EUROLEAGUE

Ο αλτρουιστής Στέφαν Γιόβιτς

Ο αλτρουιστής Στέφαν Γιόβιτς

Ο Stefan Jovic παίζει ως "άσος", παίζει και ως "δυάρι". Κυρίως παίζει για την ομάδα του, εν προκειμένω τον Ερυθρό Αστέρα και το βράδυ της Πέμπτης (12/11), έγινε κάτοχος του ρεκόρ σε ασίστ που έχει δώσει ποτέ παίκτης στη Euroleague, σε ένα ματς.

Το βράδυ που ο Ερυθρός Αστέρας πήγε στο Μόναχο, για να συναντήσει την Μπάγερν, ο Στέφαν Γιόβιτς τοποθετήθηκε στα βιβλία με την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ: έγινε ο πρώτος, ο οποίος πέρασε 19 ασίστ, σε ένα ματς -που επιπροσθέτως δεν είχε παράταση . Ποιος όμως, είναι ο 25χρονος (είχε γενέθλια στις 3 του μήνα) Σέρβος και... αν έτυχε αυτό που έκανε το βράδυ της Πέμπτης (12/11) ή ήταν προβλεπόμενο; Μια στιγμή και θα σας τα πούμε όλα. Πρώτα, θα σας ψυχαγωγήσουμε. Γιατί το παιδί ξέρει να παίζει και κιθάρα, αλλά και πιάνο. " Αν δεν ήμουν μπασκετμπολίστας, σίγουρα θα ήμουν μουσικός", ενημερώνει.

Μπάσκετ έπαιζε, απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Σε ομάδα όμως, πήγε όταν ήταν 7 χρόνων " γιατί ήταν σημαντικό για εμένα, να κάνω αυτό που αγαπώ". Μέχρι και σήμερα, θυμάται έντονα τις όμορφες αναμνήσεις που έχει από την εποχή που ήταν στη γενέτειρα του, τη Nis και μάθαινε τα μυστικά του σπορ. Ο πρώτος του σύλλογος, ήταν η Beopetrol Nis, ακολούθησε η KK Ergonom της ίδιας πόλης, όπου εμφανίστηκε το 2005 " και έγινα πρωταθλητής εφήβων στη Σερβία και το Μαυροβούνιο". Μαζί με τον Milan Josic και τον Sasa Peric, που ήταν ο πρώτος του προπονητής. " Σε εκείνους οφείλεται ό,τι έχω κάνει, μετά φυσικά από την οικογένεια μου που ήταν πάντα δίπλα μου".

Το 2010 πήγε στη Sloga, στο Kraljevo. " Εκεί με έβγαλε ο δρόμος μου και εκεί πέρασα δυο υπέροχες σεζόν, ήρεμες και ουσιαστικές. Εκεί κέρδισα την προσοχή ανθρώπων που με βοήθησαν στη συνέχεια της καριέρας μου. Ευτυχώς για εμένα, τα καλά παιχνίδια που έκανα δεν πέρασαν απαρατήρητα". Τουναντίον, τα παρακολουθούσαν στενά οι της Radnicki, οι οποίοι... του τηλεφώνησαν το 2014. " Δεν σκέφτηκα για πολύ την πρόταση τους. Ήταν πολύ απλό για εμένα να αποφασίσω τι θα κάνω. Από τη στιγμή που θα είχα τη δυνατότητα να δουλέψω με τον Miroslav Nikolic, ήταν αδύνατο να αρνηθώ την ευκαιρία". Στα δυο χρόνια στη Sloga, είχε κατά μ.ο. 8.9π., 4.6 ριμπ., 4.3 ασίστ και 2.6 κλεψ., ανά αγώνα.

Ο αλτρουιστής Στέφαν Γιόβιτς

Το παιχνίδι του κόουτς Nikolic στηρίζεται στην καλή οργάνωση και στο βιογραφικό του υπάρχουν ουκ ολίγοι πόιντ γκαρντ που ξεκίνησαν από εκείνον και έφτασαν παντού. Στη νέα του ομάδα, είχε μπροστά του πιο έμπειρους παίκτες, μεγαλύτερους σε ηλικία. " Ήμουν τυχερός, γιατί στην πρώτη μου σεζόν ήταν δίπλα μου ο MVP της Adriatic League, Alexander Ćapin. Ήταν και συγκάτοικος μου, οπότε... καταλαβαίνετε τι έγινε. Μιλούσαμε διαρκώς για το σπορ, για όσα μπορούν να με κάνουν καλύτερο. Δεν χόρταινα να τον ακούω. Μου έδωσε πολλές αξιόλογες συμβουλές, τις οποίες και φυσικά ακολούθησα. Το ίδιο έγινε και στην πορεία, με τον Marko Marinovic, που ήταν η... μηχανή της ομάδας".

Μέσω της Radnicki εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (το Eurocup). " Ήταν πολύ καλή εμπειρία, για όλους μας. Είχαμε την ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, απέναντι σε πολύ καλές ομάδες και να δούμε πού βρισκόμαστε, σε σύγκριση με εκείνους αλλά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, γενικότερα. Το αρνητικό της υπόθεσης ήταν πως τα ταξίδια και οι συνεχείς υποχρεώσεις, μας στοίχιζαν στην ABA Liga". Τόσο που δεν κατάφεραν να διακριθούν, κάτι που δεν έκαναν ούτε στη σερβική λίγκα -απ' όπου προκύπτουν οι θέσεις για την ABA.

Ο αλτρουιστής Στέφαν Γιόβιτς
FOTO:Z.PETROVIC

Το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την ομάδα της Kragujevac έληγε το 2015. Δεν το εξάντλησε. Στις 12 Νοεμβρίου του 2012 είχε κάνει κάτι που... εν πολλοίς θα χάραζε τη συνέχεια της διαδρομής. Σε ματς της Παρτίζαν με τον Ερυθρό Αστέρα, είχε εκφραστεί θετικότατα υπέρ των "ερυθρόλευκων" στο Twitter. Προ του περιστατικού, ήταν ο αρχηγός της παρέας του. Μετά, δεν ήταν, αφού του αφαίρεσαν το περιβραχιόνιο. Οι διοικούντες καταδίκασαν το γεγονός και ενημέρωσαν ότι πρόκειται να του επιβάλουν και πρόστιμο, ενώ ζήτησαν συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. Το 2013 κλήθηκε στην εθνική που παρουσιάστηκε στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 και πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ακολούθησε το χάλκινο στους Πανεπιστημιακούς αγώνες του ίδιου έτους, στο Kazan. Μετά, ήλθε η ώρα της εθνικής ανδρών. Της κανονικής. Αυτής που πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Ο αλτρουιστής Στέφαν Γιόβιτς

Προηγήθηκε (τη σεζόν 2013-14) η προαγωγή του από... guest star σε ένα από τα βασικά "γρανάζια" της Radnicki. " Το πιο σημαντικό ήταν ότι είχα χρόνο συμμετοχής και την εμπιστοσύνη του προπονητή μου. Δεν ήμουν ικανοποιημένος με αυτά που πρόσφερα αρχικά, αλλά ήξερα ότι μπορώ να δώσω πολλά περισσότερα". Και το απέδειξε στην πορεία. "Έχω την αίσθηση ότι βελτιώθηκα πάρα πολύ, σε ατομικό επίπεδο, στην πανεπιστημιακή ομάδα. Το καλοκαίρι που πήραμε με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα δυο μετάλλια. Αυτό έγινε το κίνητρο όλων μας να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά και κάπως έτσι, έπεισα τον προπονητή μου να με εμπιστευτεί και στο σύλλογο μου. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο και η ύψιστη τιμή: να κερδίσω την εμπιστοσύνη του Nikolic", ο οποίος ήταν και κόουτς της ομάδας του Πανεπιστημιακού πρωταθλήματος. Σκέφτηκε πως μέσω των εθνικών του 2013 θα μπορέσει κάποτε να παίξει στους "πλάβι"; " Αυτό είναι το όνειρο κάθε παίκτη και για να είμαι ειλικρινής, όσα κάναμε στο Kazan και το Mersin ήταν τόσο απίστευτα που ήθελα να ζήσω ακόμα περισσότερα".

Ο αλτρουιστής Στέφαν Γιόβιτς

Στις 21/9 του 2014 ανακοινώθηκε πως αφήνει την Radnicki (με το αζημίωτο) για να πάει στον Ερυθρό Αστέρα, που ήταν και η ομάδα της καρδιάς του. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και πέρυσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Euroleague. Σε 19 αγώνες, είχε 2.9π., 2.8 ασίστ και 2.1 ριμπ. Όπως λέει "είχαμε για πρώτο "άσο" έναν πολύ καλό παίκτη, τον Μarcus Williams, από τον οποίον έμαθα πολλά. Μου αφιέρωσε πολλές ώρες, για να με βοηθήσει να βελτιωθώ. Φέτος, ήλθε ο Guy Mekel. Θα δούμε πώς θα πάει. Το βέβαιο είναι ότι πλέον νιώθω πιο άνετα", είχε εξηγήσει πριν αρχίσει η φετινή αγωνιστική περίοδος. Στην ίδια συνέντευξη, είχε πει και ότι " η ομάδα μου στάθηκε άτυχη, γιατί πέσαμε στο πιο δύσκολο γκρουπ", μαζί με τους Χίμκι, Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, Στρασβούργο και Μπάγερν. Έπειτα από 5 ματς, το ρεκόρ είναι 2-3. Εκείνος, έχει 23.56'' συμμετοχής, ανά ματς και δίνει 6.4π., 2.4 ριμπ., 8 ασίστ, 1.2 κλεψ., 2.2 λάθη ανά ματς.

Ο αλτρουιστής Στέφαν Γιόβιτς

Το δίχως άλλο, όταν είχε πει τον Οκτώβρη πως " χωρίς τον Μαριάνοβιτς, το παιχνίδι μας αναγκαστικά αλλάζει και από εκεί που είχαμε ως σημείο αναφοράς τον Μπόμπι, τώρα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να σκοράρουμε, να μην είμαστε μονότονοι" κάτι παραπάνω ήξερε, αν κρίνουμε από αυτό που έκανε την Πέμπτη (12/11).

TAGS EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ