EUROLEAGUE

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!

Για ακόμα ένα καλοκαίρι ο Ερυθρός Αστέρας είδε τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να "ορμάνε" πάνω του και να παίρνουν τους καλύτερους παίκτες του. Θα μπορέσει άραγε ο σερβικός σύλλογος να "αναγεννηθεί" πάλι από τις στάχτες του; Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες δεν είναι μαζί του.

Ο τρόπος που λειτουργεί ο Ερυθρός Αστέρας θεωρείται από πολλούς ως πρότυπο για τους υπόλοιπους. Έχοντας ένα από τα δύο χαμηλότερα μπάτζετ στην Turkish Airlines EuroLeague μαζί με την Ζαλγκίρις, οι πρωταθλητές Σερβίας “σπάνε” το ταβάνι τους σταθερά εδώ και χρόνια.

Στηριζόμενοι στην “καυτή” τους έδρα και παίζοντας μυαλωμένο μπάσκετ, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν φροντίσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια να σοκάρουν την Ευρώπη με τα αποτελέσματά τους, κερδίζοντας ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ από αυτούς. Παράλληλα, αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι ότι έχουν καταφέρει να αναδείξουν παίκτες που άλλες ομάδες τους ξεφορτώθηκαν ως “αποτυχημένους”, με ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό του Όγκνιεν Κούζμιτς. Όπως αποδεικνύεται ωστόσο, στον σερβικό σύλλογο δεν τα είχαν υπολογίσει όλα – ειδικά στο οικονομικό κομμάτι, με τα χρέη να μαζεύονται επικίνδυνα – με αποτέλεσμα πλέον η ομάδα να περνάει δύσκολες ώρες. Αποτέλεσμα; Να χάσει τον έναν παίκτη μετά τον άλλο, αλλά και να δει τον προπονητή της, Ντέγιαν Ράντονσιτς, να αποχωρεί από τον σύλλογο.

Το φετινό καλοκαίρι έχει πράγματι εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βλέπει όλους τους παίκτες του βασικού του κορμού να αποχωρούν, άλλοι ως ελεύθεροι και άλλοι έναντι ενός οικονομικού τιμήματος. Ομάδες από όλη την Ευρώπη βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία και “όρμησαν” σαν αρπακτικά πάνω στον σερβικό σύλλογο, εκμεταλλευόμενες την συγκυρία. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 8 παίκτες από το περσινό ρόστερ (!) με 6 από αυτούς να είναι μέλη του βασικού κορμού και 5 από αυτούς Σέρβοι! Κι αν οι απώλειες των Νέιτ Ουότερς και Ντιόν Τόμπσον δεν “πονάνε”, δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους. Ειδικά όταν την ίδια στιγμή, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν ανακοινώσει μόνο την ανανέωση των συμβολαίων των Μπράνκο Λάζιτς και Ράνκο Σίμοβιτς και την απόκτηση του Αυστραλού Τζόνα Μπόλντεν, με την παραμονή του τελευταίου ωστόσο να μην είναι σίγουρη, αφού παλεύει για ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ!

Το Sport24 λοιπόν παρουσιάζει τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα που αποχώρησαν για άλλες πολιτείες το φετινό καλοκαίρι, “εξαργυρώνοντας” τις καλές τους σεζόν, αλλά και εκμεταλλευόμενοι τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου.

Μάρκο Γκούντουριτς (22 χρονών, 1.96 μέτρα, γκαρντ)

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!


Ο αρχηγός της ομάδας είναι αυτός που πήρε και την καλύτερη μεταγραφή. Με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να αποχωρεί για το ΝΒΑ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στράφηκε άμεσα στον Μάρκο Γκούντουριτς, πληρώνοντας ένα πολύ υψηλό αντίτιμο (έχει αναφερθεί μέχρι και ένα ποσό κοντά στο 1 εκατ. ευρώ!) στον Ερυθρό Αστέρα για να τον αποκτήσει. Ο Γκούντουριτς ήρθε σχεδόν από το πουθενά στον Ερυθρό Αστέρα, αφού πέρασε κάποια στιγμή από ένα δοκιμαστικό, έμεινε δύο χρόνια δανεικός στην θυγατρική ομάδα του, την FMP, και κατόπιν πήρε “προαγωγή” στον πρωταθλητή Σερβίας. Και, πλέον, θα αγωνίζεται στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στέφαν Γιόβιτς (27 χρονών, 1.98 μέτρα, πόιντ γκαρντ)

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!


Ο Mr. Assist με την “προβληματική” μέση. Εξετάστηκε κάποια στιγμή και από τον Ολυμπιακό, αλλά και από αρκετές ομάδες από το “πάνω ράφι”, που θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον συνδυασμό των οικονομικών προβλημάτων του Ερυθρού Αστέρα και του χαμηλού buy out του διεθνή γκαρντ. Τελικά, ο Γιόβιτς κατέληξε στην “αγκαλιά” του συμπατριώτη του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος είναι προπονητής στην Μπάγερν. Κοινώς, ο Γιόβιτς προτίμησε να πάρει μεταγραφή σε μία ομάδα που δεν θα αγωνίζεται στην Turkish Ailrines EuroLeague, εξασφαλίζοντας ωστόσο ένα καλό “μεροκάματο”.

Μάρκο Σιμόνοβιτς (31 χρονών, 2.03 μέτρα, σμολ φόργουορντ)

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!


O έμπειρος φόργουορντ έκανε πράγματα και θαύματα φέτος. Πέτυχε πολλά μεγάλα καλάθια, “πήρε από το χέρι” όποτε χρειάστηκε την ομάδα και έγινε ξανά ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας. Η νέα σεζόν θα τον βρει όμως και αυτόν μακριά από το Βελιγράδι, αφού συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ζενίτ. Η ρωσική ομάδα αγωνίζεται βέβαια στο 7DAYS EuroCup και όχι στην Turkish Airlines EuroLeague, αλλά τα λεφτά που έδωσε ήταν καλά, το ρόστερ που “χτίζει” μοιάζει εξαιρετικό και ο Σιμόνοβιτς είναι 31 χρονών και δεν έχει κάνει πολλά καλά συμβόλαια μέχρι τώρα.

Λούκα Μίτροβιτς (24 χρονών, 2.04 μέτρα, πάουερ φόργουορντ)

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!


Ήταν αυτός που... άνοιξε την πόρτα. Κάποτε θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Σερβία, με αποτέλεσμα να επιλεγεί στο Νο60 του ντραφτ του 2015 από τους Sixers, οι οποίοι με την σειρά του τον παραχώρησαν στους Kings. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να μείνει στάσιμος και να μοιάζει με σκιά του εαυτού του τα 2 τελευταία χρόνια. Φέτος ωστόσο αναμενόταν να πάρει ξανά την ευκαιρία του. Και θα την πάρει. Απλώς θα την πάρει μακριά από το Βελιγράδι, αφού η Μπάμπεργκ φρόντισε με συνοπτικές διαδικασίες να υπογράψει μαζί του τριετές συμβόλαιο, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να τον επαναφέρει στον σωστό... μπασκετικό δρόμο.

Τσαρλς Τζένκινς (28 χρονών, 1.91 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ)

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!


Ο Αμερικανός γκαρντ αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ πλέον έχει και την Σερβική υπηκοότητα, κάτι τρομερά δύσκολο για πολλούς λόγους (κυρίως πολιτικούς). Ήταν από τους ηγέτες της ομάδας και ένας από αυτούς που “τραβούσαν” στο σκοράρισμα την ομάδα. Τώρα θα κάνει το ίδιο πράγμα για χάρη του Γιώργου Μπαρτζώκα στην Χίμκι, η οποία πλήρωσε το buy out του 28χρονου γκαρντ και θα τον βάλει στο πλευρό των Στέφαν Μάρκοβιτς και Αλεξέι Σβέντ, χτίζοντας μία εξαιρετική γραμμή γκαρντ.

Όγκνιεν Κούζμιτς (27 χρονών, 2.14 μέτρα, σέντερ)*

Ο Ερυθρός Αστέρας έγινε... Supermarket!


Η περίπτωση του άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού έχει αστερίσκο. Ο λόγος είναι ότι η μετακίνησή του στην Ρεάλ δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι μοιάζει με θέμα χρόνου, αφού έχουν διαρρεύσει από το ποσό που θα λάβει ο Ερυθρός Αστέρας (κοντά στα 300 χιλιάδες ευρώ) μέχρι και το συμβόλαιο του παίκτη (1.2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια). Ο Κούζμιτς ήταν η αποκάλυψη της ομάδας φέτος, αν και η αλήθεια είναι ότι όσοι παρακολουθούν τον Ερυθρό Αστέρα ξέρουν ότι ο Σερβικός σύλλογος πάντα αναδεικνύει τους σέντερ του. Όπως και να έχει, ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού επανήλθε στο προσκήνιο φέτος, κερδίζοντας μία πλουσιοπάροχη μεταγραφή.

TAGS EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ