EUROLEAGUE

Ομπράντοβιτς: "Αυτά που κάνει ο Ντόντσιτς δεν είναι φυσιολογικά"

Fenerbahce Ulker coach Zeljko Obradovic gestures during the Euroleague Final Four semifinal basketball match between Real Madrid and Fenerbahce Ulker in Madrid, Spain, Friday, May 15, 2015. (AP Photo/Andres Kudacki)
Fenerbahce Ulker coach Zeljko Obradovic gestures during the Euroleague Final Four semifinal basketball match between Real Madrid and Fenerbahce Ulker in Madrid, Spain, Friday, May 15, 2015. (AP Photo/Andres Kudacki) AP

Με αφορμή την επιστροφή του στη Μαδρίτη, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε στην "AS" για τη "Βασίλισσα", τη Φενέρμπαχτσε, τον Λούκα Ντόντσιτς, ενώ αποθέωσε τον Σέρχιο Γιουλ επειδή είπε "όχι" στο ΝΒΑ.

Κάθε φορά που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστρέφει στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων. Κι ακολούθως μιλάει στα ΜΜΕ της χώρας, με κύριο θέμα τις ημέρες του στη "Βασίλισσα" αλλά και το παρόν, που τον βρίσκει στη Φενέρμπαχτσε. Ο προπονητής της τουρκικής ομάδας μίλησε στην " AS " για το συναπάντημα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Πάμπλο Λάσο, τον Σέρχιο Γιουλ και τον Λούκα Ντόντσιτς, ενώ εξήγησε πως ο φόβος δεν γίνεται να κυριεύσει τον κόσμο εν όψει του Final Four.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το πως αισθάνεται που επιστρέφει στη Μαδρίτη: " Πολύ χαρά. Πάντα λέω ότι σε αυτή την πόλη πέρασα τρία υπέροχα χρόνια. Αγαπώ τη Μαδρίτη. Οι αναμνήσεις που έχω είναι εξαιρετικές και θα τις κρατάω για μια ζωή. Όχι μόνο για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και για προσωπικούς, αφού έκανα πολλούς φίλους εδώ".

Για το αν σκεφτόταν ποτέ πως ο Πάμπλο Λάσο θα γίνει προπονητής στη Ρεάλ Μαδρίτης: " Το πιο σημαντικό δεν είναι τι πιστεύουν ή περιμένουν οι άλλοι, αλλά τι καταφέρνεις. Ο Πάμπλο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάνοντας εξαιρετική δουλειά αυτή την εξαετία στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι παίκτες πιστεύουν σε αυτόν. Κι ακόμη πιο σημαντικό είναι πόσο άνετα και όμορφα νιώθουν οι φίλαθλοι της ομάδας με αυτό το οικοδόμημα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πάμπλο και τα υπόλοιπα μέλη της Ρεάλ Μαδρίτης (παίκτες, τεχνικό επιτελείο, διοίκηση) για όλα αυτά που έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια".

Για το τι κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο: " Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου προσπαθώ να κάνω το ίδιο: να βοηθάω τους παίκτες μου, να μιλάω διαρκώς μαζί τους και να δημιουργώ ένα υγιές περιβάλλον στα αποδυτήρια. Τώρα, στη Φενέρμπαχτσε, νιώθω πραγματικά περήφανος για τη σχέση που έχουμε δημιουργήσει με τον κόσμο της ομάδας. Για την στήριξη που παρέχουν στην ομάδα, εντός κι εκτός έδρας. Είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό. Ο κόσμος σού δίνει μεγάλη ώθηση για να συνεχίσεις να παλεύεις. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται από την καθημερινή δουλειά. Από την ημέρα που έγινα προπονητής έχω αλλάξει πολύ σε κάποια πράγματα, σε κάποια άλλα πάλι όχι, αυτό που προσπαθώ όμως κάθε φορά όλο και περισσότερο είναι να βοηθώ τους παίκτες μου".

Για το τι έχει αλλάξει σε εκείνον: " Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σε αυτή τη θέση, το άθλημα έχει αλλάξει αρκετά και έχω αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες. Πάντα μπορείς να μάθεις από τη ζωή και να προσπαθείς να πάρεις πράγματα από την καθημερινότητα. Σε κάθε περίσταση. Λατρεύω το μπάσκετ, μου αρέσει να παρακολουθώ αγώνες, να "πιάνω" διάφορα πράγματα και να δημιουργώ κάτι. Αν θεωρήσεις ότι ξέρεις τα πάντα, τότε θα αρχίσεις να γίνεσαι χαζός. Κι η πτώση σου θα έρθει γρηγορότερα".

Για το μικρό rotation που έχει επιλέξει φέτος: " Έχουμε πολλά νέα παιδιά, που δουλεύουν καλά στις προπονήσεις, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμα για αυτό το επίπεδο. Το όνειρό μου είναι να χρησιμοποιώ εξίσου όλου τους παίκτες που έχω στη διάθεσή μου, να μοιράζω τον χρόνο. Γενικά βιώνουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος, με αρκετούς τραυματισμούς. Αυτή την στιγμή για παράδειγμα δεν έχουμε τον Κώστα Σλούκα, τον Λουίτζι Ντατόμε και τον Άντονι Μπένετ. Δεν θα κλάψουμε γι αυτό όμως".

Fenerbahce Ulker's coach Zeljko Obradovic watches during an NBA Global Games basketball match between US team San Antonio Spurs and Turkey's Fenerbahce Ulker, in Istanbul, Turkey, Saturday, Oct. 11, 2014. (AP Photo)
Fenerbahce Ulker's coach Zeljko Obradovic watches during an NBA Global Games basketball match between US team San Antonio Spurs and Turkey's Fenerbahce Ulker, in Istanbul, Turkey, Saturday, Oct. 11, 2014. (AP Photo) AP

AP Photo

Για το αν υπάρχει έξτρα πίεση επειδή το Final Four είναι στην Κωνσταντινούπολη: " Όχι, ποια είναι η διαφορά; Δεν αλλάζει κάτι από αυτό, μόνο ότι είναι καλό για την πόλη που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Αλλά δεν υπάρχει άλλου είδους πίεση. Παίζεις για να κερδίσεις, η Φενέρμπαχτσε είναι πλέον μια ομάδα που έχει στόχο να φτάνει μακριά σε κάθε διοργάνωση".

Για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη: " Δεν έχω χρόνο να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Είναι αλήθεια ότι όταν πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο, έχουμε στο μυαλό μας για παράδειγμα ότι στο παρελθόν έχει γίνει τρομοκρατικό χτύπημα εκεί, αλλά δεν μπορείς να φοβάσαι κάθε μέρα της ζωής σου. Στη σύγχρονη εποχή μπορείς να νιώθεις ασφαλής; Συγγνώμη, αλλά πιστεύω πως όχι. Πρέπει όμως να ζήσουμε, δεν μπορούμε να κλειστούμε σε μια σπηλιά. Σέβομαι κάθε άποψη, αλλά είμαι υπέρ του να διεξαχθεί το Final Four στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί που θα γίνουν οι αγώνες, η ασφάλεια θα υπάρχει ασφάλεια. Λυπάμαι για τον κόσμο που έχει χαθεί από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά ο κόσμος είναι τρελός πλέον".

Για το τι ξεχωρίζει κατά την επιστροφή του στη Μαδρίτη: " Ότι αυτή την στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρώτη στην κατάταξη. Η απογοήτευση από την περσινή πορεία (σ.σ.: "σκουπίστηκε" από τη Φενέρμπαχτσε στα playoffs) είναι λογική. Φέτος όμως, με νέους παίκτες και την εξέλιξη των παλαιότερων, όπως ο Λούκα Ντόντσιτς, είναι πολύ καλύτερη. Ποτέ δεν μπορείς να μην υπολογίσεις αυτή την ομάδα".

Για τον Λούκα Ντόντσιτς: " Αυτά που κάνει δεν είναι φυσιολογικά. Του εύχομαι τα καλύτερα, έχω μιλήσει μαζί του. Είναι πολύ καλό και ταπεινό παιδί. Αυτό είναι που τον ξεχωρίζει. Επίσης έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να έχει στο περιβάλλον του παίκτες όπως ο Σέρχιο Γιουλ και ο Σέρχι Ροντρίγκεθ (πέρσι). Η ερώτηση που γεννάται είναι που θα φτάσει. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κάποιος το ταβάνι του. Εύχομαι να φτάσει εκεί που θέλει και ονειρεύεται. Είναι αρκετά έξυπνος για να αποφασίσει μόνος του".

Για τον Σέρχιο Γιουλ: " Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω με τα καλύτερα λόγια για εκείνον (γελάει). Πρώτα απ όλα να πω ότι λατρεύω τον τρόπο που παίζει και συμπεριφέρεται στο παρκέ. Δεύτερον, τον αγαπώ γιατί προτίμησε να μείνει στην Ευρώπη. Βγήκε και είπε "είμαι χαρούμενος εδώ, στην ομάδα μου, με τους δικούς μου ανθρώπους, στη χώρα μου, εδώ θέλω να μείνω". Πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο γι αυτό. Είμαι χαρούμενος που τα πράγματα πηγαίνουν τόσο καλά και δεν μιλάω μόνο για τα σουτ που βάζει. Είναι ηγέτης και το δείχνει".

Για το γεγονός ότι δεν πήγε στο ΝΒΑ: " Στο παρελθόν, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Δημήτρης Διαμαντίδης προτίμησαν επίσης να μείνουν στην Ευρώπη. Τώρα έχουμε τον Σέρχιο Γιουλ και τον Νάντο Ντε Κολό (που κάνουν το ίδιο). Καταλαβαίνω όμως αυτούς που προτιμούν το ΝΒΑ και τους σέβομαι".

Για το ότι ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι (GM της Φενέρμπαχτσε) του έχει προτείνει να δοκιμάσει στο ΝΒΑ: " Είναι αλήθεια, μου το λέει συχνά. Τις προάλλες όμως ήμασταν μαζί με τον Ντέιβιντ Μπλατ και του έλεγε "πήγες εκεί, αλλά ακόμη δεν έχεις κατακτήσει όσα ο Ζέλικο (γελάει)".

Photo Credits: AP Photo/Andres Kudacki

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ