EUROLEAGUE

Ντόντσιτς, σαν να λέμε Πέτροβιτς και Μποντιρόγκα

Ντόντσιτς, σαν να λέμε Πέτροβιτς και Μποντιρόγκα

Ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς και ο Πάμπλο Λάσο συνέκριναν τον Λούκα Ντόντσιτς με σούπερ σταρ των περασμένων δεκαετιών, βγάζοντας το συμπέρασμα πως ο 18χρονος γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να γίνει... μοναδικός στην ιστορία.

Η μανία με τον Λούκα Ντόντσιτς συνεχίζεται αμείωτη, ειδικά από τη στιγμή που ο πλεϊμέικερ της Ρεάλ Μαδρίτης ενηλικιώθηκε. Μπορεί το βράδυ της Πέμπτης (2/3) να μην κατάφερε να αποτρέψει την ήττα της ομάδας του από τη Γαλατάσαραϊ, αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα μπροστά σε αυτά που έχει καταφέρει φέτος και εκείνα που δείχνει ικανός να διεκδικήσει στο μέλλον.

Οι συγκρίσεις που γίνονται με θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ είναι πολλές κι αφορούν σε παίκτες που κυριάρχησαν στα παρκέ τις προηγούμενες δεκαετίες. Από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα μέχρι τον Τόνι Κούκοτς και τον Άρβιντας Σαμπόνις, είναι πολλοί αυτοί που μπαίνουν στην ίδια πρόταση με το παιδί - θαύμα της Ρεάλ Μαδρίτης. Κυρίως για αυτά που έχουν δείξει σε αντίστοιχη ηλικία. Κι όπως επισημαίνουν πολλοί, ο 18χρονος γκαρντ της "Βασίλισσας" έχει κάνει πολλά περισσότερα από τους υπόλοιπους.

Στην κουβέντα περί συγκρίσεων συμμετείχε εσχάτως κι ένας παλιός γνωστός των ελληνικών γηπέδων. Ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς, που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού για μία διετία (1991-'93), κρίθηκε ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για τον Λούκα Ντόντσιτς σε ευθεία αντιπαραβολή με αυτά που έκαναν στην ίδια ηλικία παίκτες όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς και ο Τόνι Κούκοτς. Τους δύο τελευταίους τους είχε... στα χέρια του σε αντίστοιχη ηλικία, όπερ και σημαίνει πως ξέρει πολύ καλά τι ισχύει.

" Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ισχυρή προσωπικότητα και χαρακτήρα για να γίνεις σπουδαίος παίκτης", ανέφερε αρχικά μιλώντας στο " Solobasket ", πριν εμβαθύνει σε πιο χειροπιαστά δεδομένα: " Ο Τόνι (Κούκοτς) και ο Ντράζεν (Πέτροβιτς) ήταν εντυπωσιακοί στην ηλικία αυτή, ειδικά ο δεύτερος που έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς, αλλά όχι σε μια ομάδα τόσο δυνατή όσο η Ρεάλ Μαδρίτης. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες έκαναν σπουδαία πράγματα σε αυτή την ηλικία".

Για να προσθέσει μάλιστα πως " ήμουν επίσης προπονητής του Άριαν Κόμαζετς σε αντίστοιχη ηλικία, αλλά αυτός δεν είχε την ίδια έκρηξη ή αλτική ικανότητα. Από την άλλη, ο Βλάντε Ντίβατς και ο Φερνάντο Μαρτίν έκαναν επίσης καλές εμφανίσεις, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο και με τέτοιο τρόπο".

Στα παραπάνω ήρθε ο Χοσέ Μπιριούκοφ, βετεράνος της Ρεάλ Μαδρίτης (1984-'95) για να εξηγήσει πως " ο Άρβινας Σαμπόνις δεν ήταν τόσο δυνατος όσο ο Λούκα Ντόντσιτς σε αυτή την ηλικία. Στα 17 του άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στη Ζάλγκιρις, αλλά δεν είχε ρόλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επελέγη στην ομάδα που εκπροσώπησε τη Σοβιετική Ένωση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, αλλά ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι δεν του έδωσε πολλά λεπτά στο γήπεδο".

Όταν ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς ρωτήθηκε τι του θυμίζει ο νέος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, απάντησε " ένα κράμα μεταξύ του Ντράζεν Πέρτροβιτς και του Ντέγιαν Μποντίρογκα". Από την άλλη, ο Πάμπλο Λάσο προτίμησε να εστιάσει σε ένα μόνο πρόσωπο: " Μου θυμίζει πολύ τον Ντέγιαν Μποντίρογκα τόσο σωματικά, όσο και στο πως βλέπει το παιχνίδι. Διαβάζει τα κενά και τις θέσεις των παικτών και αμυντικά κινείται χάρη στην εξυπνάδα του, ενώ στην επίθεση έχει αντίστοιχη τεχνική ποιότητα. Θυμάμαι ότι σε αντίστοιχη περίπου ηλικία, στα 20 του, αποφάσισε να μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Στεφανέλ Τριέστε".

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ