστερ της ομάδας του. Γι αυτό κιόλας οι "πορτοκαλί" είναι η ομάδα που έχει κάνει τα λιγότερα εντός παιδιάς σουτ στη διοργάνωση (800).

Με τον Έρικ Γκριν και τον Τιμπόρ Πλάις να αποτελούν τα σημεία αναφορά τους (σ.σ.: ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς είναι ο τρίτος στην ιεραρχία, έχοντας χάσει κι αυτός κάποια παιχνίδια λόγω τραυματισμού). Μιλάμε άλλωστε για τους δύο παίκτες που έχουν εκτελέσει περισσότερα δίποντα από κάθε άλλον, με τον πρώτο να έχει τριψήφιο αριθμό (103) και τον δεύτερο να τον ακολουθεί λίγο πιο πίσω (90).

Παρόλ' αυτά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η Βαλένθια στηρίζει πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της στο περιφερειακό σουτ. Το 42.6% των σουτ που κάνει, γίνονται πίσω από την γραμμή των 6μ75, στατιστικό που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας -πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης (43.5%), αλλά και μια θέση πάνω από τον Παναθηναϊκό Superfoods (41.7%). Ως εκ τούτου, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός πως αντλεί το 37.5% των πόντων της από τα περιφερειακό σουτ, με το "τριφύλλι" να είναι η ομάδα που κερδίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του σκορ από την περιφέρεια (με 37.6%).

Η Βαλένθια ξεμένει από ενέργεια στην 4η περίοδο

Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Η ποσοτική υπεροχή των αντιπάλων αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στην τελευταία περίοδο, εκεί όπου έρχεται η κατάρρευση της Βαλένθια. Η ισπανική ομάδα είναι η χειρότερη της διοργάνωσης σε +/- πόντων, με -62. Κάτι που δεν της επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις να "κλείσει" καλά έναν αγώνα, που ελέγχει μέχρι το 30ο λεπτό. Όπως έγινε, για παράδειγμα, στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Αρμάνι Μιλάνο, εκεί όπου κατέρρευσε στην παράταση.

Αντίστοιχα, πέφτει κατακόρυφα η επιθετική της αποτελεσματικότητα. Μία ομάδα που σημειώνει 1.08 πόντους ανά κατοχή στα παιχνίδια της, βλέπει τον μέσο όρο της στην τελευταία περίοδο να πέφτει κατακόρυφα, φτάνοντας τους 0.89 πόντους ανά κατοχή. Οι γκαρντ είναι λίγοι, οι ψηλοί δεν είναι σε θέση να απειλήσουν με πλάτη στο καλάθι με συνέπεια (σ.σ.: εξαίρεση ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς) και κάπως έτσι χάνεται έλεγχος.

Το ότι, για παράδειγμα, οι "πορτοκαλί" κάνουν ένα λάθος για κάθε ασίστ που δίνουν, εξηγεί όλα τα παραπάνω. Όπως επίσης το γεγονός πως βρίσκονται στον... πάτο σε μία ακόμη στατιστική κατηγορία: τα σουτ εντός παιδιάς. Με 37.8% ποσοστό ευστοχίας, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι "πράσινοι" καλούνται σε μερικές ώρες να "πατήσουν" πάνω στις δεδομένες αδυναμίες της ισπανικής ομάδας και να σημειώσουν την τέταρτη διαδοχική νίκη τους στην EuroLeague -και την ένατη στις τελευταίες δέκα αναμετρήσεις. Έστω κι αν δεν έχουν τον Νικ Καλάθη στη σύνθεσή τους. Με τον Λούκας Λεκαβίτσιους σε ρόλο πρωταγωνιστή από το "1" και τον Μάρκους Ντένμον υποχρεωμένο να επαναλάβει τις δύο καλές εμφανίσεις της περασμένης εβδομάδας, με Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ερυθρό Αστέρα.

TAGS EUROLEAGUE ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ