EUROLEAGUE

Η Στρασμπούρ των "θαυμάτων"

Η Στρασμπούρ των "θαυμάτων"

Μπορεί να μην έχει κάνει ακόμα το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή της πορεία, όμως έχει προλάβει να αφήσει τις... "δαγκωματιές" της στους μεγαλύτερους συλλόγους της Euroleague

Από το 2005 όταν πρωτοσυστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό της Ευρώπης πέρασε αρκετός καιρός, όμως στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου την βλέπουμε μόλις για τρίτη φορά. Η Στρασμπούρ μπορεί να μην λογίζεται στα μεγαθήρια της Euroleague, όμως έχει φροντίσει να κάνει τους δυνατούς της Ευρώπης να την σέβονται και να την φοβούνται. Ειδικά όταν οι αγώνες γίνονται στο "Rhenus Sport" όπου "μεταμορφώνεται" σε... "φονέα των γιγάντων".

Διαβάστε μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια που παίζει στην Euroleague ποιες μεγάλες νίκες έχει πάρει εντός έδρας η γαλλική ομάδα αλλά και πως εξηγεί, μιλώντας στο Euroleague Greece, ο Βενσάν Κολέ το 0-15 που έχουν οι παίκτες του στα εκτός έδρας.

Η πρώτη.... βόμβα

Η πρώτη φορά που η Ευρώπη έμαθε για τα... καλά την Στρασμπούρ ήταν στις 14 Δεκεμβρίου του 2005. Οι Γάλλοι αν πρωτάρηδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υποδέχονται στο "Rhenus Sport" την ισχυρή Ταού Κεράμικα. Οι Πάμπλο Πριτζιόνι, Λουίς Σκόλα, Τζόρντι Γκριμάου και Τιάγκο Σπλίτερ ταξίδευαν στο Στρασβούργο με τον τίτλο του φαβορί, όμως ο Έρικ Γκιράρντ κι οι παίκτες του δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδοθούν άνευ όρων. Προεξάρχοντος του Ρικάρντο Γκριρ (19π.) οι τότε πρωταθλητές Γαλλίας κερδίζουν με 84-76 δείχνοντας ότι όποιος τους υποτιμά κινδυνεύει να το πληρώσει. Εκείνη τη χρονιά η Στρασμπούρ πανηγύρισε μόλις 3 νίκες (Ολίμπια Λιουμπλιάνας και ΑΕΚ ήταν οι άλλες δύο) κι έτσι η παρθενική της σεζόν στην Euroleague ολοκληρώθηκε στη φάση των ομίλων. Στον αντίποδα η Ταού έφτασε μέχρι το Final Four τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Προσγείωσε τους οικοδεσπότες

Η Στρασμπούρ των "θαυμάτων"

Έπειτα από απουσία τριών χρόνων (2013-14) η επιστροφή στην Euroleague είναι γεγονός. Με τον Βενσάν Κολέ πλέον στα ηνία της ομάδας, η Στρασμπούρ επιστρέφει και θέλει να δείξει ότι η εμπειρία της πρώτης συμμετοχής την βοήθησε για να κάνει το βήμα παραπάνω. Με απολογισμό 3 νικών και 7 ηττών δεν μπόρεσε να βρεθεί ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όμως και πάλι φρόντισε να... δείξει τα δόντια της. Την 8η αγωνιστική υποδέχεται την Ζαλγκίρις σε ένα παιχνίδι που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι. Το παιχνίδι είναι στον πόντο με τους Λιθουανούς να είναι μπροστά με 76-74, όμως ο Λούις Κάμπελ με μπάζερ μπίτερ κάνει το 77-76 και ρίχνει στο καναβάτσο μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης.

Η Αρμάνι Μιλάνο, όμως, δεν είχε πάρει το... μήνυμα. Έχοντας φτάσει, πλέον, στην τελευταία αγωνιστική η Στρασμπούρ υποδέχεται στο "Rhenus Sport" την Αρμάνι Μιλάνο, η οποία έχει υψηλότατο κίνητρο να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ο λόγος; Το Final Four γίνεται στο "σπίτι" της και θέλει να είναι παρούσα στο μεγάλο ραντεβού. Αν και αδιάφοροι βαθμολογικά οι Γάλλοι θέλουν να παίξουν για την τιμή τους και με τον Τιμ Αμπρομάιτις να μοιάζει ασταμάτητος (23π.) η Στρασμπούρ κερδίζει με 76-67 την ομάδα που έμελλε να φτάσει ένα βήμα πριν το Final Four (αποκλείστηκε στα πλέι οφ από την μετέπειτα πρωταθλήτρια, Μακάμπι Τελ Αβίβ).

Έφτασε η ώρα της δικαίωσης;

Για τρίτη χρονιά η Στρασμπούρ βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης με την ελπίδα πως έφτασε η ώρα να γράψει ιστορία και να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο ΤΟΡ 16. Το... σύνδρομο της "μεταμόρφωσης" μακριά από το "Rhenus Sport" συνεχίζει να την κατατρέχει, όμως μέσα στη Γαλλία μπορεί να τρομάξει κάθε αντίπαλο. Αυτό φρόντισε να το δείξει από την αρχή.

Η Φενέρμπαχτσε των πολλών εκατομμυρίων και των πολυδιαφημισμένων παικτών έζησε τον... εφιάλτη την 2η αγωνιστική της regular season. Ο Κάιλ Ουίμς δεν είχε αντίπαλο και με τους Ρόντρικ Μπομπουά, Μάρντι Κόλινς να στέκονται άξιοι συμπαραστάτες η Στρασμπούρ πανηγύρισε την μεγαλύτερη σε έκταση, νίκη της ιστορία της στην Euroleague. Το τελικό 91-70 δεν άφηνε περιθώρια για αμφιβολίες. Οι παίκτες του Βενσάν Κολέ "ξέραναν" για τα καλά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους φιλόδοξους παίκτες του.

Η Στρασμπούρ των "θαυμάτων"

Το γαλλικό μήνυμα εστάλη, όμως ποτέ δεν παρελήφθη από τη Ρεάλ! Η πρωταθλήτρια Ευρώπης κι Ισπανίας ήταν το απόλυτο φαβορί την 5η αγωνιστική, όμως κι αυτή είδε έναν... πιθανό περίπατο να μετατρέπεται σε ελεύθερη πτώση άνευ αλεξίπτωτου. Για περίπου 30 λεπτά η Στρασμπούρ είχε στα... σχοινιά τη "Βασίλισσα" και η διαφορά έφτασε ακόμα και στους 19 πόντους (71-52 στο 25'). Με τους Λουίς Κάμπελ (23π.) και Ρόντρικ Μπομπουά (18π.) σε ηγετικό ρόλο το Στρασβούργο είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει, καθώς η τοπική ομάδα πετυχαίνει την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της επικρατώντας με 93-86 της εν ενεργεία πρωταθλήτριας Ευρώπης!

Τελικά είναι φέτος μία ιστορική χρονιά για τους Γάλλους; Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου όπου η Στρασμπούρ θα πάρει το πρώτο "διπλό" της ιστορία της και παράλληλα θα μπορέσει να πανηγυρίσει μία ιστορική πρόκριση στο ΤΟΡ 16; Οι απαντήσεις θα έχουν δοθεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου όταν και πέφτει η αυλαία της Regular Season!

Κολέ στο Euroleague Greece: "Μπορούμε να ονειρευόμαστε το ΤΟΡ16"

Η Στρασμπούρ των "θαυμάτων"

Ο Βενσάν Κολέ ήταν ο ιθύνων νους στις δύο από τις τρεις παρουσίες της Στρασμπούρ στην Euroleague. Ο Γάλλος τεχνικός βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση της καριέρας του, καθώς έχει για πρώτη φορά στην πλούσια καριέρα του την ευκαιρία να οδηγήσει έναν σύλλογο στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πριν την Στρασμπούρ το προσπάθησε δύο φορές με την ΛεΜαν και μία με την Βιλερμπάν, όμως δεν το κατάφερε κι έτσι θέλει να δει αν φέτος στην 5η συμμετοχή του στη διοργάνωση θα μπορέσει να γευτεί για πρώτη φορά μία τέτοια χαρά. Ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας και της Στρασμπούρ μίλησε στο Euroleague Greece για τις μεγάλες νίκες της ομάδας του αλλά και για τους λόγους που αισιοδοξεί για το μέλλον της ομάδας του στην Euroleague.

Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς μεγάλο μπάτζετ καταφέρατε να κάνετε μερικές εξαιρετικά εντυπωσιακές νίκες (Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε, Μιλάνο, Ζαλγκίρις). Υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας;

Δεν υπάρχουν μυστικά. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι νίκες έχουν επιτευχθεί εντός έδρας βγάζοντας μεγάλη ενέργεια. Για να έρθουν αυτές οι νίκες βοήθησε ότι οι αντίπαλοι δεν είχαν την καλύτερη πνευματική συμπεριφορά πριν το παιχνίδι κι έτσι πήραμε πλεονέκτημα από αυτό. Φέτος έχουμε περισσότερο ταλέντο από ποτέ σαν ομάδα”.

Κερδίσατε τις δύο πιο δυνατές ομάδες του ομίλου (Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε), όμως δεν τα κατάφερε απέναντι σε ποιο αδύναμους αντιπάλους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ήταν σημαντικό για εμάς ότι παίξαμε αυτά τα δύο παιχνίδια μπροστά στους φιλάθλους μας. Πρέπει να παίζουμε κι εκτός έδρας με την ίδια ενέργεια όπως κάνουμε στα εντός, όμως δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Αυτή τη χρονιά, όπως ανέφερα και πριν, έχουμε πιο ταλαντούχους παίκτες”.

Η Στρασμπούρ των "θαυμάτων"

Νιώθετε ότι έχετε αποκτήσει σαν ομάδα την απαιτούμενη εμπειρία για να διεκδικήσετε περισσότερες νίκες φέτος;

Έχουμε καλύτερη ομάδα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι σίγουρο. Παίρνουμε περισσότερη εμπειρία από κάποιους παίκτες μας που γνώρισαν την Euroleague το 2013, όμως έχουμε και περισσότερο ταλέντο. Στο τέλος των αγώνων, όταν τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, έχουμε πλέον κάποιους αθλητές που μπορούν να βάλουν το μεγάλο σουτ και θα κάνουν τη διαφορά”.

Πιστεύετε ότι έφτασε η στιγμή της πρόκρισης στο ΤΟΡ 16 για την Στρασμπούρ;

Έχουμε τώρα την δυνατότητα, τέσσερις αγώνες πριν το τέλος της regular season, να προκριθούμε στο ΤΟΡ 16. Αυτό δεν ήταν εφικτό πριν δύο χρόνια. Έχουμε την τύχη στα χέρια μας αν συνεχίσουμε να παίζουμε καλά εντός έδρας, καθώς θα υποδεχτούμε την Μπάγερν και την Χίμκι. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχουμε να παίξουμε στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και της Ρεάλ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε κερδίσει εκτός έδρας έπειτα από... 15 αγώνες! Οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε σε αυτά τα μέρη. Όπως και να έχει η κατάσταση μας μάς αφήνει να κάνουμε όνειρα για το ΤΟΡ 16”.

Η Στρασμπούρ των "θαυμάτων"
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ