EUROLEAGUE

Το Βελιγράδι είχε την τιμητική του 76-65 ο Ερυθρός Αστέρας την Μπαρτσελόνα

Το Βελιγράδι είχε την τιμητική του 76-65 ο Ερυθρός Αστέρας την Μπαρτσελόνα

Γιορτή για το Βελιγράδι. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της διοργάνωσης του Final Four του 2018, ο Ερυθρός Αστέρας έπαιξε σαν ομάδα τετράδας και επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 76-65 πήρε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του.

Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς χάρις στην πιεστική της άμυνα (που ανάγκασε τον αντίπαλο σε 16 λάθη στο πρώτο ημίχρονο) και ένα σερί 14-0 στη λήξη του δεύτερου δεκαλέπτου, κατάφερε να βάλει τις βάσεις για τη νίκη της επί της αποδεκατισμένης Μπαρτσελόνα, που πέρα τα προβλήματα της (Ναβάρο, Κόπενεν, Ντόλμαν), έχασε και τον "καυτό" ως τότε (3/3 τρίποντα) Πάου Ρίμπας.

Πρώτοι σκόρερ για τους Σέρβους ήταν οι Μάρκο Γκούντουριτς (24π) και Μάρκο Σιμόνοβιτς (13π), ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του Μίλκο Μπιέλιτσα στο 2ο ημίχρονο, του Λάζιτς στο ξέσπασμα της δεύτερης περιόδου, αλλά και του πολυδιάστατου Τζένκινς που μέτρησε 8 πόντους, 7 ασίστ και 5 κλεψίματα!

Για την Μπαρτσελόνα αυτή ήταν η 2η συνεχόμενη ήττα, μετά την εντός έδρας από τη Φενέρμπαχτσε. Για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεχώρισε ο Μπραντ Όλεσον (15 πόντοι - οι 10 στο πρώτο δεκάλεπτο) και ο Βίκτορ Κλαβέρ που έιχε 12 πόντους και 10 ριμπάουντ. Στα ρηχά από την άλλη έμεινε ο Ταϊρίς Ράις που είχε 9 πόντους (4/15 σουτ) και 7 λάθη.

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

O MVP

Ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν με διαφορά ο κορυφαίος των Σέρβων. Πέτυχε 13 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο και τέλειωσε το ματς με 21 συνολικά, σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας. Το προηγούμενο του ήταν οι 16 κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Είχε 8/11 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 25 λεπτά συγκεντρώνοντας 30 βαθμούς στο ranking.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου όταν οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα σερί 14-0 και έκλεισαν το ημίχρονο με προβάδισμα 9 πόντων. Ήταν σε ένα σημείο που "έπνιξαν" τον αντίπαλο με την άμυνα τους, έτρεξαν στον αιφνιδιασμό και βρήκαν σκορ από τους Γκούντουριτς, Σιμόνοβιτς και Λάζιτς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 16 λάθη που έκαναν οι "μπλαουγράνα" στο πρώτο ημίχρονο αποτελεί την καλύτερη απεικόνιση του αγώνα, συνδυάζοντας την κακή ημέρα των φιλοξενούμενων, αλλά και την πιεστική άμυνα της ομάδας του Ράντονιτς.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τη Μπαρτσελόνα στη θέση του οδηγού ξεκίνησε το παιχνίδι την "Κόμπακ Αρίνα" και τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να προηγούνται με 16-9 στο δεκάλεπτο, χάρις στον "καυτό" Μπραντ Όλεσον. Ο έμπειρος γκαρντ σκόραρε 10 πόντους και κάλυψε επιθετικά και το κενό του Ταϊρίς Ράις που είχε ξεκινήσει άστοχος (1/6). Στο ίδιο διάστημα οι Καταλανοί είχαν επιβληθεί με την καλή τους άμυνα και είχαν ελέγξει τα ριμπάουντ και μαζί όλο το παιχνίδι.

Στην δεύτερη περίοδο, όμως, κάτι άλλαξε. Αυτή ήταν η πίεση στην άμυνα των γηπεδούχων που ανέβασαν το επίπεδο της έντασης τους, οδηγώντας τον αντίπαλο σε συνεχόμενα λάθη. Μια "μαύρη κουρτίνα" έπεσε μπρος στα μάτια των παικτών της Μπαρτσελόνα, που παρότι προηγήθηκαν με 29-22 χάρις στα τρία συνεχόμενα τρίποντα του Πάου Ρίμπας, έχασαν εν συνεχεία την επαφή με το σκορ. Μαζί έχασαν και τον ίδιο τον Ρίμπας, που σωριάστηκε στο παρκέ σε μια ανύποπτη φάση (είχε μόλις επιστρέψει μετά από απουσία ενός μήνα και πρόβλημα στους προσαγωγούς) και αποχώρησε υποβασταζόμενος.

Οι Σέρβοι οδήγησαν τον αντίπαλο σε 16 λάθη στο ημίχρονο (!!), μετατρέποντας σε πόντους αυτές τις έξτρα κατοχές. Με μπροστάρηδες τους Γκούντουριτς (13 πόντοι στο δεύτερο δεκάλεπτο), Σιμόνοβιτς (8 πόντοι στο ίδιο διάστημα) και τον Λάζιτς που έβγαλε ενέργεια πιέζοντας τη μπάλα, οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα κατάφεραν με ένα σερί 16-0 να κλείσουν το ημίχρονο προπορευόμενοι με 40-31.

Στην τρίτη περίοδο οι γηπεδούχοι κατάφεραν να αναχαιτίσουν κάθε προσπάθεια των "μπλαουγράνα" να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Οι ψηλοί πήραν την σκυτάλη από τους περιφερειακούς και κατάφεραν να προκαλέσουν φθορά στον αντίπαλο. Ο Μπιέλιτσα και ο Κούζμιτς εξελίχθηκαν σε απροσπέλαστα εμπόδια για την Μπαρτσελόνα που συνέχισε να κυνηγάει, χωρίς όμως να έχει τον τρόπο να πλησιάσει στο σκορ. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με τη διαφορά στους 12 πόντους (60-48), χάρις στο τρίποντο του Τζένκινς.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε ούτε στην τελευταία περίοδο. Ο Ερυθρός Αστέρας διατήρησε την πρωτοπορία στο σκορ, ως το τέλος. Η Μπαρτσελόνα με τον Ράις "άσφαιρο" δεν κατάφερε να αλλάξει την εις βάρος της κατάσταση, ούτε με το χαμηλό σχήμα που αφύπνισε τον Βίκτορ Κλαβέρ (ως "5"). Ο Γκούντουριτς, ο Μπιέλιτσα και ο Τζένκινς συνέχισαν να σκοράρουν (και ο τελευταίος να δημιουργεί) γράφοντας το τελικό 76-65, που ισοδυναμεί με τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη των Σέρβων, που γιόρτασαν μ' αυτόν τον τρόπο την ανακοίνωση της διοργάνωσης του φάιναλ-φορ του 2018.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 9-16, 40-31, 60-48, 76-65.

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ